https://bntnews.bg/news/zaradi-choveshka-greshka-dva-vlaka-shtyaha-da-se-sblaskat-chelno-1286916news.html
Като човек, който се занимава с телевизия от доста време, имам основания да смятам че видеото, което се вижда в репортажа им е чисто илюстративно. В началото на репортажът се вижда как влиза влак в гарата от страна Лакатник. Малко по-натам, когато очевидката разказава, се вижда отново влак, който "влиза" в гара Своге "на заден ход" с доста прилична скорост. Ако се вгледате внимателно, ще видите кристално ясно че това е същият влак, със същия състав и локомотив, който се вижда и в началото на репортажа, сниман на заминаване, просто е монтиран наобратно. Принципно би било редно колегите да сложат плочка, в която да пише че кадрите са възстановка и са чисто илюстративни, в противен случай зрителят се вкарва в умишлена заблуда.
Може би си прав. Благодаря ти за проницателния поглед!
Значи журналистите целенасочено манипулират зрителите, без да информират, че това е възстановка.
Тъжното е, че на базата на фалшив запис, уважаван член на този форум (особено по железопътните теми) прави някакви твърдения - за това, че влакът навлиза толкова бързо, колкото трябва и за това, че е имало представител на превозната бригада. само и само, за да ме дискредитира, защото не е съгласен с моите политически възгледи.
Ето защо трябва да има транспортна полиция. За по-младите ще кажа, че това бяха едни чичковци полицаи, които пътуваха във влаковете (обикновено по двама) и правеха обходи на целия влак, за да наблюдават за спазване на реда. Също така помагаха на превозната бригада, ако някой прави проблем (например няма билет за 1 класа и не иска да се премести). Такива имаше и по гарите и друга транспортна инфраструктура. Преди много години съм ставал свидетел на това как се справят с буен пътник без билет. Само ще кажа, че със сигурност този човек повече не си е и помислил да пътува гратис.
Забележете как журналистката прави тежки манипулации, за да плаши зрителите. На третата минута от видеото обяснява как случката била "жив късмет". И плаши хората с хипотетична ситуация, при която има нападение над машинист в движение и как това щяло да застраши всички пътници.