Poll

Да има ли отделна тема снимки [електробуси]

ДА
26 (68.4%)
НЕ
12 (31.6%)

Total Members Voted: 38

Author Topic: Книга за похвали и оплаквания  (Read 95374 times)

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
Re: Книга за похвали и оплаквания
« Reply #420 on: 07.12.2021, 21:19:21 »
Слагат се при снимките на автобусите.

Offline georgi64

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #421 on: 07.12.2021, 21:21:15 »
А трябва да са отделно  :neznam:

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #422 on: 07.12.2021, 21:38:51 »
А трябва да са отделно  :neznam:
Защо?

Offline georgi64

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #423 on: 07.12.2021, 21:44:22 »
Е много ясно защо. , Защото когато погледне човек снимката няма как  да разбере че това е електробус освен ако не е указано, По тази логика и тролейбусите трябва да са при автобусите ,  даже при тях си личи че са с пръти на покрива  :D

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #424 on: 07.12.2021, 21:50:25 »
Не би трябвало да са отделно, защото авто и бус означава превозно средство с голяма вместимост и автономен горивоизточник - без нужда от принудително свързване с горивозареждащо устройство по време на движение, но без да се назовава какъв точно е горивоизточника - електрическа енергия или фосилно гориво, така че фактът, че има електрически автобуси е само подробност, но не променя вида возила. В същото време това не може да се каже за тролейбусите, защото тролей означава да се пуснеш на макара по въже, също както токоснемателните прътове се плъзгат по контактната мрежа, а тролей и бус поставени заедно като една дума означават точно автобус, който изисква принудително свързване с горивоизточник по време на движение и това свързване се осъществява чрез метода на тролея, така че тук думата и реалното превозно средство съвпадат напълно. Все пак трябва да отбележим, че има някаква вселенска мъдрост в това, че електрическите автобуси с батерии с дълъг капацитет попаднаха в „Столичен автотранспорт“, а тези, които трябва да се зареждат на всяка последна спирка и имат по-малка автономност в „Столичен електротранспорт“, но това не прави едните автобусо-електробуси, а другите тролейбусо-електробуси, както смятат ЦГМ и Столична община щом линиите с електрически автобуси на „Столичен автотранспорт“ се обозначават като А Е9 или А Е309, а тези на „Столичен електротранспорт“ като ТБ Е6, ТБ Е60, ТБ Е74, ТБ Е84, ТБ Е123 и  ТБ Е184. Или пък може би трябва да се свика кръгла маса, която да въведе съответната езикова реформа и да разреши как точно да се казват автобусите с ДВГ, тези с батерии с дълъг капацитет и тези с кратък капацитет и нужда от зареждане на всеки курс и трябва ли да се имат за различен вид возила, но до тогава мисля, че гореизброеното би било най-вярно.
« Last Edit: 07.12.2021, 21:54:14 by AGENT 006 »

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline georgi64

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #425 on: 07.12.2021, 22:09:21 »
Гледащия снимките може да е лаик и няма да разбере че това е електробус ако не е указано . На външен вид са еднакви с автобусите така че по добре е да са обозначени в отделна тема за да знаят хората какво гледат. А и по тази логика и на пътниците нямаше нужда да се указва че се возят в електробуси то и там трудно ще усетят разликата . Много хора по 74 съм сигурен че не са и разбрали че са им сменили вида превозно средство. :D :D

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #426 on: 07.12.2021, 22:12:21 »
Не е и необходимо. Защо са ни излишни усложнения на и без това достатъчно сложния свят, в който живеем? Автобусът е бус без постоянна връзка с външен горивоизточник, тролейбусът е бус с постоянна връзка с горивоизточник, а електрическият автобус е вид автобус, това е всичко.

Offline comet

• Moderator
  • Наистина съм луд
  • MAN Lion's City
    • View Profile
« Reply #427 on: 07.12.2021, 22:41:27 »
Агентът го е казал, няма нужда от нова тема. Електробусите по същество са автобуси и следва снимките да се качват в темата за автобуси.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #428 on: 07.12.2021, 22:56:15 »
Дайте да ги делим и на метанови, дизелови, на газ...

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #429 on: 13.02.2022, 19:49:51 »
Виждам, че последната ми публикация със снимки на тролеи е поправяна и броят на снимките е намален. Разбирам каква е целта на това, но ако във всяка публикация търсим всяка снимка да е от различно място и броят на снимките да е под 10 не остава нищо от артистичен замисъл и превръщаме снимките в бройки и нечии субективни разбирания за разнообразие.

