Author Topic: Най-добър и най-лош град за живеене в България?  (Read 48250 times)

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Всяка година по различни медии се провежда конкурс за най-добрия град за живеене у нас. Според вас кой ще е тази година и какво е вашето мнение по въпроса? До сега са печелили Варна, Бургас, София и Стара Загора, като Варна и Бургас по няколко пъти.

Според мен и тази година ще е или Варна или София, струва ми се че в тази два града стандарта е най-висок и са насочени най-много инвестиции, някак доста се доближават до големите европейски градове. Стара Загора е добре, но няма планина, няма море наблизо. Пловдив също е доста добре, но като че ли позападна малко напоследък, няма тролеи, няма екологичен транспорт, далеч от морето до планината е горе-долу наблизо. Но пък имат уникален старинен град и градски център. Бургас напоследък изглежда доста модерно, но пък някак Варна е по-социален и разнообразен град, има по-голяма и екзотична морска градина, по-разнообразен релеф, мисля че и пристанището е по-голямо.

Аз лично харесвам също Русе и Плевен, Плевен особено изглежда доста модерно, има инвестиции , работа, Русе пък изглежда много приятно за живеене, като цяло в Северна България градовете ми допадат повече, не знам защо, някак по-добра визия имат.

Дразни ме това, че се получава някаква централизация, почти всички инвестиции отиват в 3-4 от най-големите ни градове и всичко се бута там, докато многоприятни и красиви за живеене градове се обезлюдяват, вместо да ги развиват.

Та, какво е вашето мнение по въпроса, по критерии инвестиции, работа, доходи, природни ресурси, инфраструктура, градски транспорт, цени на наеми и продажби на апартаменти, културни мероприятия, образование, места за отдих и тн.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
Със сигурност ще е Бургас и то не само заради инвестициите в градския транспорт. Градът наистина е европейски, стандарта на живот е приличен, докато Варна все още има проблеми с пътната инфраструктура например. Не, че Бургас няма, но мизерията е доста по-малко.

Offline Tram

• Писател
  • **
  • За възстановяване на екологичния транспорт!
    • View Profile
    • Email
Гласувах за Плевен,защото ми харесва най-много от другите градове в анкетата.И другите градове също са добри от към визия,транспорт,зелени площи и т.н.,но Плевен се развива много бързо и е приятно за живеене.Бургас,Варна,София и Пловдив винаги печелят този тип анкети,но просто лежат на някаква стара слава,особено двата морски града.И наистина северната част на България ми харесва повече от южната,включително и градовете.Но въпреки всичко най-красиви са българските градове от всички останали в Европа!

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
Плевен е хубав град, да. Особено с новите тролеи сега подобри значително визията си.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Но въпреки всичко най-красиви са българските градове от всички останали в Европа!

Напълно съм съгласен тук! Където и да съм бил на запад, никъде няма такива красиви, приятни и зелени градове, с такъв климат, архитектура и природни ресурси, като например нашите София, Варна, Плевен, Бургас итн. Просто нашите градове са си най-красиви в Европа, с най-благоприятно местоположение и всичко най.

Иначе напоследък много добро впечатление прави Добрич, има доста модернистичен вид, напълно обновена модерна градска част, голям градски парк с езеро, има стоянки с велосипеди под наем, разнообразен релеф, съвсем наблизо е до морето. Обаче лошото е че май ще остане и той без тролеи, което му е голям минус.

За това се колебая дали да гласувам или за София, или за Варна. Първият ми е роден и за това си го харесвам, както и заради природата и като цяло доста уреден, вторият, там имам приятели, там ходя на море също доста уреден и приятен. А пък напоследък ГТ им е направо европейски, многоголяма част от парка обновена с нов ПС, климатизиран, чист бърз.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
Според мен най-добрият град за живеене у нас, въпреки безбройните си проблеми и недостатъци, е родната ми София. На второ място поравно поставям Варна и Велико Търново, като Търново абсолютно и категорично за мен е единственият наистина красив голям град с неподправена и характерна атмосфера в България. Като прилични за живот бих определил също Стара Загора, Благоевград, Пловдив, и Бургас - в този ред, ни най-малко не съм фен на Бургас (да не ми се обидят бургазлии). От всички изброени градове не съм бил единствено в Русе, който вероятно също попада сред първите места по обективни и субективни показатели, но нямам личен опит. А иначе за западни по-красиви и по-зелени градове от нашите се сещам поне за двайсетина, но не ми се спори, все пак темата е за България.  :angel:
« Last Edit: 23.07.2014, 12:51:39 by The Freshmaker »
А всъщност София можеше да бъде един прекрасен град, ако имаше друго управление и ако 70 процента от населението му беше друго...

