Author Topic: Недобросъвестни шофьори и ватмани  (Read 734308 times)

Offline София 70

 • Ограничени права
 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 8977
  • View Profile
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6260 on: 12.09.2020, 21:23:13 »
Нищо не съм изпращал, дращя си тука само. Спокойно си паркирайте по джобовете "за пет минути", засичайте, псувайте и намирате маана на градския  :P
Ами то тук си стана драскалница .
Нямах предвид съдържанието а начина по който е написана.
Да , тук е форум , но определено не е  Recycle bin.
Това , което си написал - като словоред - единствено Молба е правилно.
Иначе като замисъл е ок .
« Last Edit: 13.09.2020, 15:51:47 by София 70 »

Offline vasko

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3126
  • View Profile
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6261 on: 22.09.2020, 23:49:09 »
И да се върнем по същество в темата.

Вчера, късния следобед пътувах с 1306 по А63 от Златните мостове до Красно село. Млад шофьор, който 100% заслужава да бъде споменат в тази тема.

Потегли с 9 минути закъснение :eek: от начална спирка като през цялото време стоеше до автобуса и си говореше с приятел. При направена забележка и въпрос защо не тръгва, той отговори, че ще прави каквото си иска и не било работа на пътниците да му се месят. :blink: Нали щял да ни закара долу. :blink: И без да се притеснява, обясни на своя приятел, че GPS системата не лови в планината. :eek: И затова може да може да тръгне когато поиска. А освен това, си имало и "начини", за да не те лови системата и долу в града.  :hammer: :hammer: :hammer:

Този шофьор управляваше изключително бързо и рисково надолу към София. :fear: Над 10 пъти други автомобили, с които се разминавахме, натискаха клаксона поради много близо преминаване на автобуса и избутване на другия автомобил към ръба на пътя. :help: Този човек успя да достигне обръщалото "Бялата чешма" 1 минута преди време по разписание :blink:, което показва колко бързо караше. :help: Притеснявах се дали коланът ще ме спаси... :fear:

Първите 2 реда (или 8 седалки) бяха с ограничен достъп поради COVID-19, но шофьорът пусна свои приятели  (общо трима души) да седнат там. Те бяха без маски или друго средство, което да покрива носа и устата. Автобусът не беше пълен и имаше празни двойки седалки назад.  :neznam:

През цялото време шофьорът и неговите приятели водеха огорчителни разговори на тема пътници и колеги на шофьора. Пътниците бяха оприличени като най-глупавите същества и най-голямата напаст за водачите в градския транспорт. Пример - защо стоят в навеса на спирката? Така като си караш с нормална скорост и трябва да набиеш спирачки, като го видиш в последия момент (уточнение - за този шофьор "нормална" скорост е това, което за повечето хора би било превишена или несъобразена). :help:

Премина на "мръсно червено" на светофара на Околовръстен път и бул. "Братя Бъкстон" и на "оранжево" на светофара на бул. "Братя Бъкстон" и бул. "Цар Борис ІІІ". :help:

Следващите неща може би се бели кахъри на фона на горното:
- спиране на някои спирки по такъв начин, че спиркознакът се падаше на нивото на вратата, която се отваря (втората врата);
- ел. табелата показваше "Златните мостове" и когато тръгнахме отгоре и като слязох на Красно село, т.е. през цялото време е било така.

Не съм ходил от доста време на Златните мостове но още като бяха 302-ките си спомням

-ако тръгнеш навреме както е по разписание трябва да се влачиш с 15 км/час буквално като правиш огромна колона зад теб която няма къде да пропуснеш, почват да изпреварват рисково и правят бели. Още тогава ми бяха казали че "и 10 минути по-късно да се тръгне с нормално каране на бялата вода ще си навреме без да правиш километрична колона" Е явно наистина е така. Случвало ми се е да пристигнем с 6-7 минути по-рано на бялата вода и да седим там на пътя за да стане време. Това е автобус и е нормално да превозва пътници бързо от точка А до точка В, а не да се влачи с 15 и да прави огромни колони.

