Author Topic: Тролейбусна ККМ  (Read 73283 times)

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Тролейбусна ККМ
« Reply #320 on: 08.09.2016, 09:23:25 »
Компенсатори има, ама са чак при сп. Спортист. Ефектът им се губи, когато има завои и друг вид стационарни окачвания (тоест всичко без окачванията тип триъгълник и 00 - шини, стрелки, стабилизатори, играещи ролята на завойни шини).

Грешиш. Проводника се опъва по цялата си дължина, независимо на какво разстояние са компенсаторите. А те се поставят от двете страни на една дължина. Или не е натегнато достатъчно или има свободни съчинения по мрежата, а като гледам снимките, хич не са малко.

Я обясни по-подробно какво означава, че има свободни съчинения по мрежата.
Украйна, победа!

Offline It_s_Real

• Маниак
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 344034812
    • View Profile
    • extrahost.BG
    • Email
« Reply #321 on: 08.09.2016, 11:26:17 »
Има провиси при наличие на компенсатори, има стълбове по криви, на които няма носещи въжета за фиксиране на проводника, има неподходящо окачване на проводника с грешно използване на фиксатори. Има разлика по вертикала на проводника при различното окачване. По-некадърно поддържана мрежа до сега не съм виждал.
Явно хората толкова могат.
« Last Edit: 08.09.2016, 11:29:32 by It_s_Real »

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #322 on: 08.09.2016, 12:13:03 »
Имай предвид, че тази мрежа, за която казваш, че по-лоша не си виждал, шофьорите наричат, че е в относително добро състояние. Има участъци от мрежата, които са много по-използваеми от тази, които са в много по-лошо състояние. Като цяло Варна май има най-гадната действаща контактна мрежа от всички градове. Не съм сигурен, кои точно са най-показателните райони във Варна за най-гадна мрежа, но предполагам ЖП-гара и Владиславово по пътя на предположението без да съм питал някой.
Украйна, победа!

Offline тролей №164 линия 2

• Защо пиша толкова много?
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #323 on: 08.09.2016, 18:40:07 »
Имай предвид, че тази мрежа, за която казваш, че по-лоша не си виждал, шофьорите наричат, че е в относително добро състояние. Има участъци от мрежата, които са много по-използваеми от тази, които са в много по-лошо състояние. Като цяло Варна май има най-гадната действаща контактна мрежа от всички градове. Не съм сигурен, кои точно са най-показателните райони във Варна за най-гадна мрежа, но предполагам ЖП-гара и Владиславово по пътя на предположението без да съм питал някой.
Мои фаворити за гадна мрежа са:
1. Гирлянди по бул. Цар Освободител
2. Участък по пътя на линия 82 точно пред бившия Phohe Mall - срещу Пикадили "Младост".
3. Пътен възел "Почивка".
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #324 on: 08.09.2016, 22:37:52 »
На ПВ "ПОЧИВКА" интересното е например след първия мост след него, където се разклонява пътя за паркинга на Пикадили-парк, Почивка и за към Златни пасъци съм забелязал от предното стъкло на 86, че единия проводник на ВКМ е по-отпуснат от другия и от тази разлика в симетрията  съвсем дразни погледа.
Украйна, победа!

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #325 on: 09.09.2016, 09:28:06 »
Сутринта като пътувах с 328 се разминахме с портокала на Цар Освободител, като той отиваше към гаража. Не знам какво е правил там, обаче като подминахме моста след сп. "Карин Дом" точно на най-големите дъги и изгасна тока и спрахме. Аз помислих, че е извадил прът, обаче явно и без напрежение дава на идикатора, че прътите са закачени. Затова шофьора запали агрегата и при закачени горе пръти стигнахме до Ченсически к-с. На GSM-а където попита явно нищо не знаеха и малко преди обръщалото се оакза, че има напрежение. При здрава мрежа без скъсвания, на която не са излезли прътите единствения начин да спре захранването е ако го изключи или енергото или ТИС–а. Според мен авариймата бригада е правила нещо и са се объркали в ТИС-а и са изключили тока по погрешка в секцията след сп. Спортист.
Украйна, победа!

Offline It_s_Real

• Маниак
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • extrahost.BG
    • Email
« Reply #326 on: 09.09.2016, 11:06:16 »
При тази мрежа, нищо чудно и да пламне нещо.  :D

Offline Mammoth

• Moderator
  • Нямам спирка
  • ČKD
    • View Profile
« Reply #327 on: 09.09.2016, 11:11:50 »
И на чешка мрежа може да се случи да даде на късо, така че заяждането е неуместно.

Offline It_s_Real

• Маниак
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • extrahost.BG
    • Email
« Reply #328 on: 09.09.2016, 11:29:07 »
Нищо заяждащо няма в това, че мрежата изглежда все едно да е преминало торнадо през нея.

Късото е знак за нередност, нарушена изолация на кабел, изолатор, който в скоро време ще стане проводник, клони и т.н.

Просто има причина.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #329 on: 09.09.2016, 11:44:11 »
Нищо заяждащо няма в това, че мрежата изглежда все едно да е преминало торнадо през нея.

Късото е знак за нередност, нарушена изолация на кабел, изолатор, който в скоро време ще стане проводник, клони и т.н.

Просто има причина.

Клоните са добре. Едно е, че гледах през предното стъкло и не видях клон, друго че ги подрязаха миналата година. Секционните изолатори са руски от едно време, така че или са тези при Спортист или е кабел или е нещо по захранването инцидентно , което го е сецнало. Аз почти всеки ден пътувам по мрежата за сефте се случва от юни насам. А и все пак портокала нещо е правил там за да го видим при червения площад. Може да има някакъв проблем, който са мъчили да оправят и да не е дооправено.
Украйна, победа!

• View Profile
    • Email
« Reply #330 on: 09.09.2016, 19:02:00 »

Просто има причина.

Клоните са добре. Едно е, че гледах през предното стъкло и не видях клон, друго че ги подрязаха миналата година. Секционните изолатори са руски от едно време, така че или са тези при Спортист или е кабел или е нещо по захранването инцидентно , което го е сецнало. Аз почти всеки ден пътувам по мрежата за сефте се случва от юни насам. А и все пак портокала нещо е правил там за да го видим при червения площад. Може да има някакъв проблем, който са мъчили да оправят и да не е дооправено.

До Спортист не са руски! Смениха ги още преди първото пускане през 2014 г. Руски са само до Чаталджа и двата комплекта (за двете посоки). Между другото, комплектът посока Аспарухово на Чаталджа е в изненадващо за годините си добро състояние и не се нуждае от смяна. ЗА РАЗЛИКА ОТ (за кой ли път повтарям) в обратната посока. Така са се изпилили металните проводничета на самите изолатори, че ми е чудно как не падат точилки масово там. :help: :crazy: Още по-чудно ми е как не падат точилки по гирляндите по Цар Освободител. :rolleyes: Вярно, че разстоянието между двата светофара е късо, а и спирка има, та високи скорости няма, ама това не означава, че е редно мрежата да е такава раздърпана. Нищо чудно и там да е имало докосване проводник до проводник (то пък този участък беше към ТИС "Нептун"). Така де... Иначе аз мрежата по целия бул. 8-ми Приморски полк я одобрявам. Де да можеше и на другите места да е така. Аспарухов мост е ясно, че е добре. По една част от Сливница също е доста добре.
« Last Edit: 09.09.2016, 19:06:10 by тролей №164 линия 2 »

Offline BB

• Маниак
    • View Profile
« Reply #331 on: 12.09.2016, 20:21:41 »
Вярно ли е, че преди около 10-тина години (времето е казано от мен произволно), но даречем преди N броя години са сменяли медния проводник на мрежата между Младост и ЖП-Гара? И ако е вярно, защото аз тоя момент някъде съм го пропуснал от кой точно участък до кой е сменяна и кога?!
През 90-те години масово през зимата много от шофьорите са карали със стругарски ножове вместо с графит.Това води до силно износване на проводника именно в този участък,  тъй като е най-натоварен и мрежата започва да пада буквално през ден.Това налага и да бъде подменена и така някъде през 99-та година и подменено трасето в участъка от Нептун до Младост.Бригадата,която е сменяла мрежата е била софийска и затова и това е най-добре направеното трасе в целия град.

• View Profile
    • Email
« Reply #332 on: 17.09.2016, 12:06:15 »
По темата с 316 и скъсаното въже на точилка, както и джобовете по спирките. От 1 или 2 седмици мрежата в зоната на джобовете наистина е преместена по-навътре в джоба. Лични наблюдения имам за спирки Лятно Тракия за квартали и Осъм за Център. Може да има и на други места. Сп. Осъм така нескопосано е направено, че е срам и позор за бригадата с Портокала. :help: Лятно Тракия за Център не съм сигурен, но май и там е преместена, защото и там джобът е "дълбок".

Offline Mammoth

• Moderator
  • Нямам спирка
  • ČKD
    • View Profile
« Reply #333 on: 17.09.2016, 12:46:31 »
След инцидента с 309 мрежата на спирки Лятно Кино Тракия /за Център и Вл-во/ и Искър /за Вл-во/ е изместена навътре.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #334 on: 17.09.2016, 22:26:50 »
Това не мога да го повярвам дори да го видя! Че някой е местил мрежа па макар и с 1 метър навътре в джоба.
Днес на живо гледах това чудо https://goo.gl/S4T5C6  и се чудя, защо преди повече от една година е било в същия вид. Единия проводник по-ниско от другия.
Украйна, победа!

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #335 on: 28.09.2016, 09:19:51 »
Незнайно защо, но никой от форума не е написал, че от около 10-14 дни чистак новата мрежа в депото работи! И съответно има и някои новоизмислени проблеми с някаква стрелка дето кара ТИС-а да изключва от комбинацията изолатор-стрелка.  Трудно мога да опиша проблем в мрежата дето не съм виждал, ама се учудих, че никой не е написалл тук, че е пусната мрежата.
Украйна, победа!

• View Profile
    • Email
« Reply #336 on: 04.10.2016, 22:34:55 »
Малко преди 20:00 часа видях Портокала на път за сп. Почивка. Може и да не е отивал чак там, но със сигурност е било след сп. Явор, защото поне до там шофьорът нямаше намерение да спира. Шкодите се движеха нормално.

Offline transtriumf

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #337 on: 30.11.2016, 08:07:03 »
Вчера следобед Шкода по 88 е скъсала мрежата на бул. "3-ти март" между сп. Огоста и Янтра посока Владиславово.

Човек не е ли засадил поне едно дърво и не се ли е возил на Икарус не е живял.

Offline Mammoth

• Moderator
  • Нямам спирка
  • ČKD
    • View Profile
« Reply #338 on: 30.11.2016, 11:06:51 »
Започна да става студено и мрежата почна да се къса. :rolleyes:

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #339 on: 30.11.2016, 16:09:21 »
Започна да става студено и мрежата почна да се къса. :rolleyes:
Ама да бе :) варненския сруд според ДАП-а сигурно е арктически. Най-големия студ в континента. В София обаче, нали е тропик и не им се къса мрежата. Добре, че няма трамваи и метро, че ще се накъсат от сруд релсите. :)
Украйна, победа!