Author Topic: Регистрационни номера на МПС  (Read 699449 times)

Offline momchil

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
Re: Регистрационни номера на МПС
« Reply #2960 on: 26.07.2024, 02:01:35 »
https://www.facebook.com/groups/349135975696392/permalink/1508154723127839/?app=fbl

Гледайте на какво се натъкнах! Не знаех, че са плъзнали регистрационни номера от новия формат за продажба в Ebay. Както са писали някои от коментиращите там, интересното е че всичките номера нямат валиден преглед след този първоначалния в КАТ. Хайде този номер С 3736 НР, за него приемам че не е имал след 2011 г. насам, но другите са издавани от 2012 г. насам и за тях вече важи това с прегледа в КАТ. Или бързо бързо са били пререгистрирани въпросните МПС-та или тотализирани. А може и да са били закупени без документи и някой сега да е решил да прави големия бизнес с тези табели. :D

Offline Kingpin

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2961 on: 26.07.2024, 08:25:51 »
Ако са пререгистрирани, трябва старите табели да са били върнати в КАТ. Иначе няма как да мине пререгистрирането. Ако е номерът е изгубен, то това се декларира в КАТ и така се обявява (формално) за издирване от полицията - и се издават нови номера. Полицията би трябвало сега да потърси въпросния продавач. А номер без документи няма как да се закупи. Не знам чии акъл продава по интернет нелегално номера. Още повече се чудя чии акъл ще си купи номер за 180 лева, който дори не е гъзарски, а и няма и да може да го ползва след това.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2962 on: 26.07.2024, 14:44:46 »
Малко пресолвате манджата, тия номера от вчера се въртят навсякъде сякаш сега някой е открил топлата вода, че се продават такива неща. По сервизи, по гаражи е пълно с такива окачени по стените, по света има милиони колекционери на табели, как мислите, че се сдобиват с тях?

Offline momchil

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #2963 on: 26.07.2024, 14:48:45 »
Малко пресолвате манджата, тия номера от вчера се въртят навсякъде сякаш сега някой е открил топлата вода, че се продават такива неща. По сервизи, по гаражи е пълно с такива окачени по стените, по света има милиони колекционери на табели, как мислите, че се сдобиват с тях?
Интересното е че в случая наистина за пръв път виждам да се продават номера по новия ни формат. Досега тези за продажба бяха масово чисто бели или жълти. Затова ми направи впечатление.

Offline Kingpin

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2964 on: 26.07.2024, 17:26:45 »
Никаква манджа не пресоляваме. Това, че някой си колекционира такива табели, не значи, че това е легално.

Offline mitakis

• над нещата
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2965 on: 31.07.2024, 07:45:16 »
При покупко-продажба и запазване на старите табели в Кат, табели от преди ЕС задължително се подменят с нови с еврозвездите.
Това от какъв зор?! Табелите с българския флаг са си легитимни, освен да приберат едни допълнителни пари от какъв зор да сменят табелите със същите, само дето със звезди?!  :neznam:
Явно и това не е 'закон', защото видях Корола след 2009г. с бг табели С7341НА. Видимо захабени.

Иначе във Варна oт седмица върви ХА серията.
Трудно е да направиш нещо както трябва, вместо как да е.

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
  • Почитател на Мерцедес - Бенц, Магирус и Икарус.
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #2966 on: 31.07.2024, 09:35:19 »
Новата серия в Софийска област е ВХ.

Offline Бай Благой

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #2967 on: 31.07.2024, 12:29:49 »
Лек оф-топик от мен.
Видях една литовска кола с табела с две букви и четири цифри. Оказва се, че това е техният формат за електрически автомобили. Волвото на снимката обаче въобще не ми прилича да е електрическо..

Offline Niko.G

• Маниак
    • View Profile
« Reply #2968 on: 31.07.2024, 13:38:24 »
Някой има ли идея какъв е този номер? Беше на голям джип, близо до американското п-во. Отпред номерът беше абсолютно същият. Извинявам се за лошата снимка, но нямаше кой знае колко светлина около мен.

google image upload
SUMC - Desordem e Regresso.

Offline freepigeon

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #2969 on: 31.07.2024, 14:19:58 »
Това е нидерландски номер със стилизирана табела. Единствените им изисквания там е да са черни цифри на жълт фон.

Лек оф-топик от мен.
Видях една литовска кола с табела с две букви и четири цифри. Оказва се, че това е техният формат за електрически автомобили. Волвото на снимката обаче въобще не ми прилича да е електрическо..

Преди всичко, не се вижда добре но по комбинацията съдя че е латвийска, не литовска регистрация. Едва ли е прекосил половината ЕС със незаконна табела. Я е хибрид, я е чист електрически но латвиец би ти казал по-добре как е възможно. А може и да си е купил персонализиран номер.
« Last Edit: 31.07.2024, 16:10:27 by mitakis »

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2970 on: 31.07.2024, 15:55:32 »
Плъг-ин хибрид е. В някои държави получават номера като на електромобили.

