Author Topic: С велосипед в МГТ  (Read 49379 times)

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: С велосипед в МГТ
« Reply #20 on: 16.03.2014, 19:15:37 »
И ако искаш да отидеш от единия до другия край на града да въртиш педалите ли?
Пътуваш само с МГТ, какъв е проблемът? Или само с велосипед. Няма как велосипедите да са равнопоставени на пътниците. Как си представяш несъчленен А204, превозващ велосипеди?

Offline 2828

• Защо пиша толкова много?
  • 506
    • View Profile
    • Email
« Reply #21 on: 16.03.2014, 19:52:02 »
Ако има свободно място срещу втора врата не виждам какъв е проблемът. За ходенето през града имах предвид ако си с велосипед.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #22 on: 16.03.2014, 20:05:12 »
Проблема е, че и двамата сте прави. От една страна Благун е прав, че не може винаги и във всички линии да е позволено превозвонето на велосипед, но от друга страна какво е решението ако аз спукам гума извън Люлин и трябва да се върна при това за времето, за което трябва да се върна с колелото. В такъв случай единственият ми избор е МГТ.
Що се отнася до селските линии проблема са лошите инфраструктурни условия на връзка на въпросните села с града. Тесни двулентови пътища, паважи, липса на осветление и въобще пътни артерии с високо ниво на опасност. Линиите към Витоша обаче според мен на всяка цена трябва да се категоризират като излетни(те и без това се водят крайградски) и да може да се превозва велосипед в тях.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline conecto

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 303555835
    • View Profile
    • Email
« Reply #23 on: 16.03.2014, 20:05:18 »
Ами точно там е проблема, Благуне - правят се велоалеи в града и в същото време ти разрешават да си возиш колелото пак в града - разбирай в метрото. Велоалеи до Бистрица и Симеоново няма, но за сметка на това не можеш да стигнеш дотам и с автобуса. В много от нормалните градове на запад превозването на велосипед с градския транспорт дори е безплатно - искат да насърчават хората да спортуват. Ние тук насърчаваме бабичките от селата да си превозват зарзавата до пазара в събота сутрин и колелата им пречат.
Не виждам проблем да се посочат определени линии (дори само определени курсове), в които да е позволено превозването на велосипед. Дори таксуването да е по друга тарифа - с отделен билет на цена 2-3 лв.
Колкото до подвижния състав - съвсем не е нужно да има специални багажници за колела. Почти във всички автобуси в София има достатъчно място срещу втората врата, където се побира велосипед.

от друга страна какво е решението ако аз спукам гума извън Люлин и трябва да се върна при това за времето, за което трябва да се върна с колелото. В такъв случай единственият ми избор е МГТ.
В такъв случай си носиш резервна гума, помпа и нужните инструменти за подмяната й.
« Last Edit: 16.03.2014, 20:07:19 by conecto »

Offline pepi1997

• Нямам спирка
  • 9060
    • View Profile
    • Email
« Reply #24 on: 16.03.2014, 20:24:57 »
Как си представяш несъчленен А204, превозващ велосипеди?
Не само, че си представям, ами съм и виждал :P

Ами бабичките като повлачат тия колички сутрин и вечер като хората отиват и се прибират от работа не е ли същото? Мисля, че всеки има достатъчно акъл да прецени дали може да се качи с колелото или не - като е пълно естествено, че няма да се качи. Колела повече возят по селските линии, а там няма голямо натоварване и не е проблем.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #25 on: 16.03.2014, 20:33:58 »
Не може просто да кажеш велосипедите пречат трябва да се забрани качването им в наземен транспорт. Трябва да се разсъждава гъвкаво и да се търси компромисно решение, защото и пътниците ще кажат, че велосипедите им пречат, но и велосипедистите могат с право да кажат, че мястото, докъдето трябва да стигнат, не е постижимо с каране. От друга страна много от крайградските или както често биват наричани селски линии, нямат проблеми с голям пътникопоток и в тях превозването на велосипед не би създало сериозен проблем на останалите пътници. Проблема е, че в ръководството на ЦГМ, СО, СА и СЕ изглежда няма мислене в тази насока, защото проблемите най-лесно се решават със забрани, но е най-трудно да намериш такова решение, че и двете засегнати страни да са удовлетворени. Най-лесно е да се управлява със утвърдени заповеди, но тове не е развитие. Проблемите не се решават, когато се мисли как по-бързо да се затвори устата на недоволния като му се плесне пред лицето текст от някоя си недомислена наредба.
Мисля, че всеки има достатъчно акъл да прецени дали може да се качи с колелото или не - като е пълно естествено, че няма да се качи. Колела повече возят по селските линии, а там няма голямо натоварване и не е проблем.
Точно така. Ето това е истината. Таман и ще се стимулира малко мисловен процес, при всички случаи ще е от полза.

