Author Topic: Недобросъвестни шофьори и ватмани  (Read 678183 times)

Offline Марин Петров

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 505
  • View Profile
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6060 on: 31.03.2020, 23:09:04 »
израснал съм в среда на високи ценности и строга дисциплина! това предавам и на моите деца!

И на фона на написаното,-/дисциплина/, късаш лента и си сядаш на първата седалка ?
И твърдиш че си израснал в среда на високи ценности и строга дисциплина?
Само веднъж скъсах лента, която беше опъната между първите седалки в един рейс. признавам - направих  го под афект и съжалявам, защото аз съм противник на вандализма. и не искам да разрушавам чужда собственост. това което ме успокоява е, че лентата не беше от тези здравите, оранжевите, които предполагам че слагат по гаражите. ами беше някаква собственоръчно опъната от шофьора - страхливец. още нямаше тези оранжевите листове "нека се пазим взаимно". освен това - той сигурно си я е вързал пак на последната спирка.

Оттам нататък - винаги минавам под лентите и си сядам на първата седалка. казвал съм го много пъти - аз не нарушавам правилата. Прочел съм заповедта на кметицата. там не пише, че е забранено да се минава под лентата. и не пише, че е забранено да се сяда на първите седалки. с тези си действия аз протестирам срещу безумната истерия, която върлува около нас. мога да протестирам, защото сме демокрация. освен това - не нарушавам никакви действащи закони, наредби, заповеди и правила.Тъй като пишем в темата за недобросъвестните водачи, нека да коментираме нещо по въпроса:
- преди няколко дена пътувах в рейс БМЦ - от тия старите, оранжевите. забравих да погледна инвентарния номер. пътувах към Нови Искър по линия 26. шофьорът беше отворил стъклената врата на кабината и я беше завързал с ластик - така че да не се затваря. а той кашляше доста сериозно. и си въртеше главата наляво-надясно когато кашляше, без да си слага ръката. В същото време гледах надписа "Нека се пазим взаимно." Аз лично не се притеснявах. но как този шофьор пазеше пътниците от неговите бацили при условие, че вратата на кабината му беше широко отворена. той иска пътниците да го пазят като не припарват до него. крие се зад фразата "Нека се пазим взаимно." А пък той самият... Желая му да му няма нищо и да е здрав! Но да не се прави на велик да си позволява каквото си иска в рейса - все едно му е бащиния. освен всичко това - този шофьор беше превърнал площадката пред първата врата в склад за парцали, кофа за почистване, метла и други дреболии... Абсурд!!!!!!


Още нещо по темата - в заповедта на кметицата ясно се казва, че правилото за непродаването на билети важи за всички возила на градския транспорт. Но правилото за ограничаване на първата врата важи само за рейсове, които нямат преградно стъкло между тях и пътниците. това е черно на бяло в заповедта на кметицата. значи не важи за електротранспорта. Още повече че трамваите си имат напълно отделени кабини. Тогава защо много водачи си позволяват самоуправство и преграждат пространството зад техните кабини? днес съпругата ми каза, че е пътувала в трамвай по линия 6, в който ватмана е направил заграждение не при първия ред седалки. ами при втория!!!!!

И то си личи къде нещата са според правилата. и къде е самоуправство. при рейсовете си личи, че загражденията са поставени институционално - от гаражите или от ЦГМ, не знам. във всички рейсове са еднакви и изглеждат сравнително трайни. докато при електротранспорта навсякъде се вижда как са направени собственоръчно от подръчни материали - ластици, въженца, тел и какви ли не други грозотии. включително и ръчно написани бележки.

Само ватманите от депо Искър спазват заповедта на кметицата. и при тях няма подобни изпълнения. При тях може да се качваш и слизаш от първата врата без проблеми. Поздравявам ги искрено!
« Last Edit: 31.03.2020, 23:15:53 by Марин Петров »

Offline emo

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 18597
 • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
  • View Profile
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6061 on: 01.04.2020, 10:19:57 »
В Красна поляна има ватмани, които отварят първа врата и нямат никакви заграждения. Въпрос на мнение на ватман, но в повечето случаи карат така както заварят трамвая от предния ден или първата смяна. Аз попаднах на ватман, който дори и билети продава. И аз онзи ден се возих в тм по линия 6, на който лентата беше поставена след първите два реда седалки, т.е. 4 седалки бяха изолирани, но не считам това за нещо сериозно. Има достатъчно място за всички. А и се говори, че вирусът се задържа до 40 часа на пластмаса, така, че е по-добре за ватманите да не се качват хора от първа врата и да пипат стъклата на кабината. Много добро впечатление ми прави, че броят на ватманите в болнични изобщо не е по-голям от обичайния. Т.е. не са се възпозлвали да си вземат болничен заради коронавируса.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline The Freshmaker

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3450
 • TM 303
  • View Profile
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6062 on: 01.04.2020, 22:55:50 »
Според написаното от другаря Марин Петров - то той или е на максимум 20 години с, нека го кажем така, крайно неузрял умствен багаж, или е абсолютно изкукуригала комунистическа дядка, но и в двата случая крайно неприятен човек. В празен трамвай да късаш ленти и зорлем по време на епидемия да ходиш да се лепнеш за водача едва ли не - за това не е достатъчно да си тъп, трябва и да си гад. Живи и здрави. Всеки си получава каквото си е заслужил рано или късно.
Насилственото натъпкване на всички в метрото чрез унищожаването на наземния транспорт е форма на геноцид към населението на София.

Offline Марин Петров

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 505
  • View Profile
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6063 on: 02.04.2020, 13:31:34 »
В Красна поляна има ватмани, които отварят първа врата и нямат никакви заграждения.
Извинявам се! прав си за тази забележка. Не мога да говоря за всички ватмани под общ знаменател.

Ще го кажа така:
Всички ватмани на депо Искър, при които съм се качвал - отварят първа врата и не са сложили никакви заграждения.
Всички ватмани от другите две депа, при които съм се качвал - не отварят първа врата и са сложили заграждения. Което противоречи със заповедта на кметицата.

И аз онзи ден се возих в тм по линия 6, на който лентата беше поставена след първите два реда седалки, т.е. 4 седалки бяха изолирани, но не считам това за нещо сериозно. Има достатъчно място за всички.
Не съм съгласен.

Нали уж трябва да се прави всичко възможно за да се избегне заразата. от тази гледна точка е препоръчително пътниците да сядат, за да се не държат за тръбната арматура. в пиковите часове тези четири седалки са необходими, защото има повече пътници. 

Значи тези ватмани увеличават шанса пътниците да се заразят от бацили по тръбната арматура. "Нека да се пазим взаимно!"

Според написаното от другаря Марин Петров - то той или е на максимум 20 години
мерси за комплимента! радвам се, че съм си запазил младежкото мислене, въпреки годините.


В празен трамвай да късаш ленти и зорлем по време на епидемия да ходиш да се лепнеш за водача едва ли не - за това не е достатъчно да си тъп, трябва и да си гад.
Трамваите не винаги са празни. Те се пълнят в пиковите часове. Вярно, че не е както в нормална обстановка. Но в последните има и ситуации с правостоящи в някои трамваи.

Не бих досаждал на водач без основателна причина. Но бих искал да знам, че имам възможността да информирам водача при евентуален проблем/авария. също така, че имам възможността да го попитам нещо - в случай на извънредна ситуация.

Не бих скъсал ленти, които са поставени институционално като следствие от заповед на кмета на града (освен това те изглеждат и доста здрави). това би било форма на вандализъм и нарушаване на заповедта.

но със сигурност бих скъсал собственоръчно поставена лента във возило, което не отговаря на изискванията в заповедта за такива возила, в които трябва да има заграждения. 

И точно това смятам да правя. ще си разпечатам заповедта и ще си я нося с мен - ако някой реши да ми противоречи.

Това го възприемам като действие на съвестен гражданин - който вижда боклук във возило на градския транспорт. взима го и го изхвърля в кошчето на спирката, на която слиза.

