Author Topic: Метростанции от Трета метролиния  (Read 58600 times)

Offline Sofiametro

• Писател
  • **
  • Фен на Метровагонмаш!
    • View Profile
Re: Метростанции от Трета метролиния
« Reply #140 on: 08.07.2020, 18:27:34 »
Всъщност най-зле е било в Овча купел.
https://www.facebook.com/groups/388000838205333/permalink/1168462153492527/

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #141 on: 08.07.2020, 18:45:27 »
Леле, това през подлезите ли е нахлуло или през тавана?

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline Sofiametro

• Писател
  • **
  • Фен на Метровагонмаш!
    • View Profile
« Reply #142 on: 08.07.2020, 19:51:41 »
Леле, това през подлезите ли е нахлуло или през тавана?
През подлезите.Разбира се,това е заради изключените помпи,но вече веднъж наводнени,преградните врати със сигурност ще дават дефекти,ако не ги оправят.

Offline davidcho10

• Наистина съм луд
  • 2914 (1987-2021) ♥
    • View Profile
« Reply #143 on: 26.08.2020, 15:10:40 »
Някои станции са евтино изпълнение, като Красно село напраимер, която е с пластмасове столчета като от селски стадион, с някакви стени облепени с българския трибагреник, което не знам какво общо има с Красно село, на МС Театрална смърди на гнусна тоалетна... направо е супер М3.
Никога няма да се измисли по - добро превозно средство от Ikarus 280.92T Ganz. Място за спор няма!

Offline spicy_e

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #144 on: 26.08.2020, 15:24:02 »
Продължаваме да пръскаме позивитивизъм във всички възможни теми в раздела  :fan:

Offline Pesho1991

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #145 on: 26.08.2020, 15:29:35 »
Някои станции са евтино изпълнение, като Красно село напраимер, която е с пластмасове столчета като от селски стадион, с някакви стени облепени с българския трибагреник, което не знам какво общо има с Красно село, на МС Театрална смърди на гнусна тоалетна... направо е супер М3.
Красно село/цар Борис трети е името на станцията, следователно, като за български владетел са сложили и мотиви от националния флаг.

Offline TRIZUBECA

• Наистина съм луд
  • пендел
    • View Profile
« Reply #146 on: 26.08.2020, 15:59:21 »
Така е; спирката "Бул. България" също е с бяло, зелено, червено. Мене пък много ме изкефи на "Патриарх Евтимий" шарката, като от народна шевица

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #147 on: 26.08.2020, 23:32:22 »
Новите станции по МД3 не могат да те грабнат с нищо. Направени са от изключително евтини декоративни материали и много некачествено. Бих казал, че най-грозната и невзрачна станция по МД1 или МД2 е по-хубава от която и да е станция по МД3.

Единствено при МС НДК II може да се каже, че има нещо в дизайна, на което заслужава да се обърне внимание. Но не е кой знае какво.

На МС Св. Патриарх Евтимий и на МС Медицински университет имат някои компоненти от инетриора, които са интерсни, но само толкова.

Както вече казахме, въздушната релса загрозява всичко.  :help:

Но като за "най-евтиното метро в Европа" - толкова... :(
vasko - оригиналът! :)

Offline hitar_potter

• View Profile
« Reply #148 on: 27.08.2020, 01:06:41 »
Патриахра и НДК доста си ми харесаха. Иначе повечето станции не бяха добре почистени, а в подлеза при Красно село забелязах и доста мърляшки боядисан таван.
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #149 on: 27.08.2020, 01:19:00 »
а в подлеза при Красно село забелязах и доста мърляшки боядисан таван.
А това е станция, която е готова още от миналата есен - нали имаше ден на отворените врати. Не могат да се оправдаят, че са бързали.

А такива проблеми имаше навсякъде - мърляво шпакловане и боядисване, не нивелирани плочки, мърляво фугиране. Некачествено почистване след приключване на довършителните работи.

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
« Reply #150 on: 27.08.2020, 11:51:18 »
Новите станции по МД3 не могат да те грабнат с нищо. Направени са от изключително евтини декоративни материали и много некачествено. Бих казал, че най-грозната и невзрачна станция по МД1 или МД2 е по-хубава от която и да е станция по МД3.

Единствено при МС НДК II може да се каже, че има нещо в дизайна, на което заслужава да се обърне внимание. Но не е кой знае какво.

На МС Св. Патриарх Евтимий и на МС Медицински университет имат някои компоненти от инетриора, които са интерсни, но само толкова.

Както вече казахме, въздушната релса загрозява всичко.  :help:

Но като за "най-евтиното метро в Европа" - толкова... :(

Добре е хора като теб да излязат от София малко, да видят как е метрото в чужбина. Сега при Коронавируса е достатъчно и да отвориш което и да е видео на метрото ни в интернет и да видиш коментарите под него от чужденци. Това по дизайна. Иначе че изпълнението е кофти този път съм съгласен. Но да правиш паралел между станции като НДК2 и "старите" по М1 (Западен Парк, Опълченска...) издава че просто хейтиш, колкото да има нещо написано. :)

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #151 on: 27.08.2020, 12:23:20 »
Но да правиш паралел между станции като НДК2 и "старите" по М1 (Западен Парк, Опълченска...) издава че просто хейтиш, колкото да има нещо написано. :)
Този аргумент е много спорен. В последните години споровете за окачена свежа и шарена фасада и теракота/гранитогрес с неестествено ярки цветове и фасада ориентираща се към естествени каменни цветове и естествен камък са навсякъде.

