Author Topic: Регистрационни номера на МПС  (Read 699518 times)

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
  • Почитател на Мерцедес - Бенц, Магирус и Икарус.
    • Skype Me™!
    • View Profile
Re: Регистрационни номера на МПС
« Reply #3140 on: 18.11.2024, 13:33:59 »
Здравейте,
Да попитам защо на областите Монтана, Русе, Добрич и Хасково серията АЕ е отбелязана като мината?
Защото е издадена като "черна" серия за ремаркета.

Online Рачката К

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #3141 on: 18.11.2024, 13:38:20 »
Благодаря Ви много за отговора!

Offline mitakaailqka

• Маниак
  • Мразя чолаков! Мразя хебросбус! Мразя петко!
    • View Profile
« Reply #3142 on: 19.11.2024, 12:07:15 »
Аз да предложа един друг подход - така като отделиха електронедоразуменията в отделна серия (ЕА), защо не отделят и лизинговите автомобили в отделна серия.
В момента, всички лизингови автомобили са със софийска регистрация (сега СВ, преди СА), само защото седалището (само се замислете колко смислена дума) на всички лизингови компании е София. Ако те се отделят в отделна серия, току виж и софийските номера изведнъж ще започнат да се "въртят" поне с една-трета по-бавно ...

Глупости на търкалета, от поне 10 години има лизингови със всякакви регистрации. В Пловдив поне почти всички дилърства дават пловдивски номера за лизинговите автомобили. От познати мога да потвърдя, че Силвър стар, Шкода, Нисан и Мазда със сигурност регистрират лизингови автомобили с пловдивски номера от поне 2017 насам(шкода от малко по-късно).

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3143 on: 19.11.2024, 15:35:17 »
защо не отделят и лизинговите автомобили в отделна серия.
Какво специфично има в експлоатацията на лизингов антомобил, та да трябва да бъде с друга серия? За електрическите има разлики в зоните за паркиране, даже за газовите може да има разлика в достъпа до подземни гаражи и фериботи, за ветераните има разлика в правилата за ГТП. Но за лизинговите е пълна безсмислица. При това има два различни счетоводно режима - оперативен и финансов лизинг (първият по нищо не се различава от Rent-A-Car), но това няма нищо общо с табелите, а с документите.

В Гърция отделен цвят има на колите на хора с увреждания заради паркирането и тол таксите. И тук някога имаше отделна серия И. Това има смисъл и ще намали сериозно злоупотребяващите с резервирани места за паркиране на инвалиди по улици и молове (подплатено със сериозни глоби, скоби и паяци). Синьо картонче всеки може да си разпечата.
« Last Edit: 19.11.2024, 15:43:18 by blagun »

Offline dst1123

• Запален по ГТ
  • Т25 (199x-12.2015)
    • View Profile
    • Email
« Reply #3144 on: 20.11.2024, 13:50:45 »
Противно на очакванията новата серия да е КЕ в Русе, от понеделник се приемат заявления за рег. номера с МА серия.  :rolleyes:

Offline victory1

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #3145 on: 21.11.2024, 19:44:20 »
Противно на очакванията новата серия да е КЕ в Русе, от понеделник се приемат заявления за рег. номера с МА серия.  :rolleyes:
Логиката сочи, че *Е серия се издава когато и дойде ред, т.е. в Плевен свърши МВ и започна МЕ, но пък в съседния Ловеч завършиха с ВХ и стартираха ВЕ. Според мен за да завършат напълно В* серията. Сега наред са Велико Търново и Хасково да свършат МВ серията, ще видим как ще продължат.
« Last Edit: 22.11.2024, 20:41:08 by victory1 »

Offline тролей №164 линия 2

• Защо пиша толкова много?
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #3146 on: 22.11.2024, 12:54:16 »
Има един по-интересен вариант за София-град, който не знам как би бил възприет от КАТ. Част от сериите на Софийска област да бъдат резервирани за София-град. Не знам кои са свободни, но давам само като пример: добавя се правило, че номерата от СО **** ВА до СО **** ВТ ще се издават на онези автомобили, за които е вярно, че адресната регистрация по лична карта на притежателя им е в София-град.
Алтернативно - серията СО да бъде трайно прехвърлена към и обединена със София-град. Двете области да бъдат регистрирани на общо основание. Някой от София може да получи номер СО, а някой от Божурище, например, може да получи СВ.
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Online bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3147 on: 22.11.2024, 14:51:17 »
Направо да го правим като във Варшава, където регистрациите са и по райони. Така освен на град, вече ще можем да се псуваме и по квартал  :devil:

Offline Бай Благой

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #3148 on: 22.11.2024, 15:30:37 »
Направо да го правим като във Варшава, където регистрациите са и по райони. Така освен на град, вече ще можем да се псуваме и по квартал  :devil:

Или пък както в Словения: кодът да обозначава областта, а после да има герб за отделните градове, общини или, в случая със София, квартали.
Въобще идеята с гербове на регистрационните табели като че ли набира популярност, освен Германия, Австрия, Швейцария Словения (с регионални гербове) и Хърватска и Сърбия (с държавни), напоследък и Унгария, Словакия и Литва включиха гербовете си на табелите.

