Author Topic: Регистрационни номера на МПС  (Read 699713 times)

Offline docs76

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
Re: Регистрационни номера на МПС
« Reply #1160 on: 04.05.2017, 20:11:08 »
В Бургас серия НА е преполувена.

Offline desho

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #1161 on: 05.05.2017, 13:45:23 »
Мислих, че във Враца вървяха под ред сериите, но вчера тук видях някаква кола със серия ВР .... СА

Това е актуалната в момента серия във Враца, която незнайно защо избраха.

Много време се чудих защо след серия AA и АB идва AC, а не AK, но после разбрах, че всъщност се редуват по азбучен ред на латинската азбука. Същото е и с първата буква на серията Ax, Bx, Cx.

Offline bobi124

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #1162 on: 05.05.2017, 21:23:53 »
ЕН 0023 КМ

Offline docs76

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #1163 on: 07.05.2017, 04:11:17 »
Мислих, че във Враца вървяха под ред сериите, но вчера тук видях някаква кола със серия ВР .... СА

Много време се чудих защо след серия AA и АB идва AC, а не AK, но после разбрах, че всъщност се редуват по азбучен ред на латинската азбука. Същото е и с първата буква на серията Ax, Bx, Cx.
Не се редоват по латински. По български азбучен ред се редуват, но в началото бяха почнали по латински. Тук в началото бяха А....АА, А....АВ, А....АС и след като се изчерпи серия А, махнаха половината серия бог знае защо... АА, АВ, АК, АС, АХ и като почнаха серия В, вече караха по български ред и така са си до сега като серия ВС я няма също по необясними причини. Така, че карат си по българската азбука. Само, че те половината не карат и по ред дори. Сливен, Силистра, Търговище, Добрич, Варна, Ямбол, Стара Загора, Пловдив, Смолян, Враца, Русе - Тези си играят на тото като си избират серия :)

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
  • Почитател на Мерцедес - Бенц, Магирус и Икарус.
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1164 on: 07.05.2017, 10:04:39 »

Не се редУват по латински. По български азбучен ред се редуват, но в началото бяха почнали по латински. Тук в началото бяха А....АА, А....АВ, А....АС и след като се изчерпи серия А, махнаха половината серия бог знае защо... АА, АВ, АК, АС, АХ и като почнаха серия В, вече караха по български ред и така са си до сега като серия ВС я няма също по необясними причини. Така, че карат си по българската азбука. Само, че те половината не карат и по ред дори. Сливен, Силистра, Търговище, Добрич, Варна, Ямбол, Стара Загора, Пловдив, Смолян, Враца, Русе - Тези си играят на тото като си избират серия :)
Първо -  потребителят по - горе пишеше за Враца, а ти пишеш за Бургас(нямаше да е лошо да уточниш това). Второ - това за реда по който всяка една област е издавала и издава сериите си е писано вече безброй пъти в тази тема и няма нужда да се повтаря. :)
Трето - няма да е лошо повече да се чете и по - малко да се пише, точно поради факта, че напоследък се поврарят едни и същи неща, коментари неотдавна.
 Осввн това много от областите всв пак следват някакъв ред, а не си "играят на тото".
А иначе - от средата на тази седмица в Кюстендил и Стара Загора има нови серии - КН **** ВР и СТ **** ВХ.
В Сливен най - вероятно следващата седмица също ще има нова серия( в момента са стигнали до СН 991* АР), интересно е дали новата серия ще бъде АС или АТ(за първата не съм сигурен дали не е била без синя лента).
« Last Edit: 07.05.2017, 10:08:01 by Magirus deutz »

Offline Wolfram

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #1165 on: 08.05.2017, 01:45:37 »
Здравейте на всички!! Току-що се регистрирах, защото се въодушевих от тази тема! Страхотна тема! Поздравления. Мислех, че само аз следя номерата в България (впрочем от най-ранна детска възраст) ,но съм крайно приятно изненадан, колко други ентусиасти има :)
Казвам се Димитър, родом от Кърджали, от 5 години живея в София.
Не можах да изчета всички 59 страници досега, но се извинявам, ако нещо, което напиша се повтаря с нещо, вече написано.
В Кърджали сериите вървят много бавно, по начало.
Първата е К****АВ със синя лента и БГ флаг, тя мисля е от 99 до 2001-2 (моята Лада Самара е регистрирана 2001-ва през юли мисля, с номер К8150АВ). Старият й номер при покупката беше от жълтите - 7.07.1992- К8612В.
Следват сериите АК,АМ,АН,АР,АС (тук на АС около 62** вече станаха с ЕС флаг-а), АТ,АХ. Дотук добре, всичко беше по азбучен ред, но вместо да последва серията ВА, то последва серията ВВ. След изчерпването й, все пак се пусна серията ВА, която приключи около март месец тази година. Незнайно защо следващата и настоящата серия е К****ВС. Още по-незнайно е защо серията започна от 6000 нататък?! Не знам дали някой е виждал другаде такова нещо. След като изчерпаха номерата от 6000-6999, изведнъж се върнахме на 0001-**** и т.н. сега към този момент вече е някъде К26**ВС.

