Author Topic: Новият облик на "Пъпа на София"  (Read 35742 times)

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Новият облик на "Пъпа на София"
« Reply #40 on: 29.08.2012, 13:13:50 »
Още не е късно на мястото на автомобилното платно да се оформи красива зелена ивица с дървета и цветя.
Е хайде по-леко! Не може основни булеварди като Дондуков, Цар Освободител, Т.Александров и Стамболийски да са затапени!
Все едно да посадиш дръвчета по Цариградско шосе.
Иначе съм съгласен, че цветни лехи или фонтан биха стояли добре. Толкова голям плочник ще стане любимо място за протести! Но явно е вървяно по пътя на най-евтиното решение...
« Last Edit: 29.08.2012, 13:19:21 by blagun »

Offline Fantomas

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #41 on: 29.08.2012, 20:00:38 »
Но явно е вървяно по пътя на най-евтиното решение...

Определено!  Направили са си сметката, че тревата трябва да се полива, коси и поддържа, за фонтана пък трябва вода и ток, а и той трябва да се чисти и спира зимно време... Сега ми прилича малко на площад в соц стил.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #42 on: 29.08.2012, 20:08:30 »
Определено!  Направили са си сметката, че тревата трябва да се полива, коси и поддържа, за фонтана пък трябва вода и ток, а и той трябва да се чисти и спира зимно време... Сега ми прилича малко на площад в соц стил.
... което пък се връзва със сталинисткия вид на околните сгради. Жалко, че нямаме пари да бутнем тия грозотии и да построят по-модерни сгради.

Една снимка от фейсбука, сниман площада от Булбанк:

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #43 on: 29.08.2012, 20:10:30 »
Преди години имаше идеи да се облекат в стъкло по подобие на хотел Плиска. Жалко че не го направиха.
Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите

Offline Gordon

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #44 on: 29.08.2012, 21:41:14 »
Минах с трамвай покрай ЦУМ и единственото, което видях от него беше дългата грозна бетонна стена, която заръбва дупката. На последната снимка се вижда много добре. Евала на архитектите.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #45 on: 29.08.2012, 21:48:44 »
И на мен стената ми направи доста неприятно впечатление, надявам се, че в близко бъдеще ще я облицоват с някакви плочки и, че не са толкова несъобразителни и..., хайде няма да казвам друга дума, да оставят стената така.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #46 on: 29.08.2012, 21:55:23 »
Най-разумното е да има рисунки и да се създава оптическа илюзия за перспектива как е изглеждала Сердика... Този ефект ще е още по-подчертано положителен в покритата част под Мария Луиза. Нелепо е да говорите за грозна стена и т.н. за обект в строителство и пусков срок след година. Голият бетон също създава артистичен ефект и има ярки примери за това и в София, но за конкретния случай не сме сигурни дали ще е така, за да квалифицираме... ;)

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #47 on: 29.08.2012, 23:01:07 »
Фонтани и цветни алеи няма как да има на Ларгото т.к. там идеята е да се пресъздаде главната серидикийска улица от римско време, тогава не е имало фонтани и цветенца по алеите. Бетонната стена пък със сигурност ще се облицова по някакъв начин, мен ме притеснява този асфалт пред входа на ЦУМ дали няма да остане за постоянно, силно се надявам да не ...

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #48 on: 29.08.2012, 23:11:37 »
Там и парапета е от желязо, а не от алумин/инокс и триплекс, надявам се до една година да си отдъхнеш с облекчение! :P И като казах са вече монтираният нов, хубав и финален, по стъклата на 2-3 места до Мария Луиза са се тагнали някакви копеленца, дано това да им е било последното действие в живота...   :angel:
« Last Edit: 29.08.2012, 23:13:10 by difian »

Offline gnushev

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #49 on: 30.08.2012, 05:17:47 »
Не мисля, че асфалта ще остане. Сигурно все още има нужда от тежки камиони и машини за довършителните работи. Ако сложат плочки или нещо подобно ще се изпочупи всичко.
Идеята с рисунките е добра. Аз бих предложил да се облицова с плочи или мозайка, които да имитират фасада на сграда от този период в съчетание с рисунки.
« Last Edit: 30.08.2012, 05:25:02 by gnushev »

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
« Reply #50 on: 30.08.2012, 09:43:14 »
Фонтани и цветни алеи няма как да има на Ларгото т.к. там идеята е да се пресъздаде главната серидикийска улица от римско време, тогава не е имало фонтани и цветенца по алеите. Бетонната стена пък със сигурност ще се облицова по някакъв начин, мен ме притеснява този асфалт пред входа на ЦУМ дали няма да остане за постоянно, силно се надявам да не ...

Аз пък претендирам, че може да има по този начин:

Хем ще има водица, която да освежава, хем ще се запази облика на площада.

Offline Kuonyy

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #51 on: 30.08.2012, 11:04:32 »
Не мисля, че асфалта ще остане. Сигурно все още има нужда от тежки камиони и машини за довършителните работи. Ако сложат плочки или нещо подобно ще се изпочупи всичко.
Идеята с рисунките е добра. Аз бих предложил да се облицова с плочи или мозайка, които да имитират фасада на сграда от този период в съчетание с рисунки.