Offline Tatra

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3724
  • ICQ Messenger - 229817817
  • View Profile
  • Email
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6064 on: 02.04.2020, 13:48:33 »
Опасявам се, че някой път можеш да попаднеш на грешния ватман и да вадиш медицинско после. Както казваш, за съжаление, има всякакви водачи, но потърпевшият може да си ти, така че не си играй с огъня.  :D
ТРАМВАЙНО ДЕПО "БАНИШОРА"
Трамвайна мотриса инв. ном.: 936
линия номер: 6

Offline blagun

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 14523
  • View Profile
  • Email
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6065 on: 02.04.2020, 15:40:20 »
Всъщност защо цялата тази "дискусия" е в тема "Недобросъвестни водачи". Доколкото преградата на предната врата и прилежащия ѝ участък е нормативно обусловена, всеки опит за нейното саботиране е ВАНДАЛИЗЪМ, т.е. умишлено противозаконно едяние! Напомням на инициатора правило 4 на форума "Теми, проповядващи насилие, расизъм, склонност към наркомания или към каквото и да е противозаконно деяние са абсолютно забранени!" Следващият му постинг с пропаганда на подобно противозаконно деяние ще е равен на ДВУСЕДМИЧНА ЗАБРАНА ЗА ПИСАНЕ ВЪВ ФОРУМА.
Точка по въпроса.

Offline София 70

 • Ограничени права
 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 8879
  • View Profile
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6066 on: 02.04.2020, 16:18:54 »
Не, не е точка по въпроса. Цинизмите му доста дълго време се толерират!

Offline btr95

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2671
  • View Profile
  • Email
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6067 on: 02.04.2020, 19:17:46 »
Не, не е точка по въпроса. Цинизмите му доста дълго време се толерират!
И не само неговите, в интерес на истината.
Тм депо:Банишора
Тм мотриса: 713
Тм линия: 4

Offline The Freshmaker

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3450
 • TM 303
  • View Profile
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6068 on: 02.04.2020, 21:34:59 »
То в този форум буквоядството отдавна е правило в много теми. Едни си ръсят идиотии без спирачка, други си преследват мненията на дадени потребители и си ги плюят дежурно, но важното е буквата на правилата да е спазена.
Насилственото натъпкване на всички в метрото чрез унищожаването на наземния транспорт е форма на геноцид към населението на София.

Offline я л т а

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 4718
 • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
  • View Profile
  • http://www.wix.com/tcvetanov/wood-carving#!__portfolio
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6069 on: 06.04.2020, 10:28:43 »
Какво не е ясно на някои хора, не е ясно, първата снимка е от Берлин.
"Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща"!
-----------------------------------------------------
"На 18 нашите убеждения са хълмовете, на които се изкачваме и от които гледаме. На 45 те са пещерите в които се крием". /Фр. Ск. Фицджералд/

Offline CNN

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1069
  • View Profile
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6070 on: 13.04.2020, 19:31:28 »
Какво не е ясно на някои хора, не е ясно, първата снимка е от Берлин.
Бай Марин простак не е.  :D

Offline я л т а

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 4718
 • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
  • View Profile
  • http://www.wix.com/tcvetanov/wood-carving#!__portfolio
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6071 on: 13.04.2020, 20:06:05 »
Бай Марин простак не е.  :D
Сравнявай:

13 типични белега на простака
Таня Бейкова Таня Бейкова  |  22 юли 2017 

Снимка: pixabay.com
Съвсем доскоро се притеснявах да употребявам думата простак. Виждаше ми се невъзпитано от моя страна, неетично, снобско, претенциозно.

Обаче след като подобен тип хора ми размахват ежедневно в лицето "жезъла на простотията си" и ме обиждат на "много умна", се одързостих. Простъкът си е простак и това му личи от 100 километра. Нищо че няма да му го кажем в лицето, защото сме по-учтиви.

1. Простаците винаги осъждат

Широкоскроени простаци няма, нали? Един от най-типичните белези на простаците е, че те винаги осъждат и нападат. Оплюват всичко, което е извън тесния им кръгозор и което не разбират. Критикуват на висок глас - дрехите ти, акъла ти, дома ти, семейството ти, всичко.