-вярно е това за пътниците с голямо извинение за съвестните и готини хора. Напълно прав е човека. Днеска гледам в един нов МАН меха нарязан с нож и при завой се вижда навън. Достатъчно говори това за пасмината, така де пътниците. Всеки който работи с клиенти ще каже същото. За най-голямо съжаление се наблюдава пасминизация на обществото последните години. Малцина остават тези които могат да комуникират, мислят и извършват адекватни действия. Може би откакто навлезнаха масово социалните мрежи стана така.
Ivo, има ли нещо, за което ще се съгласиш, че е нарушение, и че е недопустимо да бъде извършвано от водач в градския транспорт? Така като гледам, всичко възможно ще направиш да оправдаеш всяко едно нарушение на "геройте на труда" - водачите.

:arrow: Не си прав. Почти всеки уикенд/празник ползвам А63. При тръгване по разписание от Златните мостове и движение с разумна скорост за автобус се стига до обръщателно колело "Бялата чешма" по разписание или 1-2 минути по-рано, които водачите спират до обръщалото и изчакват да влязат във време. А някои шофьори спират на Дендрариума и на Тихия кът (дори и да няма желаещи за качване) и там стоят по 30-40 секунди, за да пропуснат колоните и долу не им се налага да чакат до колелото "Бялата чешма", за да влязат във време.

Ако някой шофьор на лек автомобил преприеме рисково/забранено изпреварнате и предизвика ПТП, вината е изцяло негова, а не на голямото возило, което създава колоната!

При въпросната случка, за която разказах, шофьорът караше много бързо и много рисковано, за да успее да навакса за въпросните 9 минути. Тогава се разминахме с инциденти. Сигурно ще му се размине още няколко пъти, но белята става един път. И после пак ще има трагедия с автобус. :help:

:arrow: Ти прочете ли изобщо примера, който шофьорът и неговите приятели използваха в коментарите си за напастта - глупавите пътници? За шофьора беше проблем, че пътниците изчакват вътре в навесите на спирките и той не ги вижда. Съответно му се налага да набива спирачки, когато види човек в навеса на спирката, тъй като си кара с "нормална" (превишена/съобразена) скорост.  :hammer:

Един от основните проблеми на българското общество е манталитетът,

Манталитетът да гледаш на другите в канчето !
Докато не се научим всички, или поне повечето, да гледаме в на другите канчето, няма да постигнем нещо положително като общество.

Това да не гледаш в на другия канчето се е формирало в предишни исторически периоди, но най-много се е вкоренило в българския манталитет по времето на социализма, когато повечето хора са си вършили работата меко казано с компромиси и не са искали на тях някой да им разваля статуквото, за това и те не е трябвало да гледат на другите в канчето, за да не развалят чуждото статуткво.

Гражданско общество означава, че гражданите контролират случващото се в обществото, а това включва много гледане в канчето на другите.  ;)

Мдаа, за 27 години съм сменил 3 работи , а ти за година или две години - две работи .
:arrow: Сменял съм работите, защото това са били крактосрочни позиции, които съм заемал, за да си докарвам допълнителни доходи докато уча. А една от причините за прекратяване на работа беше коронавируса.
:arrow: Не е добра идея да се работи едно и също нещо цял живот. Има много изследвания, които доказват, че повече от 7-10 години на една позиция водят до "прегаряне" и човекът не е полезен нито за себе си и собствената си психика, нито за позицията, която заема, т.е. производителността му пада.

Оня ден ходих в една пицария . Малко да наруша диетата. Та , сърдита сервитьорка ми подхвърли менюто , почаках около 20 минути да стане пицата .Донесе я , без заповядайте ...Поисках сметката . Донесе ми касова бележка и я остави на масата - безмълвна . Оставих парите с малък бакшиш , щото така е прието . Пожелах и хубав ден , че беше обед . Монолог.
Та , има благодарни , има и неблагодарни професии...
Много хубав пример. Обаче не знам защо си оставил бакшиш, тъй като бакшишът е измерител на това колко е доволен клиентът. В такава ситуация аз не бих оставил бакшиш, дори се старая да оставя точната сума според сметката до стотинка. По този начин сигнализирам на сервитьора, че не съм бил доволен от обслужването. И това го правя, въпреки че аз съм работел като сервитьор, т.е. нямам някаква фалшифа колегиалност, защото знам, че от това нищо положително няма да се случи. Ако редовно се дават бакшиши на сервитьор, който не си върши работата добре, той няма да се подобри, защото няма стимул за това. В същото време всички негови клиенти ще продължават да получават некачествено обслужване, т.е. всички губят. :/ Единствено "печели" криворазбраната солидарност, вкоренена в българския манталитет - "дай да не правим мръсно на човека".  :neznam:

Ако използваме тази аналигия и при водачите от градския транспорт - там как пътник/клиент да покаже, че не е доволен от обслужването?  :neznam:
СБОГОМ, GTSofia.info

Здравей, отново, GTSofia.info  :)

Offline Ivo

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 13668
  • View Profile
  • Email
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6262 on: 23.09.2020, 00:38:09 »
При въпросната случка, за която разказах, шофьорът караше много бързо и много рисковано, за да успее да навакса за въпросните 9 минути. Тогава се разминахме с инциденти. Сигурно ще му се размине още няколко пъти, но белята става един път. И после пак ще има трагедия с автобус. :help:

:arrow: Ти прочете ли изобщо примера, който шофьорът и неговите приятели използваха в коментарите си за напастта - глупавите пътници? За шофьора беше проблем, че пътниците изчакват вътре в навесите на спирките и той не ги вижда. Съответно му се налага да набива спирачки, когато види човек в навеса на спирката, тъй като си кара с "нормална" (превишена/съобразена) скорост.  :hammer:

Още преди години са ми го разправяли и това за навесите на спирките. Седи си някой на спирката, нито излиза да помаха че иска да се качи, нито по никакъв начин не показва, скрил се вътре седи на пейката а в последния момент скача като види че автобуса отминава и трябва да се набиват спирачки.  Нормално това да дразни. Същото и вътре в салона. Седи си някой на седалките, нито натиснал стоп-бутон, ако няма такъв нито се обадил че ще слиза нито застава до вратата да го видят в огледалото и като му подминат спирката скача да се разправя със шофьора защо така. Ами нормално да им се дразнят на такива. Водача да гадае ли дали въпросното лице дали иска да се качва/слиза, като по никакъв начин не го показва.

На тия работи ни учеха още в долните класове, като висяхме по спирките как се ползва обществен транспорт, и ако няма да се качваме на дадено ПС да не висим до бордюра защото при всяко спиране се губи време и енергия, и се намираше някой да ни се скара. Също се е случвало и като искаме да слизаме като деца, седим си на седалките и скачаме в последния момент. Веднъж един водач съвсем културно ни извика отпред и ни обясни да не правим така, защото не може да реаргира, а ние културно се извинихме( да така ни учеха навремето на уважение като ни се скара някой чичко). Нямаше скандали и виканици, тогава хората бяха културни и се разбираха.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline vasko

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3126
  • View Profile
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6263 on: 23.09.2020, 01:04:46 »
При въпросната случка, за която разказах, шофьорът караше много бързо и много рисковано, за да успее да навакса за въпросните 9 минути. Тогава се разминахме с инциденти. Сигурно ще му се размине още няколко пъти, но белята става един път. И после пак ще има трагедия с автобус. :help:

:arrow: Ти прочете ли изобщо примера, който шофьорът и неговите приятели използваха в коментарите си за напастта - глупавите пътници? За шофьора беше проблем, че пътниците изчакват вътре в навесите на спирките и той не ги вижда. Съответно му се налага да набива спирачки, когато види човек в навеса на спирката, тъй като си кара с "нормална" (превишена/съобразена) скорост.  :hammer:

Още преди години са ми го разправяли и това за навесите на спирките. Седи си някой на спирката, нито излиза да помаха че иска да се качи, нито по никакъв начин не показва, скрил се вътре седи на пейката а в последния момент скача като види че автобуса отминава и трябва да се набиват спирачки.  Нормално това да дразни. Същото и вътре в салона. Седи си някой на седалките, нито натиснал стоп-бутон, ако няма такъв нито се обадил че ще слиза нито застава до вратата да го видят в огледалото и като му подминат спирката скача да се разправя със шофьора защо така. Ами нормално да им се дразнят на такива. Водача да гадае ли дали въпросното лице дали иска да се качва/слиза, като по никакъв начин не го показва.