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
В.Търново също много ми харесва и на мен, но едно че няма тролеи вече, ГТ не е много добре, работа има но заплатите са много ниски. Отделно че за всяко ходене до морето Варна/Бургас или София трябва да се прекачваш винаги през Горна Оряховица или Тулово/Дъбово. Май има само един-единствен директен влак до Варна, всичко друго е с прекачване, до столицата директен влак няма. Хубаво е че има доста забележителности и града е разположен амфитеатрално.

В това отношение Русе е по-добре, имат тролеи, имат директни влакове до София, Варна, Бургас, имат и международни директни, има пристанище, красиво е в дунавския парк и самата река Дунав. Русе е и много зелен град, всичко плува в дървета и зеленина, което ми е направило добро впечатление. Особено кварталите около гарата и дунава.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
Гласувах за Бургас, понеже се развива най-добре в последните години почти във всяко отношение. Лично аз бих живял там, ако имах възможност.
Иначе заплатите навсякъде са ниски, с изключение на София и може би Варна и Бургас донякъде. Същото е положението и с имотите. Без да съм посещавал всички градове, впечатлението ми е, че в Северна България градовете са по-западнали, отколкото тези в южна. Примерно Габрово е хубав град, с традиции, но като се разходиш по главната, и почти няма млади хора, доста обезлюдено е. За Ловеч имам подобни впечатления, имам десетки познати и приятели от там, които са се преселили в София, и нямат намерение да се връщат.
Въпрос на държавна политика е да се развиват и други региони, освен София и Черноморието, не е нужно да се възражда тежката индустрия от соца, трябва да използваме това, което имаме като ресурси, и то е да развиваме лека и хранително-вкусова промишленост, туризъм и услуги.
А това дали един град има жп гара и директни влакове за столицата и Варна/Бургас не мисля, че е от толкова голямо значение, при положение, че БДЖ-ПП се управлява некадърно в последните 20 години и не може да предложи услуга, конкурентна на автомобилния транспорт.
« Last Edit: 23.07.2014, 14:16:39 by ozzy »

Offline Sixkiller

• Нямам спирка
    • View Profile
Гласувах за Бургас заради инвестициите в инфраструктурата, той има модерна визия, развива се, въобще личи си че някой в тази община работи или поне се опитва да прави нещо.

"Най-добър за живеене" може да се приема от всеки по различен начин, но според мен такива градове са четворката София, Пловдив, Варна, Бургас не толкова заради хубостта им, а заради по-добрите възможности за работа и реализация. Според мен точно възможностите за работа са нещото, което прави даден град добър за живеене - защото колкото и да е хубав града, когато не предлага възможности на жителите си да работят и живеят в него, хубостта му е без никаква стойност.
В България си е най-хубаво и супер и всичко ни е страхотно. Единственото по-хубаво е България едно време, ама и сега си е най! ;)

Парно в салона само с печат в пътния лист.

Offline kristian40t097

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Велико Търново бил съм там 4-5 пъти и много ми допадна, чисто, спокойно, уредено, просто много ми допада :)
За трамвайния транспорт!!!!!

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
  • Почитател на Мерцедес - Бенц, Магирус и Икарус.
    • Skype Me™!
    • View Profile
Аз пък за Варна - не само, защото съм от там ами и защото инфраструктурата е сравнително добра, заплатите са високи, има хубави паркове и т.н.

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Темата можеше да я кръстим и "Да се преброим"... Не виждам шанс да се изведат каквито и да е реални тенденции, след като дори отделните потребители не са последователни в критерии и позициите си. Иво първо изтъква голямото значение на ел. транспорта за него и същевременно хвали Добрич, където последно ходи, но който си затри съвсем скоро тролейбусите...  :help:

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Все пак не електротранспорта е основното,това е само един от критериите, Sixkiller много правилно отбеляза за реализацията и възможностите, които са на едно от първите места. Какво му е на Добрич иначе, има доста добра визия, а наистина огромен минус е че ще спират тролеите. Разбира се че електротранспорта има голямо значение, защо пък да не се изтъкне като един от критериите, нещо не схванах?

