Не знам дали е обсъждано нещо подобно, но наскоро, обсъждайки как в някои области ще трябват нови кодове поради завършване на сериите, ми дойде една една идея. В сила от преди 18 години, всички превозни средства, които не са бракувани и се движат по пътищата, трябва да са с нова регистрационна табела със синя европейска лента отляво и символи съвпадащи с тези от латинската азбука. Това прави всички предишни рег.табели невалидни и води до масова смяна на номерата на автомобилите.
Вместо цялата тази процедура и ненужното по-бързо изчерпване на серии и съответно кодове на области, можеше старите табели без синя лента, НО със съвпадащи латински букви да бъдат преиздадени със синя лента в следния формат:
В жълта лента, след кода за област, да бъдат обозначени с черен шрифт месец и година на издаване на оригиналната табела. Подобна практика съществува в Кипър.
При табелите с квадратна форма, жълтата лента да е под синята лента.
Ето и пример с номерата за мотоциклети и мотопеди:
Ще ми бъде интересно мнението ви за това как можеше да се случат нещата, вместо масовата смяна с чисто нови номера през 2006-та.
Изображенията са чисто илюстративни. Датите в жълтите ленти са примерни и не претендират за съответствие с оригиналните дати на издаване на съответните серии.