Author Topic: Регистрационни номера на МПС  (Read 699584 times)

Offline Бай Благой

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
Re: Регистрационни номера на МПС
« Reply #2860 on: 23.04.2024, 11:22:27 »
,,,със сигурност става въпрос за български номер преиздаден с украински шрифт.

Може ли някой да ми разясни какво точно се случва и какво означава "преиздаване" в случая?

Купена и регистрирана кола в България, и после закарана в Украйна - ясно. Но после кой преиздава номерата? Украинската администрация? Ако да - как така те имат правомощия да издават български номера, даже и със БГ лентата и стикери? Ако не - кой? И за какво е въобще това преиздаване, ако намерението на собственика е колата да се кара с български номера?

Offline emanuil.hv

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #2861 on: 25.04.2024, 16:11:32 »
Моля за информация какви са размерите на старите черни номера.

Offline Citaro

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #2862 on: 25.04.2024, 22:04:02 »
42х13 см.

Offline __m.nikolov__

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #2863 on: 04.05.2024, 13:12:59 »
Здравейте,
Вчера попаднах на Renault Megane 4 (който е модел от 2016 година) в центъра на София, и беше с номер СА9049АС (с български флаг и предполагам номер откъм 2006-2007), което няма абсолютно никакъв смисъл-дори и да е прехвърлил номерът, той нито е скъп (например индивидуален или с 4 еднакви цифри), нито има преглед, нито има гражданска. Няма ли да му вземат книжката (ако има такава) или колата, или да му дадат голяма глоба, при положение че го хванат че кара с фалшиви номера? Също така намерих снимка на Renault Talisman (модел от 2015) в сайта PlatesMania с номер СА9024АС (почти същия номер). Искам да попитам дали въобще е издавана серия АС на СА(защото като се замисля, досега не съм виждал друга кола с такава серия), и дали това е някаква държавна серия и тарикатите от парламента си карат с такива.

https://ibb.co/rvGrZys
https://ibb.co/KmzRPF7

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2864 on: 04.05.2024, 14:12:27 »
Щом няма преглед и гражданска, със сигурност става въпрос за кола на НСО или друга държавна шано структура. Талисмана и аз съм го засичал. Иначе нищо не пречи ако номерът има сантиментална стойност за някой, дори и да не е специален да си го прехвърли, макар че лично аз не бих си прехвърлил табелите, които са на 15-20 години, доволно захабени и омачкани на нова кола. Серия АС си има издавана, но към днешна дата вероятно почти няма останали в движение превозни средства, които да са с нея.

Offline momchil

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #2865 on: 04.05.2024, 14:56:57 »
Здравейте,
Вчера попаднах на Renault Megane 4 (който е модел от 2016 година) в центъра на София, и беше с номер СА9049АС (с български флаг и предполагам номер откъм 2006-2007), което няма абсолютно никакъв смисъл-дори и да е прехвърлил номерът, той нито е скъп (например индивидуален или с 4 еднакви цифри), нито има преглед, нито има гражданска. Няма ли да му вземат книжката (ако има такава) или колата, или да му дадат голяма глоба, при положение че го хванат че кара с фалшиви номера? Също така намерих снимка на Renault Talisman (модел от 2015) в сайта PlatesMania с номер СА9024АС (почти същия номер). Искам да попитам дали въобще е издавана серия АС на СА(защото като се замисля, досега не съм виждал друга кола с такава серия), и дали това е някаква държавна серия и тарикатите от парламента си карат с такива.

https://ibb.co/rvGrZys
https://ibb.co/KmzRPF7
Това дали номерът е с 4 еднакви или различни цифри няма никакво значение относно желанието на даден човек да си го прехвърли на следващата кола. Моят е с 4 различни цифри, които не ги асоцирам с нищо, свързано с мен или хора от семейството и така нататък, обаче ако някога в бъдеще си взема друга кола, бих го прехвърлил на нея, тъй като си ми допада, а и табелите ми са от тези по-здравите, произвеждани в периода Декември 2014 - Януари 2016 г. когато ги правеше другата фирма Джи Ел Ем Системс.
А тези двата автомобила с номерата СА 9024 АС и СА 9049 АС явно никога не са имали ГТП след този в КАТ през 2006 година, защото ако бяха минали на такъв поне веднъж, в сайта за проверка на преглед щеше да пише кога е изтекъл или поне само номера на рамата, а то не пише абсолютно нищо за тях освен че нямат такъв.
« Last Edit: 04.05.2024, 15:06:53 by momchil »

