Author Topic: Недобросъвестни шофьори и ватмани  (Read 1294512 times)

Offline btr95

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #2940 on: 14.11.2013, 20:59:54 »
Съжалявам за офтопика, ама последните два коментара ЦЕПЯТ МРАКА!  :fan: :D :fan:
Тм депо:Банишора
Тм мотриса: 713
Тм линия: 4

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #2941 on: 14.11.2013, 21:03:27 »
Ми те приличат на шофьорите.
Е съжалявам ако има припознали се.
Но трябва да знаеш, че дори и пет професора на куп са си стадо овце, особено под влияние на себеподобни-не професори.
Ако походиш малко по митинги може и да го установиш. А ако се научиш да разсъждаваш и двупосочно, нямаш нужда от митинги...................
Спрете си просташките мнения !

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #2942 on: 14.11.2013, 21:16:21 »
Но трябва да знаеш, че дори и пет професора на куп са си стадо овце, особено под влияние на себеподобни-не професори.

Дяволски прав си, само дето това важи както за пътниците, така и за водачите, и за хората изобщо. По тази логика след като поне половината водачи в градския транспорт в София са или некадърни, или работят от не май къде, или пък работят с отвращение (обори ме, ако не съм прав...) - значи и ти автоматично се причисляваш към тази категория, само защото и те са такива? Или?
А всъщност София можеше да бъде един прекрасен град, ако имаше друго управление и ако 70 процента от населението му беше друго...

Offline я л т а

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2943 on: 14.11.2013, 21:38:31 »
Аз се возя отпред, и си имам друга работа, и гледната ми точка е друга, и тези които ме познават знаят за какво става въпрос, и във форума има такива.
Като понатрупаш жизнен опит, ще се поосветлиш, 100 % ще стане.

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #2944 on: 14.11.2013, 22:03:10 »
я л т а, не е красиво да говориш за жизнения опит на хора, които първо не познаваш, и второ дори нямаш идея с какво се занимават и през какво са минали. Аз не се съмнявам, че ти си вършиш работата както трябва, но и преди съм споделял мнението, че каквото и да работиш, по всяка вероятност няма да бъдеш канонизиран за това. Не се обиждай, но с подобни изказвания звучиш не като човек с "жизнен опит", а като човек с манталитета на Шишо Бакшишо - дали го правиш волно или неволно, аз не мога да знам, но така изглежда отстрани, и ако съм прав, че си от онези не дотам многобройни водачи, които все пак си разбират от работата, това не ти прави чест. Доколкото ми е известно Нобелов лауреат не си, шампион в дадена дисциплина по шофиране също не си, оттам нататък изказвания от рода на "абе аз си гледам тука мойта работа, пък вие някога ще дораснете да ме разберете", не звучат добре - най-приятелски ти го казвам, за втори път тук, струва ми се.
А всъщност София можеше да бъде един прекрасен град, ако имаше друго управление и ако 70 процента от населението му беше друго...

Offline я л т а

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2945 on: 14.11.2013, 22:07:40 »
Пет пари не давам, какво ти се върти в главата.

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #2946 on: 14.11.2013, 22:11:14 »
Взаимно е, само че това е форум, в който хората си споделят позициите. С твоя жизнен опит вероятно знаеш какво означава това.

Offline я л т а

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2947 on: 14.11.2013, 22:24:40 »
Взаимно е, само че това е форум, в който хората си споделят позициите.
Какви позиции бе човек ?
Значи като пикая по време на работа трябва да го правя както на теб ти харесва така ли ?
Обаче семенната течност изсъхнала по задните седалки не те притеснява, омирисаните на пикоч пропити седалки не те притесняват, а точно къде бил пикал шофьор те вълнува.
Ми ти случайно ако разбереш някога къде си заченат, току виж си се самоубил.
Или може би някой ден ще ми лекуваш, бъбреци, простата и тн.
Ми вие тук половината още не сте започнали сами да се изхранвате, семейства не сте създали, обаче се броите за пълноценни граждани ! И как, като критикувате постоянно това от което не разбирате, защото го ползувате ли ?
Или сте много възвишени интелектуално, тогава се занимавайте с писане в по-интелектуален форум- където ще сте наясно с всички обстоятелства.

