Author Topic: Видин, Монтана  (Read 75539 times)

Offline p5yo

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Last Edit: 29.08.2025, 11:40:59 by difian »

Offline Kingpin

• Наистина съм луд
    • View Profile
Re: Видин, Монтана
« Reply #221 on: 16.10.2025, 12:02:50 »
Една блага вест...
https://bnr.bg/vidin/post/102226096/vidin-privlicha-57-mln-leva-po-evropeiska-programa
Единадесет проекта на Община Видин на обща стойност 57 млн. лева са одобрени за финансиране по Програма „Развитие на регионите“.
С близо 15 млн. лева ще бъдат закупени нови електрически автобуси, зарядни станции, както и ще бъдат модернизирани транспортната инфраструктура и улици по маршрутните линии на обществения транспорт.

Offline BulgariaBuses

• Запален по ГТ
  • Транспортът във Видин
    • View Profile
    • AntonioM buses photos
« Reply #222 on: 20.10.2025, 14:36:37 »
Днес присъствах на пресконференция на община Видин в която изложиха план за „Подобряване на устойчивата градска мобилност на община Видин“. Изложиха фактите, сроковете и идеите си, а по темата за градски транспорт стана ясно следното;
Ще се закупят 5 електрически автобуси, с 6 зарядни станции (5 бавнозарядни и 1 бързозарядна), като партньори са и трите местни фирми при нас, Алексиев, Чародей 13 и Вентотур. Идеята на общината е тези електробуси да обслужват селата без транспорт и да им осигурят на всеки час и половина автобус от селото до града. Зададох им въпрос относно капацитета на местата и вместимост, на която ще заложат в обществената поръчка и те отговориха, че обмислят да са средни миди бусове. Проектът е от 2028-ма година август месец, така че, предстои да видим.  :neznam:
Транспортът във Видин

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #223 on: 20.10.2025, 16:35:49 »
Лайкнах, че си ходил и ни споделяш, а не заради споделеното...

Преди няколко години работих по ОУПО на община Грамада, но това не ме прави компетентен по проблемите в общината и областта като цяло. Защо в момента тези населени места нямат транспортно обслужване и в какво ще се отразява голямата промяна като се докарат новите електрически превозни средства? Още 2 години и половина какво правим с живущите и желаещите да пътуват до тези населени места?!?

Бележка под черта: Малоумно е какви политики водят местните ни власти, а и на по-горните нива: работят да печелят разни проекти и да ги изпълняват, а не да задоволяват реалните нужди на населението и да изграждат условия за по-качествен живот....  :help:

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #224 on: 20.10.2025, 17:47:55 »
Ще се разчита на малобройните междуградски автобуси, Видин май има и някакви уж градски линии с по няколко курса на ден.  :rolleyes:

Offline Kingpin

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #225 on: 21.10.2025, 17:21:32 »
Местната власт кой знае какви чудеса не може да направи. Може да разчита на подобни евро проекти и горе-долу дотам. Видинският регион по принцип има голям потенциал. Но за да идват нови инвеститори, да влагат пари и да създават качествени работни места - трябва добра инфраструктура - голям проблем на тази област. И разбира се политическата обстановка - това е не по-малък проблем. Все пак ред неща от местното управление зависят от централната власт. Значително могат да се раздвижат нещата след пускането на Магистралата Видин-Ботевград. А още повече - бъдещия тунел под Петрохан - надявам се все някога да го направят.
« Last Edit: 21.10.2025, 17:23:45 by Kingpin »

Offline Kingpin

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #226 on: 24.04.2026, 20:32:26 »
Малко инфо ще споделя от Монтана. Пуснали са новите електробуси. Не знам точно от кога - може би е от скоро. На автогарата има нова спирка, с табло с разписания. Има цели 11 линии, които спират на тази спирка. Има и качено разписание в сайта на общината. Естествено не е направено на столично ниво, но определено е стъпка напред  8)

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #227 on: 25.04.2026, 13:31:22 »
От 19.12.2025 са в експлоатация новите електробуси. Уви много информация и снимки няма.

Offline Kingpin

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #228 on: 28.04.2026, 09:11:33 »
Да, и аз разбрах сега, че електробусите за Монтана са пуснати декември.
Всъщност това е съвместен проект на Монтана и Враца за 14 електробуса - 8 за Враца, 6 за Монтана.
Тези за Враца са Карсан, а за Монтана - Отокар. Карсаните са пуснати още някъде август-септември - 6 от тях, а последните 2 са пуснати преди месец.