Offline momchil

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #2866 on: 04.05.2024, 15:01:41 »
Щом няма преглед и гражданска, със сигурност става въпрос за кола на НСО или друга държавна шано структура. Талисмана и аз съм го засичал. Иначе нищо не пречи ако номерът има сантиментална стойност за някой, дори и да не е специален да си го прехвърли, макар че лично аз не бих си прехвърлил табелите, които са на 15-20 години, доволно захабени и омачкани на нова кола. Серия АС си има издавана, но към днешна дата вероятно почти няма останали в движение превозни средства, които да са с нея.
Честно да ти кажа, до миналата година засичах движещи се автомобили с тази серия, най-вече в София и Монтана. То от всяка серия, издавана преди 2008 година са останали много малко автомобили в движение, но пак се засичат по улиците. А относно табелите на 15 - 20 години, ами честно да си кажа, наскоро видях табела от серия, издавана през 2001 година и си беше изцяло запазена без да е избледнял трибагреникът й и без да са й обелени символите като на повечето от новите, издавани наскоро / преди 1 година и впрочее. Ако имах кола с номер с българско знаме, бих си го запазил и прехвърлял на следващата, но както и да е!
Всъщност ако имаш номер с европейско знаме, издаван още през 2008 година например, ако ти допада, лесно можеш да го прехвърлиш, изчаквайки повече от месец да стои в КАТ и ще ти издадат нови табели за него, но ако е с българското знаме, май вече за жалост не издават същите такива серии с европейското.
« Last Edit: 04.05.2024, 15:09:47 by momchil »

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2867 on: 05.05.2024, 00:34:25 »
Моят номер е СА 9282 МТ от юни 2008. Наскоро проверих дали някой от близките номера е все още в движение и май всичките, които проверих бяха прекратени. Даже и от автомобила, който го носи - Фиат Мареа не останаха много в движение. Самата комбинация ми харесва, но по-скоро бих се уредил ако имам възможност с нов номер със същите цифри, от колкото да си прехвърлям стария.

Offline Niko.G

• Маниак
    • View Profile
« Reply #2868 on: 05.05.2024, 12:03:45 »
Честно да ти кажа, до миналата година засичах движещи се автомобили с тази серия, най-вече в София и Монтана. То от всяка серия, издавана преди 2008 година са останали много малко автомобили в движение, но пак се засичат по улиците. А относно табелите на 15 - 20 години, ами честно да си кажа, наскоро видях табела от серия, издавана през 2001 година и си беше изцяло запазена без да е избледнял трибагреникът й и без да са й обелени символите като на повечето от новите, издавани наскоро / преди 1 година и впрочее. Ако имах кола с номер с българско знаме, бих си го запазил и прехвърлял на следващата, но както и да е!
Всъщност ако имаш номер с европейско знаме, издаван още през 2008 година например, ако ти допада, лесно можеш да го прехвърлиш, изчаквайки повече от месец да стои в КАТ и ще ти издадат нови табели за него, но ако е с българското знаме, май вече за жалост не издават същите такива серии с европейското.

До вилата ми има една Лада Нива с един от първите номера със синя лента за област Пазарджик - РА 0853 АА. Предполагам е от около 2000г.
SUMC - Desordem e Regresso.

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
  • Почитател на Мерцедес - Бенц, Магирус и Икарус.
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #2869 on: 05.05.2024, 17:36:02 »
Моят номер е СА 9282 МТ от юни 2008. Наскоро проверих дали някой от близките номера е все още в движение и май всичките, които проверих бяха прекратени. Даже и от автомобила, който го носи - Фиат Мареа не останаха много в движение. Самата комбинация ми харесва, но по-скоро бих се уредил ако имам възможност с нов номер със същите цифри, от колкото да си прехвърлям стария.
Малко ще навлезем в офтопик, но да - Фиат Брава/Браво/Мареа бяха много масов "нов внос" в периода 2006-2009, а сега са почти напълно изчезнали(в cars.bg има общо 28 обяви за продажба на такива), същото се отнася и за друг "хит" от същите години - Вектра Б.
Колкото  до номерата от СА **** МТ. На практика всичко отпреди СА **** Х* сериите вече е рядкост и предполагам дори софийските серии издадени през 2011-12г. не са с повече от 50% "оцелели" номера.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2870 on: 05.05.2024, 18:03:07 »
Малко ще навлезем в офтопик, но да - Фиат Брава/Браво/Мареа бяха много масов "нов внос" в периода 2006-2009, а сега са почти напълно изчезнали(в cars.bg има общо 28 обяви за продажба на такива), същото се отнася и за друг "хит" от същите години - Вектра Б.
Колкото  до номерата от СА **** МТ. На практика всичко отпреди СА **** Х* сериите вече е рядкост и предполагам дори софийските серии издадени през 2011-12г. не са с повече от 50% "оцелели" номера.
Е нормално, коли на 25-30 години години са вече, макар че Мареата ми е от предпоследната година на производство на модела и е "само" на 23. Обявите са предимно за коли на части, другите са някакви в състояние за скрап, читавите бройки са едва няколко. Те и Голф тройките и Пасат БЗ изчезнаха, а имаха репутация на вечни автомобили. Имах преди време Мазда 6 от първото поколение, което преди 7-8 години също нашумя много и изведнъж повечето екземпляри скоропостижно се озовоаха в Надин и по моргите заради ръждата.
« Last Edit: 05.05.2024, 18:07:24 by bagercho »

