Author Topic: Недобросъвестни шофьори и ватмани  (Read 1294591 times)

Offline ivaylostoenchev

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6100 on: 21.07.2020, 18:05:50 »
В тб2115 има табелка на първите две седалки “служебни места”  :help: кой от персонала сяда там, че не ми е много ясно

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #6101 on: 21.07.2020, 22:50:20 »
Ако искаш да знаеш, шофьорът е властелин на повереното му превозно средство и той решава кои места са служебни и кои за простолюдието.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline Sofia

• Нямам спирка
  • R.I.P. 1511 (1985-2015)
    • View Profile
« Reply #6102 on: 22.07.2020, 00:06:15 »
Предполагам, че е заради коронавируса и целта е да не сядат пътници близо до шофьора. Но е могло просто да опънат лента след първия ред седалки както в другите превозни средства.

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
« Reply #6103 on: 22.07.2020, 01:52:51 »
Машинистът на състав А 29  днес следобяд ме "изненада" неприятно със следното, което често се случва напоследък :help: : От МС Г. М. Димитров до МС Сливница на всяка станция излизаше съобщението, че влакът е до Сливница. Стигайки до там осветлението бе изгасено и ни бе напомнено, че това е последна спирка. В момента на слизането, изведнъж по известителната уредба водачът съобщи, че влакът продължава по маршрута си към МС Витоша. Но на външните табели, както и на тези в салона продължаваше да бъде изписано, че влака се движи "само" до Сливница.
За грешката в табелите причината може би е повреда, но изключването на осветлението и известителната уредба  са плод на човешки действия, за които няма оправдания...
Това става и на Младост, и там е още по-кофти, понеже може да отидеш в грешна посока ако си със слушалки например. Явно, че нарежданията идват в последния момент, иначе не мога да си го обясня и аз.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6104 on: 22.07.2020, 13:16:37 »
Ако искаш да знаеш, шофьорът е властелин на повереното му превозно средство и той решава кои места са служебни и кои за простолюдието.

Заради пандемията достъпът до предната част на ПС е забранен. Имаше случаи на заразен водач доколкото си спомням дори. Представи си че активен работещ човек е заразен без да знае и без симптоми и както се бутат бабичките все отпред може да зарази 100 баби на ден които му висат на главата. По-добре да е така, вместо да му сядат на главата и без това фабрично наистина това са били служебни места за кондуктор, втория шофьор, служители на КАТ, военни и тн. Това ясно се виждаше на една ретро снимка с такава табелка над тези места, на която пишеше че са за служители на КАТ ,ДАП военни и майки с деца или нещо подобно мисля че от Враца в един Чавдар.

Така че шофьора според мен е постъпил много правилно и отговорно в такива условия.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #6105 on: 22.07.2020, 13:18:14 »
Икарусите имат кабини, така че не виждам къде е рискът тук.

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
« Reply #6106 on: 22.07.2020, 14:44:17 »
Остана положението за неотваряне на първа врата и преградени седалки. В краснополянските Т6А2 е кошмар, защото там са преградени първите 4 седалки, което е 20% от седящите места + още няколко кв метра за правостоящи. За сметка на това в час пик хората се тъпчат в останалата част от трамвая.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline TRIZUBECA

• Наистина съм луд
  • пендел
    • View Profile
« Reply #6107 on: 28.07.2020, 15:57:00 »
Ватманът на 2321 не зарадва много пътниците си със стила на каране - не-плавно подаване на газ, намаляване на скороста на силни “пулсове” и винаги на спирка набиваше яко спирачките, бабичките залитаха напред. Отначало ми мина през ума, че може нещо да не е наред с Песата (както 2308 примерно), но щом го видях с цигарка и телефон под ръка -  :angry:

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #6108 on: 29.07.2020, 23:36:21 »
Остана положението за неотваряне на първа врата и преградени седалки. В краснополянските Т6А2 е кошмар, защото там са преградени първите 4 седалки, което е 20% от седящите места + още няколко кв метра за правостоящи. За сметка на това в час пик хората се тъпчат в останалата част от трамвая.
Аз си мисля, че е крайно време да се преразгледа това правило за ограничаване на пространството зад шофьора и за първата врата.

