Author Topic: Недобросъвестни шофьори и ватмани  (Read 1294574 times)

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #3760 on: 07.03.2015, 21:41:23 »
Аз се движех успоредно с рейса в дясната лента

Да де движех се в лявата лента...

Ако така си го написал и в жалбата............

Според мен си му направил "К*р капан", за което си си го и получил, вече волно, или неволно си зависи от квалификацията ти, а пък колегата е избягал от този "капан".
И както за колегата има педал наречен спирачка, така съществува и за теб също този педал, и няма да се учудя ако той е бил подал вече мигач, пък ти не си го видял,- нещо което мнооого често се прави защото всички си мислят че са по бързи от автобуса, а че го прецакват по този начин- не разсъждават по този въпрос !
Спрете си просташките мнения !

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3761 on: 08.03.2015, 00:55:38 »
и няма да се учудя ако той е бил подал вече мигач, пък ти не си го видял
Подаването на мигач не осигурява предимство, а при смяната на лента предимство НЯМА даже за шофьорите от МГТ.

Специално по "Св.Наум" доста автобусни водачи си карат царствено и в двете изкачващи ленти - даже и да няма спрели отдясно - просто не им е комфортно да карат близо до тротоара.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #3762 on: 08.03.2015, 09:05:35 »
Ялта извинявай, уважавам шофьорите от МГТ, както и това, че ти претендираш за етичност от страна на частните шофьори към автобусите, но в случая смятам, че това твое желание граничи с грубост и като чета какво си написал честно казано започвам да очаквам, че не си далеч от мисълта и ти да направиш това, което е направил шофьорът от 2146(опита за саморазправа). Това, което се е случило не е целенасочен "к*р капн" от страна на колегата и ще опиша защо. Често пъти с баща ми сме се движели по булевард "Джавахарлал Неру" в "Люлин" в участъка между светофара на "Индира Ганди" и "Фантастико" и сме попадали зад тролей, който сме искали да изпреварим. Тролеят се движи до един момент в дясната лента, но в следващият там се озовава паркирала кола и той без предупреждение се престроява в лявата лента, като така би създал опасност, ако ние не сме зад тролея, чакайки момент да го изпреварим, а успоредно на него в лявата лента вече изпреварвайки го. Тази маневра престрояване се случва без подаден мигач, но особено важно да се спомене е че ако ние с колата сме на правилна дистанция от тролея и се готвим да го изпреварим през лявата лента по никакъв начин не можем, нито шофьорът, нито пасажерът, да видим, че пред тролея в дясната лента има паркирала кола, която ще му пречи и той внезапно ще направи престрояване. Респективно това не е "к*р капан" - целенасочено възпрепятстване на безпрепятственото движение на тролея. При съчленени превозни средства докато предната част извършва престрояването вляво ремаркето се извива по-късно и пречи допоследно да се види пъркиралата вдясно кола, заради която въпросното превозно средство се престроява вляво. В случая на "Св. Наум" се е случило съвсем същото, но шофьорът на 2146 явно не е съобразил, че от лявата му страна има кола, която вече го изпреварва и така е създал опасност за нея, но това пак не означава със сигурност, че го е направил целенасочено, защото може например да е бил изнервен заради натрупано закъснение и да е мислел само затова как да го избие, като по този начин не е погледнал в огледалото и не е видял колата на колегата и така почти е предизвикал ПТП. Последващите действия на водача на 2146 са абсолютна простотия, дивотия и опит за саморазправа, което си е направо за жалба в полицията.
Остава обаче един много спорен въпрос, който може би няма да намери своя категоричен отговор. Запознати сме с така описаният от мен по-горе казус в София - паркирането в дясната лента, което налага внезапно престрояване вляво и може би не само аз, но и много други си задават въпроса да опитвам ли рисково изпреварване на въпросния автобус или тролей или да се влача тихо и кротко зад него, но да съм в безопасност. Казусът макар и на пръв поглед елементарен е всъщност изключително спорен, но по никакъв начин не оправдавам последвалият опит за саморазправа от страна на шофьора на 2146.
« Last Edit: 08.03.2015, 09:22:23 by AGENT 006 »

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline fgm

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #3763 on: 08.03.2015, 09:47:57 »
Само едно не разбрах - имаме паркирала кола в дясната лента, водача на превозното средство го вижда от не знам си колко метра, решава да се престрои в последния възможен момент против всякакви правила и после той света вода не напита, а тоя в лявата лента е най-големия грешник?
Странно.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3764 on: 08.03.2015, 09:49:29 »
Донякъде проблемите са и в Св.Наум - лентите не са широки, а като допълнение около 30-40 см от дясната лента са заети от циментови наклонени равнини за излизане от гаражите. Би трябвало тротоарните бордюри да се подменят със снижаващи се пред гаражите, разбира се - с антипаркинг колчета по цялото протежение (има ги само в най-горната част).

