Author Topic: Метростанции от Трета метролиния  (Read 58599 times)

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
Re: Метростанции от Трета метролиния
« Reply #160 on: 01.09.2020, 09:52:32 »
Случаят е доста подобен с този на „Софийска Света гора“. Може би една идея по-добре от нея, но пак има доста проблеми. Като се каже театрална се подразбира, че трябва да е някъде в идеалния център и наистина да се свързва с Народния театър, но не е така, а от друга страна театър „София“ в исторически план е място окачествявано с некачествен театър. Всъщност „Малък градски театър зад канала“ е създаден от група отцепници недоволни от работата в театър „София“. За мен би звучало много по-добре станцията да се казваше „Евлоги и Христо Георгиеви“. Все пак тези хора са създали най-старото висше училище в България, а на университета няма никакво оказване на почит към тях, нито на останалите вече две станции по протежението на булеварда.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #161 on: 01.09.2020, 13:37:29 »
Като не искат да е на конкретен театър, да я бяха кръстили "парк Владимир Заимов". Като дизайн станцията е ужасна, и с тия заблуждаващи пана...

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #162 on: 01.09.2020, 21:41:18 »
Не съм я заглеждал, но може театъра да си е платил за реклама и за това да са сложили пана с театъра. То всеки може да си плати и да му сложат реклама на паната, това че има реклама не означава че е подвеждащо.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #163 on: 01.09.2020, 22:29:42 »
Не смятам, че би могло да се нарече рекламно. Чисто интериорно пано си е.
« Last Edit: 01.09.2020, 22:45:06 by AGENT 006 »

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #164 on: 06.09.2020, 13:08:08 »
Пообиколих метрото вчера и честно казано, не съм очарован. Качеството на изпълнение е недобро, има много криви плочки, цветните фуги не са добре отсечени, в резултат на което между две зелени плочки, фугата е наполовина бяла, идваща от две съседни бели плочки например (Орлов мост). На места има и кривини и неравности. Отделно от това, чисто от архитектурна гледна точна плочките са way too much. На "Орлов мост" е изпусната златна възможност станцията да бъде едно архитектурно бижу с мотиви от моста, Царевец, Асеновец, езеерото Ариана... Вместо това единственото напомняне за локацията са орлите на входовете на тунела в двата края на пероните.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #165 on: 06.09.2020, 14:44:40 »
Качеството на изпълнение е недобро, има много криви плочки, цветните фуги не са добре отсечени, в резултат на което между две зелени плочки, фугата е наполовина бяла, идваща от две съседни бели плочки например (Орлов мост). На места има и кривини и неравности. Отделно от това, чисто от архитектурна гледна точна плочките са way too much.

Криви плочки са най-малкия проблем в качеството. На някои станции от МД2 още не могат да спрат течовете, а конструкциите от плексиглас и метални винкели по подлезите видимо почват да се разпадат. Да видим как ще изглеждат станциите след 5 години и дали са си взели поуки.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #166 on: 06.09.2020, 21:13:47 »
Пообиколих метрото вчера и честно казано, не съм очарован. Качеството на изпълнение е недобро, има много криви плочки, цветните фуги не са добре отсечени, в резултат на което между две зелени плочки, фугата е наполовина бяла, идваща от две съседни бели плочки например (Орлов мост). На места има и кривини и неравности.

Голям праз....
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #167 on: 07.09.2020, 13:09:50 »
Голям праз....

Е то основно от “голям праз” сме на този хал. Или като толкова разбирам, да ида аз да ги направя?
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #168 on: 08.09.2020, 12:31:34 »
При Иво се наблюдава нагледно еволюцията на българското общество и държава - до скоро беше върл фен на соца, напоследък е "капиталист" и "демократ", колкото са и както ни управляват всички на държавно и местно ниво последните 30 години....  :help: :(
« Last Edit: 08.09.2020, 19:39:50 by difian »

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #169 on: 08.09.2020, 18:50:42 »
Пообиколих метрото вчера и честно казано, не съм очарован. Качеството на изпълнение е недобро, има много криви плочки, цветните фуги не са добре отсечени, в резултат на което между две зелени плочки, фугата е наполовина бяла, идваща от две съседни бели плочки например (Орлов мост). На места има и кривини и неравности.