Ясно е, че короната няма да си тръгне скоро. А пък шофьорите завземат все повече седалки и пространство. Повечето превозни средства имат кабини или някакви стъклени прегради, които са като бариера между шофьора и пътниците. При тях трябва по-скоро да се отмени забраната и да се отваря първата врата, и пътниците да ползват всички седалки.

А тези, които нямат кабини или прегради - да им измислят някакви импровизирани решения от плексиглас или нещо подобно.

Offline 111

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #6109 on: 04.08.2020, 13:02:34 »
Аз също мисля че е време това правило да отпадне поне в превозните средства в които шофьора има преграда. То отдавна се е видяло че вируса няма да си отиде.  Незнам как се прави онлайн петиция, но може да се направи такава за отпадане на това правило, да се рязпространи из фейсбук групите, а после да се изпрати до Йорданка Фандъкова и ЦГМ.

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #6110 on: 04.08.2020, 13:34:04 »
Аз също мисля че е време това правило да отпадне поне в превозните средства в които шофьора има преграда.

Трябва да си ваясно че ако отпадне забраната, всеки разболял се шофьор ще е по вина на работодателя, което означава трудова злополука. Сега прочети в кодекса на труда какво означава трудова злополука за работодателя, после и за работника, пък може и нещо да ти се изясни, извън това кое ти харесва и кое не ти харесва.
Спрете си просташките мнения !

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #6111 on: 04.08.2020, 14:01:35 »
Нищо вярно в горенаписаното. За трудова злополука се считат само професионалните заболявания и инцидентите, свързани с изпълнение на служебните задължения. По тази логика всеки един от нас може да претендира трудова злополука за грип, настинка и т.н. ако смята, че ги е хванал на работното място.

Offline 111

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #6112 on: 04.08.2020, 15:15:12 »
Ако имаше подобно нещо то във всички градове щяха да са барикадирани първите врати и седалки. Ако някой има познания как се правят онлайн петиции да помага, може така да обърнат внимание на този проблем.

Offline emo

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6113 on: 04.08.2020, 15:45:47 »
Не онлайн петиции, а пиши една жалба до Столична Община. Можеш да я занесеш на ръка на ул. Московска, или да я подадеш на callsofia. В Краен случай може и във виртуалното деловодство на ЦГМ.

Offline 111

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #6114 on: 04.08.2020, 16:18:37 »
Аз жалба може би ще подам, но не знам дали изобщо ще ме отразят. Докато ако в петицията се ,,подпишат” много хора вероятно ще се даде голяма гласност на проблема.

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6115 on: 04.08.2020, 21:51:36 »
Не онлайн петиции, а пиши една жалба до Столична Община. Можеш да я занесеш на ръка на ул. Московска, или да я подадеш на callsofia. В Краен случай може и във виртуалното деловодство на ЦГМ.
:laugh:Разпореждането е на СО.
Единствено градския транспорт не спря работа, единствено шофьори и ватмани не протестираха . Никой не е молил за прегради - така са решили , така са направили. Аз не мога да разбера  - какво сте се хванали за шофьори и ватмани . Недобросъвестни били, една минута по-рано тръгнали... Фолио били залепили - ами елате вие да се пържите в тия тенекии цял ден!
Айде - върнете си лентите назад и си спомнете - колко пъти сте кръшнали от работа , от училище, колко пъти сте закъсняли за работа, училище и то не защото транспорта е нередовен а защото по принцип си закъснявате . Колко пъти в 15 минутната си почивка сте си дали поне още 10 минути? ни ватман , ни шофьор могат да си тръгнат по-рано ,но вие сте се уторачили и това ви вади очите - тоя тва прави , оня онова прави . Да ви прави впечатление , че в цяла Европа тук ПТП-та са най-малко, да ви прави впечатление , че тук трафика е най- идиотски? Не . Защото не виждате по-далеч от носа си .
Многократно изпратих тук покани - да дойде един - ей така - да се повози за един цял ден . Само Михайло се прежали да дойде и то защо - за да ми даде подкрепата си , когато предполагаше, че ще ми е напрегнато.
Толкова пъти съм бил гаден спрямо него , но той ми отвърна с добро . Благодаря ти , Мишо!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6116 on: 04.08.2020, 22:42:43 »
Аз жалба може би ще подам, но не знам дали изобщо ще ме отразят. Докато ако в петицията се ,,подпишат” много хора вероятно ще се даде голяма гласност на проблема.

