Author Topic: Регистрационни номера на МПС  (Read 699459 times)

Offline momchil

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
Re: Регистрационни номера на МПС
« Reply #3020 on: 01.09.2024, 23:00:37 »
код СВ и серия с първа буква А след цифрите!
Какво ценно има в номерата СВ nnnn A* ?
Чак да са толкова ценни, не са, защото в случая пак са си парчета ламарина. Предимството на тези номера, както и на всички останали, издавани в периода Ноември 2014 - Януари 2016 е това че хем символите им са доста по-дебели и здрави, без да им пада лакът след няколко автомивки, хем и че задните табели на автомобилите с тези номера са закрепени и то с винт, а не с нит с контролна цифра или изобщо без никакъв крепежен елемент както е сега. Моята кола също е с номер, издаван в края на 2015-та година и затова споделям от личен опит това за символите. Иначе независимо какъв е номерът на човекът в Чехия, пак ще съм на мнение да си го запази.

Offline momchil

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #3021 on: 01.09.2024, 23:03:43 »
Въпрос от мен - закарах си колата в чехия и я пререгистрирах с местни номера. Старите не ми ги изкаха. Питах в общината какво да правя - казаха ми че мога да ги изхвърля. Дали пък не трябва да ги върна в КАТ София?
Ако българските талони на колата са при теб, си запази табелите и недей да ги връщаш в никакъв КАТ, особено ако номерът ти е с българския флаг или с код СВ и серия с първа буква А след цифрите! Знам, че звучи малко смехотворно отстрани, но повярвай, казвам го за твое добро! Не ги изхвърляй!
При мен си е всичко. По-скоро въпроса ми беше дали има някаква измислица в закона, че трябва да им ги нося.
Аа, ясно тогава! Ами поне лично аз не се сещам за точка в закона, която да гласи че ще си длъжен да връщаш българските си номера в КАТ по местоживеене в България ако си заминал в чужбина. Щом са сложили чешките номера на колата ти без да искат да им даваш българските неща за нея, пазиш си ги и и когато си идваш в България, ще си ги ползваш тях ако желаеш. Само че някой трябва да ти плаща поне данъка на колата, а преглед, гражданска и винетка, особено третото ще ги плащаш когато решиш да караш колата с българските номера тук в България.

Offline georgi

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #3022 on: 02.09.2024, 01:50:46 »
код СВ и серия с първа буква А след цифрите!
Какво ценно има в номерата СВ nnnn A* ?
Чак да са толкова ценни, не са, защото в случая пак са си парчета ламарина. Предимството на тези номера, както и на всички останали, издавани в периода Ноември 2014 - Януари 2016 е това че хем символите им са доста по-дебели и здрави, без да им пада лакът след няколко автомивки, хем и че задните табели на автомобилите с тези номера са закрепени и то с винт, а не с нит с контролна цифра или изобщо без никакъв крепежен елемент както е сега. Моята кола също е с номер, издаван в края на 2015-та година и затова споделям от личен опит това за символите. Иначе независимо какъв е номерът на човекът в Чехия, пак ще съм на мнение да си го запази.

Тоест тези номера са закрепени единствено в плаката, която от своя страна е закрепена с винт към броня/капак ли?

Като цяло имало ли е изискване табелата да се слага в плака?

Offline georgi

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #3023 on: 02.09.2024, 15:29:29 »
Здравейте! Как се процедира с квадратните ЕА? Някой като установи, че няма място за правоъгълник, пуска заявление и чака някакво време ли? И ако е така, остава ли с цифрите, които биха били на правоъгълника или като стане заготовката на квадрата, му слагат по-нататъшна комбинация от цифри? Благодаря!

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3024 on: 02.09.2024, 17:33:18 »
хем и че задните табели на автомобилите с тези номера са закрепени и то с винт, а не с нит с контролна цифра или изобщо без никакъв крепежен елемент както е сега.
Да, ако бяха закрепени и двата, мераците на гръцката полиция за сваляне на номера щяха да са по-малки  :)

Offline pavkata_5555

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #3025 on: 03.09.2024, 14:23:14 »
В Благоевград нова серия НР

Offline Бай Благой

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #3026 on: 05.09.2024, 14:26:39 »
Въпрос от мен - закарах си колата в чехия и я пререгистрирах с местни номера. Старите не ми ги искаха. Питах в общината какво да правя - казаха ми че мога да ги изхвърля. Дали пък не трябва да ги върна в КАТ София?

Не трябва ли да си дерегистираш колата от България?

Offline pavkata_5555

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #3027 on: 05.09.2024, 14:33:31 »
В Пазарджик  МВ

Offline freepigeon

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #3028 on: 05.09.2024, 23:23:53 »
Въпрос от мен - закарах си колата в чехия и я пререгистрирах с местни номера. Старите не ми ги изкаха. Питах в общината какво да правя - казаха ми че мога да ги изхвърля. Дали пък не трябва да ги върна в КАТ София?
Ако българските талони на колата са при теб, си запази табелите и недей да ги връщаш в никакъв КАТ, особено ако номерът ти е с българския флаг или с код СВ и серия с първа буква А след цифрите! Знам, че звучи малко смехотворно отстрани, но повярвай, казвам го за твое добро! Не ги изхвърляй!
При мен си е всичко. По-скоро въпроса ми беше дали има някаква измислица в закона, че трябва да им ги нося.

