Poll

Да има ли отделна тема снимки [електробуси]

ДА
26 (68.4%)
НЕ
12 (31.6%)

Total Members Voted: 38

Author Topic: Книга за похвали и оплаквания  (Read 95375 times)

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
Re: Книга за похвали и оплаквания
« Reply #440 on: 20.01.2024, 20:59:10 »
Благодаря ти за уважителното отношение първо. Второ казах го в самото начало, намерих някаква ефектност в снимката на 3153, от която започна спора и очевидно съм сбъркал. Щом е така, добре, следващия път ще се съобразявам повече.
...
Откакто спорихме предния път се опитвам да намирам позиции на спирки или на светофари и колкото и където е възможно снимам с ниска скорост, за да изкарам по-добри кадри и съм показвал част от тях. Конкретно снимката на 3153 се получи особена. Не че изглежда размазана, а по-скоро че нищо друго в нея освен бялата част от предницата му няма фокус, защото светлините са объркали фотоапарата, но на мен точно това ми хареса и го сметнах за ефектно. Снимките на @tm7, които публикува преди малко в другата тема са перфектни, но за мен лично първо са нереални, защото нощна осветеност като от снимка със скорост шест секунди никога и никъде не е такава и второ изискват скъп статив и много предварително премисляне и труд, което за мен не би си струвало и като страничен ефект на една такава снимка ще получа въздигане на пиадестал от опроделени хора, която възможност ме отвращава, защото моята цел винаги е била да направя нещо просто, за да науча хора, които въобще не могат и да им дам мотивация, а не да направя нещо „великолепно“, зад което да стоят пари и труд, които да ме издигнат на пиадестал и да изглеждам като „голяма работа“ и промоутър на скъпа техника, без която със сигурност може. Е за съжаление тази година новата ми работа ме вкара в кофти ситуация, но всяко нещо си има първи път.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #441 on: 20.01.2024, 21:59:22 »
Без да съм специалист по фотография реших да изкажа мнение като човек, който харесва снимки, обича да снима, макар и далеч от професионално ниво.
Доколкото виждам и чета критиките усещам че тук има хора, които се стремят към едва ли не студийна фотография на превозните средства. Това доколкото аз съм запознат иска и късмет с осветление и условия и скъпа техника и инвестиция откъм скъп апарат, статив и цялостен сетъп.
Познавам хора, които снимат по подобен начин(не Градски транспорт), но смятам, че това е оправдано единствено ако човека си вади парите с това.
В конкретния случай на Агента той поддържа страхотна база от данни с наистина реалистични снимки на ГТ без изкуствено "напудрени" снимки. А си мисля, че това е по-ценно от това да имаме 10 снимки за годината - все пак целта не е реклама на СКГТ(и с цел да не бъда унищожен от определени хора знам, че това е бившето име на днешното SUMC)

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #442 on: 25.01.2024, 05:53:14 »
Едни и същи композиции, едни и същи позиции,
Няколко от вчера:

Снимките на Яската и Милен са достатъчно разнообразни. Все пак са снимали трамвай, който се движи по един маршрут. Но това ще мине, те не снимат постоянно заедно. Единственото наблюдение, което бих могъл да споделя, е че на Милен му е избягал хоризонтът на част от снимките и че на Яската по някое време му е паднала батерията на апарата.
Примерът ти е абсурден, това са снимки на различни превозни средства с огромна информативна стойност за външния им вид. Ако си гледам назад из темите би могъл да видиш как модераторът на пловдивския раздел @lud_pi4 от време на време идваше в София и обикновено след негово снимане в София пускаше по едно между пет и десет снимки от едно място, но на различни возила. Това тогава не беше проблем, защо трябва да е проблем сега? Темите са изпълнени със снимки на 1% от возилата от градския транспорт в София, а останалите 99% са игнорирани. Няма снимки на МАН-ове, няма снимки на Ютонг-и, няма снимки на ВМС-та, няма документални снимки даващи цялостна яснота над подвижния състав, а само гонене на сензации и мачкане на хората, които не ходят по тях. Ми няма как да се съглася, че това е нормално. Ако отсрещният аргумент е ми те возилата са нови, еднакви и безразлични, има си сайтове, който иска да вижда масова галерия да ги гледа там, тогава да закрием целия този раздел, защото не виждам смисъл да съществува по този начин.

Offline тролей №164 линия 2

• Защо пиша толкова много?
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #443 on: 25.01.2024, 10:10:00 »
Последните 5-6 коментара са точно на целта. Четейки всеки един от тях, веднага се съгласявах с него. Пропуснахте само още нещо, което за мен лично е по-по-най големият проблем в случая. Специално потърсих точния пост да цитирам:
А кога по друго време да снимам освен по тъмно с работно време от понеделник до петък от 8 и половина до 5 следобед?
Всеки се учи, всеки търси мнението на околните (няма как да го разбереш, докато не пуснеш 1-2 пъти снимки), но да кажеш, че всички едва ли не "сме длъжин да ахнем на снимките" само защото ти си имал възможност да снимаш само еди кога си, ми прозвуча най-малкото като детинско хленчене и ми бръкна да не казвам къде. Така звучиш като щатен фотограф на заплата към форума, който заработва/оправдава получаваните средства по някакъв начин. Ако ще е така, то тогава наистина по-добре не пускай (по хиляда) снимки, ако ще е само за отчитане на дейност. По-добре пусни най-добрите няколко. Ще се върна към първото изречение след цитата - всеки си има свои специфични предпочитания и вкусове. Нито се имам за какъвто и било фотограф, нито искам да изказвам някакво компетентно мнение, обаче считам, че има една съвсем базова основа (най-най-важните 1-2 правила). Да не ти трябват диоптрични очила, за да гледаш спокойно снимките и да не са "бой на негри в тъмна нощ", освен ако това не е търсен ефект с някаква цел. При доста от последните ти снимки го има поне едно от двете. Пак повтарям, не си на заплата към форума, няма нужда да пълниш с материал, който не е приятен дори за кратък поглед, нежели за последващо ахване и оценка. Приятелски съвет! ;) В твоя си сайт си снимай и качвай както искаш - серии по 100, по 1000 на едно возило, гони си бройка, той си е твой сайт.

едит: Време и за самокритика по темата :) - аз преди време също считам, че допуснах грешката да кача 100% всички видеа (в съответната тема), които снимах в София по време на няколкото мои пътешествия през последните 3 години. Май не трябваше да кача тези, които са завъртяни на 90 градуса (с VLC-то си ги обръщам локално, но не успях да експортирам обърнато правилно, а не разполагам с време да разучавам и използвам по-специален софтуер само за тази цел, при положение, че много рядко снимам), както и това на Икарус №2108, понеже е привечер и камерата го направи размазано. Ключовото е, че при теб място за такава самокритика сякаш няма. Хората ти казваме, че има не малко снимки, които направо дразнят очите (буквално) и те помолихме да спреш да качваш такива, но ти продължаваш.
« Last Edit: 25.01.2024, 10:41:17 by тролей №164 линия 2 »
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #444 on: 25.01.2024, 11:39:56 »
97 снимки от тази година съм публикувал от общо над 2 000 за месеца. Никога не съм искал някой да „ахва“ по снимките ми. Винаги съм искал да представя някаква история и бях невероятно разочарован, когато видях, че има хора, които не виждат нищо в снимки, които смятах за ефектни по някакъв начин. Мога да се разровя назад за тези седем МАН-а, които публикувах вчера и да намеря на точно същите седем различни снимки от различни места, но идеята не е до това снимките да са много ларж, а до това да предоставят актуална информация за возилата и някаква история за някакво преживяване. Мен винаги ме е дразнело да видя някака публикация със снимки на различни возила на различни места, подбрани с цел да са различни, но за сметка на това събирани от цял месец или повече и да трябва да търся информация за тези снимки, доколко са актуални и доколко въпросното превозно средство днес е в актуалния си вид. Именно това беше, което ме вдъхнови да се заема със снимане през 2011 г. Гледах снимките в Спирката на Мерцедесите CONECTO LF, които се движеха по 111, гледах си ги непрекъснато през прозореца и си казвах ама чакай малко, какви са тези последни техни снимки от 2010 г. или от преди няколко месеца, след като мога тутакси да ги заснема гарантирано актуално и в гарантирано най-актуален вид. Нямаш си идея колко по-различно трябва да ти е мисленето, за да снимаш като мен, за дванайсет години и половина, който и снимащ возила от градския транспорт да съм срещнал ми се е чудел защо снимам по точно този начин. И за финал не, не се чувствам като щатен служител на форума, а като щатен служител на идеята за транспортна база данни, това ми е страстта, на това безрезервно съм си отдал стотици часове труд за повече от 12 години.
« Last Edit: 25.01.2024, 11:43:48 by AGENT 006 »

Offline 04Boris22

• Наистина съм луд
  • 2055
    • View Profile
    • Email
« Reply #445 on: 25.01.2024, 13:05:51 »
Попрнцип гледам да странича от спорове, но този продължава вече с дни и не е много приятно да се водят спорове, след като тук сме се събрали хора от всички краища на България с общ интерес.

Искам да кажа, че съм страшен фен на пейзажните снимки и много ме е яд, че такива почти не се качват. Огромно евала правя на Захари, че качва хубави снимки с много добри идеи, качество и настройки на апарата. Истински кеф е да гледаш такива снимки. И впрочем не е само той, има доста хора, които качват много добри снимки във форума и аз съм ги харесал (като Fantomas, comet, Velsky).

Та да, и аз не съм фен на източването на апарати тук, но някои снимки са добри. Но нека все пак всеки да има свободата да качва каквото си иска в съответните теми. :)
« Last Edit: 25.01.2024, 13:10:43 by 04Boris22 »
над 8000 мои снимки във Flickr:
https://www.flickr.com/photos/198506535@N07/

Фен на всички дизелови автобуси!

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #446 on: 25.01.2024, 15:48:34 »
Периодично се води този спор, за количеството и качеството на снимките. Според мен също трябва да се спазват някакви критерии за качество и количество, иначе като види човек 20 еднакви снимки, и се отказва да гледа повече. Част от добрите фотографи вече се отказаха да влизат във форума и да качват снимки, което е доста тъжно.

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #447 on: 25.01.2024, 16:01:24 »
Да ама темата за "качеството" е много субективна. Нека поне малко да се опитваме да вникнем в идеята на дадения човек, качващ определени снимки.
Докато един търси пейзажност и просто иска да е хванал някакъв много красив момент, ъгъл, композиция; то друг може да иска да улови духа на момента и по-скоро реалното моментно състояние на нещата.
Я се замислете - доста пъти се е случвало да ни се ще да видим реалния вид на дадена улица, спирка, подвижен парк от дадена година, но единственото което намираме са някакви натруфени снимки търсещи помпозност.
Фотографията, хващаша реалното моментно състояние е ценна и с по-друга стойност. И си мисля че е грешно да се възхищаваме само на едната

Offline yaskata

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #448 on: 25.01.2024, 16:53:23 »
Да така е според мен трябва да се обръща внимание и на двете неща. Аз си събирам снимки на стари превозни средства които няма да ги има след няколко години, преди или след това отивам за някое "попадение" и ако остане време и няма какво друго да се прави отивам някъде извън София да снимам. Трябва да има снимки на обичайни неща в градския транспорт които се срещат всеки ден по дадена линия. Особено сега трябва да се снимат старите превозни средства главно според мен. Давам пример с архива на Агента. Доста голям и интересен архив личи си че някои места в София по колко различен начин са изглеждали преди няколко години. Но защо да няма попадения и красиви пейзажни снимки? Трябва да бъдат нещо разнообразно и интресено. Не само да гледаме снимки на нещо обичайно.
« Last Edit: 25.01.2024, 17:49:19 by comet »
Любим малашевски автобус: 2167
Любима линия: 79 кв.Христо Ботев-СТИНД 2

Любим дружбенски автобус: 3305
Любима дружбенска линия: 413 Гара София Север-Технополис Мл 4.

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #449 on: 25.01.2024, 18:19:38 »
Именно - има място и за двете категории снимки. Труда на снимащия трябва да се подкрепя. Единствено мисля, че може да се критикува тогава когато има груби грешки - кривина, размазана снимка, нищо да не се вижда. Агента видимо до момента не мисля, че може да го упрекнем в лошо качество на снимките.
Но смятам че трябва да уважаваме равно и пейзажните снимки и исторически архивните

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #450 on: 05.02.2024, 14:03:12 »
Да ама темата за "качеството" е много субективна. Нека поне малко да се опитваме да вникнем в идеята на дадения човек, качващ определени снимки.
Докато един търси пейзажност и просто иска да е хванал някакъв много красив момент, ъгъл, композиция; то друг може да иска да улови духа на момента и по-скоро реалното моментно състояние на нещата.
Я се замислете - доста пъти се е случвало да ни се ще да видим реалния вид на дадена улица, спирка, подвижен парк от дадена година, но единственото което намираме са някакви натруфени снимки търсещи помпозност.
Фотографията, хващаша реалното моментно състояние е ценна и с по-друга стойност. И си мисля че е грешно да се възхищаваме само на едната
Това трябва да бъде и основен критерии за качващия снимки - да има идея и да може да я аргументира, а не да трябва да се напъваме и пак да не виждаме идеята....!!!!