Надявам се наистина никой да не отрази подобна глупост.

Екстра си е така с преградите. И без това сега няма много пътници. Като пътувам сега в линиите към мен, 76, 305, 413, 213 се чувствам много по-сигурно и комфортно като има прегради. Като ги нямаше постоянно се намери някои полуидиот, от тия протестиращите да застане на главата на шофьора, да си говори по телефона, или пък да застане на 1-ва врата и да скрива видимостта. А там няма и дръжки и ако залитне може да се хване за волана направо. В момента никой не виси на главата на шофьора, има отлична видимост. С тези прегради според мен дори се подобрява сигурността.

Най-ме радва обаче, че когато някой навлек иска да попита нещо шофьора и така да му пречи, сега няма тази възможност. Поглежда върти се суче се, ама не може да си зададе глупавия въпрос от рода на "завивате ли натам" хахах :)
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline emo

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6117 on: 05.08.2020, 09:37:11 »
:laugh:Разпореждането е на СО.
Единствено градския транспорт не спря работа, единствено шофьори и ватмани не протестираха . Никой не е молил за прегради - така са решили , така са направили. Аз не мога да разбера  - какво сте се хванали за шофьори и ватмани . Недобросъвестни били, една минута по-рано тръгнали... Фолио били залепили - ами елате вие да се пържите в тия тенекии цял ден!
Айде - върнете си лентите назад и си спомнете - колко пъти сте кръшнали от работа , от училище, колко пъти сте закъсняли за работа, училище и то не защото транспорта е нередовен а защото по принцип си закъснявате . Колко пъти в 15 минутната си почивка сте си дали поне още 10 минути? ни ватман , ни шофьор могат да си тръгнат по-рано ,но вие сте се уторачили и това ви вади очите - тоя тва прави , оня онова прави . Да ви прави впечатление , че в цяла Европа тук ПТП-та са най-малко, да ви прави впечатление , че тук трафика е най- идиотски? Не . Защото не виждате по-далеч от носа си .
Многократно изпратих тук покани - да дойде един - ей така - да се повози за един цял ден . Само Михайло се прежали да дойде и то защо - за да ми даде подкрепата си , когато предполагаше, че ще ми е напрегнато.
Толкова пъти съм бил гаден спрямо него , но той ми отвърна с добро . Благодаря ти , Мишо!

Съгласен съм с почти всичко. На мен с прегради ми е добре, имам си гарантирано място, в което пътувам в автобусите - на първата седалка и не ми дишат във врата (сега много хора ще ми завидят). Отговорих просто да покажа какъв е редът за да отпаднат преградите. имам много познати шофьори, които са против преградите и най-вече против възможността да продават билети, от което губят по 160-200 лв на месец. Въпросните шофьори работят на 213, 305, 94, 280, където се продават много билети.

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #6118 on: 06.08.2020, 00:22:06 »
Айде - върнете си лентите назад и си спомнете - колко пъти сте кръшнали от работа , от училище, колко пъти сте закъсняли за работа, училище и то не защото транспорта е нередовен а защото по принцип си закъснявате . Колко пъти в 15 минутната си почивка сте си дали поне още 10 минути?
А ватманите и шофьорите не кръшкат, така ли?

ни ватман , ни шофьор могат да си тръгнат по-рано
Да, ама взимат по 2 бона на месец. Ето само от билети се изкарват по 200 лева:

които са против преградите и най-вече против възможността да продават билети, от което губят по 160-200 лв на месец.

И аз съм готов да се присъединя към инициатива за премахване на преградите. Къде и как предлагате да изразим нашия протест?

Offline 111

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #6119 on: 06.08.2020, 00:31:58 »
Ами сещам се за няколко варианта:
 доста хора да подадат  жалби до столична община
интернет петиция която да се разпространи из социалните мрежи
да се свържем с някоя от телевизиите, която да направи репортаж за този проблем и да поиска обяснение от ЦГМ и общината!
Разбирам че колкото и да е високо заплащането работа на шофьорите и ватманите е тежка, но тези прегради реално не ги предпазват от нищо.