Offline momchil

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #2971 on: 31.07.2024, 17:07:38 »
При покупко-продажба и запазване на старите табели в Кат, табели от преди ЕС задължително се подменят с нови с еврозвездите.
Това от какъв зор?! Табелите с българския флаг са си легитимни, освен да приберат едни допълнителни пари от какъв зор да сменят табелите със същите, само дето със звезди?!  :neznam:
Явно и това не е 'закон', защото видях Корола след 2009г. с бг табели С7341НА. Видимо захабени.

Иначе във Варна oт седмица върви ХА серията.
Този с Тойотата може да си е запазил номера още в началото през 2021 година когато тъкмо са го въвели като нова опция. Тогава не подменяха табелите с такива с европейско знаме. Започнаха от 2022 г. насам. Между другото се чудя що за кола ще е тази Корола, произведена след 2009 г. насам след като прегледът й е с Екокатегория 1 ? Освен да важи прегледът на предишната кола все още, а Тойотата да минава догодина?

Offline mitakis

• над нещата
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2972 on: 31.07.2024, 17:45:16 »
И аз това се зачудих Момчи, но колата е пред моргата в махалата до летището. Може номерата въобще да не са от нея с това Еко1 :D Или още се визуализира категорията на предишния автомобил тъй като и ГО няма.

Offline Бай Благой

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #2973 on: 01.08.2024, 16:51:04 »
Преди всичко, не се вижда добре но по комбинацията съдя че е латвийска, не литовска регистрация. Едва ли е прекосил половината ЕС със незаконна табела. Я е хибрид, я е чист електрически но латвиец би ти казал по-добре как е възможно. А може и да си е купил персонализиран номер.

Литовска беше, сори за лошата снимка, ама я цъкнах, докато карах.. Литовците наскоро се включиха към групата страни, които си вкараха емблемата на регистрациите (след унгарците и словаците). Това им е новата система за обозначаване на електрически автомобили - Е и още една буква и после четири цифри - явно за да ги отличава от стандартните Е+две букви и три цифри. Латвийска електричка все още не съм засичал.

Offline georgi

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #2974 on: 10.08.2024, 16:28:52 »
Вчера видях СА 5335 НК с квадратен заден номер. По това време (края на 2007-ма силно вероятно да е регистрирана, беше с наш флаг), за квадратните нали е била само СА .... ВХ, която си е вървяла за тях още време след 01.2008, защото от 7000 май са с европейския флаг? Някой може ли да разясни защо колата не е със СА ВХ?

Offline mitakis

• над нещата
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2975 on: 10.08.2024, 17:04:51 »
1. Искал е конкретните цифри, пък на ВХ вече да са били заети.
2. Ако не кажеш изрично при подаването на документи, че ти трябва квадрат, ти предоставят правоъгълник.
След това човека за негова сметка е сменил формата на табелата.
И аз съм виждал СхххМС на квадрат, както и всякакви други изключения - нормални са.

Offline momchil

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #2976 on: 11.08.2024, 00:12:34 »
Вчера видях СА 5335 НК с квадратен заден номер. По това време (края на 2007-ма силно вероятно да е регистрирана, беше с наш флаг), за квадратните нали е била само СА .... ВХ, която си е вървяла за тях още време след 01.2008, защото от 7000 май са с европейския флаг? Някой може ли да разясни защо колата не е със СА ВХ?
1. Серията СА .... НК е вървяла през Септември и Октомври 2008 година. От номер 7000 нагоре флагът вече става европейски.
2. Човекът сигурно преди години е подменил една от табелите с квадратна във фирмата производител и затова е така. Аз съм виждал доста квадратни табели от сериите С .... ХН ,  С .... МС , СА .... РМ и подобни. Макар че се издаваха само квадратни табели при С .... КХ , СА .... АА , СА .... ВХ и СА .... СТ , винаги е имало такива и при другите серии, но в малък диапазон от номера де.

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #2977 on: 11.08.2024, 09:35:40 »
Не пазеха ли част от серия за квадратните номера!? Вече съм позабравил…

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
  • Почитател на Мерцедес - Бенц, Магирус и Икарус.
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #2978 on: 11.08.2024, 10:02:01 »
Не пазеха ли част от серия за квадратните номера!? Вече съм позабравил…
До 2014г. в София имаше отделни серии за квадратни табели, от тогава насам във всяка серия има интервали за квадратни номера.

Offline mitakis

• над нещата
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2979 on: 11.08.2024, 10:56:29 »
Да. През последните две години номерата СВ 40хх от всяка серия са квадратче. Допреди това бяха по-разчупени, но си изгубих записките и ме мързи да пиша по спомен.
« Last Edit: 11.08.2024, 11:04:31 by mitakis »