Offline Fantomas

• View Profile
« Reply #26 on: 16.03.2014, 22:10:05 »
Aз мисля, че трябва да се разреши превоза на велосипеди по всички линии на МГТ , като разбира се това се направи при определени условия и те ясно да се дефинират в наредбата. Например:
- повече от 3 велосипеда да не може да се качват наведнъж (т.е. ако има повече желаещи, качват се трима, другите пият една студена вода и си чакат другия автобус или се качват на педалите);
- при някакъв определен процент на населеност на превозното средство да не се допуска качването на велосипед (да се разбира че ако има достатъчно голям брой правостоящи, да не може да си качиш велосипеда, дори от начална спирка);
- велосипедът да е в приличен вид и да не замърсява превозното средство.

По-горе нарочно подчертах всички линии тъй като наистина има моменти, в които може да се наложи да си качиш велосипеда на превозно средство от МГТ (падане и нараняване, проблем със самия велосипед, внезапно влошаване на времето и други подобни). Аз например през лятото на 2012 пукнах 2-те гуми наведнъж, в Казичене. За нещастие имах само 1 резервна в мен. И исках-не исках трябваше да се кача на автобус, иначе щях да се прибера по никое време. Та затова мисля че трябва да е разрешен превоза по всички линии, като пак уточнявам - при определени условия, ясно дефинирани в наредбата.

Иначе идеята по някои курсове на определени линии да се разреши превоза на велосипеди не ми се вижда добра, защото се страхувам какво би се случило ако по случайност се съберат 10-15 души с колела? Ясно е че няма да има как да се натикат в автобуса, без да пречат на останалите пътници. Може би по-скоро ще е по-добре към автобуса обслужващ определени курсове да се прикачи някакво ремарке с платформа за велосипедите от този тип:

Това мисля че е по-добрия вариант от този на снимката по-горе, тъй като е по-безопасен.

Offline Fantomas

• View Profile
« Reply #27 on: 06.04.2014, 21:32:23 »
Това "листче" може ли да се дефинира като заповед?

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #28 on: 06.04.2014, 21:38:15 »
Не, даже то си пише, че е "съобщение", не би трябвало да има някаква тежест, камо ли като заповед.
« Last Edit: 06.04.2014, 22:16:40 by Petko21 »

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #29 on: 06.04.2014, 22:13:32 »
Абе ако шофьорите получат някоя глоба по ВПОРЗ, ако не го спазват, за тях си е заповед. Независимо от пропуснатите запетайки.

Offline Fantomas

• View Profile
« Reply #30 on: 06.04.2014, 22:27:01 »
Доста хора от МТБ-БГ форума са крайно недоволни от този факт! Не са ги качвали с колела дори по последните курсове на 66, при които автобуса пътува празен нагоре! Усещам, че ще се стигне до репортаж от някоя телевизия накрая.

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #31 on: 06.04.2014, 22:33:32 »
Много хубаво няма що-като виждат че има интерес към услугата, потенциални клиенти, вместо да измислим начин да се превозват и велосипедите-гоним клиентите. Когато 66 беше 6 лева двупосочно доста оборот са им направили точно хората с велосипеди. Може да се оборудват няколко автобуса със стойки в мястото за правостоящи и да се плаща още по 2 лева например за велосипед за линии 66 и 93. И без това вече не дават да има правостоящи, така че място да се изработят от винкел например едни стойки има.

Айде, разбирам за 93, там той спира на всяка спирка нека е забранено там, но за 66 може да се сложат стойки и с някаква такса да се допускат.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline hitar_potter

• View Profile
« Reply #32 on: 07.04.2014, 01:00:44 »
Някои от тях се качваме на самоход до по-ниските части. Ама ако искаш да се спуснеш от Черни връх, примерно, си е голяма мъка...
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Online RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #33 on: 07.04.2014, 18:40:51 »
Това "листче" може ли да се дефинира като заповед?

