Author Topic: Благоевград  (Read 132123 times)

Offline pesho

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 572
  • View Profile
  • Email
Re: Благоевград
« Reply #620 on: 18.03.2019, 14:48:44 »
А от днес всички фирми поеха новите договори и дали се пуснаха новите линии,за които се говореше?
За развитието на общински градски транспорт в Русе и изгонването на частните фирми!!!

Offline Sixkiller

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2145
  • View Profile
Re: Благоевград
« Reply #621 on: 19.03.2019, 16:22:32 »
Не са нови линии - това са си старите линии №7 и №10, които досега се изпълняваха с по 1 курс на ден, но ще бъдат увеличени на 7 курса на ден с леки промени в маршрутите. Те все още не се изпълняват, тъй като на някой места тепърва се поставят знаци и ще се обособяват спирки, а по всяка вероятност все още на никой не му е ясно - нито на бъдещите пътници, нито на превозвачите, къде точно ще минават "новите" линии, къде ще спират, къде ще обръщат и въобще какво ще се случва.

Организацията, като за първи ден на новия превозвач, беше отлична - от началото до края на деня, по всички изпълнявани линии изкараха всички налични нови автобуси за по 1-2 курса, стари и нови кондуктори разясняваха на пътниците защо няма табели и къде да гледат, помагаха им да се ориентират в обстановката, разписанията се изпълняваха нормално и без закъснения.

Електронните табели безспорно са голямо предимство, дано и другият превозвач се реши на тази стъпка и да ги въведе, като техническо изпълнение са отлични, ясни, видими и четими. Имам забележка обаче, свързана с изписването на маршрутите - най-нормално е вместо навсякъде да пише Базата, да се преименува на Автобаза - ж.к. Еленово (ако има достатъчно място) или дори само на Ж.К. Еленово - мисля че би било много по-подходящо, правилно и разбираемо и за самите пътуващи; за маршрута на линия №1 може да се направи допълнителен маршрут, указващ че курса е до село Изгрев (Айдарово), а не до базата; за маршрута на линия №3 също може би е по-удачно едната начална спирка да е парк "Бачиново" или градски парк Бачиново (за да не се бърка с хотела, който се намира по-нагоре), а не Воденицата (заведението под обръщалото).

Offline mannl202

 • Писател
 • **
 • Posts: 35
  • View Profile
  • Email
Re: Благоевград
« Reply #622 on: 19.03.2019, 17:10:00 »
« Last Edit: 23.03.2019, 23:09:18 by mannl202 »

Offline IKAR

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2554
  • View Profile
  • Email
Re: Благоевград
« Reply #623 on: 19.03.2019, 18:01:46 »
То линии 7 и 10 надали ще са особено популярни и при седем курса на ден, през час и половина. За да се ползват, трябва да са начесто. Още повече, че и в двата случая се обслужват трасета и квартали, където практически в момента транспорт липсва. Пример - "Бялата висота/Орлова чука", болницата, селото на изток от ЮЗУ, Грамада с три курса дневно също не е за завиждане, Бачиново - тоже, бул. Пейо Яворов - директното трасе Еленово - Струмско (даже и тролейбусна мрежа бяха прекарали по него, другата беше изцяло по линията на двойката, като най-натоварена.).
« Last Edit: 19.03.2019, 18:04:45 by IKAR »
Less travel by car! (използвайте по - малко лични автомобили за сметка на обществения транспорт, независимо от финансовите Ви възможности - препоръка на Европейската Комисия)

Да се отнеме незабавно лиценза за пътнически превози на БДЖ, тъй като изключително неадекватните разписания и опасният амортизиран подвижен състав водят до особено лошо транспортно обслужване.