Голям праз....
Аз имам един въпрос към Ivo.

На МС НДК ІІ има места, където плочките за слепи граждани са 3-4 сантиметра по-високи от нивото на останалите плочки на пода. Това е по продължението на перона в посока Красно село. Ако искаш, може да го снимам, ама да не ме арестуват...  :P

Моят въпрос е: Ако ти се спънеш и се пребиеш, пак така ли ще мислиш? Ами ако възрастен човек си счупи крака? Или няма значение - важното е, че трудовите хора са изпълнили този невероятен обект 5 за 4 (предсрочно)? :rolleyes:

Ясно е, че за другите проблеми, които са по-скоро естетически, няма смисъл да те питам... :neznam:
vasko - оригиналът! :)

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #170 on: 08.09.2020, 20:17:16 »
Не съм инженер или майстор, там където не съм компетентен не давам акъл.

Гледам далеч по-глобално на нещата, отколкото да се взирам дали фугата на плочката е кафява или зелена. Ако има нещо, което не ми харесва е че тази метросистема е сама за себе си и не е интегрирана в нищо друго. Нито с другите 2 линии нито с БДЖ. А можеше например да е на 25 КВ като на БДЖ и на Горна баня да има влакове направо от Перник да влизат в метрото, което щеше да обособи истинска крайградска железница с подходящ ПС. Но не съм компетентен и не знам дали технически е било възможно да се заложи при проектирането да се мисли в тази насока, мрежите да са интегрирани.

Последното нещо което съм гледал са фугите на плочките, и едва ли повече от 0.0001% от пътниците са се спрели на това. По-скоро проблем е че влаковете са една идейка по-високи от перона, вместо да са наравно. Не знам дали е технически възможно и не съм питал да се намали въздуха във възглавниците и влака да е една идейка по-наниско.
« Last Edit: 08.09.2020, 20:19:09 by Ivo »

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #171 on: 23.09.2020, 00:25:34 »
Не съм инженер или майстор, там където не съм компетентен не давам акъл.

Гледам далеч по-глобално на нещата, отколкото да се взирам дали фугата на плочката е кафява или зелена. Ако има нещо, което не ми харесва е че тази метросистема е сама за себе си и не е интегрирана в нищо друго. Нито с другите 2 линии нито с БДЖ. А можеше например да е на 25 КВ като на БДЖ и на Горна баня да има влакове направо от Перник да влизат в метрото, което щеше да обособи истинска крайградска железница с подходящ ПС. Но не съм компетентен и не знам дали технически е било възможно да се заложи при проектирането да се мисли в тази насока, мрежите да са интегрирани.

Последното нещо което съм гледал са фугите на плочките, и едва ли повече от 0.0001% от пътниците са се спрели на това. По-скоро проблем е че влаковете са една идейка по-високи от перона, вместо да са наравно. Не знам дали е технически възможно и не съм питал да се намали въздуха във възглавниците и влака да е една идейка по-наниско.
Ако у вас дойде майстор и ти направи ремонт на цялата баня, но има множество разминавания във фуги, нива на плочките, криво монтирани аксесоари и т.н., какво ще кажеш? Ще гледаш глобално на нещата и ще се радваш, че имаш нова баня или ще си по-критичен и няма да си доволен?
vasko - оригиналът! :)

Offline Mammoth

• Нямам спирка
  • ČKD
    • View Profile
« Reply #172 on: 23.09.2020, 01:10:53 »
Васко, ти в метростанциите ли живееш, че да ти е проблем, че има крива фуга или нещо подобно... Да, в личната ти баня може да изказваш претенции, но за обществено място да ходиш с линийка да мериш фугите е меко казано скандално...

