Author Topic: Велико Търново - обща тема (2)  (Read 146612 times)

Offline Bus_lover

• Нямам спирка
  • Закривай!
    • View Profile
    • Email
Re: Велико Търново - обща тема (2)
« Reply #400 on: 16.10.2016, 13:44:43 »
Предполагам значи, че вече "Алекс ОК" са бракували О405Н-овете си и МАН-овете НЛ202 или ги държат за дълбоки резерви.
Quote from: Анонимен мераклия
искам да започна работа като проверител към Бургасбус имам више образувание!

Чакам, чакам, останах си с чакането...

Монолог, ама всички скришно го четат и обсъждат!

Offline ari_91

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #401 on: 16.10.2016, 13:46:46 »
Предполагам значи, че вече "Алекс ОК" са бракували О405Н-овете си и МАН-овете НЛ202 или ги държат за дълбоки резерви.

Само 8415 и 2159 са в движение. Първият е на 77, а вторият се появява през почивни и празнични дни. 3560 е дълбока резерва и се появява понякога на: 6, 8, 33, 77, 14. Другите стари автобуси (освен мидито 0235) не се движат вече.
« Last Edit: 16.10.2016, 15:56:46 by ari_91 »

Offline dan

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #402 on: 16.10.2016, 14:28:05 »
Мечтата на всеки пътник е да се вози на германска бангия, която вместо да отиде на скрап, идва в България.  8)
Стига с тоя негативизъм относно превозните средства. Всички тъгуват за Икарусите и О305-ците, които едвам не са се разпаднали, но при всяко по-ново возило се почва да се говори как било старо и т.н. А и щом Икарусите са изкарали 40 години, защо тези автобуси да не могат и те?!

Sent from mTalk for Windows 10

Offline It_s_Real

• Маниак
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 344034812
    • View Profile
    • extrahost.BG
    • Email
« Reply #403 on: 16.10.2016, 14:43:53 »
Трябва наистина да си наивен лаик и да смяташ, че има в България 40 годишен Икарус или Чавдар. Посочените две марки са се доставяли нови, а не като бангиите, които ги замениха.  ;)

Имам някакъв спомен, че ПП имаха нови цитарота, но нали трябваше да дойде малцинствената фирма със скрапта от немците.  :laugh:

Offline ari_91

• View Profile
« Reply #404 on: 16.10.2016, 16:12:08 »
Имам някакъв спомен, че ПП имаха нови цитарота, но нали трябваше да дойде малцинствената фирма със скрапта от немците.  :laugh:
Цитаротата бяха много запазени, но не са били чисто нови.

Offline Bus_lover

• Нямам спирка
  • Закривай!
    • View Profile
    • Email
« Reply #405 on: 16.10.2016, 18:26:01 »

Само 8415 и 2159 са в движение. Първият е на 77, а вторият се появява през почивни и празнични дни. 3560 е дълбока резерва и се появява понякога на: 6, 8, 33, 77, 14. Другите стари автобуси (освен мидито 0235) не се движат вече.

Странно - 3560 ми се струваше най-читав от четирите О405Н-а, докато 2159 беше доста разнебитен дори през 2010 г. и е сякаш с най-къси скорости. При вас обаче няма много места, където да се настъпват автобусите, та сигурно не се мъчат много извънградско градските.

Предполагам, че 2158, 9548, 4944 и 8101 също са спрени, а 4110 се е разпаднал някъде в движение.

Offline ari_91

• View Profile
« Reply #406 on: 16.10.2016, 18:54:13 »
Странно - 3560 ми се струваше най-читав от четирите О405Н-а, докато 2159 беше доста разнебитен дори през 2010 г. и е сякаш с най-къси скорости. При вас обаче няма много места, където да се настъпват автобусите, та сигурно не се мъчат много извънградско градските.
Предполагам, че 2158, 9548, 4944 и 8101 също са спрени, а 4110 се е разпаднал някъде в движение.
9548 доста време беше в Павликени, след това купиха един крайградски Неоплан и първият беше спрян. Последно за кратко се появи на 33 във Велико Търново и от тогава вече не е излизал на линия. 4944 няколко месеца заместваше 8415 на 77, но скоро също не се е появявал на линия. 8101 от доста време не се е появявал на линия, но това не значи, че е спрян от движение. 4110 е оборотен автобус в "Надежда".
« Last Edit: 16.10.2016, 18:56:49 by ari_91 »

Offline Bus_lover

• Нямам спирка
  • Закривай!
    • View Profile
    • Email
« Reply #407 on: 16.10.2016, 19:43:34 »
4110 е оборотен автобус в "Надежда".

Объркал съм се, питах за другия такъв МАН с ръчните скорости, който е на "Алекс ОК".