Offline Sixkiller

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2145
  • View Profile
Re: Благоевград
« Reply #624 on: 20.03.2019, 04:49:37 »
Малко повече яснота от община Благоевград за това какво точно ще се случва, описани са маршрутните промени + няколко снимки:

Изпълнено обещание на кмета Камбитов! Нови 17 спирки ще обслужват линиите на градския транспорт. Старите автобуси отиват в историята

Quote
Нови 17 спирки ще обслужват линиите на градски транспорт в Благоевград. Те са определени от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов, след направени предложения от жители в кампанията „ТИ ПРЕДЛОЖИ! КМЕТЕ, НАПРАВИ!“. Целта е да бъде осигурен максимално лесен достъп до обществени места, а промените ще влязат в сила от 01 април 2019 година. Всички автобусни линии ще имат пресечна точка при III ОУ, което ще осигури възможност на гражданите да се прехвърлят от една към друга линия безпроблемно.
Вече са подменени и старите автобуси с нови. Те отговарят изцяло на европейските екологични стандарти ЕВРО 5. Разполагат с електронни информационни табла, като на по късен етап ще бъде внедрена и гласова информационна система.

Жителите и гости на Благоевград вече ще стигат с автобус и до парк „Бачиново“. По този маршрут ще бъдат разкрити спирки при Горско стопанство – Благоевград, парк „Бачиново“, както и на разклона за с. Хърсово.

По Линия № 1, от с. Рилци – Базата – с. Айдарово, се променя маршрута в частта от входа на града, по ул. „Ив. Михайлов”, кръгово движение под поликлиниката, кръгово движение при III ОУ, като автобусите ще се връщат по бул. „Св. Кирил и Методий” до старото трасе по бул. „Св. Димитър Солунски”. В тази връзка ще бъдат разкрити нови спирки при Благоевградска професионална гимназия, Спортен интернат / при УК № 8/, РТЦ, III ОУ, ул. „Илинден”, в близост до цветарските магазини.

По линия № 2 се запазва изцяло стария маршрут на движение, като се премахва началното тръгване от с. Еленово. Линията има пресечни точки с всички останали.

По линия № 5 се променя маршрута в частта след кръговото движение на бул. „Джеймс Баучер” по ул. „Иван Михайлов”, по ул. „Марица” кв. „Грамада“ в посока Промишлена зона – СБАЛО – „Петрол“ . След изхода от кв. „Грамада“, маршрута продължава по бул. „Св. Д. Солунски”- ул. „Славянска” - поликлиниката и през кръговото движение под поликлиниката и се връща на стария маршрут. По тази линия ще бъдат разкрити нови автобусни спирки при Търговията, бившата цигарена фабрика, ЗИУ-Петрол -Грамада 1 (пресечка на ул. „Кл. Охридски“ с ул. „Евтим Драганов“)- Грамада 2 („Топливо“ ) – „Мототехника“ – ЮЗУ - I Студентско общежитие до поликлиниката.

По линия № 7 ще бъдат разкрити седем нови курса от с. „Еленово“. Разкритите нови спирки са: с. Еленово - с. Еленово1 - кв.“Еленово“ 1 – кв.“Еленово“ 2 - кв. „Еленово“ 3.

Нови седем курса от кв. „Орлова чука“ ще бъдат разкрити и по линия 10. По този начин се дава възможност на жителите от кв. Еленово за бърз и лесен достъп до кв. Струмско и обратно на жителите на кв. Струмско до кв. Еленово.

От 1 април ще бъдат въведени и нови електронни карти за градския транспорт. Те ще бъдат издавани на Автогара – Благоевград.

Източник: фейсбук на община Благоевград

И другата гледна точка -  Предизборно! Община Благоевград отпусна 3,3 млн. лв.за автобуси, втора употреба на по 1 млн.км., да возят благоевградчани

Quote
Стари автобуси возят благоевградчани в града и близките села.От няколко дни те вече обикалят кварталите на Благоевград. На базата в квартал “Еленово“ днес бяха паркирали няколко от „новите“ автобуси. Шофьори обясниха,че са 9 на брой.

„Автобусите са на 30-40-50 000 километра, те са производство 2005- 2009 година и имат всички екстри, отопление, климатици “,обясниха шофьорите. Много благоевградчани обаче смятат,че возилата са твърде стари и няма да изкарат много години. Други запознати твърдят,че автобусите са над 10 години и няма как да са на тези километри, най-вероятно са на повече от 700 000 км.В Германия тези автобуси се намират на цени от около 20 000 евро на брой и не са търсени тъй като щом са над 500 000 км. се изваждат от употреба. Всеки сам може да си направи равносметка колко струват 10 броя автобуси ,базата която трябва да притежават и сумата, която се получава по обществената поръчка.Разликата възлиза на близо 2 млн.лв.,коментират запознати.