2. Простаците навикват

Те не само, че осъждат, но и осъждат на глас. Ако ви видят с шапка, която те самите никога няма да сложат, ще се провикнат "Как можа да я сложиш тая шапка, бе?". Ако си купите марка кола, която те нямат, ще възкликнат шумно "Ма, ти що си го купи тоя "Опел", бе. Това е най-смотаната кола".

3. Простаците винаги дават непоискан акъл

Интелигентният човек знае кога да говори, кога тактично да замълчи, кога да смени темата… Той не се меси в личното пространство на другите. Уважава го. За разлика от простака, който винаги дава акъл, реципрочен точно на умствения му капацитет.

Ако си си сменил наскоро дограмата, простакът едва ще дочака да те види, за да ти каже "Ма, що си сложи алуминиева, бе, тя е най-смотана, дървената е по-хубава". Ако си си боядисал косата оранжева, простакът ще се изкаже компетентно, без да си го молил за позиция "Ма, тоя цвят хич не ти отива, бе, що не си я направи руса".

4. Простакът не признава лично пространство

Той се чувства привилегирован да ръси мъдрости и съвети винаги. Където е удачно и където категорично не е.

5. Простъкът НЕ уважава нищо и никого

Той оплюва всичко, освен това, което познава - себеподобните си. Наскоро простак се осмели да ми направи забележка "Кво се правя на много умна, че пиша по списания. Тва Секи го може". Това ме одързости да употребявам думата простак директно, преди това я замазвах с по-любезни алтернативи.

6. Простаците се мислят за "много нещо"

Те не признават лекари, журналисти, учители, дизайнери, стилисти, водопроводчици и прочие. Те всичко Си го могат най-добре.

7. Простаците говорят дооооста високо

Ако чуете майка така да викне на плажа, че всички посетители да научат името на детето й, и това име бъде повторено с най-дразнещия фалцет на света сто пъти само до обед... сещайте се!

8. Простаците не желаят да се развиват

Може би това е най-драматичната им отлика от интелигентния човек, който винаги има желание и амбиция да се самоусъвършенства.

9. Простаците приемат това, което не разбират като лична обида

Дребните душици се чувстват засегнати от всичко, което е далече от мирогледа им. Ако видят човек, изповядващ различна позиция от тяхната или имащ различен начин на живот, те се чувстват лично обидени. И се пазят как - с агресия. Като го нападнат. Първо вербално, в последните години - и физически.

10. Простаците винаги са недоволни

На тях нищо не им харесва. Хотелът не е луксозен, морето е мръсно, бирата е топла, книгата е тъпа, шефът е скапан.

11. Простаците винаги са прецакани

Не само толкова. Светът съществува, за да ги прецака. Прецакал ги е хотелиерът, шефът, съседът, колегата, всеки...

12. За простаците понятието Личен избор не съществува

На тях ИМ се пада най-тъпият мъж/жена, най-гадната свекърва, най-лошият шеф, най-малката заплата... През ум не им минава, че те са си избрали - брачния партньор, работата, учебното заведение...

13. Простаците се научиха да замазват и оправдават посредствеността си като скандират "Много сме естествени"

Това май е феномен от последните години, когато стана модно да си естествен и да се самоотстояваш. НЕ!!!!! Има граници, чието спазване е въпрос на културна хигиена. Наскоро една простакеса (не съжалявам, че го казвам) публично се опита да ме унижи на висок глас, като ми повтори пет пъти, че съм лицемерка. Попитах защо. Защото винаги съм казвала в ресторанти и на рождени дни, че нещата ми харесват.

Ама, госпожо, има неща като добри обноски и добро възпитание. Представяте ли си всички, които вървим по улицата, да си казваме "истината" в очите - ти си много тъп, ти си полуидиот, мъжът ти е коцкар, детето ти е двойкар, сестра ти е дразнеща?!

С този текст се извинявам, ако някой се е припознал в него. Който се е припознал, да си помисли. И уточнявам - понятието простак не е свързано нито с място на живеене, нито с работна позиция, нито дори с брой дипломи в университета.