Offline spicy_e

• View Profile
    • Email
« Reply #451 on: 05.03.2024, 17:08:32 »
Моля за разчистване на темите от прекалено дълги постове, тъй като страниците се отварят много бавно...

Offline comet

• Moderator
  • Наистина съм луд
  • MAN Lion's City
    • View Profile
« Reply #452 on: 06.03.2024, 12:48:10 »
Постовете със съответно повече от 30 и повече от 40 снимки бяха редуцирани значително. Тъй като за това упражнение отива много време следващият път целият пост ще си замине.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #453 on: 14.03.2024, 16:32:14 »
Защо последната ми публикация в темата за снимки на автобуси е била редуцирана, можеш ли да ми обясниш? Не виждам смисъл в публикацията си след редакцията. В момента това е твоя публикация не моя, защото няма нищо общо с това, което аз съм искал да покажа и не виждам да си наложил правило, което да не позволява повече от десет пълноразмерни снимки на публикация.
« Last Edit: 14.03.2024, 16:42:41 by AGENT 006 »

Offline bahner

• Маниак
    • View Profile
« Reply #454 on: 14.03.2024, 20:05:31 »
Много добра идея е да се наложи правило за ограничение на снимките в един пост. Предлагам постове с над 5 снимки да бъдат премахвани. Аргументите ми за това са освен стремеж към по-високо качество на снимките, така и за да може да се зареждат по-бързо страниците.
Галерия за градски транспорт - https://www.flickr.com/gp/127247218@N05/qB017P

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #455 on: 14.03.2024, 20:10:12 »
Много добра идея е да се наложи правило за ограничение на снимките в един пост. Предлагам постове с над 5 снимки да бъдат премахвани. Аргументите ми за това са освен стремеж към по-високо качество на снимките, така и за да може да се зареждат по-бързо страниците.
Вариант е да се прикачат линкове към снимките качени на външен сървър или пък сървъра на форума да си има секция снимки където всеки да си качва снимките

Offline comet

• Moderator
  • Наистина съм луд
  • MAN Lion's City
    • View Profile
« Reply #456 on: 14.03.2024, 21:18:33 »
Всъщност преди няколко години пак коментирахме подобен случай в тази тема :rolleyes: и сложихме ограничение от 10 снимки в един пост с размер на снимките не повече от 1024 пиксела, както е опцията за споделяне от фликър. 10 като горна граница, защото това е разумна бройка, в която може да се покаже цяла история, и не се натоварва страницата на форума. В по-голямата си част участниците тук качват по 4-5 снимки наведнъж, ако има един по-дълъг пост той няма да навреди на темата.

Публикацията, за която този път става въпрос, беше с 20 снимки от спирката на ЗАГ Динамик. Сведох я до 10, както и двете предишни публикации с повече от 30 и 40 снимки. Не разбирам как всички останали могат да спазват това правило, даже от преди то да съществува, а ти трябва да правиш километрични задръствания в темите.

Едит: С цел по-добра видимост правилото за броя снимки е изведено в темата "Наръчник на раздела", която е закачена под конкурса за снимка на месеца.
« Last Edit: 14.03.2024, 21:28:09 by comet »

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #457 on: 15.03.2024, 06:10:25 »
Щом е имало правило, съжалявам. Целта на подобни дълги публикации е да направя нещо по-различно от масовото с цел да се открие нова стойност за нещо по-различно, но щом не се харесва ще се съобразя.

Offline stosi_04

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #458 on: 08.04.2024, 11:00:49 »
Честно да ви призная много ми харесват снимките на Агент 006 и Милен 01, особено на Агент. Радвам се че участват. Виждаш добре как изглежда превозното средство и харесвам да има разнообразие в местата на снимане. Само не знам защо са толкова недооценявани, несправедливо, по какви критерии се харесват снимките.
Втръснало ми е от абсолютно еднакви снимки на тъмно на 701 по крайните спирки без никаква креативност. Тоя трамвай го качихте 100 пъти сигурно и въобще този сайт не дава разнообразна представа за ГТ а ми се иска да съм мотивиран да го ползвам по-често. Но като че ли трансфото.ру е по подходящ, вероятно защото качват и чужденци, а и е специализиран само за снимки все пак.

Offline spicy_e

• View Profile
    • Email
« Reply #459 on: 08.04.2024, 14:16:19 »
Само се включвам да поздравя Ithebeast за последните снимки на 701 и 3411. Особено 701 - необичаен подвижен състав за съответна линия, а снимките са висш пилотаж, достойни за снимка на месеца! :fan: