Poll

Трябва ли новата Спирка да има отзивчив дизайн?

Да, трябва, така ще бъде много по-добре.
20 (40.8%)
По-скоро да, би било добре да се актуализира цялостно.
18 (36.7%)
По-скоро не, за мен има значение само съдържанието.
10 (20.4%)
Не, това е напълно ненужно.
0 (0%)
Нямам мнение.
1 (2%)

Total Members Voted: 49

Author Topic: Редизайн на spirka.org  (Read 10856 times)

Offline NULL

• Маниак
  • Keep Walking
    • View Profile
    • Email
Редизайн на spirka.org
« on: 22.06.2015, 20:37:17 »
Колеги,
Днес разговаряхме с Мартин, но се оказа, че не е предвидена актуализация на дизайна на Спирката, а само подобряване на съществуващия код, както и добавяне на нови функционалности.
Аз, на своя глава, предложих да обновим и визията на сайта, като приложим последния писък на модата в уеб разработката.  :)

Бих искал да ви попитам:
Според вас – новата спирка трябва ли да има версия, подходяща за мобилни телефони и таблети или това е нещо ненужно, което само ще забави разработката?
И още нещо – има ли желаещи колеги, които биха изработили професионален дизайн на новата спирка безкористно, както аз ще направя новата визия?

Нека всеки, който би искал да се включи в реновирането на Спирката пише с какво желае да подкрепи проекта, а който не може/ не желае – само да изкаже мнение.   :rolleyes:

- - -
*отзивчив дизайн - това представлява способността на даден сайт да се адаптира към клиентското устройство, с цел оптимално използване на пространството.

Гласувайте - Вашият глас има значение, поне тук...
ПП: Също така би било полезно, ако всеки гласувал, изкаже за какво е гласувал и защо.
« Last Edit: 22.06.2015, 20:51:30 by NULL »
If you change nothing, nothing will change.

Полезно: Почивни дни 2019 | Обменни бюра София | Фиксинг на БНБ

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
Re: Редизайн на spirka.org
« Reply #1 on: 22.06.2015, 20:49:20 »
С две ръце съм за обновяване на визията на сайта. Не мисля че е необходимо да има мобилна версия, при все че не дава спешна и от първа необходимост информация. Пък и който пожелае, ще може да си я отвори пак чрез мобилното устройство.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #2 on: 22.06.2015, 21:55:56 »
Има един такъв ефект, че в даден етап, това особено се отнася за интернет сайтовете и електронните медии, е необходимо да промениш визията генерално, за да вуниш, че си се себеизградил и ако ставаше въпрос за мой сайт стартирал с подобен простичък дизайн, като на спирката и както беше стария дизайн на ГТ София, аз бих направил точно това - генерална промяна на визията, но разбира се това си е решение на администратора. От оперативна гледна точка на мен ще ми свършат работа и само определени корекции в настоящия дизайн, както и улесняване на прегледността.
« Last Edit: 22.06.2015, 21:58:42 by AGENT 006 »

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline Sofia

• Нямам спирка
  • R.I.P. 1511 (1985-2015)
    • View Profile
« Reply #3 on: 22.06.2015, 23:15:36 »
Би било добре да се обнови визията на сайта, защото в сегашния си вид спирката не може да се използва от мобилни устройства. Все пак за мен информацията е най-важна дори без цялостна промяна във визията.

Offline NULL

• Маниак
  • Keep Walking
    • View Profile
    • Email
« Reply #4 on: 22.06.2015, 23:44:40 »
Аз се чудя за следното - има ли смисъл да се инвестира в изработката на отзивчив потребителски интерфейс?
Реално бихте ли тръгнали да се ровите в нея през мобилно устройство?  :neznam:

Редизайн ще има, но ако не се намери дизайнер - визията му ще бъде подобна на текущата, но "една идея"по-модерна.
Според мен не трябва да подхождаме с безразличие, тъй като всички ще използваме новата версия в следващите години. Точно заради това трябва да си я направим хубавка. ;)
« Last Edit: 23.06.2015, 00:14:23 by NULL »

Offline tm0

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #5 on: 23.06.2015, 03:45:12 »
Без мобилна версия - излишно генериране на много трафик.
------------------------

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6 on: 23.06.2015, 11:13:25 »
Според мен пък може да се направи, дори ако не веднага, то по-нататък. Някои хора влизат в спирката през телефони, и не, че е много неудобно, но може просто да се облекчи ровенето из сайта. Това, че някои сайтове имат мобилни версии не значи, че са сполучливи :D

Offline mitakis

• над нещата
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #7 on: 23.06.2015, 11:36:51 »
Аз също не смятам че има голяма необходимост от моб.версия. Сегашната версия не е трудна за разглеждане през смартфон.
подобряване на съществуващия код, както и добавяне на нови функционалности.
Това е най-важното. Пък ако имаш време за изработка на нова визия, няма лошо, ще се поразчупи сивата обвивка.
Трудно е да направиш нещо както трябва, вместо как да е.

