Пиша тук, защото това касае реконструкция на почти половината център на София. Ходих на общественото обсъждане на мащабните проекти, имащи за цел да подобрят визията на центъра и "флуидността" на трафика, както архитектите обичаха да се изразяват. Общо взето много красиви проекти, много труд да хвърлили да ги направят и доста от нещата много ми харесаха. Обаче си личи, че масово гледат да превърнат колкото се може по-голяма част от града в кафенета.
Повечето присъстващи наскоро бяха разбрали за проектите и те им бяха дошли повече или по-малко като шок. Времето за изказване на граждани беше много ограничено, гражданите не бяха подготвени, и повечето изказващи се бяха всъщност други архитекти, които не са получили дял от проектите и протестираха по свой начин срещу това, търсейки под вола теле, но нищо свързано с функционалността и практичността на проектите.
Това, което ни касае основно, трамвайните трасета по Граф Игнатиев, според проекта, ще са със "сближени" релси, както се изразиха, коловозите почти се вливат в един, но не напълно, остават си отделни релси за всяка посока, без стрелки. Вливането става на Гарибалди, после изчакване на Славейков, пак вливане и излизане на попа. Аз не съм убеден, че хората осъзнаха това нещо. Според мен те изобщо не го разбраха. Имаше протести срещу това накрая, но времето за разисквания беше силно ограничено, нито имаше време всички да се изкажат, нито да им отговорят.
Другото важно е, че по бул. Евлоги и Христо Георгиеви от Мадрид до Графа ще бъдат направени по три ленти във всяка посока. Това е много добре. Но няма да има обособена бус лента. Това не знам колко ще е добре. Сфетофарът пред стадион Васил Левски изчезва и се появява кръгово. Според тях, разширяването на булеварда ще е достатъчно, за да не се образува тапа от сфетофара на Графа до въпросното кръгово. Ще видим.
Другите неща бяха общо взето козметични, какви плочки да има, какви стълбове, какви лампи, как да преместят паметниците и т.н. градинките, дърветата, общо взето красиво са го измислили, но има риск да бутнат или преместят някои ценни елементи с висока архитектурна стойност, като плочките по тротоарите около Александър Невски и т.н. заради което някои възрастни софийски архитекти протестираха и бяха прави.
Общо взето дискусия трудно ставаше, защото, пак казвам, освен че хората бяха супер неподготвени, всеки дърпаше чергата към себе си, всеки се опитваше да представлява някакво сдружение, да държи речи и времето изтече.
За един такъв мащабен проект, трябва да има по-широко обществено обсъждане и мнооооого повече време.
Следващото такова обсъждане казаха, че ще е на 23 март, понеделник от 18:00 в Съюза на Архитектите, на ул. Крара 11, зад Софийския университет. Казаха, че всеки, който иска е добре дошъл да си каже мнението или да зададе въпроси на архитектите, изготвили проектите. Доколкото разбрах, проектите не са окончателни и подлежат на промяна. Аз чувствам, че е мой дълг пак да ида. Ако има желаещи сред вас, можем да идем заедно.