Offline BulgariaBuses

• Запален по ГТ
  • Транспортът във Видин
    • View Profile
    • AntonioM buses photos
« Reply #229 on: 02.10.2026, 21:42:51 »
Да съживим малко темата.  :)
Скъпи съфорумци, днес бях в Монтана, за съвсем краткото си време на престой успях да уловя няколко неща. Говорих с диспечерката на автогарата, тя била към Монтана АТ и ми сподели, че градският бил редовен. Показа ми къде да отида, за да мога да ги снимам и съответно зачаках на спирката на бул. Христо Ботев до самата автогара. Вътре в автогарата има две зарядни станции, другите са в МВР-то или пожарната (така казаха водачите на електробусите). На спирката има разписание, което лично мен не ме ориентира и не го разбирам особено, но това си е мой проблем. Имаше хора на спирката, поразпитах ги за градския дали е редовен и те казаха, че са много доволни, бил е редовен, бърз и удобен. Споменаха няколко човека, че електробусите се движели отскоро, и то заради нареждане на "по-горни нива". Зачаках аз чинно, и започнаха да идват градски автобуси. Дойде първо линия №1 (Мала Кутловица - Кошарник - М. Кутловица - Mercedes-Benz Sprinter City 65, докаран от Мюнхен - снимка има негова надолу). След него дойде автобус по линия №10 (Младост 2 - ОББ - Карсан Джест). След това дойде и дългоочакваният за мен електробус - обаче, интересното е, че не спря на спирката, а директно я подмина и влезе в автогарата, беше по линия №10, след няма и две минути отново се показа на хоризонта още един електробус (за справка, това са Otokar e-Centro C от 08/2025 година - 6 броя), който отново подмина спирката и директно влезе в автогарата. Снимах ги, заговорих се с шофьорите и влязох вътре да снимам единият. Цена на билетчето - редовен е 1.02€, за ученици е 0.92€, което за мен лично е висока цена. Действително електробусите са приятни и доста просторни вътре, имат места в повече. Водачът сподели, че са удобни, хубави, но не и практични. Работят на две смени. Едни излизат сутрин, други следобед. Тези двата, които аз хванах се връщаха от първата смяна и съответно ще ги зареждат за утрешните курсове. От сутринта до 13 часа (моментът на снимките), електробусът е изминал около 160 км. и е на 30 процента батерия. Водачът бе категоричен, че не стига батерията, тя даже е и зареждана каза, а дори се притеснява през зимата, когато трябва да пуска парно през цялото време и тогава е сигурен, че няма да издържат и цялата смяна. Но, фактите са си факти, и аз лично видях повече дизелови градски автобуси, вместо електробусите. Един беше в гаражана на Монтана АТ, друг на автогарата паркиран, трети блуждаеше из града... Не ми е ясно и друго, на Карсаните пише "Bononia Express", на другите не пише нищо, а на трети си пише "Монтана АТ". Кой всъщност е операторът, нямам идея. Бонония експрес оперираше във Видин през периода 2012-2015, а вътре в гаража на фирмата си личат градските МАН-ове NM192, които са бракувани най-вероятно и няма да излязат на линия.
Вчера обаче бях в Лом, там транспортът е не на друго ниво, а на друга вселена.  ;) Градските курсове се изпълняват със Спринтери 412Д, мой набор, а линиите до селата от същите микробуси. Има и превоз на ученици, тях Монтана АТ ги вози с Mercedes-Benz Intouro II - внос от Чехия, и с бяла Setra S315UL, внесена от Франция наскоро. Сиптом-В пък вози учениците с градска Setra S315NF - внос от Германия. Нещо интересно, в гаража на Монтана АТ в Лом се виждат и останали Mercedes-Benz O303, които са си реликви, но не се движели ми казаха.. По Монтана също не могат да се видят такива в движение вече.
Стана дълга темата, но който я прочете, получава подарък  :D (приятелско потупване по рамото  8) )
 :arrow:
 :arrow: Това Интуро превозва ученици в Монтана, отново е на Монтана АТ, но няма бранд по него, съдейки по регистрацията е новорегистрирано не отдавна.

:arrow: Прословутото разписание на спирката на бул. Христо Ботев
Транспортът във Видин

Offline Kingpin

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #230 on: Yesterday at 21:18:40 »
Благодарско за снимките и инфото!
160 км и 30% батерия - значи може към 200 км да измине при оптимални условия (без задръствания, без климатизация). Това за Монтана малко ли е? Ми то един автобус по натоварена софийска линия като 72 прави по ~200 км на ден.