„ Ясно е че и тук личи поредния пиар на кмета.Със стари автобуси за малко пари се прибира голяма печалба от обществена поръчка за милиони“,коментират запознати и недоумяват как е възможно да се подменя автопарк със стари возила.

Преди дни излезе решението за класирането на участниците в обществената поръчка за 3 374 090.68 лв. за автобусни линии от общинска, областна и републиканска транспортни схеми. Участваха три фирми,като се бяха договорили да участват за различни позиции. „Струма 11“ ООД на транспортния бос Марио Богданов поема градския транспорт на автобусни линии № 1, 2 и 3.Така на практика изцяло градския транспорт ще е под контрола на Богданов.Позицията включва и автобусни линии от общинската транспортна схема по маршрута Благоевград- Горно Церово, Петрич,Габрене, Якоруда, Гоце Делчев, София, Ахтопол,Несебър,Слънчев бряг, Китен ,Пазарджик, Пловдив, Дупница. За тази си цел бизнесменът е купил и няколко „нови“ междуградски автобуси, които са паркирани в базата на ДАП.

Фирма „Бистрица 96” ООД на Христо Владимиров и Румен Христов спечели обществената поръчка по позиция №2, а „Пътнически превози” ООД – Благоевград на Петър Демерджиев ще изпълнява извънградски линии.

Както ИА Региона писа за линиите беше пусната обществена поръчка на прогнозна стойност по 3-те позиции общо 2 811 742.23 лв. без ДДС, или 3 374 090.68 лв. Договорите с победителите се сключат за 8 г.Обществената поръчката е разделена на 3 обособени позиции, едната от които е за новите автобусни линии в Благоевград – до парк Бачиново, по ул. „Славянска” за достъп до болниците и студентските общежития, и между „Еленово” и „Струмско” по бул. „Пейо Яворов”.Източник: ИА "Региона" - https://blagoevgrad.regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%be-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0/?fbclid=IwAR3iiCe5a5_kfesub5ZnRnuLT51gwxN51bVghHDVHC_ZPiNFEH8nfT6Xo_o

Статията на общината дава информация за плануваните промени, но и лъха на огромна некомпетентност и непознаване както на някой населени места в града и съществуващи маршрути, така и като цяло на случващото се. Интересно ми е дали промяната на маршрута на линия №1 ще бъде и в двете посоки на движение, или само в едната (на връщане от с. Рилци); естествено, тази промяна на маршрута ще се отрази и на разписанието - в момента еднопосочният курс трудно се покрива за 30 минути при моментния маршрут в пиковите часове, като често се стига до закъснения от по 7-8 минути на курс, а какво ли ще се случи при прилагане на плануваната промяна (когато автобуса бъде буквално "забит" в задръстването по двата най-натоварени булеварда в час-пик ?!). И накрая - въпреки всичките промени - не очаквам "стегнато" каране и оптимизирани разписания дори след множеството промени - а това е една от основните причини, която отблъсква хората от обществения транспорт. Най-интересно е обаче как ще въведат електронни карти за таксуване от 1 април, при положение, че в автобусите все още (а вероятно и още много време) ще се продават хартиени билети от кондуктори.

Според сигнали на граждани, още на втория ден е имало нарушения от новите превозвачи - вчера по линия №3 например, последният курс от с. Покровник е изпълнен със 7 минути по-рано (или в 20:23, вместо в 20:30 по разписание); освен това, отново вчера, "Струма 11" са изпълнили първия курс по линия №3 (в 05:00 ч. сутринта) с микробус (градско изпълнение), вместо с голям автобус (вероятно снимания бус на последната снимка от ИА "Региона").

Offline TheBulgarianRail

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 582
 • Любител на Икарус, ЗиУ (Тролза) и Шкода
  • View Profile
  • Email
Re: Благоевград
« Reply #625 on: 20.03.2019, 16:51:27 »
Нищо им няма на автобусите, екстра са!  :fan: Голям фен съм на Цитаротата!
Всяко мнение е важно, независимо кой го изразява.

