Author Topic: С велосипед в МГТ  (Read 49377 times)

Offline conecto

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 303555835
    • View Profile
    • Email
С велосипед в МГТ
« on: 22.02.2014, 17:13:43 »
Извинявам се предварително, че пиша в тази тема, но не намирам по-подходяща за следното питане:
Според вас следния текст от наредбата за предвоз на пътници означава ли, че велосипеди могат да се пренасят единствено с метрото в посочените дни и часове и че е забранено да се качват изобщо в автобуси, тролейбуси и трамваи?

Пътник с редовен превозен документ има право да превозва по линиите на метрото велосипед, при следните условия:
- в делнични дни - след 21 часа;
- в почивни и/или празнични дни - целодневно;
- велосипедът следва да е във вид, който да не замърсява превозното средство;
- след закупуване на отделен билет за велосипеда от билетен автомат на входовете на метрото или от касиер в билетна каса на "Метрополитен" ЕАД.

6. (нова с Решение № 508 по Протокол № 95 от 28.07.2011)
При превозване на велосипед при условията на чл. 9, ал. З, пътниците са длъжни да се качват и слизат от последния вагон на метро влаковете.

Това са единствените текстове в наредбата, които засягат велосипедите.
Служителка от кол-центъра на ЦГМ ми обясни, че след като пишело само за метрото, в другите видове транспорт било забранено, което ми звучи абсурдно.
Питам, защото днес стана грандиозен скандал с един изключително прост мангал (9021, линия 69), който отказваше да тръгне, докато не си сваля колелото. Твърдеше че го пишело в наредбата, но естествено не можа да ми посочи текста, защото вероятно не можеше изобщо да чете.

« Last Edit: 22.02.2014, 17:15:28 by conecto »

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
Re: С велосипед в МГТ
« Reply #1 on: 22.02.2014, 17:31:33 »
Но днес е почивен ден, не е имал никакво право. А относно това, че велосипед може да се пренася само с метрото наистина е абсурдно, защото точно в автобуси, трамваи и тролеи има клетка за правостоящи, в която би било удобно да се сложи колело, така че да пречи минимално, а в метрото както и да го сложиш се ще пречи, а и трябва да се мести, когато се обърне страната, от която е перона. Ако наистина това е ситуацията по въпроса с превоза на велосипед в МГТ, то тя е просто ужасна. Ако съм далеч, спукам гума и не мога да се прибера вкъщи без превоз едва ли ще ми пука делник ли е, празник ли е. А това с допълнителен билет за колело ми изглежда доста недомислено. Аз ако съм с електронна карта мога да си таксувам два пъти, но не ми е ясно как контрольор би видял това, при такава аварийна ситуация мога и въобще да не съм си взел билет или пари за билет, а и да имам пари ще си оставя ли колелото без надзор в клетката за превостоящи срещу втора врата докато отида да си купя билет от шофьора.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2 on: 22.02.2014, 17:53:20 »
В наредбата не е казано ясно, дали може или не, освен за метрото. Колелото може да се третира като извънгабаритен багаж, т.е. да се качи, но с отделен билет, и като не пречи на пътниците и затварянето на вратите, не би трябвало да е проблем. Като е топло времето, във вечерните курсове на автобусите към Младост почти винаги се качват и велосипедисти, аз също съм го правил, когато не съм бил екипиран за нощно каране или съм изпил повечко бири :) В А 66 също съм виждал велосипедисти нагоре, качват се до Алеко и след това се пускат надолу, и никой нищо не им е казал, това още като беше билетът 4 кинта. Явно си зависи от шофьора, но като цяло е тъпо да се отказва превоз на велосипед. По-скоро трябва да се свалят вмирисаните клошари и цигани, които пренасят големи вързопи с боклуци, които замърсяват превозните средства.

Offline abs111

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #3 on: 22.02.2014, 18:08:09 »
Както написа @ozzy в предния пост,всичко си зависи от г-н шофьора.Много пъти са отказвали да ми качат колелото при положение,че искам да дупча билет и за него.Миналата неделя шофьора на 1513 по А66 категорично отказа да качи две момчета с колела при все,че бяха приготвили и билет за колелото.
П.П Въпросният водач на 9021 не от скоро прави такива номера,както и други.Но да не разводняваме темата :).