Тъй като не си отрегистрирал колата в България нямаш никакви ангажименти да им връщаш табелите. Само че когато/ако дойдеш с колата на територията на България ще трябва да свалиш чешките и да сложиш българските, за да избегнеш евентуални проблеми. Това е сива зона, не е нито позволено нито забранено но има държави в които което не е изрично позволено е забранено, България е по-скоро от тях.

Offline momchil

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #3029 on: 07.09.2024, 12:09:27 »
Видин - ВН 62** АН
Монтана - М 70** СВ
Варна - В 31** ХА
« Last Edit: 12.09.2024, 16:33:08 by momchil »

Offline Kingpin

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #3030 on: 18.09.2024, 21:31:22 »
А СВ до **** РЕ ли стигна? Ако правилно смятам серията е на изчерпване до 2-3 месеца, защото остава само СВ **** СЕ, ХЕ и ХХ и то ако изобщо ще използват ХХ.

Offline pavkata_5555

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #3031 on: 18.09.2024, 22:39:58 »
СЕ е в момента, около 5000,остават ХЕ и ХХ евентуално, началото на ноември ще свърши ХЕ, и после другата до края на декември, и за Нова Година-Нова Серия за София!!!

Offline desho

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #3032 on: 19.09.2024, 15:24:59 »
СЕ е в момента, около 5000,остават ХЕ и ХХ евентуално, началото на ноември ще свърши ХЕ, и после другата до края на декември, и за Нова Година-Нова Серия за София!!!

Нова серия, освен ако не пуснат нещо от сорта на xO или xY !

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3033 on: 19.09.2024, 23:50:39 »
Ако пуснат по нова година нов код за София, то значи СВ изкара точно 10 години. СВ хххх АА започна ноември 2014-та.

Offline momchil

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #3034 on: 20.09.2024, 16:19:57 »
Ако пуснат по нова година нов код за София, то значи СВ изкара точно 10 години. СВ хххх АА започна ноември 2014-та.
И то всъщност заради сериите с втора буква Е. Ако ги нямаше тях, и той щеше да е максимум 9 години, от което се появява и учудването ми как става това и при двата кода, при положение че при кода СА имаше периоди, в които една серия вървеше почти по 2 месеца, а при СВ отлитаха за няма и месец? Може пък голямата смяна през 2006 г. донякъде да компенсира с това че през същата година бяха издадени всички Ах и Вх серии, но все пак.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3035 on: 20.09.2024, 16:55:24 »
И то всъщност заради сериите с втора буква Е. Ако ги нямаше тях, и той щеше да е максимум 9 години, от което се появява и учудването ми как става това и при двата кода, при положение че при кода СА имаше периоди, в които една серия вървеше почти по 2 месеца, а при СВ отлитаха за няма и месец? Може пък голямата смяна през 2006 г. донякъде да компенсира с това че през същата година бяха издадени всички Ах и Вх серии, но все пак.
Причината е проста - по-малък внос, по-малко купени коли. До 2007-ма все пак имаше и мита и много хора още не можеха да си позволят автомобил както е сега, защото пък и кредити не се отпускаха за всичко, както е сега. Ако броим и старите номера, кода С пък е изкарал цели 19 години от '86 до '05.
« Last Edit: 20.09.2024, 16:57:53 by bagercho »

Offline pavkata_5555

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #3036 on: 21.09.2024, 08:40:47 »
Относно С серията от 86 г, 21.09.1987           С 9849 АБ жълт номер на чисто новият ни Москвич 2140

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3037 on: 21.09.2024, 15:57:45 »
Интересно защо още през 1986 не спряха издаванено на номера с нелатински букви. Знаели са, че гратисният период по Виенската конвенция изтича само след 7 години.

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3038 on: 22.09.2024, 22:48:42 »

Само че когато/ако дойдеш с колата на територията на България ще трябва да свалиш чешките и да сложиш българските, за да избегнеш евентуални проблеми. Това е сива зона, не е нито позволено нито забранено но има държави в които което не е изрично позволено е забранено, България е по-скоро от тях.
Това без да съм чел каквато и да е нормативна уредба просто няма логика и здрав разум.
Както и да е - нищо не ми искаха да връщам. По някаква наредба четох че трябва да подам декларация, легализиран превод (?!?) на новия документ за регистрация и да им върна големия талон (който ми беше иззет от местната администрация).
Оказа се, че в рамките на един месец след пререгистрацията по служебен път между двете ведомства, МПС-то е снето от отчет в СДВР.
Мога само да кажа, че се зарадвах, че поне за една бумащина не се наложи да тичам с хартии и да си тегля номерца и да чакам по опашки.
Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите

Offline georgi

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #3039 on: 29.09.2024, 03:52:35 »
PK 02xx KB.