YouTube канал:
https://www.youtube.com/c/TheBulgarianRail

Online dj_the_bus

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2032
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Николай Попов
  • Email
Re: Благоевград
« Reply #626 on: 20.03.2019, 20:49:49 »
Честито! Дано не са палачори общината, оператора, операторските шефове, сервиза, сервизаджиите, шофьорите, кондукторките и пътниците, каквато е ситуацията в Габрово.

Offline IKAR

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2554
  • View Profile
  • Email
Re: Благоевград
« Reply #627 on: 21.03.2019, 21:27:22 »
Такива са и още как. Те ако не бяха, щяха преди години да пуснат тролеите - малко трябваше, най-същественото беше тролеи втора ръка отнякъде. Двойката си е натоварена и просто плаче за тролеи. Хайде трасето по бул. Яворов можеше да се използва най-вече за лесно включване от Струмско, но и за директна връзка между двата комплекса.....
Less travel by car! (използвайте по - малко лични автомобили за сметка на обществения транспорт, независимо от финансовите Ви възможности - препоръка на Европейската Комисия)

Да се отнеме незабавно лиценза за пътнически превози на БДЖ, тъй като изключително неадекватните разписания и опасният амортизиран подвижен състав водят до особено лошо транспортно обслужване.

Offline mannl202

 • Писател
 • **
 • Posts: 35
  • View Profile
  • Email
Re: Благоевград
« Reply #628 on: 23.03.2019, 22:50:33 »

        
« Last Edit: 23.03.2019, 23:08:00 by mannl202 »

Offline mgt

 • Запален по ГТ
 • *****
 • Posts: 318
  • View Profile
Re: Благоевград
« Reply #629 on: 24.03.2019, 09:31:00 »
И втория транспортен оператор в града започна пускане на електронните си табели, като за част от автобусите, ще се закупят чисто нови табели от реномирана чешка компания.

Offline Magirus deutz

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2562
 • Почитател на Мерцедес - Бенц, Магирус и Икарус.
  • Skype Me™!
  • View Profile
Re: Благоевград
« Reply #630 on: 24.03.2019, 10:48:37 »
И втория транспортен оператор в града започна пускане на електронните си табели, като за част от автобусите, ще се закупят чисто нови табели от реномирана чешка компания.

Прекрасно е, че съвсем скоро голяма част от автобусите в града ще бъдат с работещи/нови ел. табла, вместо да се карат с архаичните пластмасови табели  :fan: . Много по - големи градове само могат да вземат пример от Благоевград.

Offline transtriumf

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5100
  • View Profile
Re: Благоевград
« Reply #631 on: 24.03.2019, 16:08:33 »
И още по-хубаво, че престанаха да внасят дърти и задушни таралясници на по 20+ години и този път са докарали сносни автобуси с климатици. :fan:

Човек не е ли засадил поне едно дърво и не се ли е возил на Икарус не е живял.

Offline mannl202

 • Писател
 • **
 • Posts: 35
  • View Profile
  • Email
Re: Благоевград
« Reply #632 on: 24.03.2019, 17:10:08 »
 

   
« Last Edit: 24.03.2019, 17:35:32 by mannl202 »

Offline Sixkiller

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2145
  • View Profile
Re: Благоевград
« Reply #633 on: 24.03.2019, 18:18:36 »
Браво, това е похвално! Изглеждат добре, а изписаният маршрут е доста по-разбираем  :) До 1 април дали ще успеят да заработят електронните табели на всички автобуси и ще имат ли електронни табели и малките бусове на двата превозвача? Понеже и двете фирми имат поне по 1 бус градско изпълнение с широки врати - които се пускат рано сутрин и късно вечер на първите и последните курсове, редно е и те да имат електронни табели - на "Бистрица" буса е с номер Е 7782 МР.

Също така, един от Van Hool-овете все още работи с хартиени табели - мисля че 7992.