Offline conecto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #4 on: 22.02.2014, 18:38:05 »
Ако наистина тълкуванието на наредбата е такова е просто абсурдно - в метрото (което е в града) може, в автобуса, който те качва на Витоша - не може. Явно текстът трябва да се прецизира, защото в момента велосипедът в автобуса попада в категорията "багаж".
И още един въпрос в тази връзка - влиза ли в компетенциите на шофьора контролът над багажа на пътниците (в случая - колело), при положение, че не създава опасност за пътуването и не цапа превозното средство?

Offline abs111

• View Profile
« Reply #5 on: 22.02.2014, 19:14:27 »
Шофьора няма нищо общо,все пак не ни носи на гръб.Но нали,след като е седнал зад волана се мисли за господ....
П.П По никакъв начин неискам да обидя служителите в МГТ,визирам конкретен случай.

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6 on: 22.02.2014, 19:47:16 »
Из ватманския фолклор де, но са ми казвали, че е приета наредба, в която се забранява качването на колело в ПС. Но пък контрольори не са ми правили никакви проблеми за колелото.

Искам да обърна внимание на велоалеята по бул.България. След тази зима, солта и снега, колкото и малко да бе последния, са оказали огромно влияние върху настилката и вече не е рядкост павенцата да са обезцветени, ЕВАЛА :help:

Offline conecto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #7 on: 22.02.2014, 21:01:34 »
Фолклорът не е важен в случая. Има си нормативни актове. Пуснах жалба срещу шофьора и конкретно запитване за тълкуване на въпросния текст от наредбата - може ли аджеба или не може да си возя колелото в автобуса.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #8 on: 22.02.2014, 22:16:04 »
Тълкуване не може да има - в ал.4 на чл.12 от Наредбата изрично е споменато метрото. В този член е споменато всичко, което може да се вози (освен ако велосипедът се зачита за ръчен багаж с размери над 140 см, т.е. таксуван с билет, пардон карта). Явно няма как изрично да се спомене всичко, което не може да се вози - примерно водородна бомба.
По общите забрани на чл.18 шофьорът може да не допусне за превоз предмети, които замърсяват ПС или със своите размери създават неудобство за пътниците.
Така че всичко е на добрата воля на шофьора. Явно единствено за А66 и 103 до 31.12.2013 това не се е отнасяло, тъй като дотогава линиите не бяха част от МГТ.
« Last Edit: 22.02.2014, 22:28:08 by blagun »

Offline conecto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #9 on: 22.02.2014, 23:21:30 »
Или може би просто е добавен текста за метрото, след като отпадна изричната забрана за превоз на велосипеди с подземната железница и е било нужно да се уточнят дните и часовете, в които това е възможно. Или с друи думи - за останалите видове транспорт няма ограничения в превоза на велосипеди (освен ако са мръсни и тн, което вече си е субективна преценка) и за тях важат правилата за превоз на багаж надвишаващ размери 60/40/40 см.
Примерът с водородната бомба беше изключително остроумен и на място, няма как да не ти го призная.
В конкретния случай удобството на пътниците и чистотата в автобуса не бяха обект на спор, така че волята на шофьора изобщо не е решаваща.
« Last Edit: 22.02.2014, 23:25:39 by conecto »

Offline hitar_potter

• View Profile
« Reply #10 on: 23.02.2014, 15:02:21 »
Не бих разчитал, че на всяка цена ще ме допуснат с колело в градския транспорт (с изключение на метрото). Както някои споменаха по-горе, велосипедът може да бъде счетен за замърсяващ или създаващ неудобство багаж и поради тази причина да нямаш право да го превозваш в градския транспорт. Докато в наредбата не е упоменат изрично, ще сме на този хал – субективна преценка на шофьорите и контрольорите.
Някой, запознат с пълната наредба, може да знае дали водачите имат правото (или задължението) да осъществяват контрол над превозваните багажи.
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #11 on: 23.02.2014, 16:01:30 »
Няма такова изискване според длъжностната ми характеристика. Комплексирани шофьори се правят на велики.
Единствено не допускам пътници с газови бутилки в автобуса, и то ако са близо до мен.......
Контрола се осъществява от контрольорите.
Спрете си просташките мнения !