Това е актуалната информация за Кърджали. В Хасково май от цяла България нещата са най-последователни, като А* и В* серията се изчерпаха по азбучен ред и сега вървят Х****КК.

В Смолян (гледах, че сте обсъждали назад в темата) към настоящия момент е СМ15***АХ. Наблюденията са от вчера. Иначе там е малко бъркотия, вие сте ги изредили, но все пак - АС,МС,СМ,АК,АМ,АН,АР,АТ и сега АХ.

Искам да попитам на какъв принцип са номерата в Търговище, защото винаги съм им се чудил, там е някаква каша също.

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1166 on: 08.05.2017, 08:39:36 »
Искам да попитам на какъв принцип са номерата в Търговище, защото винаги съм им се чудил, там е някаква каша също.
Привет колега! В Търговище, си имат "любима" буква за сериите и това е "Т", а редът е следния: АА, АВ, АС(първата със синя лента), ТТ, АТ, ХТ, КТ(първата със звездите на ЕС), СТ, МТ, ТН и от края на миналото лято върви ВТ.

Следват сериите АК,АМ,АН,АР,АС (тук на АС около 62** вече станаха с ЕС флаг-а), АТ,АХ. Дотук добре, всичко беше по азбучен ред, но вместо да последва серията ВА, то последва серията ВВ. След изчерпването й, все пак се пусна серията ВА, която приключи около март месец тази година. Незнайно защо следващата и настоящата серия е К****ВС. Още по-незнайно е защо серията започна от 6000 нататък?! Не знам дали някой е виждал другаде такова нещо. След като изчерпаха номерата от 6000-6999, изведнъж се върнахме на 0001-**** и т.н. сега към този момент вече е някъде К26**ВС.
Всъщност нещата стоят по малко по - различен начин след АХ, наистина започна ВВ. Тя вървя до септември 2014г., когато фирмата произвеждаща регистрационните табели беше сменена от нова( впрочем новата фирма ги произвеждаше до края на 2015г, когато се върна "старата" - БМВ) и съответно серията ВВ стигна до 6700 и беше пусната новата серия ВА. ВА беше изчерпена в края на миналата пролет и беше последвана... не от нова серия, а от "завършване" на ВВ, т.е издаване на неизадените рег. номера от интервала 6700 - 9999. Тези номера бяха изчерпени в началото на ноември и тогава се появи новара серия ВС, от която обаче първоначално бяха издадени рег. номерата от 0001 докъм 0100 и започнаха да издават от 6000 нагоре. Наистина ли са стигнали до 6999? Питам, защото не съм виждал рег. номер по - висок от 62**. А иначе този внезапен "скок" още в самото начало на серията, може би е поради някаква грешка при производството на самите табели.
« Last Edit: 27.02.2021, 18:41:41 by Magirus deutz »

Offline dsb

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #1167 on: 09.05.2017, 12:20:02 »
Сега минах през КАТ Пловдив. Серията СТ е до 52** , ремаркетата до 4100 ЕВ.

Offline Wolfram

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #1168 on: 09.05.2017, 15:01:08 »
Привет колега! В Търговище, си имат "любима" буква за сериите и това е "Т", а редът е следния: АА, АВ, АС(първата със синя лента), ТТ, АТ, ХТ, КТ(първата със звездите на ЕС), СТ, МТ, ТН и от края на миналото лято върви ВТ.

Всъщност нещата стоят по малко по - различен начин след АХ, наистина започна ВВ. Тя вървя до септември 2014г., когато фирмата произвеждаща регистрационните табели беше сменена от нова(между впрочем   новата фирма ги произвеждаше до края на 2015г, когато се върна "старата" - БМВ) и съответно серията ВВ стигна до 6700 и беше пусната новата серия ВА. ВА беше изчерпена в края на миналата пролет и беше последвана... не от нова серия, а от "завършване" на ВВ, т.е издаване на неизадените рег. номера от интервала 6700 - 9999. Тези номера бяха изчерпени в началото на ноември и тогава се появи новара серия ВС, от която обаче първоначално бяха издадени рег. номерата от 0001 докъм 0100 и започнаха да издават от 6000 нагоре. Наистина ли са стигнали до 6999? Питам, защото не съм виждал рег. номер по - висок от 62**. А иначе този внезапен "скок" още в самото начало на серията, може би е поради някаква грешка при производството на самите табели.

Здравей колега, благодаря за инфото за Търговище.
Интересно каква врътка е станала с ВА и ВВ в КЖ, не знаех :)
Колкото до въпросът за К****ВС съм сигурен, че видях 6676, както и 6556 от серията, така че сигурно вървят до 6999, след като могат да се избират тези номера, явно серията е изложена на гишето на КАТ, за да се купуват. Аз като регистрирах на баща ми Реното през 2011-та му купих номера за 50 лв.по таблицата.