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3765 on: 08.03.2015, 09:53:37 »
Само едно не разбрах - имаме паркирала кола в дясната лента, водача на превозното средство го вижда от не знам си колко метра, решава да се престрои в последния възможен момент против всякакви правила и после той света вода не напита, а тоя в лявата лента е най-големия грешник?
Странно.
Точно там е един от основните спорни моменти. За всички е известно, че превозните средства от МГТ гонят разписание и поради това тези шофьори претендират, че частните водачи не са достатъчно толерантни независимо, че не нарушават правилата формално. Тоест ти трябва да си предвидлив и предварително да знаеш какво ще се случи, а това не е разбираемо и постижимо за всички, което именно е линията на напрежение.
« Last Edit: 08.03.2015, 09:59:06 by AGENT 006 »

Offline Che91

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #3766 on: 08.03.2015, 10:07:22 »
Аз се движех успоредно с рейса в дясната лента

Да де движех се в лявата лента...

Ако така си го написал и в жалбата............

Според мен си му направил "К*р капан", за което си си го и получил, вече волно, или неволно си зависи от квалификацията ти, а пък колегата е избягал от този "капан".
И както за колегата има педал наречен спирачка, така съществува и за теб също този педал, и няма да се учудя ако той е бил подал вече мигач, пък ти не си го видял,- нещо което мнооого често се прави защото всички си мислят че са по бързи от автобуса, а че го прецакват по този начин- не разсъждават по този въпрос !

Аз вече подадох жалба в 4 то Районно, и те ще решат как съм си написал жалбата, а не Вие.  И това никак не е момента да коментирате каквото и да е било друго освен да се замислите, че държанието на така нареченият Ви "колега" не афектира само мен, но и пътниците в превозното средство. Никой себе уважаващ се професионалист не би оставил превозното средство пълно с пътници без абсолютно никакъв надзор. Не искам да си помисля ако някой от пътниците имаше психическите заболявания на управляващият рейс 94, какво можеше да стане.

За израза който спомена "К*р капан",  съжалявам много, но не съм запознат с него.

Това което казвате -  "За което си си го и получил" ми звучи недопустимо в тази ситуация и явно не сте разбрал/а смисъла, но оплакването ми. Разбираемо, е че сте солидарни един към друг и ви разбирам.

Начина по който се изразявате сам по себе си говори за гражданската Ви позиция.
« Last Edit: 09.03.2015, 15:08:28 by blagun »

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3767 on: 08.03.2015, 10:22:16 »
В до тук написаното се коментира единствено ситуацията непосредствено до засичането .
Аз не прочетох някой да е казал браво на шофьора , че е слязъл и е удрял с тръба по капака .
То няма как и да му се каже браво де - никой не подкрепя неговите действия.

Offline pepi1997

• Нямам спирка
  • 9060
    • View Profile
    • Email
« Reply #3768 on: 08.03.2015, 10:33:50 »
Един голям процент от колите като видят, че автобус е подал мигач дават газ само и само да са пред него, въпреки че изобщо няма да им пречи. Отделно има такива, дето лявата лента им е свободна, ама те си карат в дясната и не пускат автобусите от спирките; има и някои дето изпреварват и спрат пред него и го запушат - това се случва най-често на допълнителна лента преди светофара, която се отваря за десен завой.
А Ялта има предвид за случая да се движиш успоредно на автобуса, при положение, че е подал мигач и "ни да караш, ни да спираш", което се смята за целенасочено пречкане.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3769 on: 08.03.2015, 10:54:48 »
То е пречкане, но не знам доколко може да бъде целенасочено, защото всеки иска да избяга колкото се може по-далеч от автобуса и не знам доколко на някого ще му е приятно нарочно да кара до автобус или тролей. Проблема е че изпреварването на съчленен автобус или тролей не е бърз процес, а има и много такива шофьори, които тръгнат да изпреварват и изведнъж се запъват и започват да се чудят хайде сега да натисна ли газта да мина пред него или да си остана така и това отнема известно време, през което шофьорът на автобуса/тролея може да си помисли, че нарочно му пречиш. В заключение, когато тръгваш да изпреварваш автобус или тролей през лявата лента прави го възможно най-бързо, защото първо може да му пречиш ако пред него се яви препятствие, заради което да трябва да премине в лявата лента и второ, за да не оставиш впечатление, че си нетолеррантен и целенасочено съботираш изпълнението на служебните задължения на шофьора на автобуса/тролея, защото на него всяка минута му е пари и е важно чрез поведението си на пътя да му оставиш впечатление, че зачиташ това, разбира се пак в определени граници, защото 100% има и шофьори от МГТ, които злоупотребяват, но то лесно се разбира кой какъв е, стига да го наблюдаваш ако дълго време си се движил близо до него и си видял какво прави. Най-сериозният проблем за конкретния случай, е че за софийския натоварен и недобре организиран трафик съществено значение играят неписаните правила. Те се вземат твърде несериозно и ако "лежиш на тая", че спазваш закона и писаните правила то рискуваш да бъдеш обвинен в нетолерантност и целенасочено пречкане пред превозните средства от МГТ и честно казано не са малко хората, които злоупотребяват точно с това - спазват писаните правила като съзнателно не се съобразяват с неписаните и по този начин пречат напълно целенасочено, като после се оправдават, че с нищо не са нарушили закона. Затова по-добре независимо дали имаш свободна лява лента не стой успоредно на автобус или тролей, а го изпреварвай или стой зад него, но никога не и до него.
« Last Edit: 08.03.2015, 11:06:55 by AGENT 006 »

