Да съживим малко темата.
Скъпи съфорумци, днес бях в Монтана, за съвсем краткото си време на престой успях да уловя няколко неща. Говорих с диспечерката на автогарата, тя била към Монтана АТ и ми сподели, че градският бил редовен. Показа ми къде да отида, за да мога да ги снимам и съответно зачаках на спирката на бул. Христо Ботев до самата автогара. Вътре в автогарата има две зарядни станции, другите са в МВР-то или пожарната (така казаха водачите на електробусите). На спирката има разписание, което лично мен не ме ориентира и не го разбирам особено, но това си е мой проблем. Имаше хора на спирката, поразпитах ги за градския дали е редовен и те казаха, че са много доволни, бил е редовен, бърз и удобен. Споменаха няколко човека, че електробусите се движели отскоро, и то заради нареждане на "по-горни нива". Зачаках аз чинно, и започнаха да идват градски автобуси. Дойде първо линия №1 (Мала Кутловица - Кошарник - М. Кутловица - Mercedes-Benz Sprinter City 65, докаран от Мюнхен - снимка има негова надолу). След него дойде автобус по линия №10 (Младост 2 - ОББ - Карсан Джест). След това дойде и дългоочакваният за мен електробус - обаче, интересното е, че не спря на спирката, а директно я подмина и влезе в автогарата, беше по линия №10, след няма и две минути отново се показа на хоризонта още един електробус (за справка, това са Otokar e-Centro C от 08/2025 година - 6 броя), който отново подмина спирката и директно влезе в автогарата. Снимах ги, заговорих се с шофьорите и влязох вътре да снимам единият. Цена на билетчето - редовен е 1.02€, за ученици е 0.92€, което за мен лично е висока цена. Действително електробусите са приятни и доста просторни вътре, имат места в повече. Водачът сподели, че са удобни, хубави, но не и практични. Работят на две смени. Едни излизат сутрин, други следобед. Тези двата, които аз хванах се връщаха от първата смяна и съответно ще ги зареждат за утрешните курсове. От сутринта до 13 часа (моментът на снимките), електробусът е изминал около 160 км. и е на 30 процента батерия. Водачът бе категоричен, че не стига батерията, тя даже е и зареждана каза, а дори се притеснява през зимата, когато трябва да пуска парно през цялото време и тогава е сигурен, че няма да издържат и цялата смяна. Но, фактите са си факти, и аз лично видях повече дизелови градски автобуси, вместо електробусите. Един беше в гаражана на Монтана АТ, друг на автогарата паркиран, трети блуждаеше из града... Не ми е ясно и друго, на Карсаните пише "Bononia Express", на другите не пише нищо, а на трети си пише "Монтана АТ". Кой всъщност е операторът, нямам идея. Бонония експрес оперираше във Видин през периода 2012-2015, а вътре в гаража на фирмата си личат градските МАН-ове NM192, които са бракувани най-вероятно и няма да излязат на линия.
Вчера обаче бях в Лом, там транспортът е не на друго ниво, а на друга вселена.

Градските курсове се изпълняват със Спринтери 412Д, мой набор, а линиите до селата от същите микробуси. Има и превоз на ученици, тях Монтана АТ ги вози с Mercedes-Benz Intouro II - внос от Чехия, и с бяла Setra S315UL, внесена от Франция наскоро. Сиптом-В пък вози учениците с градска Setra S315NF - внос от Германия. Нещо интересно, в гаража на Монтана АТ в Лом се виждат и останали Mercedes-Benz O303, които са си реликви, но не се движели ми казаха.. По Монтана също не могат да се видят такива в движение вече.
Стана дълга темата, но който я прочете, получава подарък

(приятелско потупване по рамото

)

Това Интуро превозва ученици в Монтана, отново е на Монтана АТ, но няма бранд по него, съдейки по регистрацията е новорегистрирано не отдавна.

Прословутото разписание на спирката на бул. Христо Ботев