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #2948 on: 14.11.2013, 22:33:27 »
Ми ти случайно ако разбереш някога къде си заченат, току виж си се самоубил.
Или може би някой ден ще ми лекуваш, бъбреци, простата и тн.
Ми вие тук половината още не сте започнали сами да се изхранвате, семейства не сте създали, обаче се броите за пълноценни граждани ! И как, като критикувате постоянно това от което не разбирате, защото го ползувате ли ?
Или сте много възвишени интелектуално, тогава се занимавайте с писане в по-интелектуален форум- където ще сте наясно с всички обстоятелства.

Частта преди цитата е предназначена за някакви други хора от този форум, хубаво е да се чете, преди да се пише.
По въпроса за зачеването - мерси, че се интересуваш, колкото и да ти е странно, даже знам къде, но първо не виждам какво на теб ти влиза това в работата, второ тези разговори са след петата ракия в Долно Уйно примерно.
По въпроса какво ще ти лекувам - за щастие нищо, но не аз съм този, който очаква да му се построи паметник за това какво работи, та тази част я насочи най-добре обратно към себе си.
А за това кой кого изхранва, хайде гледай си твоята паничка, а не по български тези на останалите. Аз семейството си го изхранвам сам, ти ако имаш някакви претенции към някого - отправи ги към когото прецениш за редно.
За интелектуалното писане - ти твърдиш, че не се разбира възвишеността не свършеното от теб, а не аз - оттам тръгна разговора.
Приятна вечер и безаварийни километри - всъщност последното е най-важното в твоята професия, останалото са бели кахъри.   :)

Offline я л т а

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2949 on: 14.11.2013, 22:39:00 »
Приятна вечер и безаварийни километри - всъщност последното е най-важното в твоята професия, останалото са бели кахъри.   :)
Мерси, за теб също приятна вечер, и смислени постове.
П.С.-Само не знам къде прочете че се интересувам от някого, или нещо. Удобно е да перефразираш.
Не ме интересува никой който не ми плаща данъците.

Offline don_angelitto

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #2950 on: 28.11.2013, 21:00:00 »
Днес трябваше да чета нещо Закона за автомобилните превози и случайно попаднах на чл. 20, ал. 2 от него, според който "Моторните превозни средства за обществен превоз по автобусни линии на градския транспорт задължително спират на определените спирки". С други думи, ако не спрат, налице е административно нарушение.

Четем административнонаказателните разпоредби на закона (които ти казват какво става, ако нарушиш задълженията си по закона) и по-точно чл. 102, ал. 4, съгласно която "Водач на моторно превозно средство за обществен превоз по автобусни линии, който не спира на определените спирки, ........., се наказва с глоба ..... лв.".

Контролът по изпълнение на закона се осъществява от ИА "Автомобилна администрация", чиито длъжностни лица могат да съставят актове.

Та, ако има оплаквания, че някой е подминал спирката късно вечер и ви е оставил да студувате, сезирайте ИААА, опишете всички обстоятелства (дата, час, номер на МПС и др.) и настоявайте за съставяне на акт. Изразете готовност да свидетелствате (ако сте няколко свидетели, още по-добре), защото за да се стигне до наказание (в случая глоба за водача), обвинението трябва да е доказано. Всяко съмнение е основание за отмяна на наказателното постановление.

Online Neronov

• Нямам спирка
  • R.I.P 1210
    • View Profile
« Reply #2951 on: 28.11.2013, 21:10:47 »
Това е много хубаво,НО ако автобусът (и др.) е за гараж какво правим- пак ли спира на всички спирки.  :crazy:  Ако не спре докато е на линия глоба се налага от Контрол по Транспорта, докато ако е на линия И свали/качи пътници докато не е на спирка тогава се налага глоба от Автомобилна администрация.  ;)

Offline я л т а

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2952 on: 28.11.2013, 23:49:01 »

Контролът по изпълнение на закона се осъществява от ИА "Автомобилна администрация", чиито длъжностни лица могат да съставят актове.