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #2871 on: 05.05.2024, 18:17:47 »
Аз имам Браво от най-първите - 1997 г, 1.6 16V, ама за сега се държи и ще си го карам докато е здраво.
Обаче май съм извадил късмет някакъв, защото според мен километрите (235к към момента) са реални, понеже на около 220к сменях съединител и майсторът каза, че е бил оригиналният, а те горе-долу толкова изкарват. А и я получих във вида, в който е свалена от камиона, преди напудрянето и няма никъде гнило, само петна повърхностна ръжда тук-там и частите на старо, които съм купувал са в доста по-окаян вид от тези, които сменям.
« Last Edit: 05.05.2024, 18:22:03 by bdz43r »

Offline Бай Благой

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #2872 on: 06.05.2024, 19:43:50 »
Украински електрически автомобил с YY регистрация. Бях виждал такива с първа буква от серията Z, сега Y. Явно ги карат отзад напред.

Offline Niko.G

• Маниак
    • View Profile
« Reply #2873 on: 08.05.2024, 06:29:54 »
Украински електрически автомобил с YY регистрация. Бях виждал такива с първа буква от серията Z, сега Y. Явно ги карат отзад напред.

Чудя се дали нямаше да е по-добре и при нас да бяха издавали номера за ел.автомобили с останалите латински букви.

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #2874 on: 08.05.2024, 16:55:45 »
Чудя се дали нямаше да е по-добре и при нас да бяха издавали номера за ел.автомобили с останалите латински букви.
Какво щеше да му е по-доброто?  :rolleyes:

Offline Бай Благой

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #2875 on: 10.05.2024, 11:18:15 »
Според мен решението с ЕА не е далновидно по няколко причини. Първо, вкарва географки необвързана система в иначе географски обвързаната ни досегашна система. Ако няма значение и полза от общинската идентификаця, да се смени и да се продължава нататък, но ако се използва за нещо, то електрическите аватомобили стават голямо изключение. Второ, с очакваното все по-масово навлизане на електромобилите, кодовете ще свършват доста бързо и след няколко години ще трябва да мислим нова първа буква.

Освен това, аз не знам, има ли въобще някакво предимство/някаква разлика в третирането на електрическите автомобили? На някои места в Европа имат специални преференции при паркиране, та има някакъв смисъл от специални номера, които ги идентифицират, но при нас, ако няма никаква разлика, за какво въобще са ни отделните кодове? Даже и автомобилите за инвалиди вече нямат такива.

Offline PB

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #2876 on: 10.05.2024, 15:41:38 »
Днес 10.05.2024 г. в отдел "Пътна полиция" към СДВР ще бъдат приемани заявления за номера по избор от СВ0001 до СВ0500 тип 1, съгласно заповед 4332з-173/28.02.2023 г. на директора на СДВР

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2877 on: 10.05.2024, 17:00:33 »
Според мен решението с ЕА не е далновидно по няколко причини. Първо, вкарва географки необвързана система в иначе географски обвързаната ни досегашна система. Ако няма значение и полза от общинската идентификаця, да се смени и да се продължава нататък, но ако се използва за нещо, то електрическите аватомобили стават голямо изключение. Второ, с очакваното все по-масово навлизане на електромобилите, кодовете ще свършват доста бързо и след няколко години ще трябва да мислим нова първа буква.

Освен това, аз не знам, има ли въобще някакво предимство/някаква разлика в третирането на електрическите автомобили? На някои места в Европа имат специални преференции при паркиране, та има някакъв смисъл от специални номера, които ги идентифицират, но при нас, ако няма никаква разлика, за какво въобще са ни отделните кодове? Даже и автомобилите за инвалиди вече нямат такива.

Електромобилите далеч няма да навлязат с такова темпо, че "до няколко години да мислим за нова буква". Както се вижда за година и половина мина само една серия. В Чехия случаят с номерата на електромобилите е подобен на нашия, така че ме сме прецедент. В България електромобилите имат преференции ори паркиране в платени зони.
« Last Edit: 10.05.2024, 17:02:32 by bagercho »

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #2878 on: 10.05.2024, 17:28:24 »

С липсата на необходимост от смяна на номерата при препродажба на автомобил, географската обвързаност вече не е гарантирана - издава единствено, къде първоначално е бил регистриран... И води до дискриминационни и расистки прояви - полицията обаче да спира автомобили, които не са местни (с надеждата, че не са си "у дома" и има по-голям шанс да направят някакво нарушение), отношението на останалите водачи към тези с чужди регистрации също е тенденциозно и негативно, без значение че тези прояви са осъществяват от същите или още по-големи свине зад волана....

Offline Niko.G

• Маниак
    • View Profile
« Reply #2879 on: 10.05.2024, 18:30:17 »
Какво щеше да му е по-доброто?  :rolleyes:
Хем да се запази досегашната система с областните градове, хем пак да се отличават от МПС с ДВГ, а сериите за МПС с ДВГ да не приключват толкова бързо, все пак все още са повече от електрическите. Другото, което ми е хрумвало, ако все пак има нужда от някакво отличавне на електрическите МПС, то табелите им просто да бяха в зелен цвят, със същите кодове за градове за да се запази системата с кодовете по области.