Преди ден или два видях багер, който не мисля, че копаеше покрай разкопките отгоре покрай ЦУМ, но по-скоро спускаше и вадеше някакви неща.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #52 on: 30.08.2012, 11:17:36 »
Даже са два багера и един камион, виждат се на моите снимки.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #53 on: 30.08.2012, 11:51:09 »

...

Това също си е фонтан! :)

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #54 on: 30.08.2012, 12:25:38 »

...

Това също си е фонтан! :)
И ще наруши автентичността, която са търсели. Фонтани в района има достатъчно - президентството, банята...

Offline NULL

• Маниак
  • Keep Walking
    • View Profile
    • Email
« Reply #55 on: 27.05.2013, 23:05:03 »
Променят площад ”Св. Неделя”, махат трамваите
източник: http://sofia.dir.bg/news.php?id=14007163&nt=10

Площад „Св. Неделя” е включен в интегрирания план за градско възстановяване
Сн.: БГНЕС

Проект за пространството на площад „Св. Неделя” ще бъде избран в срок от шест до осем месеца. Това каза пред журналисти главният архитект на София Петър Диков, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
В трите проекта, които ще бъдат разгледани по-подробно на обществено обсъждане, се предвижда сериозно ограничаване на транспорта, като най-вече се визира връзката между бул. „Александър Стамболийски” и бул. „Тодор Александров” и на трамвая, което ще бъде преценено дали е възможно и необходимо, посочи Диков.

Днес в столицата бяха представени резултатите от тайния международен открит конкурс за „Урбанистична концепция и архитектурно – художествено оформление на пл. „Св. Неделя”. Журито на конкурса присъди две втори завишени премии на стойност 15 000 лв., както и трета премия на проект за стойност 6000 лв. Единият проект е с ръководител архитект Дамян Томалевски, а другият с ръководител архитект Димитър Младенов. Третата премията беше връчена на фирма „Форум Александров” – ръководител Александър Александров.

Площад „Св. Неделя” е включен в интегрирания план за градско възстановяване и развитие по Европейска програма „Региони в растеж”.

„Амбициите ни са до 2020 г. да имаме решения за това какво правим и решения за това как ще бъде направено и да го изпълним в срок.

„Имам намерение да вкараме по-сериозна техника в проучването, в това, което се очаква, като археология, транспортно-комуникационни проучвания, които да покажат, ако се предприеме спиране на градския транспорт какви ще бъдат последствията и как може да ги решим”, каза Диков.

„Конкурсът днес не беше за избиране на идея, по която да започнем да строим, това е конкурс за набиране на идеи, които ще бъдат доразвити и преценени кои идеи са реални”, каза още архитект Диков.

„Интересно развитие имаше този конкурс, относно начина на мислене на журито. В пет работни дни и три дни на размисъл започнахме да разбираме, че това е конкурс не толкова за архитектура или благоустройство, колкото конкурс за възстановяване на святост, която сме забравили и е загинала в резултат на дребнавото ни късогледо мислене - превръщайки пл. „Св. Неделя” от едно свято място, в място със спирка, кафеджийница.”, посочи архитект Христо Генчев, председател на журито на конкурса. По думите му на пл. „Св. Неделя” няма да има транзитно движение.

"Движението по пл. „Св. Неделя” в столицата ще бъде премахнато, ще се махне и трамваят. Ако сме направили тази стъпка, значи сме направили много", изтъкна архитект Христо Генчев

« Last Edit: 27.05.2013, 23:08:58 by NULL »
If you change nothing, nothing will change.

Полезно: Почивни дни 2019 | Обменни бюра София | Фиксинг на БНБ

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #56 on: 27.05.2013, 23:17:07 »
Трамваят трябва да остане задължително и въпрос на майсторство на проектантите е да успеят да го впишат в проекта за площада. Видяхме какво е по Ботев да вървят всички линии и какво се случва като някоя мотриса закъса.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #57 on: 28.05.2013, 07:18:12 »
Да, и при това трамваят с нищо не пречи на пешеходната зона при сегашното си трасе.
Ако беше без трамвайно трасе, експозицията на антиките между Тодор Александров и джамията трябваше да е по съвсем различен начин. След като това така или иначе не стана, няма никакъв смисъл трасето да се реже на Св.Неделя.
Интересно, как не им вади очите паркингът на Шератон, който заема половината тротоар, а им вади очите трамваят, който минава оттатък църквата.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #58 on: 28.05.2013, 08:41:14 »
Както пише в подписа на един многоуважаван съфорумник , трамваят е една от историческите забележителности на града ни и махането му от това място е кощунство ! Другото , което ми направи впечатление е махането му само в частта от Тодор Александров до Алабин !?! Нещо не се връзва !
Когато и да махнат Диков от поста му все ще е късно !

Offline titijoji

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #59 on: 28.05.2013, 09:29:23 »
Най-новата приумица на арх. Диков- да премахне трамваите пред св. Неделя, да направи площада зона свободна от движение- много интересно, ама глупаво.

Източник в. Монитор  http://www.monitor.bg/article?id=385994