Author Topic: Регистрационни номера на МПС  (Read 699445 times)

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Re: Регистрационни номера на МПС
« Reply #2880 on: 10.05.2024, 20:22:17 »
Първо, вкарва географки необвързана система в иначе географски обвързаната ни досегашна система.
Де факто, географски обвързаната система вече не е обвързана, защото при смяна на собствениците, новият няма задължение да си смени номерата и вече има хиляди коли, които са с номера, различни от областта, в която са регистрирани.

Offline Teo

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #2881 on: 12.05.2024, 18:53:39 »
Аз лично живея в търновска област и на мое име съм имал коли с номера ЕН, СВ, А, Т.  :D
Не виждам смисъла да плащам повече за нови номера. Едни съседи в моя блок имат една кола ЕВ и една кола Р, пък са си местни. Малко по малко тези области губят смисъла си.

Забелязвам, че младите хора най-рядко сменят табелите. По-старото поколение още им е вкоренено това мислене, че първите букви на номера имат някакво значение, че щели да ги спират полицията, че някой съсед ще им вандализира колата защото са спрели на неговото място и имат номера от друга област и т.н. :neznam:

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2882 on: 12.05.2024, 19:37:49 »
По-старото поколение още им е вкоренено това мислене, че първите букви на номера имат някакво значение, че щели да ги спират полицията, че някой съсед ще им вандализира колата защото са спрели на неговото място и имат номера от друга област и т.н. :neznam:
Абе балканските нрави не са за пренебрегване. Във фейсбуук групата Безумията в София,  където се донася за неправилно паркирали или с изтекъл ГТП коли в София, голяма част от докладите са за несофийски коли. Паяците също обработват такива с предимство.

Offline momchil

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #2883 on: 13.05.2024, 16:12:43 »
По-старото поколение още им е вкоренено това мислене, че първите букви на номера имат някакво значение, че щели да ги спират полицията, че някой съсед ще им вандализира колата защото са спрели на неговото място и имат номера от друга област и т.н. :neznam:
Абе балканските нрави не са за пренебрегване. Във фейсбуук групата Безумията в София,  където се донася за неправилно паркирали или с изтекъл ГТП коли в София, голяма част от докладите са за несофийски коли. Паяците също обработват такива с предимство.
Странно, аз пък съм забелязал именно обратното - че повечето докладвани коли са с регистрации С и СА. Имаше тук-таме някои и със СВ, но бяха единични бройки. Не знам обаче защо си мислят, че ако колата е със софийски номер, значи я кара кореняк софиянец. Може пък да е от друг град и тогава какво правим? Абе все някога тази глупост с мисленето и вандалщините към чуждоградски регистрации ще се избие от главите на хората, няма как иначе.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2884 on: 13.05.2024, 17:22:39 »
Ще се избие, когато наистина отпадне обвързването на регистрациите по области, но не както сега, а изцяло. Кофти манталитетът ни като нация няма да се изкорени толкова скоро...

Offline emanuil.hv

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #2885 on: 14.05.2024, 17:59:57 »
Вече и CB ME .

Offline Mammoth

• Нямам спирка
  • ČKD
    • View Profile
« Reply #2886 on: 15.05.2024, 14:00:42 »
Аз лично живея в търновска област и на мое име съм имал коли с номера ЕН, СВ, А, Т.  :D
Не виждам смисъла да плащам повече за нови номера. Едни съседи в моя блок имат една кола ЕВ и една кола Р, пък са си местни. Малко по малко тези области губят смисъла си.

