Author Topic: Новият облик на "Пъпа на София"  (Read 35743 times)

Offline boyo

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
Re: Новият облик на "Пъпа на София"
« Reply #20 on: 27.03.2009, 12:24:40 »
До колкото е известно на пл. Македония ще строят още една висока построика :)

По-добре е да махнат сградата на КНСБ и на Министерството на транспорта. Странно е да има такива високи блокове в центъра.

Еднофамилни къщи ли трябва да има според теб в центъра?

Това ли единствената алтернатива на многоетажното строителство? В Европа повечето градове в центровете си са точно 6-7 етажни, не повече. Индустриалната зона при сточна гара например може да се разкара, едно време е била извън града , но сега се пада в широкия център и не и е там мястото. Там може да се изгради бизнес квартал с високо строителство, ще има връзка с влаковете и с МД3, няколко основни пътни артерии и т.н. В центъра няма място за големи сгради

Offline Muslon

• Маниак
    • View Profile
« Reply #21 on: 27.03.2009, 14:12:58 »
КНСБ сградата и без това стърчи там, не виждам една по-модерна висока сграда с какво би влошила положението. Пък и в самия център няма някакви колоротни високи сгради, които да придават специфичен профил, който да трябва да пазиме. Да не би в един Лондон, например да няма високи сгради?!

Offline boyo

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #22 on: 28.03.2009, 22:46:33 »
абе в един Лондон ходил ли си въобще? Има високи сгради, да - в ситито, в Канари Уарф - това не е в центъра, а са нови квартали на мястото на стари пристанища, индустриални зони и т.н.
В центъра правилата са толкова строги, че никой не си и помисля да строи

Offline Muslon

• Маниак
    • View Profile
« Reply #23 on: 30.03.2009, 10:36:24 »
Еми случвало ми се е, но не мисля, че това е предметът на дискусията. Имах предвид Ситито, което все пак заедно с Уестминстър е центърът на Лондон (и не е нов квартал;) ).

Offline donkeyhot

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #24 on: 30.10.2009, 14:15:48 »
Ето един сайт с идеи за цялостното развитие на София до 2020.
http://www.sofia2020.bg/

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #25 on: 28.08.2012, 18:25:02 »
Един малък репортаж с днешни снимки вероятно първите след разкарването на всички грозни огради:

Ако някой прецени, че това не е за тук да го премести. :)

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #26 on: 28.08.2012, 20:11:41 »
Добре става, но зеленината е много оскъдна :( Можеше да има повече цветя.

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #27 on: 28.08.2012, 21:11:16 »
Това е въпрос на лично възприятие. На мен много ми харесва по този начин.

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #28 on: 28.08.2012, 21:31:36 »
Онзи ден, когато все още беше жега, минах оттам и се почувствах като във фурна! Имаше осезаема разлика с околните улици и според мен щеше да е по-добре да засадят още малко дървета и да направят някакъв фонтан или поне водна атракция, но не чак толкова, че да се загуби парадността на площада. Изключително много ме дразни асфалтът покрай ЦУМ - явно ще се минава с таралясници. Просто не виждам как лятото на тия пейки ще се седи - аз се почувствах все едно съм в пустинята.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #29 on: 28.08.2012, 21:37:46 »
Асфалтът при ЦУМ трябва да е временен, надявам се, че няма здрав разум, който да остави асфалт за постоянно на това място ...

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #30 on: 28.08.2012, 21:42:54 »
Онзи ден, когато все още беше жега, минах оттам и се почувствах като във фурна! Имаше осезаема разлика с околните улици и според мен щеше да е по-добре да засадят още малко дървета и да направят някакъв фонтан или поне водна атракция, но не чак толкова, че да се загуби парадността на площада. Изключително много ме дразни асфалтът покрай ЦУМ - явно ще се минава с таралясници. Просто не виждам как лятото на тия пейки ще се седи - аз се почувствах все едно съм в пустинята.
И в другия форум като Агента си мечтаеха за огромно празно пространство... Аз и там писах, соларен парк ли искат или адекватно за посещения място.... Всички го знаем мутренския виц и отговорът на единия: "От тези дървета никаква природа не видам"...  :crazy: :help:

Проблемът с растителността е в това, че отдолу всичко е бетон. Дърветата в клоцовете са май извън плочата на подлеза отдолу и дано да пораснат по бързо дърветата.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #31 on: 28.08.2012, 21:58:51 »
Ясно е, че е бетон, но това не пречеше да направят градинки с цветя и трева - за тях не е необходимо много пръст и дълбочина ;) Не бих се учудил обаче, ако сложат кашпи отгоре, макар че според мен няма да стоят добре.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #32 on: 28.08.2012, 22:02:11 »
...И в другия форум като Агента си мечтаеха за огромно празно пространство...
Аз не съм си казал никакво мнение по въпроса, защо казваш за мен. :D
Иначе харесва ми, направено е добре, а асфалтът пред ЦУМ наистина не му е там мястото.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline Fantomas

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #33 on: 28.08.2012, 22:05:49 »
Подкрепям ozzy! Наистина трябваше да има повече зеленина. Поне малко повече тревичка и едно фонтанче нямаше да са излишни. :)

Offline freepigeon

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #34 on: 28.08.2012, 22:42:39 »
А по каква причина не изпълниха пространството пред парламента както преди да го развалят - красива зелена площ с флаговете на страните от ЕС ? Лично на мен щеше да ми се понрави повече от сегашното изпълнение.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #35 on: 28.08.2012, 22:56:08 »
Идеята беше да има по-голяма пешеходна зона, която да се съчетае и с разкритите старини. Лично аз я одобрявам, даже щеше да е още по-добре, ако можеше изобщо да се спре движението на коли.

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #36 on: 29.08.2012, 02:37:52 »
На мен пък не ми харесва. Плочките седят евтино. Преди със зеленината беше по-добре. Дано поне озеленят отсреща (там, където преди минаваше северната лента на Т. Александров)

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #37 on: 29.08.2012, 08:30:03 »
Лично аз я одобрявам, даже щеше да е още по-добре, ако можеше изобщо да се спре движението на коли.
По оста Дондуков/Александров няма как: автомобилен тунел не може да се направи - имаш пешеходен подлез, археология, 2 нива метротунели...
Пешеходна (с или без трамвай) можеше да стане Мария Луиза от Т.Александров до Екзарх Йосиф, ама...

Offline niki88z

• Наистина съм луд
  • Извън релси!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 387296800
    • View Profile
    • Email
« Reply #38 on: 29.08.2012, 10:13:11 »
Асфалтът при ЦУМ трябва да е временен, надявам се, че няма здрав разум, който да остави асфалт за постоянно на това място ...
Дали пък няма да бъде паркинг? :neznam:

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #39 on: 29.08.2012, 11:57:32 »
На мен идеята да е изцяло пешеходно ми допада, да махнат асфалта. За чий са ни коли точно на това място в центъра, като има метро вече?

Иначе липсата на зеленина определено вдига температурите в градски условия.Лично го изпитвам, като се прибирам към Младост и в центъра, където няма направо лъха топло от земята, докато в накрая в Младост където има доста прази поляни вечерта се усеща прохлада, подухва лек вятър винаги и се движи въздуха. Каквото и да говорим прекомерното автомобилно движение и липсата на зеленина определено си оказва голямо влияние. Бас държа, че ако измеря в най-горещите дни температурата в центъра, Люлин и Младост, ще има поне 5 може и повече градуса разлика особено през нощта между центъра и тези две ж.к.та.

Още не е късно на мястото на автомобилното платно да се оформи красива зелена ивица с дървета и цветя.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР