Author Topic: Aвтомобили  (Read 614118 times)

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Aвтомобили
« Reply #1300 on: 20.09.2012, 01:19:16 »
Авенсис - колкото по-нов, толкова по-добре. Няма да сгрешиш с този модел.

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #1301 on: 20.09.2012, 22:43:56 »
Произведен в Турция, честито.
Спрете си просташките мнения !

Offline я л т а

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1302 on: 20.09.2012, 22:48:04 »
Ето това е автомобил, но е БИЛ ! След съприкосновение с бус Мерцедес, навлиза в насрещното платно и "отрязва" един бетонен стълб, спирайки в дървото, колата е Мерцедес CLS-320. Снимката е от днес:

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1303 on: 20.09.2012, 23:18:08 »
Ул. Тодор Каблешков, след пазар Борово посока бул. България, малко преди кръстовището. Съдя по снимката :P А катастрофата не е никак лека :(

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #1304 on: 21.09.2012, 09:44:55 »
Произведен в Турция, честито.

Конкретно Авенсис никога не е произвеждан в Турция... А дори и да беше, качеството на голямата част сглобени в Турция автомобили няма нищо общо с тенденцията, която се забелязва при автобусите. Ето линк по въпроса какво къде произвежда Тойота в Европа http://www.toyotatr.com/?m=p&pid=22

Конкретно при Тойота, Хонда и Хюндай качеството е на същото равнище, каквото е и в останалите заводи на компаниите. При Рено нещата не стоят точно така.
« Last Edit: 21.09.2012, 09:47:04 by The Freshmaker »
А всъщност София можеше да бъде един прекрасен град, ако имаше друго управление и ако 70 процента от населението му беше друго...

Offline tauri

• Превозвач
  • Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #1305 on: 21.09.2012, 10:56:19 »
Това е много далеч от истината. Има съществена разлика в производствения процес при Тойота  в Турция, Чехия, Англия и Япония. При различните модели дават различна гаранция за купето при турските е най-малка  ;)
The Grand Tour

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
« Reply #1306 on: 22.09.2012, 02:14:27 »
Авенсисът има едно останало добро име от модела, който беше 1998-2002/2003г. Вторият авенсис - който се кара най-много из България, е средна работа. Може и по-зле, но дали това е достатъчно, че да му оправдае покупката? Аз мисля, че не. Авенсисите имат адски скъпа подръжка, май от японските возила само Мазда и Субару имат по-скъпи подръжки и резервни части. Плюс е, че не се произвежда в Турция - факт е, че турските Ауриси гният, да не говорим за Корола-Версо.

Не съм от феновете на Форд, но избирайки между него и авенсис - аз бих взел мондео-то. Мондео е от най-доказалите се модели на Форд, с много здрави двигатели.

Защо не се насочиш към ето нещо подобно?

Шкода Октавия преди последния фейслифт. За парите от Мондео или Авенсис взимаш без проблеми 1.9 TDI 105 к.с. или 2.0 TDI 140к.с (като втория двигател е по-проблемен обаче) с доста прилични екстри. (Аз карам такава, само че 1.6 MPI)

Абе от доста отдавна трябва да представя Октавията която карам, ама все забравям......ще го коригирам утре.

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #1307 on: 22.09.2012, 08:48:15 »
Хаха, лично аз забелязвам че лобираш за нея от доста време! :P

Offline vesko76

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1308 on: 22.09.2012, 11:39:29 »
Ето че стана време да представя това, за което лобирам доста отдавна  :D

Моделът е Skoda Octavia 2 TOUR - или по-уточняващо: Това е специален модел на Октавия, който се произвежда от януари 2011 до сега, с фейслифт от 2004-2008г, но с интериора на Октавия след 2009г. (Въшност на старата Октавия, но със салона на новата :) ) Понеже със семейството искахме да е нова / складова колата, не можехме да си позволим изцяло новата Октавия.

Ето три снимки на колата:

Двигателят е 1.6 MPI 102к.с. - чист атмосферен бензин. Въртящият му момент е 148 Nm, който го достига при около 3500 оборота.

Плюсовете са много тихият двигател - поради липсата на турбина няма какво да шуми. Особено около 90км/час колата е най-тихата, която съм срещал до момента. Съответно комфортът е несравним. Бордкомпютърът, който ми беше задължителен при покупката, е с много приятен за окото дисцплей, за разлика от предишната Октавия, чийто дисцплей е в едно гадно зеленикаво. Багажникът - най-огромният в своя си клас - 580л. за хечбека, 630 за комбито. За сравнение - Тойота Авенсис (която кола е в горния клас) е само с 25л. по-обемен багажник, а струва двойно повече.