Имайки предвид горното и като цяло Наредбата за превоз, предлагам темата да се прекръсти на "Без велосипед в МГТ".
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #34 on: 08.04.2014, 19:40:07 »
Току що дадоха репортаж по БТВ по сигнал на велосипедисти за спорната обстановка около възможността да се качват велосипеди в наземния транспорт, допитаха се до ЦГМ относно наредбата, която казва, че е разрешено само в метрото, но не казва нищо за наземния транспорт и оттам им отговориха категорично, че щом в наредбата пише само за метрото, то значи превозването на велосипеди в наземния транспорт е забранено.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #35 on: 08.04.2014, 20:14:29 »
По-точно изтълкуваха Наредбата както на тях им изнася. Така както е написано, че в метрото е разрешено в метрото при определени условия, от нищо не следва, че е забранено навсякъде другаде.
Трябва обаче да се намери някой да се заяде със системата, да си изпроси акт и да ги осъди, понеже сегашното положение е нито така, нито иначе. Водачът те гони, но на никой не можеш да се оплачеш, ако това не е документирано редовно.

Важното е обаче, че шумотевицата е налице, видя се, че има много недоволни и ще трябва да се измисли някакво решение, понеже десетки редовни пътници остават на сухо, а друга опция нямат.
« Last Edit: 08.04.2014, 20:18:21 by bdz43r »

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #36 on: 08.04.2014, 20:42:50 »
Трябва обаче да се намери някой да се заяде със системата, да си изпроси акт и да ги осъди, понеже сегашното положение е нито така, нито иначе. Водачът те гони, но на никой не можеш да се оплачеш, ако това не е документирано редовно.
Византийски написаната наредба отвързва ръцете на водача да те изгони, какъвто и предмет да качиш във возилото, по своя субективна преченка: "Чл.18. Не се допускат за превоз предмети, които замърсяват ПС или със своите размери създават неудобство за пътниците." Никъде няма дефинирани показатели за неудобство на пътниците.
Все пак не бива да сме велоекстремисти и да сравняване велосипеди с детски колички или щайги с бутилки минерална вода. Не знам някъде да има повсеместно разрешение, а определено няма град, пък бил той Амстердам или Ханой, където абсолютно всички автобуси да влачат велоприцепи.

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #37 on: 08.04.2014, 20:55:14 »
Да не ме разберете погрешно, имам 3 велосипеда-мои, и един използувам ежедневно.
Велосипеда е средство за придвижване, а да качиш средство за придвижване в друго такова от МГТ не е нормално, това говори че велосипедиста е пишман велосипедист. В тази връзка такъв да пречи на други нормални пътници, които не са пишман велосипедисти не е нормално. Така че е нормално да не се допускат в МГТ велосипедисти. Просто целият ни МГТ не е нормален, нито пък разписанията, за да е нормално и ползуването му от велосипедисти. Който е тръгнал да кара велосипед,- ми да си го кара- нали е за това велосипеда. Още повече удоволствието при спускането ще е тройно, ако сам си си изкачил с велосипеда планината.
Ето един пишман в......................:

« Last Edit: 08.04.2014, 21:03:04 by я л т а »
Спрете си просташките мнения !

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #38 on: 08.04.2014, 21:10:29 »
По-скоро ти разбираш погрешно ситуацията или я разглеждаш само от своята камбанария. Велосипедът в разните му форми има и други приложения, освен като средство за придвижване, които изискват да бъде превозен до мястото на употребата му, което по една или друга причина не може или не е целесъобразно да стане на собствен ход.
Проблемът е особено сериозен по излетните линии, където всяка сутрин има(ше) десетки велосипедисти разчитащи на 66 и 93, които нямат алтернативи. Не всеки може да намери собствен превоз, и то само за едната посока.
Още повече удоволствието при спускането ще е тройно, ако сам си си изкачил с велосипеда планината.
Да, но това не е правило и не с всеки велосипед е възможно да се качиш в разумно време, че и да имаш някаква сила за спускането.
« Last Edit: 08.04.2014, 21:12:48 by bdz43r »

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #39 on: 08.04.2014, 21:13:48 »
На мен ми е все едно дали ще се качат 100 пътника и 5 велосипедиста с велосипеди или две баби . Заплатата ми се формира на изработени часове и слабо ме интересува кой се качва и какво качва . Единствено ми е неприятно , когато се качи скункс.