На тия работи ни учеха още в долните класове, като висяхме по спирките как се ползва обществен транспорт, и ако няма да се качваме на дадено ПС да не висим до бордюра защото при всяко спиране се губи време и енергия, и се намираше някой да ни се скара. Също се е случвало и като искаме да слизаме като деца, седим си на седалките и скачаме в последния момент. Веднъж един водач съвсем културно ни извика отпред и ни обясни да не правим така, защото не може да реаргира, а ние културно се извинихме( да така ни учеха навремето на уважение като ни се скара някой чичко). Нямаше скандали и виканици, тогава хората бяха културни и се разбираха.
Това със STOP бутоните и с махането на ръка, ако искаме да се качиме е чудесно..., ако живеехме на друго място, където правилата са такива.

В София правилата са следните: Автобусите, тролейбусите и трамваите трябва да спират на всички спирки (с изключение на тези, които са "по-желание"), без никакви изключения! Пътниците не са длъжни да сигнализират по никакъв начин, че искат да слязат/се качат. Докато правилата са такива, водачите нямат право да изискват/очакват друго и още повече нямат право да коментират така грозно хората, които ползват градския транспорт според правилата.

Аз подкрепям идеята за сигнализиране на желанието за слизане/качване, но дотогава правилата са такива и трябва да се спазват!

Ще ти дам един пример: Спирка 0173 "Бл. 245, ж.к. Обеля-2" за А26 и А150. Спирката се намира точно след два последователни десни завои за А150 и след ляв и десен последователни завои за А26. Спирката е веднага след втория завой. Предварителното ставане и отиването до вратата е много трудно и много опасно, защото завоите са остри. В много случаи пътниците стават след втория завой, а шофьорът вече подминава спирката и стават едни скандали.  :hammer: :hammer: :hammer:
СБОГОМ, GTSofia.info

Здравей, отново, GTSofia.info  :)

Offline Mammoth

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2920
 • ČKD Tatra T6A2-SF
  • View Profile
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6264 on: 09.10.2020, 11:59:16 »
2698 - отвратително каране, придружено с газ до ламарината и после спирачка на същия принцип. На всичкото отгоре на електронната табела беше зададено 535 и нито може да разбереш на къде отива тролея нито нищо.
В 2313 ВТ :devil:
Почивайте в мир, 15Tr 02/6, 03/6 и 07/7. Завинаги живи... (2003/2007-2017г.)

Offline tauri

 • Превозвач
 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1625
  • View Profile
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6265 on: 09.10.2020, 12:24:48 »
4160+4162 сутринта в 8:45 мина много нагло на червено през кръстовището на Подуене.
The Grand Tour

Offline The Freshmaker

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3525
 • TM 303
  • View Profile
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6266 on: 21.10.2020, 10:40:56 »
Вчера към обяд водачът на 5012 по ТБ11 успя да направи изпълнение, което до последно не ми се вярваше, че е възможно да бъде направено от човек със съвсем здрав разсъдък - излизайки от кръговото на 4ти км, обърка посоката и бодро продължи по локалното към Младост изминавайки поне стотина метра, тоест по инерция се е объркал, че е по 84 или 184, дотук нищо драматично, на всеки може да се случи. Вместо обаче като що годе нормален човек да обърне по сравнително безопасен начин по-нагоре в локалното, макар и правейки нарушение, човекът реши да се върне НАЗАД в кръговото - до последно не ми стана ясно как никой не се удари в никого, но да се върнеш на заден ход в кръгово движение с натовареността на 4ти км трябва да не си в ред, рискувайки здравето и живота на куп участници в движението плюс едни трийсетина души в салона на превозното средство.
Насилственото натъпкване на всички в метрото чрез унищожаването на наземния транспорт е форма на геноцид към населението на София.

Offline RADOCVET

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 9242
 • http://bgtransport.org/
  • View Profile
  • Email
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6267 on: 21.10.2020, 11:14:12 »
Виждал съм къса Шкода да обръща на дизел при Европарк (явно пак объркване на маршрут), но връщане назад в едно от най-натоварените кръгови кръстовища ми звучи нереално. Добре че се е разминало без инциденти.

