Author Topic: Велико Търново - обща тема  (Read 865697 times)

Offline ari_91

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Re: Велико Търново - обща тема
« Reply #1460 on: 24.09.2009, 22:11:14 »
Вчера 0211 беше 70,а днес 6/8 2-ра смена.Смятам ,че той си изигра своята роля по Н13 и вече ще е по 3/4/6/8/70/110 ;)
Забравяш , че може да върви по линия №30 , пък и може това да е временно !

Развалят концесията за автобусните спирки?
Не е изключено да се стигне до прекратяване на договора за концесия с фирма „Медиаконтакт България", която трябва да подмени автобусните спирки и таксиметровите колонки във В. Търново, стана ясно на днешната сесия на Общинския съвет.

Фирмата получи 115 спирки и таксиметрови колонки с контракт от 1 ноември 2006 г. Според концесионния договор, който е със срок 25 години, „Медиаконтакт" трябва да вложи 1 030 000 лева без ДДС за изработване на нови спирки за градския транспорт. Срещу подмяната и поддръжката им фирмата може да използва площта върху тях за поставяне на рекламни пана.

Днес общинският съветник Румен Димитров попита кмета д-р Румен Рашев защо от една година насам подмяната е спряла и на много места, където са демонтирани старите спирка, чакащите автобуси граждани са изложени на капризите на времето. Градоначалникът отговори, че не е доволен от подготвения му от администрацията отговор на питането и на следващата сесия ще бъде по- конкретен.

Offline lud_pi4

• Нямам спирка
  • За запазване историята на ГТП
    • View Profile
    • Email
« Reply #1461 on: 25.09.2009, 18:44:48 »
Днес чух слух,че "Хеброс бус" вече бил взел част от транспорта на Велико Търново,май конкурсите наистина,ще са под масата,а Темсите,били отдадени за 1 година под наем. ;)

Offline handstake

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • http://www.facebook.com/gradski.transport.vt
    • Email
« Reply #1462 on: 25.09.2009, 18:53:24 »
Днес чух слух,че "Хеброс бус" вече бил взел част от транспорта на Велико Търново,май конкурсите наистина,ще са под масата,а Темсите,били отдадени за 1 година под наем. ;)
Ами нямам против ХБ,но защо трябва всичко да е под масата,след  като имат реално предимство пред превозвачи като "Атанасов" ЕТ и "Авия" ООД ;) Иначе много интересно защо пък Волан за взели темсите,явно праят номера,само и само да вземат линии.Това ме кара да мисля ,че и на АЛЕКС-а далаверата може да е същата относно 2-та ИРИСБУС-а и 3-те ОТОКАР-а ;)

Offline lud_pi4

• Нямам спирка
  • За запазване историята на ГТП
    • View Profile
    • Email
« Reply #1463 on: 25.09.2009, 19:06:47 »
Ами нямам против ХБ,но защо трябва всичко да е под масата,след  като имат реално предимство пред превозвачи като "Атанасов" ЕТ и "Авия" ООД ;) Иначе много интересно защо пък Волан за взели темсите,явно праят номера,само и само да вземат линии.Това ме кара да мисля ,че и на АЛЕКС-а далаверата може да е същата относно 2-та ИРИСБУС-а и 3-те ОТОКАР-а ;)

Ами Алекс-а обявиха,че са ги закупили,а "Волан" не са обявили нищо,даже се чу,че трябвало скоро,да се прибират Темсите в Пловдив,но мисля,че ако наистина "Хеброс" е взел нещо в Търново,то е точно "Волан". ;)

Offline handstake

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #1464 on: 25.09.2009, 19:14:17 »

Ами Алекс-а обявиха,че са ги закупили,а "Волан" не са обявили нищо,даже се чу,че трябвало скоро,да се прибират Темсите в Пловдив,но мисля,че ако наистина "Хеброс" е взел нещо в Търново,то е точно "Волан". ;)
Че то 1 година не е минало... Има още поне 6 месеца мисля ;) Но ако ХБ играе чрез "Волан" ще е супер смятам ;) Така тази фирма ще вземе нещо градско надявам се :)

Offline Hakkinen

• Moderator
  • Маниак
  • The Flying Finn Is There To Win!
    • View Profile
« Reply #1465 on: 25.09.2009, 19:19:36 »
Ако са взети за една година под наем, Волан нямат шанс на конкурса - условието е при автобуси под наем, договорът за наем да е най-малко за 5 години. Въпреки това не вярвам, че наемът е само за една година. За "Хеброс Бус" се говори тук в града, че имат апетит към линия N5 от градските. Друг слух - 30 автобуса 2008г. на "Юнион Ивкони" също били готови да обслужват линии от пакетите от 1 януари 2010.

