Author Topic: Недобросъвестни шофьори и ватмани  (Read 1294702 times)

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6000 on: 07.01.2020, 17:45:19 »
Може да има проблем с кондензаторите и да отпуска и настъпва педала за да поддържа двигателите възбудени и да не загуби електрическо спиране - ако кара по инерция при неизправни кондензатори може да не се подадат възбуждащи импулси при превключване в спирачен режим. :rolleyes:

Offline Трамкар Т8М-900

• Запален по ГТ
  • Бг трамваите са най-добрите
    • View Profile
« Reply #6001 on: 07.01.2020, 21:32:21 »
Може да има проблем с кондензаторите и да отпуска и настъпва педала за да поддържа двигателите възбудени и да не загуби електрическо спиране - ако кара по инерция при неизправни кондензатори може да не се подадат възбуждащи импулси при превключване в спирачен режим. :rolleyes:
Ами не са кондензаторите. Не го правеше винаги.

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6002 on: 07.01.2020, 22:43:07 »
Кондензаторите на повечето трамваи са отдавна изп*рдели, без някой да ги сменя. А тяхното предназначение е да подсигурят възбуждането при отпадане на напрежението в ККМ ;)

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6003 on: 08.01.2020, 13:38:13 »
Не само при отпадане. При превключване в режим на електрическо спиране кондензаторите подават импулс за първоначално възбуждане.  Има подробно описание на оборудването на T6B5 на руски
https://zinref.ru/000_uchebniki/05302_trollebus/015_00_00_elektooborudovanie_tramvainogo_vagona_T6B5/000.htm:)

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6004 on: 05.02.2020, 09:57:59 »
Вчера вечерта 2115 по ТБ 9 подмина спирка Сточна Гара - спря по-напред, като задният край на тролея беше на около метър след знака за спирката. :rolleyes:

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #6005 on: 12.02.2020, 18:21:33 »
Втора смяна на 1419 по 111. За трите спирки, докато се возих, не спря да си мърмори под носа, което отстрани не изглежда много нормално за човек, който вози хора. За сметка на това, едно момиче беше застанало до стъклото на кабината и той вместо да ѝ каже, че му пречи, взе периодично да бие по стъклото, все едно гони муха. Психическата стабилност на водачите определено трябва да се проверява по-редовно!
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline simeonivanov01

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #6006 on: 13.02.2020, 18:07:54 »
"Похвала" за водача на 1177 по 83 втора смяна днес. Почти непрекъснато "ритане" на спирачката, многократно използване на клаксона (както със, така и без причина) и минаване на червено на Красно село (в посока към Земляне). За циганията в кабината не съм сигурен, че той е виновен, но пасваше много добре на стила му на каране.

Offline davidcho10

• Наистина съм луд
  • 2914 (1987-2021) ♥
    • View Profile
« Reply #6007 on: 13.02.2020, 19:29:34 »
Не знам как е карал, ама не е и цигания в кабината. Какво по - добре е да бъде мизерия, да мирише на умряло и да има в пръста прах ли?? Нещо не ги разбирам хората от форума. Явно обичат мизерията щ, а не различното и интересното.
Никога няма да се измисли по - добро превозно средство от Ikarus 280.92T Ganz. Място за спор няма!

Offline TRIZUBECA

• Наистина съм луд
  • пендел
    • View Profile
« Reply #6008 on: 13.02.2020, 20:43:14 »
1177 e един от добрите землянски МАН-ове. Вътре - и е чисто и не мирише на умряло. Титулярът му - Данчо - знам, че го поддържа добре и се "грижи" за вида му. Кичът не мисля, че трябва да го изкарваме баш цигания, а е въпрос дали на човек му харесва или не. От друга страна дали е правилно да се украсяват автобусите - тая тема може да се аргументира много дълго време. За стила на каране няма да коментирам :help:

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
« Reply #6009 on: 13.02.2020, 20:53:07 »
И Данчо, и Мето са много добри шофьори и много добри хора. Обаче автобусът им не е много добре. Има камара време прекаран в сервиза. Днес не го е карал нито един от двамата.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline simeonivanov01

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #6010 on: 13.02.2020, 21:00:06 »
1177 e един от добрите землянски МАН-ове. Вътре - и е чисто и не мирише на умряло. Титулярът му - Данчо - знам, че го поддържа добре и се "грижи" за вида му. Кичът не мисля, че трябва да го изкарваме баш цигания, а е въпрос дали на човек му харесва или не. От друга страна дали е правилно да се украсяват автобусите - тая тема може да се аргументира много дълго време. За стила на каране няма да коментирам :help:
Съгласявам се, "цигания" не беше подходящо, визирах основно червените кърпи по седалката. По принцип съм по-скоро "за" кича, стига да не е прекален. Иначе имам добро впечатление и от външния вид на 1177, и от шофьорите му, затова съм изненадан от карането днес.

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6011 on: 14.02.2020, 14:14:25 »
Новобранката на 4134+4136. - натиска-отпуска-натиска-отпуска ходовия педал... Иначе на спиране е добре.В случая наставника е за"похвала".