Забелязвам, че младите хора най-рядко сменят табелите. По-старото поколение още им е вкоренено това мислене, че първите букви на номера имат някакво значение, че щели да ги спират полицията, че някой съсед ще им вандализира колата защото са спрели на неговото място и имат номера от друга област и т.н. :neznam:
До някъде това с полицията е вярно, живея до ИСУЛ, а колата ми е с регистрация В. На съседната улица по която минавам редовно стои патрулка и всеки път в който мина ме спират.  :laugh:

Offline __m.nikolov__

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #2887 on: 17.05.2024, 10:31:08 »
Здравейте,
На какъв принцип се издават транзитни и временни номера (и дали са на един принцип, или се различават двата вида)? Имам предвид самите цифри на какъв принцип се пишат. Дали се издават по такъв начин: 001 Х 001, 001 Х 002 и т.н или по друг. Питам, защото правя генератор на номера, и трябва да знам по какъв начин да се създават.
« Last Edit: 17.05.2024, 10:33:55 by __m.nikolov__ »

Offline pavkata_5555

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #2888 on: 17.05.2024, 12:21:57 »
000 Х 001,2,3 и т.н,в последователност се издават, докато не стигнат 999 Х 999,в момента вървят около 630 М ХХХ, но ако си вземеш кола от Силистра може и 599 М ХХХ да бъде, просто в малките градове по бавно се изчерпват

Offline pavkata_5555

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #2889 on: 17.05.2024, 12:23:51 »
В Пловдив 9940 АЕ, може и да успеят да изкарат нова серия днес!!!

Offline PB

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #2890 on: 17.05.2024, 20:35:32 »
След 3-1/2 месеца, в Пловдив от днес има нова серия за регистрационните номера: "ВЕ".

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2891 on: 18.05.2024, 10:51:17 »
Това Х5 с десен волан е с някакъв много странен, приличащ на немски шрифт номер. BG лентата също е с различен шрифт, а на предния номер е прилично обелена.
Номерът няма валиден периодичен технически преглед, но има валидна застраховка и винетка от 9лв.
« Last Edit: 18.05.2024, 14:32:13 by Metan »

Offline georgi

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #2892 on: 19.05.2024, 01:22:21 »
Ето и от мен двама титани

Това Х5 с десен волан е с някакъв много странен, приличащ на немски шрифт номер. BG лентата също е с различен шрифт, а на предния номер е прилично обелена.
Номерът няма валиден периодичен технически преглед, но има валидна застраховка и винетка от 9лв.

Offline __m.nikolov__

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #2893 on: 19.05.2024, 10:52:13 »
Какво е нередното при ловешкия мерцедес? И двата номера изглеждат истински :neznam:

Offline Niko.G

• Маниак
    • View Profile
« Reply #2894 on: 20.05.2024, 19:32:04 »
В Дружба 2 има един Крайслер с цифри взети от стар регистрационен номер(тез без синя лента). Старателно са изшкурени, защото нямат никакъв релеф и са прикрепени добре към останалата част от номера, която и е оригинална. Все забравям да го снимам.
SUMC - Desordem e Regresso.

Offline BulgariaBuses

• Запален по ГТ
  • Транспортът във Видин
    • View Profile
    • AntonioM-transportphotography
« Reply #2895 on: 20.05.2024, 22:47:36 »
Във Видин е вече ВН 47** АН
Транспортът във Видин

Offline georgi

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #2896 on: 21.05.2024, 21:06:16 »
Какво е нередното при ловешкия мерцедес? И двата номера изглеждат истински :neznam:

Задният номер не е истински, веднага ми се наби в очите. Предният си е законен.

Offline wazzaa

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #2897 on: 22.05.2024, 11:44:42 »
Подобен автомобил забелязах и на друго място, някой знае ли какви са тези номера, прилича ми малко на турски шрифт?

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
  • Почитател на Мерцедес - Бенц, Магирус и Икарус.
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #2898 on: 22.05.2024, 12:00:06 »
Подобен автомобил забелязах и на друго място, някой знае ли какви са тези номера, прилича ми малко на турски шрифт?
Хасковски номер преиздаден с шрифт, който наистина май е турски. Х5 - цата по - нагоре е с немски шрифт. И както бяхме коментирали по - нагоре - подобни номера са много разпространени в Украйна - ето един В **** ТЕ, който е издаден преди около два месеца, но вече е с украински шрифт.

Offline Бай Благой

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #2899 on: 23.05.2024, 12:45:04 »
Може ли някой да ми разясни как точно се "преиздава" номер с чужд шрифт? Кой (коя институция) го преиздава, в какви случаи и на базата на какво?