Та, ако има оплаквания, че някой е подминал спирката късно вечер и ви е оставил да студувате, сезирайте ИААА,
Те си нямат друга работа, само това им остава, в съда всичко пада.
Чети в закона това което ти е важно-лично за теб.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #2953 on: 29.11.2013, 01:40:00 »
Точно това им е работата. В съда пада (не винаги), но разправията винаги е налице и обикновено дава необходимия ефект.
« Last Edit: 29.11.2013, 01:45:37 by bdz43r »

Offline tm0

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2954 on: 29.11.2013, 05:51:34 »
don_angelitto, ако всичко беше както трябва, зимен ден нямаше да има веднъж в годината, а всеки ден всичко щеше да е тип-топ. Специално за този ден излизат да работят уж изправни автобуси, а те не отговарят на очаквания пътникопоток по всяка линия. Останалите стоят в гаража. За да им е наред всичко на автобусите в движение, трябва да има достатъчно и редовно финансиране. Така като се счупи нещо, то веднага ще бъде ремонтирано/ сменено с оригинална част. Колкото по-положителни, законни и осмислени неща стават, толкова по-качествена ще е услугата. Нивото на шофьорите ще се вдигне, защото ще им бъде плащано по-добре (конкуренция за ограничени места), няма да им бъдат вземани изработени средства за измислени преразходи (масово напускат при частните трансп. оператори - разбити автобуси по уличните дупки), от изкуствено намалени горивни норми (спрямо заводските на производителя на автобуса). Ето ти един пример как поредица от неща ще подобрят градския транспорт. Разбира се, всички пътници трябва да си плащат и контролните органи, зам.-директори, експерти и пр. трябва да са с неголеми заплати, спрямо масово работещите (не еднакво заплащане - соц. уравниловка).
Комисиите, които се занимават с откриване/ закриване/ оптимизиране на линии да бъдат периодично сменявани - те са голяма пречка градският транспорт да работи адекватно - пътниците да са доволни от адекватни за пътникопотока маршрути. Същото важи и за главни диспечери с десетки години трудов стаж - периодично да бъдат сменяни с млади кадри.
------------------------

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2955 on: 29.11.2013, 08:53:24 »
Какво общо има финансирането и заплащането с неспирането на спирки ! Е не става изведнъж всички да са с най-новите автобуси и европейски заплати , но се започва със стриктно изпълнение на служебните задължения . Човека по-горе е дал извадка от нормативната уредба за това , че неспирането на спирка е нарушение и всеки почувствал се онеправдан чакайки дълго време на спирка и подминат от ПС може да сигнализира на това основание ! Аварирали возила трябва да се сигнализират по съответния начин , а возилата за гараж/депо трябва да спират на всички спирки до съответното !

Offline я л т а

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2956 on: 29.11.2013, 12:27:04 »
но се започва със стриктно изпълнение на служебните задължения . Човека по-горе е дал извадка от нормативната уредба за това , че неспирането на спирка е нарушение и всеки почувствал се онеправдан чакайки дълго време на спирка и подминат от ПС може да сигнализира на това основание
Закона в тази си част е сигурно от 1954 год.
Ако работят бутоните в автобусите за сигнализиране,- че има слизащ пътник, КЪДЕ отива този член ?
А да те попитам Станкос в кой аспект от живота в Държавата ни някой не се чувства онеправдан.
Ако всеки пътник било то и единствен на спирка си стои чинно на самата спирка, нямаше да има жалващи се.
Да не говорим че често се случва ЦГМ да нареди на водача да тръгне по маршрута от последната спирка директно и без пътници, с цел да навакса време. Случай пресен от вчера по линия 88 , закъсняли 80 мин........................