Offline Sofia

• Нямам спирка
  • R.I.P. 1511 (1985-2015)
    • View Profile
« Reply #6012 on: 04.03.2020, 17:55:48 »
Излючително и напълно неадкватно шофиране от страна на водача на 1620 по ТБ4 днес следобед. Всяко едно ускорение и спиране се извършваше чрез поредица от шутове по тяговия и спирачен педал. Неколкократно успя да задейства ASR и ABS. По време на движение беше неспособен да поддържа постоянна скорост, а вместо това редуваше резки натискания на газта и спирачката без да има никаква причина за това. Всяко едно спиране беше аварийно, тъй като до последния възможен момент сякаш не регистрираше нуждата да намали скоростта. Вниманието му беше изцяло заето от телефонен разговор, който водеше през цялото време и неколкократно тръгваше със закъснение от спирки и светофари тъй като гледаше в дисплея на телефона си. Накрая си запали и цигара, димът от която влизаше в салона, тъй като прозорецът му беше затворен. Недоумявам как този индивид е взел книжка, минал е обучение за тролейбусен шофьор, минал е обучение с наставник без никой да забележи, че на човека му липсва контрол над крайниците.

Offline davidcho10

• Наистина съм луд
  • 2914 (1987-2021) ♥
    • View Profile
« Reply #6013 on: 04.03.2020, 18:08:12 »
Много са некадърниците вече в СЕ. За жалост при тази липса на кадри са "принудени" да приемат и най - големите дебили.
Никога няма да се измисли по - добро превозно средство от Ikarus 280.92T Ganz. Място за спор няма!

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6014 on: 04.03.2020, 18:14:35 »
Преди време имаше опреснителен курс на ТБ шофьори за плавно потегляне .
Оправданието им беше , че Икарусите са стари и не могат да потеглят плавно и да спират плавно . За съжаление и Шкодите , някои от тях де , са сатари и също не могат да потеглят и спират плавно.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6015 on: 04.03.2020, 20:21:11 »
А не се ли замислихте че човека може да е нов, вчера да е започнал работа до сега да не е карал никога такава машина? Нормално е докато свикнеш как върви превозното средство и с габаритите да не може да караш плавно. Какво остава в лудницата и трафика в София. Като повърти малко ще свикне.

А може и самия тролей да е имал технически проблем и да прекъсва нещо.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #6016 on: 04.03.2020, 21:05:53 »
Излючително и напълно неадкватно шофиране от страна на водача на 1620 по ТБ4 днес следобед. Всяко едно ускорение и спиране се извършваше чрез поредица от шутове по тяговия и спирачен педал. Неколкократно успя да задейства ASR и ABS. По време на движение беше неспособен да поддържа постоянна скорост, а вместо това редуваше резки натискания на газта и спирачката без да има никаква причина за това. Всяко едно спиране беше аварийно, тъй като до последния възможен момент сякаш не регистрираше нуждата да намали скоростта. Вниманието му беше изцяло заето от телефонен разговор, който водеше през цялото време и неколкократно тръгваше със закъснение от спирки и светофари тъй като гледаше в дисплея на телефона си. Накрая си запали и цигара, димът от която влизаше в салона, тъй като прозорецът му беше затворен. Недоумявам как този индивид е взел книжка, минал е обучение за тролейбусен шофьор, минал е обучение с наставник без никой да забележи, че на човека му липсва контрол над крайниците.

Извинявам се за включването, това един пълничък червендалест другар на средна възраст ли е бил? Защото точно така караше един изглеждащ по тъпичко описания от мен начин индивид докато още беше с наставник, и ми се ревеше само при идеята, че наистина ще го вземат на работа... И на наставничката му й се ревеше петорно, видимо... Иначе конкретно 1620 със задвижването нямаше никакви проблеми, по мое наблюдение отпреди 2-3 седмици.
« Last Edit: 04.03.2020, 21:07:47 by The Freshmaker »
А всъщност София можеше да бъде един прекрасен град, ако имаше друго управление и ако 70 процента от населението му беше друго...

Offline Sofia

• Нямам спирка
  • R.I.P. 1511 (1985-2015)
    • View Profile
« Reply #6017 on: 04.03.2020, 21:49:27 »
Същият. Караше с риза и вратовръзка, което е похвално, но е без значение ако не можеш адекватно да управляваш повереното ти превозно средство. Иначе самият тролей си вървеше безупречно, проблемът беше в задкормилното устройство.

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #6018 on: 04.03.2020, 21:52:27 »
Същият. Караше с риза и вратовръзка, което е похвално, но е без значение ако не можеш адекватно да управляваш повереното ти превозно средство.

Благодаря, знаех си. Аз имах "удоволствието" на два пъти да се возя докато беше с наставник на 1608... Наставничката, за която смея да твърдя, че е в топ 20 на най-добрите тролейбусни водачи в историята на този тип транспорт в България, без преувеличение искаше да слезе в движение... обясняваше като на дебил очебийни неща... Човекът не е за тази работа и имам съмнения че въобще може безопасно да управлява четириколесно моторно превозно средство, нямам обяснение как има книжка, камо ли защо е взет на работа в СЕ - или заради недостига на кадри, или е връзкар, или не знам...
А всъщност София можеше да бъде един прекрасен град, ако имаше друго управление и ако 70 процента от населението му беше друго...

Offline btr95

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #6019 on: 04.03.2020, 21:54:46 »
Аз ще се включа с оплакване от ватмана на 810, първа смяна. Потегляне, под всякаква критика, спиране, под всякаква критика. В задръстването, на преместване напред на автомобила пред трамвая, за изминаването на разстояние от 1,5 м. включи рекордните 3 пъти на тягова позиция и то не първи кран.

...или заради недостига на кадри, или е връзкар, или не знам...

Едва ли в момента ти трябват връзки, за да те вземат.
« Last Edit: 04.03.2020, 21:56:54 by btr95 »
Тм депо:Банишора
Тм мотриса: 713
Тм линия: 4