Многокатно с KRUPA вече сме водили тая дискусия, нямам ни най-малко намерение пак да го обяснявам, защото наистина вече е смешно да се обясняват очевидни неща на хора, които уж разбират какво им се говори.
Плановете и перспективните насоки в предложенията за Генерални схеми се правят затова, за да може града да се напасва по метрото, а не обратното!
А относно схемите, които прилагаш:
- вече трети пореден път предлагаш метро през гробища за сметка на изолиране на Хаджи Димитър и Сухата река;
- предлагаш реконструкция на МД-2, вместо да наблегнеш на по-лесния и естествен вариант с продължение на Люлинския клон на МД-1. Това допълнително разчепване на МД-2 изобщо няма да е най-рентабилното решение;
- за решението, предлагано в Дружба няма и да коментирам...
bolero, не си прав! Ето, качвам схема на гъстотата на населението в столицата. Виж сам!
Да видя какво? По картата, която ти прилагаш Хаджи Димитър и Сухата река е с по-висока гъстота на населението от района на Малашевските гробища, за които KRUPA така прилежно 3 пъти вече прекарва разклонения...
В ОУП тези неща хубаво, че са описани, ама за тях няма очакван срок на реализация.
Метросистема, като тази, която аз описвам има да се изгражда над 30 години, което мисля е достатъчно, за да се потвърди тенденцията, която дори и сега е достатъчно очебийна.
Още повече - ако всички живеят в градовете, няма да има кой да им произвежда храната! По-вероятно е да се получи нещо като в Чехия. Там се е оформило нещо като мелез - градско село. Село, което обаче не притежава почти никакви аграни функции, а населението извършва ежедневни трудови пътувания до близкия град. Селото обаче е благоустроено, с комуникация и инфраструктура.
Това не говори изобщо добре за познанията ти по футуристика, било то и на ниво обща култура...
Според футуролозите, бъдещето на човечеството е все по-обвързано с технологията (което всъщност не е нищо ново), като това означава, че технологията може и ще измести напълно човешкия труд, да не говорим, че все повече урбанисти и архитекти предлагат отглеждането на храните да се извършва локално. Даже има много вече предложения за сгради, приличащи на Семирамидините градини, в които се смесват функции обитание и отглеждане на храна.
Затова аз се съмнявам, че при настоящата демографска ситуация това ще се осъществи! Тези села, просто ще се благоустроят. Нищо повече! Затова според мен София няма да нарастне повече от 1,7 - 1,8 млн. д. в близките 30 - 50 години, в зависимост от прогнозите. Ще си говорим за демографията, като излезнат резултатите от преброяването през 2011 г. Да видим колко ще е София!
Ще видим, да.
Само да напомня - през 1949г. след края на Втората Световна Война, когато се решава как да се мисли възстановяването на София, някой мозък така пак се изцепил, че настоящата демографска ситуация нямало как да доведе до нарастване на населението на София до над 1,1 млн и сега им сърбаме попарата.
Това са мислите на Географа!!!
Консултирай се с урбанистите, архитектите, футуристите, антрополозите и тогава пак ще си говорим...