Иначе е много приятно да караш автомат, робот, DSG (това с двата съединителя) и т.н.
Да караш кола точно с DSG не е нито приятно, нито разумно, още повече добре от финансова гледна точка. Една от най-калпавите автоматични кутии на VAG-групата.По отношение на Дачия, да, пластмасите са евтини, но не може и да очакваш повече за тези пари. На практика, за цената на нова напомпана Дачия може да вземеш премиум автомобил втора употреба, и то на възраст 5-7 години, дори не и актуалния модел. Това също трябва да се има предвид.
Лично мнение, но в тази ситуация е най-добре New_Passenger да огледа, да се качи да кара няколко различни марки, да го обмисли и да вземе тази кола, която най му допада. Жени и коли има много и различни, за всякакви вкусове - при някой още със сядането знаеш, че е твоята кола; има и други, които са прехвалени, но отвътре просто не те радват 
ПП - от Мазда нямам впечатления, но хибридите на Тойота са качествени и не създават сериозни проблеми.
Ами честно казано, не съм карал DSG. Но под приятно имам предвид това, че не натискаш педала на съединителя и че не премяташ постоянно скоростния лост в ръката си. Особено, ако ти се налага да караш много градско. Не, че са ми проблем механичните скорости, ама мързеливото си е мързеливо.

А за негативната страна на финансовия аспект, ясно.
Иначе, когато пуснаха първия DUSTER, (споменавали и сме по-рано в темата), най-евтиния вариант струваше малко над 18 000 лева, но само с предно предаване, стоманени джанти, черни брони и възможно най-постното оборудване. За някой "напомпан" модел, предполагам, че трябва да доплатиш доста. А и SUV без 4х4... Нещо не ми допада идеята

, въпреки че си има своята логика.
За най-калпавото изпълнение на VAG, най-лошата слава според мен има multitronic на АУДИ, Според един мой познат, специалист по чип тунинг, почти задължително издава багажа без време. Но не съм сигурен и не мога да споря.
Да, нека огледа и пробва човека и както казваш, която му допадне. То е твърде субективно, наистина.
А Мазда какво общо има? Предполагам, че имаш предвид НИСАН...