Offline NULL

• Маниак
  • Keep Walking
    • View Profile
    • Email
« Reply #8 on: 23.06.2015, 22:03:06 »
Скъпи съфорумци,
Принципно най-лесното, което бихме могли да направим е: аз изработвам front-end частта, Мартин подхваща логиката и след това се справяме по някакъв начин с ъпдейтването на данните.

Но това е доста далеч от идеята ми.

Като цяло ми се искаше да създадем колектив, да се сработим заедно, да споделим своите идеи, да подобрим сайта във всеки един аспект – който, с каквото може и след това да се радваме заедно на резултатите.  :)

В момента ни трябват хора, за:
-   обсъждане и изграждане на новия дизайн
-   тестване на разработките
-   ъпдейт, систематизиране и анализиране на данните.

Много пъти съм чел коментари от сорта на „този форум не е онова, което беше преди“, както и съм виждал безсмислени „караници“, влошаващи отношенията помежду ни. Идеята е да се опитам да подбудя колективния дух във форума, като така станем по-сплотени.
Ще сърбаме онова, което си надробим. Всеки, който желае да се включи е добре дошъл!   8)
« Last Edit: 23.06.2015, 22:05:41 by NULL »

Offline mitakis

• над нещата
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #9 on: 23.06.2015, 22:40:12 »
Относно функционалността:
- да се добави търсене по VIN, което мисля че и сега системата го позволява;
- при добавяне на снимки след въвеждане на инв.номер директно да излиза инф. за дадения подвижен състав спрямо досието му;
- евентуално multi upload.
Всъщност тези работи като ги пиша, се замислих да питам че не ми стана ясно - изцяло нова спирка ли ще се гради, или ще се подобрява съществуващата?

За дизайн нищо не мога да кажа, освен да е семпъл и лек (по възможност без/или с минимален брой flash обекти).
По второто и третото тирета, мисля че ще мога да се включа.
Трудно е да направиш нещо както трябва, вместо как да е.

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
  • Почитател на Мерцедес - Бенц, Магирус и Икарус.
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #10 on: 23.06.2015, 23:07:44 »
Аз мога да помогна с информация относно другите градове, ако е възможно да  се добавя такава.
« Last Edit: 23.06.2015, 23:46:19 by Magirus deutz »

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #11 on: 23.06.2015, 23:12:16 »
Също може да се разшири търсачката като се добави критерии "оцветяване", защото точно онзи ден търсих инфо за жълтите Икаруси, но не дава.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline NULL

• Маниак
  • Keep Walking
    • View Profile
    • Email
« Reply #12 on: 23.06.2015, 23:34:42 »
Едва ли ще има какъвто и да е Flash в новия дизайн.

@mitakis - Може да се каже, че ще се гради изцяло нова спирка, тъй като ще бъде преработена както визията, така и логиката.

Аз имам следната визия за галерията - да се направи малко "Ала facebook, fliker". По n на брой снимки на ден, почти плътно една до друга.
Данни за снимката да се появяват, върху нея, при посочване с мишката. При клик на дадена снимка - да се отваря в pop-up.     // опа  :D
Да се появяват стрелки за предишна/следваща снимка, а не както е в момента да трябва да се връщаш назад и т.н.
Допада ли ви идеята или предпочитате текущата реализация?
« Last Edit: 23.06.2015, 23:48:50 by NULL »

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #13 on: 23.06.2015, 23:38:58 »
Мога да помогна с обновяване на информацията около метрото и най-много ново пристигащите трамваи в София. От сегашните мога да се включа за T4D-C, B4D-C, Inekon, Pesa. Както и с информация за старите трамваи, но там ще съм полезен до колкото има информация в Интернет.
Като разбира се, не разполагам с цялото време на света и ще мога да се захващам периодично и от време на време. Така че ако има друг желаещ, моля да заповяда. :)

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #14 on: 23.06.2015, 23:51:53 »
Аз ще оставя на уважаемите съфорумци да решите как искате да бъде. Относно дизайна - бих предпочел сайтът да е по-опростен и да се зарежда възможно най-бързо. Най-важното за мен е информацията да е възможно най-пълна и вярна, като история на маршрути и т.н., защото там съм засякъл накои грешки, които ще трябва да се оправят по-нататък.

Offline NULL

• Маниак
  • Keep Walking
    • View Profile
    • Email
« Reply #15 on: 23.06.2015, 23:57:50 »
@Petko21 - супер, ще е имам предвид. Като стигнем до тази част, ще ти пиша.

@qwerty95 - искам в редизайна да въведем бутон "сигнализирай за нередност", с който ще може да се изпрати съобщение за дадена неточност. Така неточностите биха се изчистили сравнително бързо.  ;)

Като за начало е най-важно да се започне новият дизайн. Моля, всеки който владее Photoshop или подобен софтуер за разработка, да пише.
Пак казвам - никой няма да дава зор никому. Идеята е нещата да стават бавно, но славно.
« Last Edit: 24.06.2015, 00:16:05 by NULL »

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #16 on: 24.06.2015, 00:17:20 »
Това с бутона "сигнализирай за нередност" е много добра идея. Ще е добре някъде да се вижда списък с нередностите, за които е сигнализирано (може би тук във форума), за да могат евентуално да се обсъдят, преди промяната, за да не се промени нещо което е вярно, поради грешен спомен на някой и т.н.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #17 on: 24.06.2015, 08:36:23 »
- при добавяне на снимки след въвеждане на инв.номер директно да излиза инф. за дадения подвижен състав спрямо досието му;
Това щях да предложа и аз. Точно както е и в Трансфото. Така ще се улесни качването на снимки и ще се избегне възможността за грешки.
Аз имам следната визия за галерията - да се направи малко "Ала facebook, fliker". По n на брой снимки на ден, почти плътно една до друга.
Данни за снимката да се появяват, върху нея, при посочване с мишката. При клик на дадена снимка - да се отваря в pop-up.     // опа  :D
С две ръце за.
Мога да помогна с обновяване на информацията около метрото и най-много ново пристигащите трамваи в София. От сегашните мога да се включа за T4D-C, B4D-C, Inekon, Pesa. Както и с информация за старите трамваи, но там ще съм полезен до колкото има информация в Интернет.
Като разбира се, не разполагам с цялото време на света и ще мога да се захващам периодично и от време на време. Така че ако има друг желаещ, моля да заповяда. :)
А аз мога да се заема с "моите хора", тролеите имам предвид(шкодите са частично въведени като досиета, макар и в много малка част, но те са относително прости, защото при тях е ясно, трудното са икарусите, кой кога е спрян и т.н., но им имам подробни списъци още от миналата година). МАН-овете са лесни, защото важната оперативна информация вече е изведена във форума(ДК. номера, инвентарни номера и VIN номера) само трябва да се направят досиета, което пък може да се направи от всеки, който има свободно време.

Какво ще кажете за изобразяване на маршрутите върху карта? Имам предвид в страницата с маршрута да има карта, на която той да е нарисуван. Знам, че би било значителна досада, но ако е необходимо аз ще се заема, стига да сте съгласни разбира се.
« Last Edit: 24.06.2015, 08:41:24 by AGENT 006 »

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline NULL

• Маниак
  • Keep Walking
    • View Profile
    • Email
« Reply #18 on: 24.06.2015, 08:47:53 »
Какво ще кажете за изобразяване на маршрутите върху карта? Имам предвид в страницата с маршрута да има карта, на която той да е нарисуван. Знам, че би било значителна досада, но ако е необходимо аз ще се заема, стига да сте съгласни разбира се.

Според мен няма особено смисъл, тъй като:
- вече ги има на "новото" приложение в сайта на ЦГМ
- ако има карта и за старите маршрути - тя ще е несъвместима с промените по инфраструктурата (в/у картата на Google)
- изключително времеемко, докато се направят всички точки на преминаване

Аз искам да направя едно уточнение:
Моето предложение е да се направи отзивчив потребителски интерфейс (едно и също съдържание с различна визуализация), а не отделна мобилна версия(това е като http://m.sofiatraffic.bg/ - имаш различно съдържание за различните устройства, но и различна визуализация)

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #19 on: 24.06.2015, 20:59:30 »
Бих могъл да се включа в настоящото начинание с исторически данни.По отношение на историята на трамвайните мотриси и маршрути мисля, че в голяма степен повечето проблемни теми са изяснени, въпреки, че съществуват още няколко необясними на пръв поглед явления(или аномалии), на които колективно е възможно да бъде намерен задоволителен отговор.По отношение на автобусите разполагам с пълни данни за подвижния състав в периода 1945-1960г. с някои малки изключения, както и специалната техника по автобусните гаражи и тролейбусно депо.От досегашните ми наблюдения в сайта съм виждал много возила с налични снимки, но без направени досиета.Добре би било тези липси да се запълнят чрез създаване досиета на всички превозни средства на ГТ в София през годините.

Оттеглям Безвъзвратно предложението си за помощ, както и всички останали,  които някога съм отправял към собственика на конкретният сайт.
« Last Edit: 18.10.2016, 19:11:31 by София 100 »
Направеното днес е недостатъчно за утре.