Author Topic: Недобросъвестни шофьори и ватмани  (Read 1294641 times)

Offline pepi1997

• Нямам спирка
  • 9060
    • View Profile
    • Email
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #3640 on: 13.01.2015, 19:29:28 »
Май малко по-малко, ще стигнем до консенсус, че решението на повечето проблеми е здравият контрол!  :rolleyes:

Искаш здрав контрол и глоби- хващаш 84 и отиваш на Терминал 2. Тук нещата стоят така:  ако джоба на спирката е зает - спираш в дясна лента ,но някой гоУфаджия се удари отзад в автобуса поради несъобразена скорост- идват линеен и КАТ и обвиняват водача,че не е спрял в джоба на спирката, независимо от видимата физическа навъзможност това да се случи.

Пример:  https://www.google.com/maps/@42.635759,23.380314,3a,75y,31.12h,72.34t/data=!3m4!1e1!3m2!1s-RzxUBGN5lC6rjXRaiK0Dg!2e0

Не може спрелия да е виновен!!!!!!!!!
Такова положение в закона НЯМА!!!

Offline dimi

• Наистина съм луд
  • сбогом 2622
    • View Profile
« Reply #3641 on: 13.01.2015, 19:35:19 »

Не може спрелия да е виновен!!!!!!!!!
Такова положение в закона НЯМА!!!
Няма, но с някой кошаревски свидетел и с няколко банкноти под масата нещата стават :crazy: :devil:. Георги 64 хубаво обясни как стават нещата.
« Last Edit: 13.01.2015, 19:37:19 by dimi »
R.I.P  Ikarus 280

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #3642 on: 13.01.2015, 19:58:06 »
Това не е точно така. Законът позволява спиране, ако не се пречи на превозните средства от редовните линии на обществения транспорт!
Човек спри да философствуваш !

Това "пречи" вкарано в закона е разтегливо понятие ! Обикновеният любител шофьор няма моя ценз, за да знае, или си представя как и кога точно ми пречи.
ЗДП е пълен с такива клопки, и несъответствия, и един път за винаги трябва да си изчисти от такива разтегливи понятия, членове, и алинеи. За да стане това комисията по транспорт към Народното събрание трябва да работи заедно с официална група действащи и съвестни професионални шофьори. Като погледнеш нито една хоризонтална маркировка не може да се спази ако се движиш с автобус, или ТИР, защото тези които са я планирали, и хабер си нямат от управлението на ТИР, или съчленен автобус, те работят само с цифри.
Спрете си просташките мнения !

Offline btr95

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #3643 on: 13.01.2015, 21:29:18 »
Това "пречи" вкарано в закона е разтегливо понятие ! Обикновеният любител шофьор няма моя ценз, за да знае, или си представя как и кога точно ми пречи.
Напротив закона е точен и ясен, но няма как да е напълно конкретен, затова има подзаконови нормативни актове, които го поясняват. А тези актове(наредби, правилници и инструкции)се приемат с постановления на МС, така че ако няма тълкуване на понятията и няма такива актове МС или Министерството на транспорта не си е свършило работата. Ако няма приети всеки си тълкува закона както си иска.
Тм депо:Банишора
Тм мотриса: 713
Тм линия: 4

Offline kris

• Запален по ГТ
  • Computer Freak
    • Skype Me™!
    • MSN Messenger - kkovachev@windowslive.com
    • View Profile
    • Email
« Reply #3644 on: 18.01.2015, 17:18:12 »
Днес докато се возих на 3556 по 305 в посока гарата станах свидетел на следното:
Шофьора мина съвсем спокойно по инерция на червено на 3 светофара - Ситняково/Оборище ; Милко Бичев/Данаил Николаев ; Злетово/Данаил Николаев. Допълнително след кръговото на пл. Сточна гара засече 2525 по 78, който този момент тръгваше от едноименната спирка. Всичко това се случи докато през цялото време говореше по телефона и пушеше цигара, като се усещаше из цялата предна част... Хвала на професионализма  :fan:
Canon 70D, Canon 60D, Canon 1000D, Tamron 17-50mm F/2.8, Canon 10-18 F/4.5-5.6 IS, Canon 18-135 F/3.5-5.6 IS, Canon 70-200 f/4L, Canon 50mm F/1.8, Samyang 500mm F/6 :).
Quote from: KRAKOMOBILA
НЕ НА УЖАСНИТЕ СНИМКИ ВЪВ ФОРУМА!!!

Offline Emperor

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3645 on: 18.01.2015, 17:53:07 »
Да щом кара с цигара и говори по телефон и кара голяма барака и ти все още си жив, значи е професионалист!  :devil:

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #3646 on: 18.01.2015, 18:47:47 »
По-скоро професионален идиот.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3647 on: 18.01.2015, 21:02:13 »
Ще дам пресен пример защо не трябва да е позволено да се тръгва с аванс от която и да е спирка:

Малко по-рано тази вечер исках да ползвам ТМ6 от първата му спирка в Обеля 2. Проверих в раздел "Разписания" на сайта на ЦГМ и открих, че по разписание би трябвало да има трамвай в 18:09. Малко преди да изляза от вкъщи проверих и Виртуалните табла и информацията от там потвърди този факт. Излязох от вкъщи, запътих се към спирката и след като тя ми влезе в полезрението, забелязах, че има трамвай, който вече чака на първата спирка, който чака да потегли. Не се разбързах, защото имаше още цели 5 минути до 18:09 или до момента, когато този трамвай трябва да потегли, а от мястото, където се намирах до спирката имах не повече от минута ходене. Няколко момента по-късно забелязах как същия трамвай потегли с 4-5 минути аванс...  :qdosan: :qdosan: :qdosan: :qdosan: :qdosan: :qdosan: :qdosan: :qdosan: :qdosan: :qdosan: :qdosan: :qdosan: :qdosan: :qdosan: :qdosan: :qdosan: :qdosan: :qdosan: :qdosan: :qdosan::qdosan: :qdosan: :qdosan: :qdosan: :qdosan: :qdosan: :qdosan: :qdosan:

Не видях инвентарния номер, защото вече се беше стъмнило и все още ми беше малко далеч. Ако го бях видял, вече щеше да има голяма тлъста жалба в Виртуалното деловодство, ама късмет за ватмана...  :angry:

Идеята ми е, че не трябва да се позволява такова нещо да се случва по никакъв начин!!! Трябва да може всеки пътник в градския транспорт да знае и да разчита, че информацията която получава от раздел "Разписания" и "Виртуални табла" се спазва до минутата! И за това смятам, че трябва да има солени глоби за тръгване на "-" от която и да е спирка и за умишлено прекъсване на връзката със системата за следене на превозното средство!!!

Иначе как очаквате хората да са доволни от услугата. Има неща, които могат да са подобрят и без допълнителни финанси.  ;)

П.П. Часовникът ми беше само с около 10 секунди отклонение спрямо часовникът на ЦГМ (този, който се визуализира на ел. таблата). Освен това като отидох на спирката, часовникът позказваше 18:06 и още 3 минути до минаване на трамвай, но нещата не се получиха по този начин... :angry:
« Last Edit: 18.01.2015, 21:05:39 by vasko »
vasko - оригиналът! :)

Offline Sofia

• Нямам спирка
  • R.I.P. 1511 (1985-2015)
    • View Profile
« Reply #3648 on: 18.01.2015, 22:58:08 »
Последната кола по линия 2 до Хаджи Димитър току-що мина през спирка бл. 214 ж.к. Борово с 4 минути аванс, в резултат на което я изпуснах и сега не знам как ще се прибера от Борово до Хаджи Димитър. Не видях номера на тролея, но беше солова Шкода. Пращам сърдечни поздрави на майката на водача и ще пиша жалба.

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #3649 on: 19.01.2015, 19:49:34 »
Следобед тролейбус 1667 по 5 линия.
Шофьора не беше включил електронните табла, беше зареди единствено статичен текст "5 Младост 1" и цяла смяна си кара така. Освен това, си отваря навсякъде вратите, разбира се без разрешение. И като бонус, караше на принципа газ - спирачка, като на спирките ставаше много приятно за пътниците, които не са седящи. Целия следобед караше по описания начин...

Offline UMSofia

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #3650 on: 19.01.2015, 20:06:01 »
Искам да "похваля" шофьора на 2903 по автобусна линия №29. Днес при изпълнение на курса в 18:22 от АС "Илиянци", не можа да изчака хората от трамвая. Нямаше да му отнеме повече от 20 секунди, но вероятно към Балша има страшни задръствания и едно такова закъснение би било фатално. Трамвай 12 закъсня с шест минути, предполагам заради интензивния трафик в центъра. Следващият автобус е след 30 минути.
« Last Edit: 19.01.2015, 20:16:41 by UMSofia »

Offline abs111

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #3651 on: 19.01.2015, 20:44:38 »
Все още ли са две коли,разминаващи се между Кумарица и летището?

Offline UMSofia

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #3652 on: 20.01.2015, 11:26:22 »
Да две коли са, но от около три години минава и през Мировяне. В пик е на около 50 минути, извън пик на над 90 минути.

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #3653 on: 20.01.2015, 16:26:26 »
И на мен ми се случва редовно 260 да тръгне с над 2 мин. аванс от Петте кьошета и след това да се влачи. И говоря за късните коли, когато няма трафик или закъснения. Ще помоля "приятелите на шофьорите" да спрат да ги защитават за всичко, освен ако не са били свидетели. Вярно, че напоследък vasko доста пише, но явно стана и модерно да му се нахвърляте, дори кгоато е прав, така че очаквам по-културно държание от всички!
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
« Reply #3654 on: 20.01.2015, 16:57:03 »
Минаването с аванс няма никакво нормално основание. Да ида 5 мин. по-рано на спирката може да направя, ама когато имам прекачване? Особено празник често ми се случва да правя разни връзки, които са през 3 мин. И като едното превозно средство кара на +1 (което е нормално), а другото на -2 връзката ми пропада. И за да хвана второто превозно средство, за да съм сигурен, че няма да го изпусна трябва да пътувам с предното от първата линия, което е 15/18 мин. по-рано. Мога да ви показвам и конкретни примери, ако някой не ми вярва.
Та ако всеки си кара на 0 или в най-лошия случай на -1 няма да го има тези проблеми.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline UMSofia

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #3655 on: 20.01.2015, 18:39:40 »
То хубаво всеки да кара на 0, но при тези задръствания, особено в час пик е много трудно постижимо. Като закъснее едното превозно средство 5-6 минути и връзката ти пропада.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #3656 on: 20.01.2015, 19:20:04 »
Дискусията се върти около темата за навика на някои водачи да се движат преди време (с аванс), а не за тези които закъсняват поради независещи от тях обстоятелства.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline pepi1997

• Нямам спирка
  • 9060
    • View Profile
    • Email
« Reply #3657 on: 20.01.2015, 19:31:40 »
Ми то ако ги дели 2 мин двете линии, втория може да си е минал навреме, а първия да е закъснял 3 мин. И какво, пак го изпускаш и закъсняваш за еди къде си?
Или пък бързаш много, мине си навреме, хванеш го и вземе та закъснее или пък се строши - тогава какво, пак ще закъснееш за където си тръгнал?
Не е нужно да цепите секундата на 2. Път време няма.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #3658 on: 20.01.2015, 19:36:04 »
Системата за управление на градския транспорт на ЦГМ е меко казано не особено добра, ако въобще има такава. Не може да се тръгва с аванс от последна спирка и при положение, че вече иама поставени GPS-си в превозните средства може спокойно да се очаква по-добър контрол над тръгването с аванс и преднамереното "влачене". От друга страна обаче съществува и големия проблем със самото управление на трафика, което е под всякаква критика. Аз не знам кой беше акълията, който измисли двулентовия път с необособено трамвайо трасе от метростанция "Обеля" до завоя на ТМ 6 през полето към "Връбница", когато можеше да го направят далеч по-широко преди да изградят метрото, а можеше и трасето на трамвая да се построи от източната страна на моста на метрото през поляната и въобще нямаше да се меша с автомобилния трафик и да се трупат закъснения, защото когато съм минавал оттам, винаги е затапено. Оставям настрана каква безумица са така наречените "умни" светофари и ръчното регулиране, така че за съжаление има и основателни причини да се прави нарушение, а именно тръгването с аванс.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3659 on: 20.01.2015, 20:04:30 »
Уместно е да спомена, че не е никаква рядкост бордовото устройство да показва -1, а диспечера да вижда -3, както и бордовото устройство да показва -3, а при диспечера да излиза -1. Сами си правете сметка :)