Offline davidcho10

• Наистина съм луд
  • 2914 (1987-2021) ♥
    • View Profile
« Reply #152 on: 27.08.2020, 12:28:48 »
Станциите от МД 3 са с прекалено много цветове и някакви украшения, единсветно тази на Александров болница е хубава. Съвсем спокойно бих ги нарекъл цигания. А отностно старите станции от МД 1, те са най - добрите. Не са толкова шарени, с дълги перони са, широки са и са с дървени траверси, което на мен ми е любомо заради специфичната миризма. :)
Никога няма да се измисли по - добро превозно средство от Ikarus 280.92T Ganz. Място за спор няма!

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #153 on: 27.08.2020, 12:54:59 »
Най-малкото аргументът за новите станции, защото съм против старите е несъстоятелен. Подходящ е за лаици, но не върши работа на дизайнера. Не съм в София в момента и ще мога да разгледам трета линия може би чак другата седмица, но не виждам концепцията да се е променила много спрямо тази, която се ползваше при последните удължавания на първа линия към летището и Бизнес парк. Да, тези станции са по-красиви от скучните и безлични „Бели Дунав“, „Княгиня Мария Луиза“ и „Централна гара“ обаче ползването на изцяло изкуствени материали лично мен ме дразни и това трябваше да се отработи като технология да има и изкуствени, но също толкова и естествени материали в облицовката на станциите. И шаренията не е чак такъв проблем, но когато са ползвани евтини изкуствени материали е твърде неартистично и за мен лично отблъскващо. Паметниците от какво се правят - камък, бронз, мед, мрамор, все естествени материали. Е би било прекалено скъпо и скучно всяка станция да е изпълнена в подобен архитектурен стил, но пълната липса на респектиращи естествени камък и метали е също толкова скучна и отблъскваща.
« Last Edit: 27.08.2020, 13:00:32 by AGENT 006 »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #154 on: 27.08.2020, 13:22:47 »
Станциите на нашето метро са сред най-хубавите въобще в ЕС. Я вижте станциите в Берлин, Букурещ, Париж, че дори и в Лондон. Никъде няма такива чисти и свежи станции. Има станции, които дори са с асфалтово покритие на пероните.

Сега друг е въпроса за превозната способност, скоростта и кпацитета, както и практичността и удобствата. Една станция може да е само на гол бетон но да е в пъти по-удобна, практична и с много по-голям капацитет от такава която е навравена с материали като в 5 зведен хотел и побира само 3-4 вагона. Но като цяло аз по-красиви и свежи станции другаде не се сещам да има. И преди всичко това е транспортно съоражение, не ти е апартамента вкъщи. И колко добри майстори останаха у нас? Ако някой се чувства по-способен, постоянно търсят хора за тази дейност, можеше да се пробва да пореди малко плочки или да боядисва. Майсторите са хора на години вече, някои не могат да вдигат тежко, други с болежки.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline hitar_potter

• View Profile
« Reply #155 on: 27.08.2020, 13:27:02 »
Е и аз бих се изкефил от мрамор, бронз и махагон по станциите, ама нека бъдем реалистични. При положение, че се хвалим колко ни е евтино метрото, а станциите са по-къси, отколкото би било рационално, някак си това, че няма естествен камък по облицовките губи значение – щяхме да имаме на свинче – звънче. На много места в Европа станциите са много по-скучни – сив бетон, така че можеше и да е по-зле в това отношение  ;)
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
« Reply #156 on: 27.08.2020, 15:22:58 »
Quote from: AGENT 006 & davidcho10
...

Аз не споря срещу факта, че новите станции са по-къси и са с 2 перона вместо с 1. Говорим чисто визуално, че база за сравнение между правените 90-те и сегашните няма, а и няма как да има, тъй като финансовият ресурс 96-та е бил несравнимо по-малък от сегашния и за тогавашното време това е било възможно.
А и не съм "за новите, понеже съм против старите", за мен най-сполучливи цялостно са станциите ЕС и НДК, които взимат най-доброто от двете времена - дълги и адски просторни, но и направени съвременно.

Offline eco_power

• Запален по ГТ
  • URBAN ECOLOGY
    • View Profile
    • Email
« Reply #157 on: 28.08.2020, 01:04:37 »
Станциите на нашето метро са сред най-хубавите въобще в ЕС. Я вижте станциите в Берлин, Букурещ, Париж, че дори и в Лондон. Никъде няма такива чисти и свежи станции. Има станции, които дори са с асфалтово покритие на пероните.

Като каже някой така и направо ....

По този повод само няколко въпроса:
1. Кога са построени въпросните станции, с които се извършва сравнението?
2. Колко хора обслужват същите в сравнение с българските на годишна база?
3. Да се направи сравнение и на режимите на ползване?
4. Не на последно място - с какво финансиране са строените станциите в тези градове?

И понеже много няма да ме разберат да поясня - едно от малкото неща, които са повод за гордост у мен когато имам гости от чужбина е именно чистотата и различният вид на станциите (на някои чак им действа като шок - последния път едни познати от Милано стояха заковани на перона, докато не дойде влакът, че току що жената беше измила и всичко лъщеше), но моля ви, нека сме обективни когато правим такива сравнения на килограм.

Offline Nikolai Boyanov

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #158 on: 30.08.2020, 22:57:35 »
Метростанция "Горна Баня"
Повече информация за новите метростанции и още последни новини за него, отидете на този сайт и намерете [Metro System] Line 3 - 12 Stations U/C | 4 Stations App:
https://www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=1818

Offline Sofia

• Нямам спирка
  • R.I.P. 1511 (1985-2015)
    • View Profile
« Reply #159 on: 01.09.2020, 09:01:24 »
Сега забелязах, че на станция Театрална има изображения на Народния театър, което според мен е голяма недомислица предвид колко далеч е станцията от Народния театър. Отделно и името на станцията е глупаво. Чух и други пътници да коментират, че името и дизайна на станцията може да са объркващи за хора, които не познават София.