Offline я л т а

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3770 on: 08.03.2015, 11:14:08 »
Като чета коментарийте се сещам за една приказка, "как дявол чете евангелието" ! Всеки може да го прочете, но кой какво е разбрал, това е друг въпрос. Обаче всеки може да коментира както си го и разбира.
За да е нормално е перфектно движението по пътищата всеки шофьор трябва да мисли и пази другите около него, 5 % ако го правят,- много е, за това и дереджето ни е такова.
Добър шофьор се става след първите сто хиляди навъртяни километра, много лесно ще се разбере кой може и за колко време да отдели средства за изминаването им !
« Last Edit: 09.03.2015, 15:09:10 by blagun »

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3771 on: 08.03.2015, 11:27:49 »
Добър шофьор се става след първите сто хиляди навъртяни километра, много лесно ще се разбере кой може и за колко време да отдели средства за изминаването им !
Изключително правилно казано! Основният проблем е че шофьорските курсове днес учат на съвсем базови умения(за неестествено големи суми) и толерантността, етичността и проявяването на специално отношение кам превозните средства от МГТ, които категорично заслужават такова, не са сред тези умения, с изключение на записаните изисквания на закона да даваш предимство на релсово ППС, когато автобус или тролей тръгва от спирка, да спираш на метър зад трамвай спрял на спирка и да не се движиш или спираш върху трамвайно трасе с изключение на улиците, където това просто не е възможно като "Цар Симеон". Предвидливостта и умението да усещаш колата и обстановката около себе си е нещо много важно за София, но е нещо, което не може да се очаква от млади и неопитни шофьори, а те са прекалено много и се превръщат в изключителна пречка за движението, да не говорим, че самите шофьорски курсове не са достатъчно качествени и дори базовите умения не са овладяват добре.
Също така превръщането на шофьорската книжка и личния автомобил в необходимост само по себе си е тенденция, която е негативна и задълбочава проблема с уменията и предвидливостта, защото такива шофьори излизат на пътя веднага след курса, защото нямат избор и така нямат време да карат с придружител и да усъвършенстват и доразвият уменията, които им е дал шофьорския курс. Да шофьорската книжка е необходимост, както и шофирането, но това не оправдава факта, че караш така, че всеки около теб да си помисли "ей го тоя вчера е взел книжка" и тъй като умението се придобива с километри първоначално просто избягваш пиковите часове, за да не пречиш, пък когато се научиш си карай, където искаш.
« Last Edit: 08.03.2015, 16:49:18 by AGENT 006 »

Offline btr95

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #3772 on: 08.03.2015, 16:38:17 »
Добавям- без никой да ти дава акъл. Относно това, което е написал Агента за курсовете, само да добавя, че лятото командироват даяджии от други градове, които се карат на курсистите като спрат на отворени врати на трамвай. Другото нещо е че премхнаха полигона. Аз лично като шофьор гледам да пропускам всички водачи от МГТ и да съм толерантен към тях, но човек невинаги може да бъде толерантен и все си мисля, че ако не е в нарушение на ЗДП, не е длъжен да се обяснява защо не е толерантен.
Тм депо:Банишора
Тм мотриса: 713
Тм линия: 4

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #3773 on: 08.03.2015, 16:44:44 »
При цялото ми уважение към човека, понесъл последствията от агресията на водача на 2146, аз от така описаната случка разбрах две неща - стига да не съм се заблудил:

1. Водачът на автобуса е стигнал до саморазправа, което естествено е неправилно, недопустимо и т.н. Дотук съм съгласен с доводите на "потърпевшия".
2. Ако "потърпевшият" е карал успоредно на автобуса от дясната му страна със сравнима на неговата скорост, значи го е забавил и автобусът се е опитвал да го изпревари, при това от правилната страна. За да се стигне до там, автомобилът да се озове по неясен за мен начин хем пред автобуса, хем почти в насрещното (?!), съжалявам че трябва да го кажа, но реакцията на водача на автомобила е най-малкото неадекватна спрямо ситуацията - може би поради неопитност или обикновена човешка грешка - с което нито оправдавам агресията на водача, нито обвинявам водача на автомобила, просто отбелязвам, че грешка явно има и у двете страни. Когато те засичат от ляво, или спираш, или ако не можеш, опитваш да бягаш вдясно, вместо да правиш лупинги в насрещното и т.н. предпоставки за далеч по-голяма беля...
« Last Edit: 08.03.2015, 16:46:42 by The Freshmaker »
А всъщност София можеше да бъде един прекрасен град, ако имаше друго управление и ако 70 процента от населението му беше друго...

Offline я л т а

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3774 on: 08.03.2015, 16:48:43 »
Добавям- без никой да ти дава акъл.

Това абсолютно не е вярно ! По скоро обясняваш че не възприемаш акъл, според мен. Учили са ме, и аз съм учил, дори и по възрастни от мен. За да се сети човек всичко сам, трябва да е гений, а шофьори гении.........................

Offline btr95

• View Profile
    • Email
« Reply #3775 on: 08.03.2015, 17:04:04 »

Това абсолютно не е вярно ! По скоро обясняваш че не възприемаш акъл, според мен. Учили са ме, и аз съм учил, дори и по възрастни от мен. За да се сети човек всичко сам, трябва да е гений, а шофьори гении.........................
Значи една, две седмици наставления да, но след това трябва сам да си изградиш дисциплината на шофьор, сам трябва да се научиш да преценяваш ситуацията. А аз наблюдавам нещо интересно, когато станеш шофьор, ставаш много по-дисциплиниран пешеходец.

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #3776 on: 08.03.2015, 17:06:59 »

Значи една, две седмици наставления да, но след това трябва сам да си изградиш дисциплината на шофьор, сам трябва да се научиш да преценяваш ситуацията. А аз наблюдавам нещо интересно, когато станеш шофьор, ставаш много по-дисциплиниран пешеходец.

Това да се научиш да преценяваш сам е едно на ум - но това, че и най-великите пилоти в историята са се учили от други хора, пък и са прочели това-онова, за да натрупат знания, които да им помагат в последствие, е не по-малко съществено, но все пак е най-лесно човек да смята, че знае и може всичко...
А всъщност София можеше да бъде един прекрасен град, ако имаше друго управление и ако 70 процента от населението му беше друго...

Offline btr95

• View Profile
    • Email
« Reply #3777 on: 08.03.2015, 17:09:38 »
Не отричам, че трябва да учиш от някого. Но казвам, че от тези 100 000 километра, трябва да си например 10 000 км с наставник останалите сам.

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #3778 on: 08.03.2015, 17:12:06 »
От това да караш "с наставник" до това да почерпиш от опита на по-можещи от теб и да се постараеш да научиш повече и да усъвършенстваш уменията си по всички възможни начини няма много, да не кажа нищо общо, но започваме да навлизаме в офф и аз лично спирам дотук...

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3779 on: 08.03.2015, 17:34:35 »
От това да караш "с наставник" до това да почерпиш от опита на по-можещи от теб и да се постараеш да научиш повече и да усъвършенстваш уменията си по всички възможни начини няма много, да не кажа нищо общо, но започваме да навлизаме в офф и аз лично спирам дотук...
Всичко е въпрос на желание от страна на начинаещия шофьор, а ако такова липсва то е необходимо колкото се може повече от тези неписани правила за толерантност и етичност да станат писани и начинаещият да бъде запознат с това, че ако не ги спазва следват санкции, чието изпълнение също трябва да се подобри. Дори и на самото кръстовище на "Баучер" и "Св. Наум" има един такъв проблем, който при това даже е хванат и в кадър(за паркиралите коли в лентата за десен завой при наличната забрана става дума, което всъщност е редовен номер). Също така на това място маркировката не се поддържа редовно, а е необходимо. Всъщност като цяло това е един огромен проблем в София - паркирането в пречка за движението и възникващите от това проблеми, но наистина много навлизаме в оффтопик.
И аз спирам дотук.
« Last Edit: 08.03.2015, 17:37:31 by AGENT 006 »