Простак е манталитет и за съжаление - диагноза, защото не познавам нито един простак, който е поискал да положи усилия да се излекува.

http://www.highviewart.com/cvetno/13-tipichni-belega-na-prostaka-8501.html
« Last Edit: 13.04.2020, 20:07:42 by я л т а »
"Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща"!
-----------------------------------------------------
"На 18 нашите убеждения са хълмовете, на които се изкачваме и от които гледаме. На 45 те са пещерите в които се крием". /Фр. Ск. Фицджералд/

Online pesho

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 844
  • View Profile
  • Email
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6072 on: 25.04.2020, 20:53:49 »
Ватманите на краставиците 662 и 663 не отвориха автоматично вратите както пише в заповедта на Столична община. Къде може да се съобщи за тези нередности?
За развитието на общински градски транспорт в Русе и изгонването на частните фирми!!!

Offline viktorlc

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 6287
 • www.bgtransport.org
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
  • Email
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6073 on: 25.04.2020, 21:01:25 »
Краставиците не могат да отварят автоматично вратите. Има бутони за това. Игнорирай "заповедите" на Фандъкова.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline eco_power

 • Приятел на ГТ
 • ****
 • Posts: 154
 • URBAN ECOLOGY
  • View Profile
  • Email
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6074 on: 25.04.2020, 23:15:12 »
Ватманите на краставиците 662 и 663 не отвориха автоматично вратите както пише в заповедта на Столична община. Къде може да се съобщи за тези нередности?
Могат да отварят единствено на средната секция - разлепени са съобщения до всяка врата.

Offline Tatra

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3724
  • ICQ Messenger - 229817817
  • View Profile
  • Email
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6075 on: 27.04.2020, 00:35:48 »
Вие входната врата на блока автоматично ли я отваряте? На банкомата автоматично ли теглиш?
ТРАМВАЙНО ДЕПО "БАНИШОРА"
Трамвайна мотриса инв. ном.: 936
линия номер: 6

Online pesho

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 844
  • View Profile
  • Email
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6076 on: 27.04.2020, 02:40:30 »
Мне, но щом и на средна секция където пише, че ватмана отваря вратата, а той не я отвори какво да направим? Има заповед на Фандъкова, но нека се спазва не е нещо сложно да се натисне копчето от ватмана...
« Last Edit: 27.04.2020, 02:42:19 by pesho »
За развитието на общински градски транспорт в Русе и изгонването на частните фирми!!!

Offline Dragon

 • Administrator
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 5475
 • Администраторът бонбони не пие!
  • Skype Me™!
  • ICQ Messenger - 202143037
  • View Profile
  • http://gtsofia.info/
  • Email
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6077 on: 27.04.2020, 16:48:20 »
Мне, но щом и на средна секция където пише, че ватмана отваря вратата, а той не я отвори какво да направим? Има заповед на Фандъкова, но нека се спазва не е нещо сложно да се натисне копчето от ватмана...
Наистина ли ежедневието ти е толкова скучно?
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline bagercho

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2613
  • View Profile
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6078 on: 29.04.2020, 20:10:32 »
А за дръжките хващате ли се, по седалките сядате ли?

Offline eco_power

 • Приятел на ГТ
 • ****
 • Posts: 154
 • URBAN ECOLOGY
  • View Profile
  • Email
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6079 on: 27.05.2020, 19:20:18 »
Не е много за тази секция, но не виждам къде ... Ватманът на 2335 днес следобед по ТМ18 все едно току що се е прехвърлила от дашевка - няма такова сецане. 2 пъти я уцелих и двата пъти едно и също - джойстика сигурно е вече на пихтия  :angry: Усещането в салона е отвратително, а от цялата работа трамвая почва чак странично да люлее. Опитах се да ѝ кажа на госпожата, но беше много заета да говори по телефона и двата пъти. Ако някой я познава, нека ѝ каже. Бих звъннал и на ЦГМ, но операторите въобще няма да ме разберат какво им обяснявам.