Offline eco_power

 • Приятел на ГТ
 • ****
 • Posts: 170
 • URBAN ECOLOGY
  • View Profile
  • Email
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6268 on: 21.10.2020, 22:45:31 »
Вчера към обяд водачът на 5012 по ТБ11 успя да направи изпълнение, което до последно не ми се вярваше, че е възможно да бъде направено от човек със съвсем здрав разсъдък - излизайки от кръговото на 4ти км, обърка посоката и бодро продължи по локалното към Младост изминавайки поне стотина метра, тоест по инерция се е объркал, че е по 84 или 184, дотук нищо драматично, на всеки може да се случи. Вместо обаче като що годе нормален човек да обърне по сравнително безопасен начин по-нагоре в локалното, макар и правейки нарушение, човекът реши да се върне НАЗАД в кръговото - до последно не ми стана ясно как никой не се удари в никого, но да се върнеш на заден ход в кръгово движение с натовареността на 4ти км трябва да не си в ред, рискувайки здравето и живота на куп участници в движението плюс едни трийсетина души в салона на превозното средство.
Това си е за сигнал

Offline Kaiser Kar

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 4712
 • НЕ! на мърльовците
  • View Profile
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6269 on: 21.10.2020, 23:27:51 »
Чудя се как от адвокатското сдружение още не са излязли със становище, че шофьорът си знае работата, преценил е риска и вие, безделници такива, само се чудите кого да наклюкарите.
"На кровове Београда слетела су нова јата телевизијских антена. Оне кљуцају невидљиве телевизијске таласе и носе црно-бела и шарена јаја"

Offline eco_power

 • Приятел на ГТ
 • ****
 • Posts: 170
 • URBAN ECOLOGY
  • View Profile
  • Email
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6270 on: 24.10.2020, 00:08:12 »
Някой може да каже, че постът ми не е в правилната категория, но за мен това е недобросъвестна постъпка.

Около 19ч, поради пренасчване на трамваите по ТМ22 към ухо Гео Милев, се получи струпване на трамваи и хора на и преди спирката на Подуяне. Аз бях в 22, но не му видях номера - ватманката отвори вратите и почна да вика на хората да не се качват, защото била за депо. Всички слезнахме ... само че във втория вагон останаха няколко човека. Аз така или иначе бях за Румънското полоство, но като казват "слизай" и слизам, независимо, че по информационните табла вървеше информация, че ТМ 22 е с временно променен маршрут по технически причини и върти на Гео Милев. Прекачих се буквално на следващия трамвай по ТМ20. И тук всъщност според мен беше проявена недробосъвестност от страна на ватманката на 4128 - понеже се качих от първа врата и чух доста от разговорът ѝ - оказа се, че говори с нейната колежка от ТМ22, докато форсираха и двете бясно (пак казвам, не видях номера на дашевката, но бяха 2 моторни в състав). Та цитирам по памет: "давай, давай, точно зад теб съм - кво се чудиш ... знаеш ли колко са се навъртяли зад мен .... айде че всичко е за нагоре ..... въобще няма да спираш по спирките .... и аз май виждам, че има отзад ама кво от това - ми да са слезнали ... всички разбраха, само тия не разбраха - давай, чуваш ли кво ти говоря - не ги мисли ..."

И тая в 22 даде, та се невидя ... не спря нито на МОЛ Сердика, нито на Румънско - сигурно и нагоре не е спирала никъде. Подадох сигнал веднага на ЦГМ, оттам казаха, че по принцип би трябвало трамваите по 22 да обслужват всички спирки, независимо от задръжката (която не беше кой знае каква междувпрочем). Обещаха веднага да се свъраж с диспечер, и да се разпореди обслужване на всички спирки. След 30 мин отново минах оттам и вече всичките спираха (повечето празни) и отваряха вратите.

Offline petur1111

 • Приятел на ГТ
 • ****
 • Posts: 153
  • View Profile
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6271 on: 25.10.2020, 12:52:57 »
Това е недопустимо! Как така няма да информира пътниците от втория трамвай и ще ги държи затворени в трамвая чак до Гео Милев???

Аз ако бях във втория трамвай щях да натискам аварийната спирачка на всяка спирка, на която трамваят не спре.