Author Topic: Осветлението във возилата  (Read 25710 times)

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Осветлението във возилата
« on: 24.05.2007, 03:47:20 »
Quote from: Ikarus
...Много ми хареса в 2051 мисля,че беше няколко от лампите му бяха от автобус Икарус такива малки,жълти крушки,но с тяло на оригинална тролейбусна лампа от Икарус.
Е то това е най-гадното на автобусите, наред с гадната воня на прах и изгорели газове- липсата на луминисцентно осветление и сумракът, който цари вътре...

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #1 on: 24.05.2007, 04:24:10 »
Quote from: difian
Е то това е най-гадното на автобусите, наред с гадната воня на прах и изгорели газове- липсата на луминисцентно осветление и сумракът, който цари вътре...

Автобуси с оригинални ослепителни тела почти не останаха. и на Дупнишките започнаха да им слагат луминисцентно

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2 on: 24.05.2007, 12:53:09 »
Quote from: etnies
Автобуси с оригинални ослепителни тела почти не останаха. и на Дупнишките започнаха да им слагат луминисцентно
то така и трябва  Аз съжалявам, че само на малашевските Икаруси слагат луминисцентни...

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #3 on: 24.05.2007, 18:04:47 »
Quote from: ozzy
то така и трябва  Аз съжалявам, че само на малашевските Икаруси слагат луминисцентни...

E защо съжаляваш? То си е за радост - луминисцентните тела дават повече светлина, а и са по-издържливи...

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #4 on: 24.05.2007, 18:48:36 »
Quote from: etnies
E защо съжаляваш? То си е за радост - луминисцентните тела дават повече светлина, а и са по-издържливи...
не ме разбра - съжалявам, че не слагат на дружбенските и землянските

Offline Ikarus

• Маниак
    • View Profile
    • http://
« Reply #5 on: 26.05.2007, 18:27:25 »
Quote from: ozzy
Да те слагат луминисцентни,но в целия автобус само три са свързани и светят  

А и според мен луминисцентните лампи светят гадно,едно такова ярко бяло гадно е

Offline Bus_lover

• Нямам спирка
  • Закривай!
    • View Profile
    • Email
« Reply #6 on: 26.05.2007, 18:56:25 »
Да, ама така един вестник не можеш да прочетеш (не че аз чета вестници и то в автобуса, но да речем теоретично), а и ако ти паднат парите вечер на пода, няма да успееш да ги видиш. Само три лампи светели викаш? Ми той водачът може да не ги е пуснал всички, ако пътниците са били малобройни в онзи момент. Аз например съм виждал в Бургас как един шофьор угаси половината лампи, когато автобусът се поизпразни.
Quote from: Анонимен мераклия
искам да започна работа като проверител към Бургасбус имам више образувание!

Чакам, чакам, останах си с чакането...

Монолог, ама всички скришно го четат и обсъждат!

Offline Ikarus

• Маниак
    • View Profile
« Reply #7 on: 26.05.2007, 22:11:27 »
Quote from: Bus_lover
Да, ама така един вестник не можеш да прочетеш (не че аз чета вестници и то в автобуса, но да речем теоретично), а и ако ти паднат парите вечер на пода, няма да успееш да ги видиш. Само три лампи светели викаш? Ми той водачът може да не ги е пуснал всички, ако пътниците са били малобройни в онзи момент. Аз например съм виждал в Бургас как един шофьор угаси половината лампи, когато автобусът се поизпразни.
E да затова,че светят по-силно си прав  Но има ли такава "екстра" да светят само част от лампите щот и автобуса бе средно пълен и вътре беше като в пещера

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #8 on: 27.05.2007, 18:03:17 »
Абе то да ви кажа,не е много хубаво и да е много силно осветлението,защото навън нищо се не види,само си виждаш отражението в стъклото,особено ако пътуваш по извънградски път или по неосветена улица/булевард. А пък и много затруднява шофьора,защото всичко му се отразява в предното стъкло. Иначе и аз съм ЗА луминисцентно осветление. Проблема с видимостта също се решава. Например при Ден Оудстен,при 5031 например при предните лампи има насочващи се решетки и са насочени да светят назад.
« Last Edit: 27.05.2007, 18:03:40 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Vanko-hola

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #9 on: 27.05.2007, 23:07:06 »
Еми в повечето случаи водачите не светват най-предните 1-2 лампи.  Това е при по-новите автобуси. Така не се отразява. Верно- има случаи да спират осветлението като се изпразни рейса и останат 3-4 човека.

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #10 on: 28.05.2007, 17:48:57 »
Quote from: Vanko-hola
Еми в повечето случаи водачите не светват най-предните 1-2 лампи.  Това е при по-новите автобуси. Така не се отразява. Верно- има случаи да спират осветлението като се изпразни рейса и останат 3-4 човека.
пести нафта  

Offline Marti

• Наистина съм луд
  • RADIO ENERGY The Best Of 90s Music
    • View Profile
    • www.dinita.net
    • Email
« Reply #11 on: 29.05.2007, 01:11:10 »
Quote from: Repcho
пести нафта  
По голяма част от Варненските Чавдари които са по линия 2 на Аспарухов мост си изгасят осветлението и като се стигне в Аспарухово малко преди спирките се пуска    

Offline Vanko-hola

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #12 on: 29.05.2007, 10:32:29 »
То щото мноо голямо осветление имат тези бракми     Няма мноо голяма разлика с/без осветление при тези Чавдари

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
« Reply #13 on: 29.05.2007, 10:56:22 »
На малашевските Икаруси, които ги ремонтират в Омуртаг и слагат по 6 луми лампи. Лошото е, че обикновено се пуска едната серия - 1 отпред и 2 отзад и въпреки всичко е по-светло, отколкото Икарус, в който му светят всичките оригинални плафони.

Много съм доволен от осветлението на чешките трамваи - ъам има по 9 дълги луми лампи и всичките са на една серия. Обикновено не работи само първата вдясно, защото тя е почти в кабината.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline Ikarus

• Маниак
    • View Profile
« Reply #14 on: 01.06.2007, 19:55:59 »
Quote from: Vanko-hola
Аз мисля,тъй като в почти всички тролеи Икарус предните лампи не светят,аз мисля,че нарочно или са свалили крушките или са скъсали жичкие.

Offline x3m

• Наистина съм луд
    • ICQ Messenger - 319415660
    • View Profile
    • Спирка.org
    • Email
« Reply #15 on: 01.06.2007, 20:09:07 »
на първите лампи или им свалят бушона или директно ги режат от мрежата или ги връзват на 3та секция. причината е че се получава ефекта екранизация в огледалата за дано виждане и заслепяват водача.

Offline conecto

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 303555835
    • View Profile
    • Email
« Reply #16 on: 02.06.2007, 23:13:55 »
Интересно е, че в Малашевските БМЦ светят по три лампи, но са напълно достатъчни.

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
« Reply #17 on: 04.06.2007, 17:48:35 »
Quote from: conecto
Интересно е, че в Малашевските БМЦ светят по три лампи, но са напълно достатъчни.

Е то е на 3 серии осветлението в салона, една серия включва 2 лампи.

Ако питате мен, на всички превозни средства освелтението трябва да е на една серия, както в чешките трамваи. Писна ми от цигании - сега ще ти включа 5 лапи от 17 и т.н.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #18 on: 19.06.2007, 18:20:54 »
По А 3, когато има мъгла често се спира цялото осветление след Кокалянско ханче, защото няма никаква видимост през предното стъкло. Много приятно се пътува на тъмно. Или пък е включена секцията откъм вратите (една отпред, две отзад).
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline AREN4O

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #19 on: 19.06.2007, 18:57:13 »
Quote from: emo
Е то е на 3 серии осветлението в салона, една серия включва 2 лампи.

Ако питате мен, на всички превозни средства освелтението трябва да е на една серия, както в чешките трамваи. Писна ми от цигании - сега ще ти включа 5 лапи от 17 и т.н.

Абсолютно съм съгласен с Емо за циганиите. Изобщо не е приятно да се возиш на тъмно или с една включена отпред и една отзад плафониера при наличието на толкова много осветителни тела. Едва ли всичките са в неизправност.