Offline handstake

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #1466 on: 25.09.2009, 19:21:16 »
Ако са взети за една година под наем, Волан нямат шанс на конкурса - условието е при автобуси под наем, договорът за наем да е най-малко за 5 години. Въпреки това не вярвам, че наемът е само за една година. За "Хеброс Бус" се говори тук в града, че имат апетит към линия N5 от градските. Друг слух - 30 автобуса 2008г. на "Юнион Ивкони" също били готови да обслужват линии от пакетите от 1 януари 2010.
Че то 30 са достатъчно за четири-пети от линиите в града ни ;)
« Last Edit: 25.09.2009, 19:45:49 by handstake »

Offline ari_91

• View Profile
« Reply #1467 on: 28.09.2009, 10:32:25 »
Ще ревизират концесията за автобусните спирки
Цялостна проверка на състоянието на автобусните спирки и действията на концесионера “Медиаконтакт” е разпоредила общинската администрация във Велико Търново. Ще се ревизира дали са поставени  спирки на всички места, заложени в договора с фирмата. Според питане на общинския съветник Румен Димитров година след старта на концесията все още има квартали, където липсват спирки и хората очакват автобусите, изложени на климатични условия.   
След приключване на проверката ще решим дали да прекратим концесията, или да санкционираме фирмата, каза кметът, според когото първоначално заложеният брой от новите съоръжения е бил 115. Проверката ще покаже колко от тях са поставени и къде.
Преди година общинският съветник Стефан Стоянов направи питане за съдбата на старите съоръжения, които според негова информация са били предадени за скрап, вместо да бъдат разпределени по селата.
На този етап нямам информация ситуацията да се е променила, коментира Стоянов, който изпрати питането си до областния управител и районна прокуратура. По думите му отговорът от институциите тогава е бил, че нередности не са установени.

Offline handstake

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #1468 on: 28.09.2009, 18:51:56 »
Ох,днес как се изкефих... Най-сетне един бакшиш получи акт. 0211 се рърна отново по Н13 (сано да е временно) Цитарото с табела "Пътнически превози" АД обаче е станало супер.

Offline ari_91

• View Profile
« Reply #1469 on: 29.09.2009, 12:02:20 »
Пътници се оплакват, че автобусите закъсняват, не спират по спирките
Пътниците се оплакват, че автобусите по линия № 20 закъсняват и не спират по спирките във В. Търново.
“До кога транспортните превозвачи и по-точно този, който обслужва линия № 20, ще ни тормозят? Няма ли най-сетне да наложат санкции към некоректните превозвачи, които от години си правят каквото искат с пътниците?”, пише в жалбата си до “Янтра ДНЕС” Пенка Стоянова.
Тя разказва, че миналия четвъртък следобед чакала автобус № 20 на спирката пред Общината. 20-ката не спряла на спирката, за да изпревари спиращия в момента автобус по линия № 13.
Същия ден историята се повторила привечер, личи от сигнала на Милка Петрова до областния ежедневник. Автобусът по линия № 20 се движел с 10-минутно закъснение и пред пощата изпреварил 13-ката като изобщо не спрял на спирката пред театъра. Хората, искали да слязат, не успели, в автобуса не се качили и чакащите, разказа пътничката “Какви са тези транспортни войни? Не за първи път ми се случват подобни абсурди по тази линия в точно тези автобуси, казва в сигнала си Милка Петрова.
“Автобусите ми карат по разписание. Няма случаи да не спират по спирките”, категоричен е Пламен Атанасов, превозвачът по линия № 20. Той заяви, че конкурентните му автобуси по линия № 13 закъснявали и това била причината неговите коли да тръгват по-късно. Да се сложат GPS-и на автобусите, за да се следи спазват ли разписанията, предлага Атанасов.

Няма по-голямо нахалство от това на Атанасов !!! :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry:

Offline handstake

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #1470 on: 29.09.2009, 18:25:40 »
Ха-ха ето достатъчни причини този превозвач да НЕ вземе нито линия след нова година ;)

Offline Hakkinen

• Moderator
  • Маниак
    • View Profile
« Reply #1471 on: 30.09.2009, 17:10:25 »
Месаря (ЕТ Атанасов 90) и протежето му в съвета Румен Каратиста пак ще се опитат да провалят конкурсите. Целта на Месаря е ясна - 6месеца удължаване на действащите договори и продължаване на магариите. Само че другите от ОбС не пасат трева, хората в града също и номерът няма да мине. ->
http://www.dnesbg.com/index.php?page=NewsDetailsPage&id=9184

Offline ari_91

• View Profile
« Reply #1472 on: 01.10.2009, 11:35:47 »
Превозвачи и пътници не могат да се разберат къде да спират автобусите

Живущите в кв. Бузлуджа се жалват от проблем с последната спирка на автобус № 20. сн. Хр. ПАВЛОВ След строителството на пътен възел “Качица” и промените в транспортната схема във В. Търново вече няколко месеца пътници и превозвачи не могат да се разберат къде да спират автобусите по линиите № 13 и 20. Живущите в блок № 3 на ул. “К. Паница” в кв. Бузлуджа имаме проблем с последната спирка на автобусите № 13 и 20, сигнализира в “Янтра ДНЕС” Милена Спасова.
Шофьорите на автобусите са решили, че трябва да чакат времето до следващия курс точно на спирката пред нашия блок. Шосето е достатъчно тясно и като спрат автобусите, движението става еднопосочно, а от тук минава трафикът за целия квартал, разказа Спасова. Според нея и съкварталците й автобусите изчакват времето за следващия курс, спрели на пешеходната пътека, заради което децата и възрастните пресичат шосето неправомерно. Само на 100 м от спирката има паркинг, на който автобусите може да си изчакат курса, предлага Милена Спасова.
Не е редно автобусите да стоят на спирката и да създават проблеми с движението, няма разпореждане за това, каза инж. Галина Маринова, гл. експерт по транспорта в Община Велико Търново.
Оказа се, че решението за неправомерната стоянка е на управителите на двете транспортни фирми, обслужващи линиите № 13 и 20. Веднага ще разпоредя автобусите по линия № 13 да си изчакват курса на паркинга, каза инж. Илия Гайдаров, шеф на “Пътнически превози - Велико Търново”.
При лошо време пътниците мърморят, че трябва да вървят, за да се качат на автобуса, който не е на спирката, същевременно не можем да изчакваме на нея, защото пречим на движението, коментира инж. Гайдаров.
« Last Edit: 01.10.2009, 15:02:14 by ari_91 »

Offline handstake

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #1473 on: 05.10.2009, 14:07:06 »
Превозвачите си позволяват в нарушение на закона да преоценяват билети за автобусния транспорт, разкри “Янтра ДНЕС”.
Получаваме редовно жалби срещу превозвачи, че сами си слагат печати върху билетите с нова цена, а това е нарушение на Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценните книжа, каза инж. Галина Маринова, главен експерт по транспорта в Община В. Търново.
Заради самоволното ценообразуване на билетите от страна на превозвачите се отказва на учители и служители в администрацията да им се изплатят ежемесечните транспортни разходи, които доказват със събраните билети.
Налагали сме глоби на превозвачите по 100 лв., но контролът основно е на данъчните, каза инж. Маринова.
Превозвачите укриват печалба и данъци, защото купуват евтини билети от Министерството на финансите и сами си слагат печати, с което цената на билета поскъпва от два до четири пъти.
Билетите за обществения превоз са ценни книжа по смисъла на Наредбата за условията и реда на отпечатване и контрол върху ценните книжа. Номиналната стойност на ценните книжа не се променя, а неизползваните билети трябва да се унищожат по силата на чл. 34 от Наредбата, заявиха от Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите във В. Търново.
“Янтра ДНЕС” предостави на данъчните билети, които са доказателство за закононарушенията на две превозвачески фирми в региона. Билетите са купени от Министерство на финансите на цена от 30 ст. и 60 ст. Превозвачът в нарушение на закона самоволно е преоценил ценните книжа, слагайки им печати с цена от 1,30 лв., на която ги продава на пътниците. От ТД на НАП се ангажираха да направят проверка по дадените им доказателства.
За подправянето на автобусните билети превозвачите може да бъдат глобени от 500 за 1000 лв., се предвижда в чл. 39 от Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценните книжа.
НАП предупреждава гражданите да не приемат билети за обществен превоз с коригирана номинална стойност, различна от отпечатаната върху оригиналната бланка. Гражданите могат да подават сигнали за нарушения в ТД на НАП.
Проверка на “Янтра ДНЕС” показа, че данъчните са правили проверки за подправени билети, но няма глобени превозвачи.   
Още един парадокс съпътства автобусния транспорт в старата столица. Градското билетче във В. Търново е на три цени. От спирка до спирка може да се пътува за 60, 70 и 80 ст. Евтините билети са на “Авия”, “Надежда”, “Алекс ОК” и горнооряховската “Янтра транспорт”, а най-скъпо вози “Турбо частни превози”.
Възложител на договора ни е Община Горна Оряховица и не получаваме субсидия за превоза във В. Търново, затова цената е висока, защото няма кой да ни покрие загубата, обясниха от “Турбо частни превози”. Парадокс има в ценоразписа на “Янтра транспорт”. В Г. Оряховица градският билет в автобусите на превозвача е 80 ст., а във В. Търново - 60 ст. Цените са различни, защото двата града са различни и се съобразяваме с цените на останалите превозвачи, обясни Георги Георгиев, шеф на “Янтра транспорт”, чийто възложител на превозите е Община Г. Оряховица.
Субсидията за автобусните превозвачи се изплаща по основни градски линии ежемесечно до размера на реализираната загуба, но не трябва да има други нарушения, като пропуснати курсове.

Здравка МАСЛЯНКОВА

Offline DidoGO

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #1474 on: 05.10.2009, 22:15:34 »
От всичките превозвачи в областта, единствено Турбо частни превози са ме возили срещу такъв билет. Тъй като съм с транспортно образование, знам че това е незаконно, но за мой срам не съм реагирал адекватно!
Но в други градове и основно при междуградските превози, това е масова практика.

Offline Hakkinen

• Moderator
  • Маниак
    • View Profile
« Reply #1475 on: 06.10.2009, 15:13:43 »
Днес се возих на един от Ирисбусите Кросуей по линия 2. Ами евала на Алекс ОК за тези автобуси - имат страхотна возия, дори учудващо мека като за нископодов автобус. Седалките са много удобни, част от тях - с подлакътници. Не се създава изобщо усещане за теснотия в купето вътре. Всички врати са със звукова сигнализация при отваряне и затваряне, както и с блокировки.
Двигателят осигурява голяма пъргавина на автобуса, без проблем си поддържаше 40 км/ч по баира на бул. "България". Изобщо, приятно изненадан съм от модела. Специално тези в Търново са полска сглобка.
Возих се и в МАН НЛ 202 с № 0212. Добре върви, но вътре поддръжката е под всякаква критика - в случая шофьорите му явно не смятат, че след втората врата назад този автобус трябва да бъде чистен.
От днес Мерцедесът Сито отново е на линия :) 

Offline ari_91

• View Profile
« Reply #1476 on: 06.10.2009, 16:39:22 »
От днес Мерцедесът Сито отново е на линия :) 
По коя линия е бил ??? :bb:

Offline Hakkinen

• Moderator
  • Маниак
    • View Profile
« Reply #1477 on: 09.10.2009, 20:26:34 »
Нещо като "студенстска" автобусна линия тръгва от другата седмица :D Всеки понеделник от обръщалото до Ректората (на линии 4,13 и 70) в 23:45 и 00:15 ще тръгва автобус до най-голямата дискотека в града - клуб "Органза". Договорката е на клуба с местния превозвач "Алекс ОК". Причината - всеки понеделник има студентско балканско парти. Превозът за всички студенти е безплатен. ;)

Offline alonso

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #1478 on: 10.10.2009, 22:31:38 »
вижте какво намерих: Превозвачи слагат незаконна надценка на билети       
http://kalendar.novatv.bg/bg/news/view/2718/

Offline Hakkinen

• Moderator
  • Маниак
    • View Profile
« Reply #1479 on: 11.10.2009, 00:19:09 »
Интересно този преоценен билет от 70ст, който се вижда в репортажа, дали е на Месаря :D Защото доколкото знам, само Месаря и Пътнически превози возят на 70ст, но на Пътнически превози билетите са си с реална цена и емблема на фирмата на тях.