Въпреки всичко няма да пропусна, че метростанция Орлов мост прилича точно на баня, само душовете и закачалките за кърпите липсват. :help:

Станциите от МД 3 са с прекалено много цветове и някакви украшения, единсветно тази на Александров болница е хубава. Съвсем спокойно бих ги нарекъл цигания. А отностно старите станции от МД 1, те са най - добрите. Не са толкова шарени, с дълги перони са, широки са и са с дървени траверси, което на мен ми е любомо заради специфичната миризма. :)
А, прекрасни, най-вече Вардар. С тия червени плочки прилича на някой евтин бардак (да ме извиняват модераторите).
« Last Edit: 23.09.2020, 01:18:09 by Mammoth »

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #173 on: 25.04.2021, 10:19:26 »
Обърнете внимание на следното от подлеза на „Красно село“. Не ви ли прави впечатление, че подът на въпросния дълъг коридор е доста мръсен. Изглежда мястото вече се е наводнявало, а по цялата му дължина няма нито една отточна шахта. Има една след края на стълбите, която е твърде недостатъчна.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #174 on: 25.04.2021, 13:20:53 »
Обърнете внимание на следното от подлеза на „Красно село“. Не ви ли прави впечатление, че подът на въпросния дълъг коридор е доста мръсен. Изглежда мястото вече се е наводнявало, а по цялата му дължина няма нито една отточна шахта. Има една след края на стълбите, която е твърде недостатъчна.

По-скоро е трайна влага, която подбива отдолу. Лоша хидроизолация, има много подлези по МД2 с този проблем. Отточна шахта няма да помогне.

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #175 on: 25.04.2021, 15:46:18 »

А, прекрасни, най-вече Вардар. С тия червени плочки прилича на някой евтин бардак (да ме извиняват модераторите).

Не знам какви са критериите ти за бардак. Вардар е хубава, просторна станция. Входовете са широки. За сравнение на стълбите на Младост 1 става блъсканица. А дизайна на ГМДимитров примерно, да ти се додрайфа.

4те нови станции не са лоши като дизайн, но и не са от най-красивите.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #176 on: 25.04.2021, 18:51:55 »

Не знам какви са критериите ти за бардак. Вардар е хубава, просторна станция. Входовете са широки. За сравнение на стълбите на Младост 1 става блъсканица. А дизайна на ГМДимитров примерно, да ти се додрайфа.

4те нови станции не са лоши като дизайн, но и не са от най-красивите.

Старите станции към Люлин имат съвсем друга философия - строени са за 120-метрови състави и са предвидени за бомбоубежища, просто не може да се прави никакво сравнение с по-новите, които трябваше да станат най-вече бързо. Но старите вече са доста поовехтяли, имат нужда от генерален ремонт.

Offline davidcho10

• Наистина съм луд
  • 2914 (1987-2021) ♥
    • View Profile
« Reply #177 on: 25.04.2021, 23:08:35 »
По - хубави станции от старите като Вардар, Опълченска и тн. няма да видим. Новите станции отговарят на спирки за трамвай в чужбина, това е тъжната истина.
Никога няма да се измисли по - добро превозно средство от Ikarus 280.92T Ganz. Място за спор няма!

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
« Reply #178 on: 26.04.2021, 14:00:07 »
...

По темата, конкретно Вардар наистина излежда ужасно, може би най-зле от първите станции в София. Тук говоря чисто естетически, не за дължина или ширина.

Редактирано съгласно т. 14 от Правилата
« Last Edit: 26.04.2021, 17:10:49 by RADOCVET »

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #179 on: 26.04.2021, 14:40:18 »
Тъжната истина е, че има много хора, които говорят какво било в чужбина, без да са излизали от квартала. ;)
...
ОК, нашите нови отговарят на станциите на метрото в Париж, Лондон и други, но строени в началото на 20 век, ние ги откриваме тесни и схлупени в 21-вата година на 21 век... В Париж има станции от 60-70 години, които са с оставен аванс за разширение, ние нямаме н-брой милиона да направим всичко като хората сега, а не после да се чудим скопеното как да го преправим....