Извинявам се предварително, че пиша в тази тема, но не намирам по-подходяща за следното питане:
Според вас следния текст от наредбата за предвоз на пътници означава ли, че велосипеди могат да се пренасят единствено с метрото в посочените дни и часове и че е забранено да се качват изобщо в автобуси, тролейбуси и трамваи?
Пътник с редовен превозен документ има право да превозва по линиите на метрото велосипед, при следните условия:
- в делнични дни - след 21 часа;
- в почивни и/или празнични дни - целодневно;
- велосипедът следва да е във вид, който да не замърсява превозното средство;
- след закупуване на отделен билет за велосипеда от билетен автомат на входовете на метрото или от касиер в билетна каса на "Метрополитен" ЕАД.
6. (нова с Решение № 508 по Протокол № 95 от 28.07.2011)
При превозване на велосипед при условията на чл. 9, ал. З, пътниците са длъжни да се качват и слизат от последния вагон на метро влаковете.
Това са единствените текстове в наредбата, които засягат велосипедите.
Служителка от кол-центъра на ЦГМ ми обясни, че след като пишело само за метрото, в другите видове транспорт било забранено, което ми звучи абсурдно.
Питам, защото днес стана грандиозен скандал с един изключително прост мангал (9021, линия 69), който отказваше да тръгне, докато не си сваля колелото. Твърдеше че го пишело в наредбата, но естествено не можа да ми посочи текста, защото вероятно не можеше изобщо да чете.