Недостатъци - липса на 6-та скорост. След 120-130км/час оборотите са над 4000 и вече се появяват леки шумове. Но най-вече и разходът се качва. Не разбирам защо от Шкода не са сложили още една скорост, за магистрала.
Втори недостатък - ако се вземе без парктроник - буквално не знаеш къде се намира задницата. Огромният багажник е плюс за покупки и пазаруване, но при паркиране е много голям кошмар. Все пак се преживява - страничните огледала са много големи и се вижда достатъчно. Все пак задното паркиране не е елементарна работа.
За процесът на закупуване - малко по-късно ще споделя как съм я избрал колата.

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1309 on: 22.09.2012, 13:35:01 »
Де що е Фолксваген Груп произведено след 1999 год. не препоръчвам на никого. На шефът ми А8-цата не е пропуснала месец да не влезе в сервиза на Порше, след като навърши годинка (сега е на 3) а кара внимателно и не повече от 2-3000 месечно. Служебните ни Сеат Ибиза пък бяха с качество съизмеримо  само с Лада и може би Тата. Голяма част от портфолиото двигатели на VW просто не струват. Един познат наскоро купи 8 годишна Октавия, уж всичко ОК, ама на връщане от морето след Н.Загора е карал със свалено едно от стъклата на задните врати - смъкнало си се само и по никакъв начин не пожелало да се върне - доста досадно.
За Форд немците имат една показателна поговорка - "На отиване с Форд, на връщане с влак"...  ;)
Само скоропостижното закриване на Столичен Автотранспорт ЕАД би гарантирало на софиянци ежедневно комфортно и безаварийно пътуване с автобус в градски условия, което априори би увеличило дялът на превозите на обществения транспорт и би повлияло положително на трафика в столицата!

Offline Tony

• Защо пиша толкова много?
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Форум за градски Транспорт Варна
« Reply #1310 on: 22.09.2012, 13:52:44 »
На шефът ми А8-цата не е пропуснала месец да не влезе в сервиза на Порше, след като навърши годинка (сега е на 3) а кара внимателно и не повече от 2-3000 месечно. Служебните ни Сеат Ибиза пък бяха с качество съизмеримо  само с Лада и може би Тата. Голяма част от портфолиото двигатели на VW просто не струват. Един познат наскоро купи 8 годишна Октавия, уж всичко ОК, ама на връщане от морето след Н.Загора е карал със свалено едно от стъклата на задните врати - смъкнало си се само и по никакъв начин не пожелало да се върне - доста досадно.
Не препоръчвам на никого да посещава официалните сервизи  на VW за такива дреболии. Там има само зубърчета без практически опит, които си мислят, че като имат софтуер могат да оправят всичко. В повечето случаи проблемът е елементарен, а ако компютърът не оправи нещата изобщо не им се занимава.
По-добре в някой сервиз, специализиран с конкретният проблем.

RIP 8155 (1992-2019), 8157 (1990-2019)

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #1311 on: 22.09.2012, 16:11:39 »
Oт гамата на VW за нас най-подходящи сa Шкодите. Честито на Веско за Октавията, жалко че не е комби. Особено Scout-a е супер здрава и  стабилна кола - дори при 220 км/ч

Offline vesko76

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1312 on: 22.09.2012, 16:34:42 »
Благодаря за поздравленията.  :)

Шкода е най-читава откъм съотношението цена/качество за България. Най-големия и плюс са евтините части. Че след време ще се троши, при това повече от бившия ми Ситроен, съм съгласен. Затова пък и подръжката ще е евтина. Общо взето това надделя при избора.

Скаутът е много добро ниво на оборудване - колата идва с фабрична Защита от лоши пътища - метална кора под двигателя (стандартната кора е пластмасова и също съм доволен от нея) и повдигане на каросерията с няколко милиметра спрямо стандартното разположение. Из Русия се кара много масово Октавия или Йети Скаут, доста са здрави.

Комби не искахме по лични причини. Важното беше да си вземем хечбек, задължително със задна частичка, каквато си и поръчахме и доплатихме.

Та по избора малко детайли. Основната дилема беше с Тойота Аурис. И двете коли се движеха в диапазона на 23 500 - 24 000лв, когато ги гледахме. Аурисът, който харесахме, е с двигател 1.33 Dual VVT-i 101к.с. с въртящ момент 128 Nm. Общо взето само за данъка ме е яд, защото на Ауриса щях да му плащам около 120лв годишно, а Октавията е 102к.с. и отива в горната категория, затова данъкът е почти 300лв.