Offline transtriumf

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5100
  • View Profile
Re: Благоевград
« Reply #634 on: 24.03.2019, 20:01:03 »
И още по-хубаво, че престанаха да внасят дърти и задушни таралясници на по 20+ години и този път са докарали сносни автобуси с климатици. :fan:

Ей фенчето на Икарус, за дърти таралясници недей говори плс
Личните пристрастия настрана, колега, или ако трябва да се изразя по твоя начин, "фенчето на МАН".  ;) И на мен ми се ще Икарусите да бяха в движение,  но нито Икаруси, нито НЛ202 имат място по редовни линии през 2019-та година.
Не сме чак толкова изпаднали, че да събираме 20+ годишни автобуси от Западна Европа на n на брой километри, при това крайно неудобни за нашите условия (визирам най-вече липсата на отваряеми прозорци при повечето). Крайно време беше в Благоевград да дойде ако не нещо чисто ново, то поне да има климатик и да е по-съвременно. :)

Човек не е ли засадил поне едно дърво и не се ли е возил на Икарус не е живял.

Offline mannl202

 • Писател
 • **
 • Posts: 35
  • View Profile
  • Email
Re: Благоевград
« Reply #635 on: 24.03.2019, 20:43:36 »
И още по-хубаво, че престанаха да внасят дърти и задушни таралясници на по 20+ години и този път са докарали сносни автобуси с климатици. :fan:

Ей фенчето на Икарус, за дърти таралясници недей говори плс
Личните пристрастия настрана, колега, или ако трябва да се изразя по твоя начин, "фенчето на МАН".  ;) И на мен ми се ще Икарусите да бяха в движение,  но нито Икаруси, нито НЛ202 имат място по редовни линии през 2019-та година.
Не сме чак толкова изпаднали, че да събираме 20+ годишни автобуси от Западна Европа на n на брой километри, при това крайно неудобни за нашите условия (визирам най-вече липсата на отваряеми прозорци при повечето). Крайно време беше в Благоевград да дойде ако не нещо чисто ново, то поне да има климатик и да е по-съвременно. :)

Съвсем прав си,  самата истина си е това.. Обаче не е приятно така да обиждаш автобусите които свършиха толкова много работа..а да не говоря в София BMC-тата от 2005 година как се разпадат и тракат и тн.. При тези въпросните  '' таралясници '' това го нямаше, а са преди 2000та година...
« Last Edit: 24.03.2019, 20:52:52 by mannl202 »

Offline transtriumf

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5100
  • View Profile
Re: Благоевград
« Reply #636 on: 24.03.2019, 21:16:28 »
По-остро се изразих, за което се извинявам.
МАНовете ви не са лоши и действително изкараха доста. Поне тези, на които съм се возил, бяха доста в доста добро състояние. :)
Просто години наред се вкарваха автобуси втора ръка и неудобни за летните жеги в града, без изгледи за нещо по-ново. Реално след Икарусите не знам дали са доставяни чисто нови машини. Но все пак последните придобивки са голяма крачка напред. :fan:

А БМЦтата в София просто е излишно да се коментират. :D

Впрочем, вашите НЛ202 щяха да са по-добра алтернатива от софийските МАНове за Габрово, най-малкото, защото са по-запазени и нископодови.
« Last Edit: 24.03.2019, 22:11:15 by transtriumf »

Човек не е ли засадил поне едно дърво и не се ли е возил на Икарус не е живял.

Offline mannl202

 • Писател
 • **
 • Posts: 35
  • View Profile
  • Email
Re: Благоевград
« Reply #637 on: 24.03.2019, 21:52:57 »
 

 
 

 
« Last Edit: 24.03.2019, 21:58:59 by mannl202 »

Offline mannl202

 • Писател
 • **
 • Posts: 35
  • View Profile
  • Email
Re: Благоевград
« Reply #638 on: 25.03.2019, 13:28:05 »
   
« Last Edit: 25.03.2019, 13:30:04 by mannl202 »

Offline mannl202

 • Писател
 • **
 • Posts: 35
  • View Profile
  • Email
Re: Благоевград
« Reply #639 on: 25.03.2019, 20:36:17 »
 
 

 
 

« Last Edit: 25.03.2019, 20:39:51 by mannl202 »