Иначе аз се колебая между Варна и София, но все пак глас за София-все пак ми е роден град, макар че според мен е наравно с Варна, като възможности, качество на живот итн, просто в двата града има всичко.
« Last Edit: 24.07.2014, 02:40:45 by Ivo »

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline freepigeon

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
Гласувах за Бургас и мисля че ако и половината ни градове изглеждаха, поддържаха се и се развиваха като Бургас щяхме да живеем в поне два пъти по добра България. Дори само сайта на община Бургас да се отвори става ясно че за града се работи от професионалисти с европейска визия за града.

Уви, Бургас си остава само едно екзотично изключение...

Ако трябва да кажа нещо за останалите градове то е че не знам какво ѝ харесвате на Варна - средностатистически български град с късмета да опира на морето. Огромния ѝ недостатък че е крепост на мафията от ТИМ без чиято благословия нито може да започнеш бизнес, нито да живееш спокойно ако бъдеш нарочен. Търново го обичам много и също следва тенденцията на Бургас но едно че няма море и второ че е по-малък, това му отнема точки, за мен е на второ место. В София едва сега започва подобрение на условията за живот но просто мащабите на града са огромни че да говорим за някакъв видим резултат, може би след 10 години при темп на проектите в София както сега наистина София ще може да бъде най-добрия град за живеене.

Перник, Шумен, Свищов и Враца не знам какво правят в класацията - въпреки че съм перничанин съм с ясното съзнание че Перник е най-големия кенеф в цялата държава а останалите градове са от типа на градовете със затихващи функции. Враца пък освен че след 50 години ще остане с 10-20 хил жители от улиците им просто ми се изправят косите - такава кощунствена неподдръжка не можех да повярвам че може да съществува докато не отидох там. Идея си нямам как успяват да си опазят ходовата част на автомобилите в състояние да се движи...

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
За мен, за съжаление, абсолютно нито един град у нас не би могъл да претендира за добър за живеене и цялата тази класация може би единствената и цел е да определи "кой ще получи две и половина или три сред двойкаджиите". Нито София я бива, нито Скъпарна, която спокойно би могло да се прекръсти на Тимовград, за другаде да не говорим. Не градовете, тя цялата държава е със затихващи функции, че и с липса на такива. Вземете една Унгария например, където освен Будапеща има поне още 10-15 града, в които хората си живеят, добре са си, а и в селата положението определено не е като у нас, не е и като в Германия/Австрия разбира се....А тук какво - давай юруш цялата държава да се изнесе в София, та тя да стане още по-голям кенеф, вместо да се инвестира в поминък и в по-малките населени места. Имаме си цяло министерство на регионалното развитие, но регионална политика у нас просто няма....
По рейс и по жена не се тича!

Offline Sofia

• Нямам спирка
  • R.I.P. 1511 (1985-2015)
    • View Profile
Перник, Шумен, Свищов и Враца не знам какво правят в класацията - въпреки че съм перничанин съм с ясното съзнание че Перник е най-големия кенеф в цялата държава а останалите градове са от типа на градовете със затихващи функции.
Ако ще трябва да избираме най-големия кенеф, поне от областните центрове, това според мен е Монтана.

Аз гласувах за Велико Търново, на мен лично този град много ми харесва и с удоволствие бих живял в него. Има красив център с неповторима атмосфера, богато историческо минало, а и шансове за развитие. Градът се е развил като център на образованието, а и е един от едва четирите града в България, които не изчезват. Добри за живеене за мен са също София и Варна.

П.П. Какво прави Свищов в анкетата!? Той дори не е областен град, а други областни градове липсват. Смолян например, ако не беше безработицата, щеше да е прекрасен град за живеене.

Offline vikiconectoto

• Запален по ГТ
  • RIP 9070 :(
    • View Profile
И аз за Бургас.Преди час бях там и наистина всичко ми хареса  :fan: .Пътя,времето (атмосферно),не е пренаселено.
« Last Edit: 24.07.2014, 15:43:18 by vikiconectoto »

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
Само времето не бяхме ползвали за критерий :fan:
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
Мисля, че времето не може да е критерий за сравняване, просто държавата ни е в една климатична зона и нямаме резки промени. За една Германия това не важи - има огромна разлика между Северна и Южна Германия. Но не и за България.

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Мисля, че времето не може да е критерий за сравняване, просто държавата ни е в една климатична зона и нямаме резки промени. За една Германия това не важи - има огромна разлика между Северна и Южна Германия. Но не и за България.
Питай, примерно, пловдивчани, живеещи в София, дали няма разлика...  :D