Въпреки че, сигурно ще ме причислите към радикално обвиняващата фракция, аз ще се опитам да изкажа рационално и обективно мнение.
Най-важното в случая е, че имаме много сериозна ситуация с наранен човек.
За разлика от другите административни нарушения, които коментираме, това е
престъпление. Нанасяне на телесна повреда, независимо каква е (лека, средна, тежка) е престъпление.
Аз ако бях в трамвая, щях да посъветвам жената да потърси правата си в съда и да попаде иск за нанасяне на телесна повреда. Веднага щях да и стана свидетел, а и се надявам, че все щеше да се намери още един съвестен гражданин за втори свидетел.
Дори си мисля, че нямаше да е лошо да извикаме полиция, която да спре трамвая и да помогне с по-нататъшните следствени действия. След това - жената трябва да мине през Пирогов за медицинско. И накрая съдебен иск срещу Столичен Електротранспорт.
Въпросът относно вината наистина е малко сложен, но ако разгледаме обективната ситуация, може да го разнищим донякъде.
Първото важно нещо, което никой не коментира до сега е това, че трамваят е пристигнал с отворена врата на спирката, т.е. се е движил с отворена врата, което само по себе си е нарушение. И тук е виновен ватманът, независимо дали става дума за техническа повреда или просто той не е затворил вратата. Ако е първото - той е трябвало веднага да прекрати возенето на пътници, да се обади за прибиране в депо и за излизане на резерва. Движението с отворена врата е абсолютно неприемливо и крайно опасно!
Може би в пристигането с отворена врата е разковничето относно проблема. Може би става дума за технически проблем и за това вратата се е държала по този начин. Но все пак и ватманът има участие. Става дума за 15 секунди, в които вратата се отваря и затваря. Ватманът няма как да не е разбрал за това. И след това е продължил да вози пътници с потенциално опасна дефектирала врата.
Независимо от причината за странното поведение на врата, ватманът е допуснал сериозно нарушение като е продължил да вози пътници по този начин. И това е достатъчно да му се търси
наказателна отговорност за нанасяне на телесна повреда. Ако се окаже, че е имало и технически проблем
наказателна отговорност и за монтрьора, който се е разписал, върху документите на този трамвай!
Съжалявам за дългия пост, но смятам, че обиктовното разглеждане на случая го изискваше.
За тези, на които не им се чете, предлагам съкратен вариант:Може да предложим, че има някакъв технически проблем, но това не оневинява ватмана! И той, и монтьорът (ако има данни за технически проблем), който се е разписал за този трамвай носят наказателна отговорнот, тъй като става дума за престъпление, а именно - нанасяне на телесна повреда.
Като заключение, към тези, които защитават ватмана и системата като цяло
представете си, че някой ден някой Ваш приятел/колега - ватман/шофьор нарани Вас или някой Ваш много скъп човек. Пак ли ще го защитите?
Бих се радвал да отговорите на този въпрос!