Offline yordang

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #3149 on: 22.11.2024, 20:05:28 »

Така изглежда

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3150 on: 22.11.2024, 20:14:49 »
Емо е проявил творчество

Offline madbatt

• Запален по ГТ
  • antiMASKer
    • View Profile
    • Email
« Reply #3151 on: 23.11.2024, 08:03:20 »
Аз да предложа един друг подход - така като отделиха електронедоразуменията в отделна серия (ЕА), защо не отделят и лизинговите автомобили в отделна серия.
В момента, всички лизингови автомобили са със софийска регистрация (сега СВ, преди СА), само защото седалището (само се замислете колко смислена дума) на всички лизингови компании е София. Ако те се отделят в отделна серия, току виж и софийските номера изведнъж ще започнат да се "въртят" поне с една-трета по-бавно ...

В някои страни е точно така. Това са фирмени номера и след изтичане на лизинга, се пререгистрират, обаче броя коли остава ...
Не съм срещал шведски номер с 4 цифри, но сигурно защото съм далеко. Нещо за унгарците?
Dream on @Радоц%ет, ама не си в час

Online aleks101

• Запален по ГТ
  • Фен на трамвайния транспорт!
    • View Profile
« Reply #3152 on: 23.11.2024, 22:00:39 »
Имам един въпрос относно старите номера 'С', с българския флаг отстрани. Напоследък забелязвам коли видимо след 2010, които имат такива номера. Има ли логично обяснение на това? Пример е това БМВ:

Очевидно колата е след 2007 година, от когато сме в ЕС и номерата започват да са с флага на ЕС, пък и до колкото знам, серията 'С' се изчерпва 2005 година.

Offline mitakis

• над нещата
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3153 on: 23.11.2024, 22:24:50 »
От няколко години насам, при продажба, бракуване и т.н. собственикът може да си запази регистрационния номер от стария автомобил за употреба на следващ автомобил.
Трудно е да направиш нещо както трябва, вместо как да е.

Offline desho

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #3154 on: 25.11.2024, 08:48:02 »
Имам един въпрос относно старите номера 'С', с българския флаг отстрани. Напоследък забелязвам коли видимо след 2010, които имат такива номера. Има ли логично обяснение на това? Пример е това БМВ:

Очевидно колата е след 2007 година, от когато сме в ЕС и номерата започват да са с флага на ЕС, пък и до колкото знам, серията 'С' се изчерпва 2005 година.

А така, тази снимка съм я правил аз :) От няколко години може да запазиш номера си при продажба на колата и да го поставиш на друга, доколкото знам трябва да пререгистрираш старата, да заявиш, че стария номер ще бъде поставен на друга кола, и имаш 30 дни да регистрираш новата кола със стария номер!

Offline pavkata_5555

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #3155 on: 26.11.2024, 04:52:53 »
Някой да знае каква е Новата серия за моторите в София, Х е изчерпана вече, иначе малките са около 6700 Т

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #3156 on: 26.11.2024, 09:22:43 »
Новата серия за мотори е СА **** М, очевидно вече ще се ползват и буквите "резервирани" за мотопеди.

Online bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3157 on: 26.11.2024, 10:27:33 »
То е ясно, че няма смисъл да се търси логика в избора на сериите, но след като при ремаркетата започнаха на чисто със СВ, пропускайки изцяло СА, беше логично след СА хххх Х да се мине на СВ хххх А. И всъщност излиза, че в момента и трите областни кода на София са си напълно актуални, макар че сме "свикнали" С да няма от почти 20 години, а СА от 10. Да видим какъв ще е следващият при мотопедите - залагам на С хххх С, или Н.

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #3158 on: 26.11.2024, 10:39:00 »
То е ясно, че няма смисъл да се търси логика в избора на сериите, но след като при ремаркетата започнаха на чисто със СВ, пропускайки изцяло СА, беше логично след СА хххх Х да се мине на СВ хххх А. И всъщност излиза, че в момента и трите областни кода на София са си напълно актуални, макар че сме "свикнали" С да няма от почти 20 години, а СА от 10. Да видим какъв ще е следващият при мотопедите - залагам на С хххх С, или Н.
И двете серии за издадени С **** С предхожда С **** Т. Все пак е интересно коя ще е новата серия, но до края на С **** Т има не по - малко от 4 години.

Online bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3159 on: 26.11.2024, 13:24:10 »
И двете серии за издадени С **** С предхожда С **** Т. Все пак е интересно коя ще е новата серия, но до края на С **** Т има не по - малко от 4 години.
А вярно че С хххх С имаше. А С хххх Н сигурно е преди Р, която беше от памтивека?