Offline comet

• Moderator
  • Наистина съм луд
  • MAN Lion's City
    • View Profile
« Reply #430 on: 13.02.2022, 22:31:28 »
Точно обратното, публикуването на серия от снимки, в които единствената разлика е номера на превозното средство, ги превръща в бройки. Нека не спекулираме с артистичността, количеството не прави качество. Освен това темата винаги е отворена и снимки могат да се качват по всяко време, няма нужда да се чака да станат 15-20 наведнъж.

Offline spicy_e

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #431 on: 13.02.2022, 23:08:07 »
Много точно мнение на comet :fan: В последно време доста намаля качеството на снимки, а както той отбеляза количеството не прави качество. По-добре качи една снимка, която е окей от гледна точка на цветове, пейзаж и така нататък, отколкото 30 напълно еднакви, тъмни, благодарение на които едва ли не се отбива номер (не е ясно пред кого).

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #432 on: 19.01.2024, 20:53:58 »
Ниското качество ми е проблема ;)
Качеството пада, когато снимките са правени с повече от исо 100 и са много осветени на компютъра. Затова първо свалих от исо 1600 на исо 800, сега съм с исо 400, но няма как да снимаш с висока скорост 1/40 движещо се превозно средство при пълна липса на естествена светлина с исо 400 и да очакваш да не се налага компютърна обработка, след която качеството неминуемо ще падне.
Можеш сам да забележиш това по тези две снимки:
1841-108 16.1.2024 by Sofiatransport transport gallery, on Flickr

1418-111 16.1.2024 by Sofiatransport transport gallery, on Flickr
Единствената разлика тук, е че снимката на 1841 е снимана, когато е бил в спряло положение с ниска скорост и не е пипана на компютъра, докато 1418 е снимана с висока скорост, защото е в движение и след това е осветявана изкуствено, при което шумът изпъква повече. Учудвам се, че се пишеш фотограф, а не можеш да го разбереш или просто се преструваш, че не си ял и мирисал лука, за да ми търсиш обяснение.
И отделно за един приятел да питам автобуса е само предница ли?
Именно затова в Sofiatransport транспортна база данни има публикувани общо 72 579 снимки на возила от градския транспорт от 2021, 2022 и 2023 г. и общо 147 703 за целия период от първия ми снимачен ден 28-ми юни 2011 г. до днес, което включва пълен архив от 28-ми юни 2011 г. до 22-ри февруари 2017 г., януари 2018 г. и от началото на 2021 г. насам. Снимането ми е устроено на принципа постоянно се правят абсолютно всякакви снимки. Днес ми се е паднал 3153 по този начин, утре ще ми се падне по друг начин, който ще ти хареса, а до два месеца проблемите с късния изгрев ще изчезнат. Неслучайно днес си взех отпуск специално за снимане и съм направил 633 снимки. Кажи на твоя приятел да влезе в сайта и да види за какво става въпрос.
« Last Edit: 19.01.2024, 20:56:20 by AGENT 006 »

Offline spicy_e

• View Profile
    • Email
« Reply #433 on: 20.01.2024, 00:16:43 »
Сам си отговори на въпроса. Но понеже цитирам: аз “се пиша фотограф”, ще поясня - за да се постигне качествена снимка, трябва да бъде в неподвижно състояние обектът на заснемане. Смятам, че тук във форума трябва да се търси качество на снимките, а не да си изпразваме фотоапаратите. Ти си си направил сайт, в който можеш да си източваш апарата и в който е важно количеството пред качеството. Това е твое решение и никой не го съди, но според мен тук, във форума е точно обратното. Тук се гони качествена продукция, а не безразборно и еднотипно натискане на един бутон. Надявам се да си ме разбрал и да си вземеш най-накрая поуки.
ПС: Съвет от мен, ако искаш го приемай по-добре да качиш три качествени снимки в месеца, пред това да качиш 100 л*йна за месец :)
« Last Edit: 20.01.2024, 00:19:03 by spicy_e »

Offline david

• Запален по ГТ
  • Ganz Villamossági Művek
    • View Profile
« Reply #434 on: 20.01.2024, 01:15:38 »
Не го казвам с лоши чувства, но наистина качеството е по - важно и най - вече стойностно пред количеството. Отделно, няма лошо в това човек да критикува някого или нещо и е още по - малко лошо критикуваният да види грешките си и да ги приеме.