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2957 on: 29.11.2013, 12:44:26 »
Не е важно закона от коя година е щом не е отменен си е валиден ! Дали работят бутоните във возилата няма значение щом има чакащи на спирката си длъжен да спреш ! Ще се чувстваме онеправдани докато си мислим ,че правилата важат само за останалите , но не и за нас ! Почнем ли да ги спазваме е основателно да изискваме и от останалите същото . Цитирания от теб пример с 88 не касае недобросъвестните водачи , а напротив изпълнявайки нарежданията на диспечера си се явяват много добросъвестни . Вярно в ущърб на чакащите по пропуснатите спирки , но се предполага , че следващото превозно средство по линията ще дойде съвсем скоро .

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #2958 on: 03.12.2013, 19:59:22 »
В тази тема избягвам да пиша, защото знам колко е "лека" работата на шофьорите и ватманите в МГТ. Но днес един шофьор и по точно шофьора втора смяна на 2143 по 94 успя да счупи всички рекорди за "уникален" шофьор.
С две думи ще опиша ситуацията: Като първо ще кажа че този човек си няма и понятие от това какво са правилата за движение по пътищата, какво е това спирка и как се спира на нея.
Хайде това до тук го преглътнах, но на Симеоновско шосе се нареди в по-бавната лента, която започваше от гара Пионер. При което 88 който беше зад нас просто ни изпревари и изчезна напред в трафика. Подминаха ни като афиши и 102 и друг 94. След което ни подмина и втори 94. Шофьора на втория 94 беше видно развеселен от колегата си, които нито си даваше зор, нито поглеждаше колко време закъснява. А в задръстването си киснахме минимум 20 минути.

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #2959 on: 11.12.2013, 20:30:33 »
Досега винаги съм избягвал да критикувам работата за новобранци, защото все пак за каквато и професия да става дума, да си нов е трудно, а при нервна работа като тази на водач в ГТ вероятно е направо ужасно трудно. Но този път не мога да се сдържа. В тролейбусно депо Искър от известно време се подвизава новобранец, който управлява 1311 с наставник един от двамата титуляри на 1311 - дотук нищо ново. Пак казвам - не споря колко стресиращо и трудно е да се кара тролей пълен с пътници, в лудницата на час пик, при това с наставник. И все пак - доброто каране - на каквото и да е превозно средство - e въпрос всичко на всичко на два фактора: на природна дарба и на воля и желание човек да се учи. Въпросният индивид миналата седмица подвизавайки се по ТБ8 се движеше със закъснение от плюс 20 минути (?!) и то във време извън час пик. За самото каране е достатъчно да отбележа, че повечето от случайните пътници, притежаващи свидетелство за управление на НЯКАКВО превозно средство щяха да карат по-добре. Каруцарско каране, рязко ускоряване в най-неподходящия момент, спиране с ритник и обратно. ОК, приемаме, че е бил нов и притеснен в този случай. Тази вечер обаче същият мил човечец се подвизаваше по ТБ4. Когато се качвах, беше на плюс 12, финиширахме на плюс 18. Който не беше прав в тролея, той не падна. Ускоряване имаше единствено малко преди спирка, вероятно за постигане на колкото може по-рязко окончателно спиране. 90-градусовите завои като този на ЦСКА отнемаха между половин и една минута, най-често все пак или с изнасяне в грешната лента, или с настъпване на бордюра. Спирането на спирките също си заслужаваше да се види - целият тролей е на между един и два метра от тротоара, само предницата е на практика забита почти до спиркознака - супер удобно както за качване и слизане, така и за изнасяне от спирката. Моите уважения, но предвид факта, че наставникът е един от най-добрите водачи в целия ни тролейбусен транспорт, ако той не може да научи някого да кара, то този някой вероятно не става за тази работа. Въпреки че беше поставен при същите условия, сегашният титуляр на 1503 като караше с него се държеше по-адекватно от мнозина дългогодишни водачи, а около година по-късно кара по-добре от поне две трети от водачите в Искър - значи ако има желание и дадености, има и начин. Не знам по какви критерии се получават книжки за тролей, но или има зверски глад за водачи и се дават на всеки, или има нещо не както трябва в случая.
« Last Edit: 11.12.2013, 20:34:20 by The Freshmaker »