Author Topic: Недобросъвестни шофьори и ватмани  (Read 1294588 times)

Offline Sixkiller

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6580 on: 02.04.2022, 12:51:29 »
Сега някой може да поиска ватмана да ги кани с питка и сол да се качат, ама сигурно няма да насмогне на наплива. За мен в тази ситуация вината си е изцяло на пътниците - ако не блеят в телефоните си или не са съвсем зомбирани спокойно ще се усетят, че трябва да се качат и ще се приближат към трамвая. Ама не - вече е модерно да ги подканяме, да им пращаме SMS напомняме, вратите да са с блокажи и леки, ПС да спира точно и само на определено място до сантиметър и т.н. Направо се чудя как ли сме живели до сега без такива съвременни удобства... в такива случаи наистина е по-добре да си чакат следващия трамвай  :fan:
В България си е най-хубаво и супер и всичко ни е страхотно. Единственото по-хубаво е България едно време, ама и сега си е най! ;)

Парно в салона само с печат в пътния лист.

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #6581 on: 02.04.2022, 16:07:00 »
вратите да са с блокажи и леки, ПС да спира точно и само на определено място до сантиметър и т.н.
И защо това да е лошо?
Впрочем, няма да е зле да направят подобни флаери:
https://www.amb.cat/en/web/mobilitat/autobus/parada-doble

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6582 on: 02.04.2022, 16:17:08 »
Това с т.нар двойни спирки си е измишльотина на софийския ЦГМ и не съответства на никакви правила. В ЗДП и ППЗДП такова животно няма. Там ясно е казано, че ако спирката е заета, водачът на следващото превозно средство следва да изчака нейното освобождаване. Реално ватманът на краставицата по 12 ката, който е оставил хората под пороя, е спрял извън обхвата на спирката, защото отпред е имало друг трамвай. Знае ли се къде точно е края на спирката, сигурно половината трамвай е бил извън нея....
По рейс и по жена не се тича!

Offline TRAMS SOFIA

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6583 on: 02.04.2022, 16:39:02 »
Единична, двойна ....50 метра са
Колкото по-малко е сърцето , толкова повече злоба носи.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6584 on: 02.04.2022, 17:22:35 »
Спирката се означава със спиркознак, демек кол. Два кола - две возила. В Германия двойните спирки са доста срещани,  даже от гедерейски времена.

Offline TRAMS SOFIA

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6585 on: 02.04.2022, 18:28:52 »
Спирката се означава със спиркознак, демек кол. Два кола - две возила. В Германия двойните спирки са доста срещани,  даже от гедерейски времена.
на Лъвов мост са два , и пак има недоволни и неразбрали

Offline hitar_potter

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #6586 on: 02.04.2022, 22:15:02 »
Само дето би трябвало различните линии да спират на различен знак, а не както дойде... Или да няма изобщо двойни спирки ;)
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #6587 on: 02.04.2022, 22:17:03 »
Само дето би трябвало различните линии да спират на различен знак, а не както дойде... Или да няма изобщо двойни спирки ;)
Както виждаме във примера от Барселона, който дадох по-горе, на много места е същата система като на ЦГМ и не виждам защо това да е лошо.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6588 on: 02.04.2022, 23:05:01 »
Как си представяш при трамваите и тролеите возилата да се изпреварват, за да спрат на своя си кол?
И колко време ще изчакват автобусите на Орлов мост, ако се забранят двойните спирки?
Май писането е изпреварило мисленето.

Offline bahner

• Маниак
    • View Profile
« Reply #6589 on: 04.04.2022, 11:10:22 »
При днешното следобедно ръмене всеки спазва дистанция спрямо предната мотриса. Другия път с бонбони ще се подканят пътниците, или чакат някои и ръчичка да им се подаде.

Основната задача на водачите е да превозват пътници. Разбира се това става при определени правила - в трамвая говорим тихо, изчакваме слизащите преди да се качим, качваме се чевръсто, дупчим си билет. Когато има недоразумение и някое правило къде неволно, къде не е нарушено - тогава е редно водачът да си спомни основната причина да е на работното си място. Останалото е просто дребна душа.
Галерия за градски транспорт - https://www.flickr.com/gp/127247218@N05/qB017P

Offline 2828

• Защо пиша толкова много?
  • 506
    • View Profile
    • Email
« Reply #6590 on: 13.04.2022, 21:41:30 »
Не знам какъв капацитет кара 1925 тази вечер, но за един курс по почти най-късата линия на Земляне успя да направи 5 не особено приемливи за шофьор, превозващ пътници неща. Първо на Бъкстон не спря на спирката, въпреки че имаше едно момиче на третата врата. Дотук добре, тя си говореше с приятелка и не се подразбираше, че ще слиза, а шофьорът очевидно бързаше. На Нишава обаче затисна възрастна жена, която слизаше по-бавно и се развика кога намерила тя да слиза. На Хиподрума същата история, един човек стана малко преди светофара и шофьорът естествено пак не забеляза, като компенсация спря след спирката баш до оградата. След спирката на Гешов очевидно навакса и почна едно влачене с около 10 км в час, което продължи чак до Възраждане. И точно когато реших, че този шофьор повече няма с какво да ме изненада, на спирката на мола стоя около минута без да отвори вратите при положение, че имаше дете, което искаше да се качи и почука на вратата. Когато станах, за да му кажа да отвори, той потегли и ме погледна в огледалото, пушейки си цигарата.  :fan:

Offline TRAMS SOFIA

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6591 on: 13.04.2022, 21:57:06 »
Разберете едно , възрастни хора , деца или просто ниски хора не се виждат в огледалото , особено като са слезли на стъпенката вече. Отделно от това , не може до последно да стоиш на седалката да си цъкаш на телефона и чак като подминава спирката да се усетиш ,че трябва да слезеш и стават едни скандали....А към Възраждане има време - от Гешов до Мола за 9 минути . А и на Бъкстон тичат по платното , от светофара към спирката ........,на Нишава на червено между колите ,на Лагера пресичат на червено пак бързайки да хванат автобуса.

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #6592 on: 15.04.2022, 13:42:17 »
Разберете едно , възрастни хора , деца или просто ниски хора не се виждат в огледалото , особено като са слезли на стъпенката вече. Отделно от това , не може до последно да стоиш на седалката да си цъкаш на телефона и чак като подминава спирката да се усетиш ,че трябва да слезеш и стават едни скандали....А към Възраждане има време - от Гешов до Мола за 9 минути . А и на Бъкстон тичат по платното , от светофара към спирката ........,на Нишава на червено между колите ,на Лагера пресичат на червено пак бързайки да хванат автобуса.
И ти разбери едно - тоя човек не трябва да вози пътници с подобно поведение. Основното в тази професия е да возиш пътници и да го правиш безопасно, а не разхождаш автобус. И никое от описаните неща не е оправдание.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline poly911

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #6593 on: 17.04.2022, 15:47:13 »
Незнам дали е за тук но днес сутринта пътувайки за работа с 2741 по 505 на спирките на Плиска и Окръжна болница водача спираше рязко, дали заради дъжда или нещо друго но според мен това не е ок

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6594 on: 17.04.2022, 16:13:10 »
 Болшинството спират така и потеглят така . В тб 8 -1604 се возих един ден - догади ми се за няколко спирки.
Аз нямам претенции да съм добър водач , но от няколко години се старая за супер плавно потегляне и спиране.
« Last Edit: 17.04.2022, 18:41:58 by София 70 »

Offline HST

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #6595 on: 17.04.2022, 17:00:41 »
Болшинството спират така и потеглят така . В тб 8 -1804 се возих един ден - догади ми се за няколко спирки.
Аз нямам претенции да съм добър водач , но от няколко години се старая за супер плавно потегляне и спиране.

1604 трябва да е бил...

Offline 9792aether

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #6596 on: 17.04.2022, 17:16:25 »
Онзи ден шофьора на 2050 спираше плавно и в последния момент, като че ли нарочно настъпваше рязко спирчката. Но за сметка на това, не внимаваше особено и за малко да бъда притиснат от втора врата при качване. :/

Offline rado84

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #6597 on: 24.04.2022, 03:06:02 »
Не знам какъв капацитет кара 1925 тази вечер, но за един курс по почти най-късата линия на Земляне успя да направи 5 не особено приемливи за шофьор, превозващ пътници неща. Първо на Бъкстон не спря на спирката, въпреки че имаше едно момиче на третата врата. Дотук добре, тя си говореше с приятелка и не се подразбираше, че ще слиза, а шофьорът очевидно бързаше. На Нишава обаче затисна възрастна жена, която слизаше по-бавно и се развика кога намерила тя да слиза. На Хиподрума същата история, един човек стана малко преди светофара и шофьорът естествено пак не забеляза, като компенсация спря след спирката баш до оградата. След спирката на Гешов очевидно навакса и почна едно влачене с около 10 км в час, което продължи чак до Възраждане. И точно когато реших, че този шофьор повече няма с какво да ме изненада, на спирката на мола стоя около минута без да отвори вратите при положение, че имаше дете, което искаше да се качи и почука на вратата. Когато станах, за да му кажа да отвори, той потегли и ме погледна в огледалото, пушейки си цигарата.  :fan:

Този май отдавна не е ял бой и се е помислил за недосегаем.

Offline tsetsi81

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #6598 on: 01.05.2022, 12:03:05 »
Абсолютно съм потресен от водача на А404 с инв номер 3411 преди час!Освен че караше като луд из Слатинските улици,в Дружба вече прекали.На спирката след Кауфланд затисна качващи се възрастни жени с пазарска количка,а по ул.Обиколна си позволи на качила се майка с 2 малки,около 2 годишни деца,едното в бебешка количка да се развика "айде накарай го да млъкне тва,няма да го слушам и него ,малко ми е другия шум цял ден".Какъв е тоя просташки тон,една спирка се бяха возили жената с децата?Така ще врещи ли невротич ият селяндур на тълпа мангали ако безчинстват из рейса?Такъв като него няма място в ГТ!
« Last Edit: 01.05.2022, 12:05:06 by tsetsi81 »

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6599 on: 01.05.2022, 19:16:47 »
Така са ускорените разписания . В Банишора е пълно с вагони с превъртели редуктури и скъсани кардани .
За речникът му - Абсолютно прав си .