Online Hakkinen

• Moderator
  • Маниак
  • The Flying Finn Is There To Win!
    • View Profile
« Reply #408 on: 16.10.2016, 20:07:27 »
4110 е оборотен автобус в "Надежда".

Объркал съм се, питах за другия такъв МАН с ръчните скорости, който е на "Алекс ОК".

Бракуван е, половината му мотор е на 0359 :D

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #409 on: 16.10.2016, 23:03:40 »
Мечтата на всеки пътник е да се вози на германска бангия, която вместо да отиде на скрап, идва в България.  8)
Най-малкото тези "германски бангии" са доста удобни за хората, нещо което не може да се каже за 40 годишните Икаруси и Чавдари, които дори когато са били чисто нови, пак са били крайно неудобни за пътниците. Изключително висок под, тесни врати, невъзможност за използването им от трудноподвижни хора или от такива с детски колички. Неуместно е през 2016 година да има градове в България, чийто градски транспорт се обслужва от 30-40 годишни морално и физически изхабени стари Икаруси и Чавдари.

По моите спомени от 80-те години, Икарусите винаги са били удобно в България. В смисъкл спомням си Икарусите по линията Димитровград-Хасково - бяха си чистички, удобни. По онова време на никой не му е минавало на акъла , че може да има нископодов автобус. Да, чавдарите, които бяха из градоветге бяха доста гадни като комфорт - но пък бяха чистички. А тези, че съм много скаран с имената , дето бяха последното поколение с едни четки на вратите, които бяха чисто червени - те си бяха и готини. Аз лично като дете ги бърках и мислих, че са Икаруси. Гадни бяха тези градските червено-бяло раирани. Извънградските като нови ги биваше повече, ама като остарееха и те ставаха ужасни. Е, които бяха сетра си бяха лукс още тогава. Но то и никой не ги пазеше много чавдарите - карали са ни с тях на бригади по съседните села. Съотвсетно като ги напълнят с ученици и после по черните пътища до нивите с памук после няма как да вози много добре.
Е, ако вкарат сега солариси до някакви ниви после ще изхвърлят и автобусите и хората ще идат в болница, щото доста скапани амортисьори имат и автобусите и тролейбусите Соларис. Те по гаден път ако се движат те карт да го усещаш в цялата си допирателна до тях област на тялото.
Иначе, и да имаше по Регионално развитие В.Търново достъп до еврофондове щеше да е в пловдивското положение, поради липса на единствен общински превозвач. Щяха да ги изхарчат за инфотабели, спирки, билетни автомати, които още нямаше да са тръгнали. А да и за велоалеи.
Автобуси и тролейбуси нямаше да има.
Сега вече ще може да ги купи общината на себе си, ама какво ще ги прави - на кой по колко и как ще даде, че да не и скъсат "дупата" от дела после...
Украйна, победа!

Online Hakkinen

• Moderator
  • Маниак
    • View Profile
« Reply #410 on: 17.10.2016, 09:18:00 »
Както казах - има си общинско дружество с подобна дейност, заради което не се налага да бъде правена отделна общинска транспортна фирма. В заключение бих казал, че като бъде подаден проектът, тогава ще стане ясно.
Какво би било, ако през миналия програмен период Велико Търново имаше достъп до тези мерки, си остава в хипотезата на вероятностите. Да се твърди как щяло да стане еди какво си, е несериозно.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #411 on: 17.10.2016, 09:26:50 »
Както казах - има си общинско дружество с подобна дейност, заради което не се налага да бъде правена отделна общинска транспортна фирма. В заключение бих казал, че като бъде подаден проектът, тогава ще стане ясно.
Какво би било, ако през миналия програмен период Велико Търново имаше достъп до тези мерки, си остава в хипотезата на вероятностите. Да се твърди как щяло да стане еди какво си, е несериозно.
Не не несериозно да се твърдят хипотези, защото няма как да се изпробват в живота всички варианти и така или иначе се вземат решения върху хипотези. Точно този факт е дал основание на някои хора да размътят фактите при хипотетични вземания на решения с цел да наклонят везните в една или друга посока. А смея да твърдя, че глвдайки варненския проект за интегриран градски транспорт мога да предположа във всеки друг град, при който нещата са били по-спорни от варненските как щеше да се развие. Пък и не е серизно да се твърди, че извън Бургас, Стара Загора, София и отчасти Плевен могат да се очакват решения близки до здравия разум или поне успоредни на него.
Все пак съм изгледал този преход към небитието в дължочина и въпреки загубата на детайли за всеки град са ясни нещата.
Украйна, победа!

Offline dan

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #412 on: 17.10.2016, 09:58:58 »
Мисля, че се води безсмислен спор кои автобуси са хубави, кои не, какво щяло и не щяло да се случи. Във Варна, за пример, като остана почти един превозвач ситуацията не е по-розова. Само едно ще подчертая - във Велико Търново е най-евтината цена на билетче и автобусите са много по-добри (дори и да не са чисто нови) от други населени места.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #413 on: 17.10.2016, 10:00:57 »
Мисля, че се води безсмислен спор кои автобуси са хубави, кои не, какво щяло и не щяло да се случи. Във Варна, за пример, като остана почти един превозвач ситуацията не е по-розова. Само едно ще подчертая - във Велико Търново е най-евтината цена на билетче и автобусите са много по-добри (дори и да не са чисто нови) от други населени места.

Ами че, тя Варна е пример за вървене на нещата по по-смотан начин от нормалния! Само за илюстрация ще кажа, че в момента продават билетчета със серия по-висока от 100-2016. Както знаем в една серия има 99 999 билета.При продадени 9 млн. билета + неизвестен брой карти да е сегашното положение е пример за тъпотия от най-български порядък! Само, че понеже са за бой хората, няма как да им обясниш, че изпраскването на "Региони в растеж"за асфалт за ремонтиране на улици и в строежа на някакви пробиви е меттод за кражба "Без видими резултати". Щото това, че градът се наводнява при всеки дъжд ще си продължи и след като се разкарат няколко десетки млн. лв, но с 5 млн лв. не можеш да купиш кой знае колко автобуса/тролейбуса.
Така, че Варна е прогнила ябълка от всякъде. Не случайно съм се докарал до положение, в което ми се гледа метро и трамваи.
« Last Edit: 17.10.2016, 10:10:30 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline It_s_Real

• Маниак
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • extrahost.BG
    • Email
« Reply #414 on: 17.10.2016, 11:17:17 »
Както казах - има си общинско дружество с подобна дейност,

Кое е това общинско дружество?!  :blink:

Offline It_s_Real

• Маниак
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • extrahost.BG
    • Email
« Reply #415 on: 17.10.2016, 11:24:18 »
По моите спомени от 80-те години, Икарусите винаги са били удобно в България.

А по мои спомени, 20 годишни икаруси, които бяха на ПП и Атанасов, изглеждаха точно толкова нови, както са изглеждали при закупуването им.

Online Hakkinen

• Moderator
  • Маниак
    • View Profile
« Reply #417 on: 03.11.2016, 23:25:16 »
По моите спомени от 80-те години, Икарусите винаги са били удобно в България.

А по мои спомени, 20 годишни икаруси, които бяха на ПП и Атанасов, изглеждаха точно толкова нови, както са изглеждали при закупуването им.

На Пламен двата Икарус 280 бяха много хубави, макар спомените ми за тях да са детски. :D Помня по-добре втория - май беше внасян от Прага, ако не се лъжа. Беше доста по-нова модификация от тези на ПП, с шест-степенна кутия и действително беше като изкаран от завода. Другият съчленен като че ли бе внос от Германия. Имаше и една или две 260-ци, пак негови.
На ПП бяха по-стари, но пък поддържани. Е, имаше изключения, но в крайна сметка то си зависи и от шофьорите на всеки автобус.

Offline It_s_Real

• Маниак
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • extrahost.BG
    • Email
« Reply #418 on: 04.11.2016, 21:05:25 »
Аз ли съм най-дъртия (32 г.) в тази тема, че и съм живата история на ГТ в Търново?  :laugh: 8)

П.С. - този последния на Атанасов беше голяма бегачка. Имаше бели тасове и бяла хоризонтална линия с вишнево.червено оцветяване. Много възможно да е бил автоматик. Другия беше от берлинския тип, явно от там го е купил. Имаше и два 260, единият даже на времето преди много години изпълняваше 14. Другия го има на снимка в темата.
« Last Edit: 04.11.2016, 21:14:08 by It_s_Real »

Offline fenka

• Приятел на ГТ
  • Леля е тук
    • View Profile
    • https://www.facebook.com/gradski.transport.vt
« Reply #419 on: 04.11.2016, 21:30:00 »
Аз ли съм най-дъртия (32 г.) в тази тема, че и съм живата история на ГТ в Търново?  :laugh: 8)

П.С. - този последния на Атанасов беше голяма бегачка. Имаше бели тасове и бяла хоризонтална линия с вишнево.червено оцветяване. Много възможно да е бил автоматик. Другия беше от берлинския тип, явно от там го е купил. Имаше и два 260, единият даже на времето преди много години изпълняваше 14. Другия го има на снимка в темата.
Споко душко, аз съм по дърта, ахахахах. С Месаря ходех на училище, та мога да кажа, че в неговите икаруси беше същия студ като в тия на ПП, даже по голям. Грам не ми липсват......
Поздрави от лелка :)