Ето това е един от проблемите на модерните времена. Учителите нямат право да ударят шамар на учениците. Шофьорите нямат право да свалят пътник. Все трябвало да се обръщаш към съответните служби. И затова сме на този хал.
Да, точно така - нямат право да свалят пътник или да ударят шамар на дете. И НЕ - не е нормално като дете прави нещо нередно случаен пътник да му бие шамари. Има си полиция за тази работа - да следи за закона. Другото е самоуправство.
Защото значи другия път като на "детето" не му харесва нещо дето го прави друг в превозното средство и то да му отвърти шамар.... Или да отвърти шамар на ватмана дето му затвори вратата като бързаше да слезе....
Напротив, ако е скитащ бездомник, пиян, под въздействието на дрога или ако нарушава правилата, пуши, бабаитства, смущава водача или пътниците, шофьорът или ватманът е в пълното си право да го свали като куче. Но не и ако само превозва колело, разбира се.
А това за шамара го кажете на някой учител, директор на училище, милиционер, водач или дори случаен чичо/леля - ако не спазва ред, не слуша, пречи на останалите, или люпи семки, драска или реже седалки - не само шамар, но и шамарена фабрика ще има. Сетне същото от милиционера, директора на училището, накрая и вкъщи от татко ти. Няма вариант възрастният да не е прав. Като бях третокласник, тъкмо пуснаха трамвая до Обеля. На предпоследната спирка до даскалото две хлапетии от другия трети клас се качиха да се гонят из тъкмо спрелия трамвай. Първо ватманът ги би, после учителката им, след това директорът ни събра в актовата зала и ги нашамари пред всички на подиума, накрая и родителите им ги биха. Аз известно време бях учител в българското училище в Калгари, напуснах, понеже си намерих работа в друг град и нямаше как. Но си имаше дърпане на ушички и шамарчета и при мен, и при колегите, ако някой не слуша или се лигави.
Като цяло страшни ядове има навсякъде, в това число и в България с хлапетии, които само с кола са ги разкарвали, и като рано или късно се наложи да пътуват с влака или автобуса - не седят мирни, вдигат шум, беснеят, пречат на водача и останалите пътници...
Има, разбира се и лигави родители. Един, който три години повтаряше пети клас масово тормозеше децата, се падна учетилката по география - дебеланата страшилището, да му е класна. Нашамари го един път, но дойде майка му: "Ше извада медицинско, ше се съдиме!" Глупости на търкалета. Едни осмакласници се бяха сбили заради момиче по време на лагер. Единият се оказал със счупена челюст, та другият го прибраха и си изчака да му мине делото няколко месеца в Бойчиновци. Отделно намалиха поведението на целия клас и ги остригаха, и момчетата, и момичетата, нула номер. Тогава ако ти намалят поведението последната година, сетне ставаш работник, не можеше да продължиш да учиш висше.