Любопитно ми е също в Добрич какво се случва през годините? Там обичат буквата Х и май само те, Пловдив и София досега са я използвали като серия. Но има и ТХ****АН и други, но не знам в какъв порядък са.

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1169 on: 09.05.2017, 21:26:07 »
Любопитно ми е също в Добрич какво се случва през годините? Там обичат буквата Х и май само те, Пловдив и София досега са я използвали като серия. Но има и ТХ****АН и други, но не знам в какъв порядък са.
Редът е следния: АА, АВ, АС, АХ(първата със синя лента), ВХ, СХ, МХ, НХ, РХ, ТХ, КХ(от средата й рег. номерата са с европейските звезди), ХА, ХВ, ХС, ХК, ХМ, ХН, ХР, АМ, АК и от средата на месец май миналата година върви АН.

Offline tiristor

• Нямам спирка
  • За пускане на БГ-1300 по линии 4 и 11!
    • View Profile
    • Email
« Reply #1170 on: 11.05.2017, 08:30:03 »
Много интересна тема. А как вървят номерата в София окръг? Сега май са на СОххххВХ?

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1171 on: 11.05.2017, 14:39:25 »
СО хххх ВС са сега.

Offline m_g

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #1172 on: 06.06.2017, 11:42:32 »
Може би ще ви бъде интересно.
Преди няколко дена рових из старите документи на дядовото Жигули, купено на 06.03.1973г с първоначална регистрация СП6933.
Намерих календар на годишните технически прегледи в КАТ от 1985г. Дава ясна представа какви са били различните серии черни частни и бели държавани регистрационни номера на София - град между 1968 и 1985г, като почнем от С до СЮ и после от А до АХ. След това има още А-та, та накрая ААВ и АВС. От 85-та са и държавните СТГ (помня ги на последните боклукчийски изцяло оранжеви Мадари, които замениха в края на 80-те с новите Norba-Madara на шаси Шкода Европа със синя кабина и оранжева каросерия вече със С****ТВ).
От 1986г. почват жълтите и белите с конфигурация С****АБ, С****ЛК (леки държавни), С****ТВ (държавни товарни) и така нататъка. Шкодата на баща ми беше С0656АБ, регистрирана на 28.12.1986. С какъв кеф я разглеждах тогава :D .

Ето го и Жигулито, вече излязло от категорията софийска улична (карах го ежедневно до 2008г). Построих го наново и сега е играчка за свободното време и го изкарвам от гаража само за ретро паради...

Сега като се замислих, се сетих за едно мое пътешествие до с. Чибаовци през 2009г. Натоварихме се няколко любители на старите коли на моята Варшава, и ходихме да разглеждаме какви железа има в района.
Ето Волга с най-първата серия черни момера след отпадането на Сф за София - град през 1968г. Тогава всичките коли са пререгистрирани и съответно до 2005-6 всичко от 50те и 60-те беше С-СА–СБ–СВ. Тази е след 1964г, вероятно М21С или М21УС. С новата емблема на номера е и с гладки стъкла на стоповете.

Ето и серия, която я няма в календарчето по неясни причини.
Полски Йелч (Лиценз на Шкода 706RTO), бивша аварийна.

Сега останките на автобуса ги няма вече.

« Last Edit: 06.06.2017, 11:56:19 by m_g »

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1173 on: 09.06.2017, 15:42:56 »
Вече върви СВ **** КН.
В Разград и Перник също вече има нови серии - РР **** ВК и РК **** ВР.
« Last Edit: 09.06.2017, 15:47:29 by Magirus deutz »

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1174 on: 09.06.2017, 16:54:44 »
Кюстендил от скоро също е хххх ВР.

Offline mitakaailqka

• Маниак
  • Мразя чолаков! Мразя хебросбус! Мразя петко!
    • View Profile
« Reply #1175 on: 10.06.2017, 08:55:47 »
Пловдив- РВ 8000 СТ

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1176 on: 11.06.2017, 17:03:50 »
Във Велико Търново вече върви КМ, след около месец тази серия би трябвало да започне и в Хасково.

Offline Рачката К

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #1177 on: 11.06.2017, 20:40:40 »
Някой знае ли какво става с регистационните номера, които са на коли, които са спрени от движение? На други автомобили ли ги слагат?

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1178 on: 11.06.2017, 22:52:14 »
Някой знае ли какво става с регистационните номера, които са на коли, които са спрени от движение? На други автомобили ли ги слагат?
Регистрационните номера се свалят само при бракуване на автомобил, като табелите се връщат в КАТ и биват унищожени. А самата комбинация на регистрационния номер след това не се използва повторно.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1179 on: 13.06.2017, 09:11:00 »
След толкова години, временните номера от серия Н най-накрая се изчерпаха и вече вървят временни номера с буква М по средата. Вчера регистрирах новата ми кола, номерът е СВ 2495 КН.