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #12 on: 23.02.2014, 18:53:28 »
Сигурно се досещате, че не е възможно във возилата, по-малки от метро, да се дефинират безусловно разрешени часови интервали за разрешен превоз на велосипеди. Представете си, какво би станало в някой натъпкан А67 или 69 събота сутринта да присъстват няколко велосипеда. Или пък във возилата преди/след мач или концерт.
Затова, ако не трябва да се разчита на субективна преценка (а това даже не им влиза в длъжностната характеристика), трябва всеки курс да се регламентира като разрешен или забранен за превоз на велосипеди. Съответно във возилата да има табелка с незадраскан или задраскан велосипед.
Както се досещате, това не е лесно разрешима работа, така че засега явно остава субективната преценка.

« Last Edit: 23.02.2014, 19:06:53 by blagun »

Offline conecto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #13 on: 16.03.2014, 13:04:25 »
От ЦГМ ми отговориха. Поредният абсурд в градския ни транспорт -  явно смятат, че велосипеди се карат само в града и е изключителна придобивка това да си превозваш колелото от Младост до центъра.

Относно Вашата жалба Ви информирам следното: В чл. 12/2/ж/ от Наредба за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община пътник е посочено, че в превозните средства от обществения транспорт не се допускат за превоз предмети, които поради своите размери и естество, създават неудобство за пътниците. Съгласно чл. 12/4/ от Наредбата пътник с редовен превозен документ има право да превозва в превозните средства на обществения градски транспорт велосипед само в последния вагон на метровлак в метрото, след закупуване на отделна карта за еднократно пътуване, при следните условия: а) в делнични дни – след 21 часа, а в почивни и празнични дни – целодневно; б) да не замърсява превозното средство. Следователно, превозът на велосипеди в наземния транспорт не е разрешен. Това е дало основание на водачите на автобуса да Ви помолят да напуснете превозното средство. Що се отнася до отправените от Вас въпроси, относно правата и задълженията на шофьорите на автобуси в обществения транспорт, то следва да ги отнесете към „Столичен Автотранспорт” ЕАД, чиито служители са те. С уважение, Симеон Арнаудов Изпълнителен директор

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #14 on: 16.03.2014, 13:19:38 »
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #15 on: 16.03.2014, 13:26:16 »
Не очаквай от ЦГМ адекватен отговор!

Offline mitakis

• над нещата
  • Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #16 on: 16.03.2014, 13:28:38 »
Особено от въпросния С.А.
Трудно е да направиш нещо както трябва, вместо как да е.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #17 on: 16.03.2014, 14:09:47 »
Не очаквай от ЦГМ адекватен отговор!
И адекватно обслужване също.
Съгласен съм, че велосипеда е предмет, който би могъл да пречи на пътуването, но в никакъв случай не съм съгласен, че това е причина да се забрани превоза му в МГТ, да не говорим за линии като 66 и 103, които са категоризирани като излетни и че там не трябва да има проблеми, което едва ли е така според ЦГМ. Просто не съществува цел да се доставя максимален комфорт и качествени условия на пътуване, каквито би трябвало да има ако се считаме за модерна, развиваща се и европейска държава. Да се движи нещо по линиите и това е. Просто не е за коментиране. А с предложението не Виктор съм напълно съгласен. Автобуси с възможност за пренасяне на велосипеди трябва да има по всички линии през покрайнините на София.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #18 on: 16.03.2014, 18:56:20 »
А с предложението не Виктор съм напълно съгласен. Автобуси с възможност за пренасяне на велосипеди трябва да има по всички линии през покрайнините на София.
Нека все пак отбележим, че и "в белите страни" подобни устройства далеч не са масови по автобусните линии, иде реч единствено за определени излетни линии. Аргументи като "мързи ме да въртя педалите, хайде да се кача на рейса" изобщо не вървят - все пак не може хем да се правят велоалеи, хем велосипедите да се возят на автобуси.
Проблемът при нашите линии е, че роля на излетни изпълняват селските линии, които в събота и неделя са с разредени разписания. Затова в хубавите празнични сутрини бездруго са претъпкани с пътници, та да поемат и велосипеди. Идеален случай би бил да има "велосипедни" автобуси по някои линии - примерно на кръгъл час по А69 или пък А70 да е разрешен за велосипеди.

Offline 2828

• 506
    • View Profile
    • Email
« Reply #19 on: 16.03.2014, 19:03:15 »
И ако искаш да отидеш от единия до другия край на града да въртиш педалите ли? Велосипеди, домашни любимци и др. трябва да се превозват в ГТ. Циганите с торбите не ги закача никой, а ако е куче или колело голям проблем. :angry: