Ще дам пресен пример защо не трябва да е позволено да се тръгва с аванс от която и да е спирка:
Малко по-рано тази вечер исках да ползвам
ТМ6 от първата му спирка в Обеля 2. Проверих в раздел "Разписания" на сайта на ЦГМ и открих, че по разписание би трябвало да има трамвай в 18:09. Малко преди да изляза от вкъщи проверих и Виртуалните табла и информацията от там потвърди този факт. Излязох от вкъщи, запътих се към спирката и след като тя ми влезе в полезрението, забелязах, че има трамвай, който вече чака на първата спирка, който чака да потегли. Не се разбързах, защото имаше още цели
5 минути до 18:09 или до момента, когато този трамвай трябва да потегли, а от мястото, където се намирах до спирката имах не повече от минута ходене. Няколко момента по-късно забелязах как същия трамвай потегли с 4-5 минути аванс...
Не видях инвентарния номер, защото вече се беше стъмнило и все още ми беше малко далеч. Ако го бях видял, вече щеше да има голяма тлъста жалба в Виртуалното деловодство, ама късмет за ватмана...
Идеята ми е, че не трябва да се позволява такова нещо да се случва по никакъв начин!!! Трябва да може всеки пътник в градския транспорт да знае и да разчита, че информацията която получава от раздел "Разписания" и "Виртуални табла" се спазва до минутата! И за това смятам, че трябва да има солени глоби за тръгване на "-" от която и да е спирка и за умишлено прекъсване на връзката със системата за следене на превозното средство!!!
Иначе как очаквате хората да са доволни от услугата. Има неща, които могат да са подобрят и без допълнителни финанси.
П.П. Часовникът ми беше само с около 10 секунди отклонение спрямо часовникът на ЦГМ (този, който се визуализира на ел. таблата). Освен това като отидох на спирката, часовникът позказваше 18:06 и още 3 минути до минаване на трамвай, но нещата не се получиха по този начин...