Author Topic: MAN Lion's City G CNG (1150-1189, 1601-1620, 2000-2045, 2300-2319, 3100-3159)  (Read 701185 times)

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
Това е панел идентичен с панел за управление на автоматична скоростна кутия, но не е много ясно какво стои зад бутона N, може да е празен бутон, все пак това е коросерия на автобусен производител.
« Last Edit: 12.12.2024, 11:17:07 by AGENT 006 »

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline RADOCVET

• Moderator
  • Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
Превключвател за преден и заден ход, ако искаш го наречи съединител. Определено не е скоростна кутия.
Диференциалът при задно задвижване е в задния мост. В този ред на мисли дали е тролей електробус или автобус задния мост е един и същ или много сходен заради разликите във въртящия момент на ДВГ и ел. двигател.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Online david

• Запален по ГТ
  • Ganz Villamossági Művek
    • View Profile
Тролеите имат диференциал и редуктор.  :)
А това какво е:
Тези копчета играят ролята на реверсор, а не на скоростна кутия.
И от толкова мнения, накрая не разбрах и се обърках... моторът ли му вие на 3107, скоросите ли или мостът?

Offline TRIZUBECA

• Наистина съм луд
  • пендел
    • View Profile
...или ретардер :P Като ми се падне 3107, ще обърна внимание и ще драсна.

В Земляне също има МАНове, които издават "виещ" звук при подаване на газ; най-добрият пример е 1151. Откакто почнах да се возя на ГТ (2015-16) ми е правило впечатление. В същия ред на мисли, когато пандемията удари, 1155 буквално ми се падаше всеки втори ден по линия 83. За мен той беше най-звучния МАН тогава. Прикачвам клип от ютюб, сниман от втория ред седалки, където доста ясно се чуваше двигателя/ скоростната кутия и ретардер. Естествено има и скърцането от съчленението. Ако говорим специално за такъв "двигателен" тип звук и гадаем само по звука, не мисля, че има нещо нередно или повредено...ОБАЧЕ...ако сега се качим на 1155 няма да чуем само виене: вътре е цирк от тропане, стържене, скърцане, както и характерния звук, когато някоя дюза почне да издава багажа. За жалост голям процент от землянските МАНове са така. Може би освен 1151.
i=4xOUVBA5p1tbIoH1
« Last Edit: Today at 22:39:41 by TRIZUBECA »

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
... и се дави при намаляване на скоростта, освен това окачването тропа една идея повече от на другите и отоплението е заминало - освен, че е студено, и там е едно виене...
Да не би да се визира звука от турбината при отпускане на газта? Нещо не мога да си представя как се дави двигател при намаляне. "Виещия" звук вероятно е ретардера на скоростна кутия Voith, с каквато са оборудвани МАН, който издава специфичен звук - чува се на клипчето след 0:20.
Не, че са цвете за мирисане, на много от дружбенските МАН моторите са им доста шумни, но горното звучи леко невероятно.
Тролей със скорости няма. Въобще електрическо ПС, с изключение на уникалната "иновация" на Порше Тайкан с 2 скорости, не знам да има.

Offline TRIZUBECA

• Наистина съм луд
  • пендел
    • View Profile
И аз съм забелязал, че масово МАНовете издават този звук при рязко отпускане на газта - това нещо като изпускане от Wastegate клапан ли е? При 1168 можете да го чуете много ясно, даже и при по-леко отпускане на газта.

Offline Kingpin

• Наистина съм луд
    • View Profile
Да, такъв звук ще да е от разтоварването на турбината.
Помня, че така при някои 141-ци много готино се чуваше :P
Те би трябвало да са били с такъв уестгейт клапан, ама Мановете дали и те са с такъв....
Пък и този шум най-вероятно не е точно заради самия клапан - може да е пробив по генерация, турбо пътища, гарнитури....

Offline 503

• Писател
  • **
  • Фен на старите български трамваи! Любим модел:503
    • Skype Me™!
    • View Profile
1151-катастрофирал на К. Величков! Предното стъкло е счупено, а отзад не е по добре. Случка от броени минути!
Любима линия: 11 Хюндай България-Княжево
Любим тм: 503