Карах и двете коли. Октавията определено дърпа, едно че тежи само около 1150кг, Аурисът е почти 1270кг. А двигателят му е с по-малък въртящ момент. ДАже като го тествах на Цариградското, на баира на Алея Яворов, тръгвам да го  :laugh: настъпвам :laugh: А отдясно един Хюлиез ме изпреварва  :laugh: Тромаво купе, тежичък е, не му стига мощност определено.

На Тойота определено не ми харесват огромните опашки в ТМ Ауто София. Недай боже колата влезе за нещо - за 3-4 месеца можеш да я забравиш. И в това отношение червена точка за Еуратек.

Иначе на мен най-много ми е мерак за Шкода Супърб. Като поработя малко в Германия, ще пробвам да си я позволя след време :)
« Last Edit: 22.09.2012, 23:06:07 by vesko76 »

Offline я л т а

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1313 on: 22.09.2012, 22:55:31 »
"Шевролет Корвет", днес около 13.15 часа, при ВЕЦ- Пасарел, излетял от пътя през мантинелата, та в дерето:

Шофьорът на 41 год. е загинал на място, колега от фото- форума:
http://photo-forum.net/forum/read.php?f=48&i=1993703&t=1993703&offset=all

а спътникът му на 30 год. е откаран в Окръжна болница с тежки травми.
« Last Edit: 23.09.2012, 21:37:32 by я л т а »

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #1314 on: 23.09.2012, 03:51:58 »
@vesko76 - не е ли седан?

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #1315 on: 23.09.2012, 11:01:49 »
@vesko76 - не е ли седан?
Октавия седан на практика няма - силуетът на каросерията е като на седан, но и при двете поколения има голям заден капак като на хечбек, а не малък като на седан.  :)
А всъщност София можеше да бъде един прекрасен град, ако имаше друго управление и ако 70 процента от населението му беше друго...

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #1316 on: 23.09.2012, 12:24:37 »
Октавия седан на практика няма - силуетът на каросерията е като на седан, но и при двете поколения има голям заден капак като на хечбек, а не малък като на седан.  :)
Май ги има и двете- същото съм го забелязал и при Форд Мондео и още по-любимият ви Авенсис. Има вариант с чистачка и по-полегато стаъкло и това е хечбек, има си и с по-вертикално задно стъкло, без чистачка и по-голяма врата на багажника- класически седан. При Супърб сега е още по-интересно. Там ги има и двата варианта- да ти се отваря само вратата на багажника или да ти се вдига и задното стъкло...

http://www.youtube.com/watch?v=q0uZQQO6OLU&feature=player_embedded#t=801s
« Last Edit: 23.09.2012, 12:26:11 by difian »

Offline vesko76

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1317 on: 23.09.2012, 17:39:52 »
При Октавия отдавна няма версия седан. Може би в най-първата версия от 1996 да е имало, при О2 - след 2002г. всичко е хечбек.

При Супърба са вече два вариантите, да. Клипчето, което е дал дифиан, е много интересно, показва любимият ми бензинов двиганел - 3.6 FSI, 24V. Интересен факт е, че хърватската полиция, а отскоро и в някои кантони в Швейцария, са само с такива Супърби, с точно този двигател, за полицейски коли.

Offline я л т а

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1318 on: 25.09.2012, 22:48:50 »
В събота се разходих до Пловдив, където имаше честване- юбилейно- 20 год. "РЕТРО КЛУБ"

Ето линк към снимките:
http://www.album.bg/yalta_2/

Offline Bus_lover

• Нямам спирка
  • Закривай!
    • View Profile
    • Email
« Reply #1319 on: 26.09.2012, 01:30:18 »
Браво за попаденията - най-сетне някои от нас да си поплакнат очите в истински коли, а не в захаросани пластмасови играчки в увеличен размер, които ни се пробутват за модерни автомобили. Преди 4 години и аз бях наснимал доста ретро коли на изложение в Бургас и си мислех да кача фотосите, ама докато се наканя, вехтата щайга крашна и по-голямата част от колекцията ми през годините, включително и снимките на ретро колите (освен на една Чайка), се изгуби безвъзвратно. Така че браво и мерси за щедростта да ги споделиш с нас, преди да е станало твърде късно  :fan:

И за да не съм съвсем офф-топик, ето ги снимките на въпросната Чайка, като се надявам, че не съм ги пускал преди 4 години:
Quote from: Анонимен мераклия
искам да започна работа като проверител към Бургасбус имам више образувание!

Чакам, чакам, останах си с чакането...

Монолог, ама всички скришно го четат и обсъждат!