Ами, да, признавам, че не мисля за цената. Затова и всичките възлови и крайни станции ги мисля да са с островен перон, макар да знам, че е по-скъпо. И наистина заимствах идеята за кръгова линия от тук: http://spasimetroto.org/wp-content/uploads/2014/07/skorostni-tramvai.jpg , макар че реших да превърна скоростния трамвай в метро с разстояние между станциите от около 1000 - 1100 метра. Просто реших, че така ще е по-ефективно, макар и по-скъпо. Макар че, като се има предвид качеството на изработка на 3 метродиаметър, не съм сигурен, че строителството на метро е най-добрата идея.
Не си давате сметка колко компактен град е София. От единия край на града до другия по права линия са 20км. И че населението не е толкова голямо. 3 диаметъра са предела на развитие поне с перспектива няколко десетилетия.
Едно от нещата, които рядко се отчитат във форума е цената на експлоатация. Ние хубаво сме построили метро с европейски пари, но парите са за строителство, не за поддръжка. Прекалено бързото и безугледно разширяване в дългосрочен мащаб може да се окаже пагубно за системата. Освен това дневната карта за пътуване в София е 2 евро. В сходни по размер градове с метромрежи цените са:
Виена - 8 евро
Будапеща - 4.6 евро
Прага - 4.25 евро
Варшава - 3.30 евро
Лион - 5,20 евро
Лисабон - 9.50 евро
Разликата в цените не може да не окаже влияние върху поддръжка, качество на услугата и т.н.
Ако не се лъжа, единствените влакове, купувани с пари на общината са старите "номерни" - 12 влака. Всичко останало е със съфинансиране от европа. От гледна точка на линиите - само Сердика - Обеля е строена на общински мускули. А европата дава пари за строителство, не за поддръжка.
Опасявам се онази "велика" фраза на "другаря Тодор Живков": "Това, което сме построили вие не можете да боядисате", да не се окаже реалност отново. Защото това не значи че е построено много, а че е построено прекалено много, излишно много, нерентабилно много.