Краят на 2018, когато започнах да обикалям и да снимам ГТ правех някакви снимки, в последствие през 2019 си мислех, че вече правя добри снимки, докато един съфорумец не ми каза нещата в прав текст. След като ми каза как седят нещата, започнах изпълнявям съветите му, вместо да се обидя и да му обяснявам моята гледна точка. След няколко години опит в това хоби, според мен приемането на неговата критика и съвет, смятам, че са ми се отразили в положителна посока.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #435 on: 20.01.2024, 10:10:50 »
И аз точно така постъпих, със @spicy_e и @comet преди години, когато никой не ги имаше за нищо, критикуваха ги и ги игнорираха, а след това станаха модератори и заради моята намеса. Не предявявам никакви претенции към тях, никога не съм ги смятал за приятели, никога не сме си общували активно, но нястоявам @spicy_e да се държи малко по-уважително, защото предвид обстоятелствата не му приляга, а че всеки има тежки периоди, факт и не си кривя устата, че и на мен не ми харесва този, в който съм в момента, но като цяло София не става да снимаш возила от градския транспорт през зимата, освен когато има сняг. И за накрая леко така да ви подразня, но мисля, че имам право. Взех си отпуска вчера на 19-ти, за да се отърва от мрачното снимане и най-сетне, след 18 дни да си направя наистина истинския старт на годината. Първо се оказа най-топлия ден от целия месец, напълно случайно, въобще си нямах представа, че ще се окаже така, когато си подадох молбата за отпуска и второ планът включваше по някаква щастлива случайност да попадна точно в центъра на събитията от вчера с маршрутните промени около „площад на Авиацията“, които когато се прибрах още никой не беше отбелязал във форума, а аз вече бях заснел, така че мерете си кой какво казва спрямо мен, защото обстоятелствата ми доказаха, че съм бил прав във всяко едно свое действие, което при това ми се е случвало много пъти, което от своя страна значи, че въобще не става дума за случайност, а за добре премерени действия и думи и следователно от това неуважителното отношение на @spicy_e въобще не ме касае, защото е прекалено отскоро тук, за да е наясно как точно се отнасяха с мен преди 12 години и че нямаше как да съм тук ако не можех да се адаптирам и да се отстоявам и ако има някой, който най-много може да го прави тук това съм точно аз. На мен никой не ми помогна в снимането преди 12 години, трябваше да се науча сам.
« Last Edit: 20.01.2024, 10:16:00 by AGENT 006 »

Offline spicy_e

• View Profile
    • Email
« Reply #436 on: 20.01.2024, 10:42:02 »
Удивително е как можеш да напишеш толкова дълъг текст без да кажеш нищо, както и да е.тъй като сме много вече офф, ако си ме разбрал какво съм искал да ти кажа, разбрал, ако не (което като гледам е доста вероятно), живи и здрави. Ще завърша с две неща - първо:
но като цяло София не става да снимаш возила от градския транспорт през зимата, освен когато има сняг
На кривата ракета космоса и пречи. Как аз и други съфоруменци успява(х)ме да поднесем едно качествено съдържание, когато стане въпрос за нощно снимане в същата тази София, която “не става за нищо”?
И второ:
следователно от това неуважителното отношение на @spicy_e въобще не ме касае, защото е прекалено отскоро тук.
Явно за теб 10 години са доста скоро… Не знам за какъв си се помислил, но явно си доста заблуден, особено за това говори факта, че се приемаш за крайна инстанция, каквато не си.
« Last Edit: 20.01.2024, 23:35:59 by spicy_e »

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #437 on: 20.01.2024, 11:03:11 »
Ти се държиш като крайна инстанция, защото се държиш като дърво с човек, който ти е помогнал без никога да ти е искал нищо в замяна, а дори вече не си модератор на раздела, така че имаш още по-малко право на това отношение, да не говорим, че ти си на 24, аз на 29 и когато става дума за по-голям човек от теб би следвало да си помислиш, че има нещо на заден план, което го кара да се държи по точно този начин, преди да се отнасяш с него като анатомичен орган намиращ се в южната част на гърба, най-малкото си длъжен да се държиш уважително към по-големите още повече, когато никой с нищо лично не те е нагрубил, а аз дори съм ти обяснил всичко от до в предния спор и ако сега зададеш въпроса ми добре, защо тогава публикува снимката на 3153 и на това ще ти отговоря - заради перфектният начин, по който са кадрирани светлините на фаровете му, пък който иска да го види в по-различна и „по-качествена“ според личното му мнение снимка да отвори сайта ми и да разгледа. И ако си мислиш, че е лесно, не въобще не е лесно. Когато снимам спряло превозно средство с ниска скорост на случайно избрано място без статив, правя по 10 и повече от десет снимки в серия, за да извадя една добра, без размазване, но преди да изтрия останалите трябва да огледам всички, за да преценя коя е най-добрата, а от снимките с висока скорост правя големи серии и точно в сряда, за да стигна до бройката която остана от 177 снимки, трябваше да направя над 500, от които да изтрия буквално почти всички. Ако нещата бяха в обратния формат и ти да ми беше помагал за нещо назад във времето щеше ли да ти е приятно аз да се отнеса с теб по този начин? Става въпрос за отношение, не става въпрос за снимките въобще. Има си нормален начин да поднесеш критика, който явно ти е чужд и затова с всяко следващо изказване с неуважителен тон и аз ще ти отвръщам със същото, защото в последно време съм изключително нетолерантен към подобно отношение.
« Last Edit: 20.01.2024, 11:15:09 by AGENT 006 »

Offline yaskata

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #438 on: 20.01.2024, 19:58:12 »
Не го казвам с лоши чувства, но наистина качеството е по - важно и най - вече стойностно пред количеството. Отделно, няма лошо в това човек да критикува някого или нещо и е още по - малко лошо критикуваният да види грешките си и да ги приеме.

Краят на 2018, когато започнах да обикалям и да снимам ГТ правех някакви снимки, в последствие през 2019 си мислех, че вече правя добри снимки, докато един съфорумец не ми каза нещата в прав текст. След като ми каза как седят нещата, започнах изпълнявям съветите му, вместо да се обидя и да му обяснявам моята гледна точка. След няколко години опит в това хоби, според мен приемането на неговата критика и съвет, смятам, че са ми се отразили в положителна посока.

Не че нещо но да не забравяме че имаше и много хубави снимки  :)

Иначе напълно съм съгласен с това мнение. Може да си направил 3 снимки, но да са уникални. Разбира се човек не трябва да се отчайва от критиката, а напротив да продължи напред попивайки това което му е казано. И мен ме криткуваха преди година когато тепърва започнах, не знам дали съм попил нещо, има кой да каже дали съм  :) И аз без да обиждам, според мен  от позицията на никой все още изразявам моето мнение:

1. Защо по-добре не запазиш само една или две хубави снимки, няма какво да се лъжем че няма полза от другите. А ако няма въобще хубава снимка, просто да изтиреш всички, случва се това на всеки за съжаление :)

2. Разбирам относно осветлението че е гадно на надлеза. Но когато се снима потъмно трябва да се преценява този фактор. Снимки в движение потъмно се правят трудно. Трябва да се намерят перфектните настройки така че да няма шум и размазано. Аз лично съм снимал само един път в движение и половината снимки бяха за кофата. Най-добре е в спряло положение над скорост 1 към 8, ще има по-малкор размазано по автобуса. Особено за попадения е най-сигурно така. :crazy:

3. Според мен Спайси малко прекали с епитетите, които бяха напълно ненужни. Ако една снимка е размазана, или пък с много шум просто да се махне от поста  :neznam:  :crazy:

Нека и двете страни да бъдат живи и здрави!  :D

« Last Edit: 20.01.2024, 20:02:53 by yaskata »
Любим малашевски автобус: 2167
Любима линия: 79 кв.Христо Ботев-СТИНД 2

Любим дружбенски автобус: 3305
Любима дружбенска линия: 413 Гара София Север-Технополис Мл 4.

Offline comet

• Moderator
  • Наистина съм луд
  • MAN Lion's City
    • View Profile
« Reply #439 on: 20.01.2024, 20:24:12 »
Изкарвам темата, за да не спамим допълнително между снимките.

Изобщо няма нужда да обръщате коментирането на снимките в лични нападки. Най-добре си казвайте отначало какво не ви харесва с аргументи, за да не се влиза после в обяснителен режим.
Към Агента - остави емоциите настрани и се върни към същността на написаното. Казва ти се да не снимаш през нощта в движение, защото снимките стават некачествени (почти винаги), това и сам го знаеш. Пишеш, че си ограничен във времето - просто снимай на спирки и намали количеството. Зимата е няколко месеца и няма да изпуснеш кой знае колко ценни кадри на 126+60-те мана или 110 и кусур ютонга. Единственото, което сега е оправдано да се снима на всяка цена, са старите превозни средства и необичайните резерви. Надявам се да го вземеш предвид, дори само при избора на снимките, които ще качваш във форума.
И накрая, понеже ме спомена поименно държа да отбележа, че много хора са ми давали съвети за композиция, както във форума, така и в семейството на художници и артисти, в което съм израснал.

Едит: коментара на yaskata дойде, докато пиша този пост.