Author Topic: Предложения и препоръки относно конкурса "Снимка на месеца"  (Read 16841 times)

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
Не съм съгласен с начинът, по който се организира конкурсът "Снимка на месеца". Качват се прекалено малко снимки, които не отговарят на реалната картина на постваното през месеца и се толерира един и същ стил на снимане от почти едини и същи потребители. Настоявам в конкурса да се обръща внимание и на дребните фотографи, а не само не тези с "възвишените пейзажи". Нямам против тези снимки, но в конкурса трябва да има място за всички, а в момента няма и когато попитам Emperor защо, той ми отговаря, че организира конкурса така, защото само такъв стил снимки се харесват и имат шанс за победа. Аз пък си мисля, че в случая не е толкова важна победата.
« Last Edit: 02.08.2015, 14:42:57 by AGENT 006 »

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline NULL

• Маниак
  • Keep Walking
    • View Profile
    • Email
Единственият начин темата да стане обективна е модераторите, организиращи "конкурса" да се сменят или да се изберат независими такива.
Когато снимките се подбират от един и същ човек, то той е пристрастен и налага малко (или в случая - много) своите виждания, въпреки че модераторите би трябвало да бъдат обективни и безпристрастни.

Относно текущата анкета - 50% от снимките са на модератора, а другите - на две "други лица". Ако се занимавах с фотография, то аз никога не бих си позволил толкова голям процент от снимките да са мои.

В случай, че не ви се избира нов модератор, то нека занапред снимките за анкетата да бъдат подбирани по брой харесвания към датата на анкетата!
Отделно така всички ще бъдат стимулирани да like-ват само нещата, които наистина им харесват!
If you change nothing, nothing will change.

Полезно: Почивни дни 2019 | Обменни бюра София | Фиксинг на БНБ

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Когато приложих идеята фотографите сами да си избират снимките, с които да участват, се разревахте, че не искате да е така. Но така конкурсът щеше да е 100% обективен. Върнахме се обратно на идеята да се избират снимки от модераторите.  Пак ревете, че не ви харесва. Искам да дадете нова идея как точно конкурса да бъде напълно обективен и как да се избират снимки, за да бъдете Вие, фотографите, напълно удовлетворени.  Идеята на NULL е добра, но издиша на едно място - ако поставим един праг, да речем над 5 лайка за пост от темите със снимки, и толкова лайкове събере пост на Агента с 28491026 снимки в него, нали се сещате, че идеята толкова снимки само от един пост да бъдат в месечен конкурс, плюс още от останалите фотаграфи, е не само налудничава, а граничи с крайно безумие. Просто ще се обезсмисли цялата идея на конкурса. Та давайте идеи, все ще стигнем до някакъв компромис.
А иначе до Агента - човече, виж, нямаме нищо против теб и снимките ти (поне аз, защото аз само за себе си мога да говоря), но разбери, че да изберем твоя снимка за конкурса, измежду още 30 еднакви, е трудна работа :/
« Last Edit: 02.08.2015, 11:15:01 by mihailo »

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
Абсолютно .
Влади , не се сърди , но ти по-скоро правиш хроника на преминаващите превозни средства , отколкото да търсиш хубави пейзажи.
Снимка на Месеца е именно това - не само снимано превозно средство , но и околността да е нещо по-различно . При теб количеството е за сметка на качеството . При Фантомас, Мравчо , Емперор и Конекто е точно обратното.
https://farm1.staticflickr.com/382/19067850854_c60d755da5_c.jpg  - Ако това е твоя снимка - аз бих гласувал за нея и то не за месеца а за годишна .
« Last Edit: 02.08.2015, 12:09:05 by София 70 »

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Не става дума за моите снимки. Говоря по принцип, че губя интерес към конкурса в този му вид. Аз не мрънкам, просто изборът не е обективен. А от постовете ми с много снимки едни са от архивата, а други от колекции и за колекциите сме се разбрали с Emperor да не качва от тях.

Offline NULL

• Маниак
  • Keep Walking
    • View Profile
    • Email
Идеята на NULL е добра, но издиша на едно място - ако поставим един праг, да речем над 5 лайка за пост от темите със снимки, и толкова лайкове събере пост на Агента с 28491026 снимки в него, нали се сещате, че идеята толкова снимки само от един пост да бъдат в месечен конкурс, плюс още от останалите фотаграфи, е не само налудничава, а граничи с крайно безумие. Просто ще се обезсмисли цялата идея на конкурса. Та давайте идеи, все ще стигнем до някакъв компромис.

Идеята си е много добра, но изисква някакъв самоконтрол от страна на снимащите.
Но щом си толкова убеден, че идеята ми издиша - предизвиквам те да дадеш по-добра идея. ;)
« Last Edit: 02.08.2015, 12:32:33 by NULL »

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Именно заради липсата на самоконтрол от страна на някои потребители идеята не е добра. А когато поради липса на самоконтрол, модераторите проконтролират ситуацията, биват изядени с дрехите, кокалите и косата.

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
Не е задължително да се съобразите с моето мнение, но все пак ще го кажа ...
За конкурсът може да се съди от броя на гласуващите ... този път 50 от около 400 - 500 активни потребители на форума. Явно няма интерес. Преди месец-два единият от модераторите на темата се опитваше да привлече внимание с провокиращ надпис "sex", но май не се получи.
Фотографията е изкуство и всеки има свой индивидуален поглед. Един смята, че непринудена снимка е супер, друг смята намесата с фотошоп за задължителна и т.н.
Ще си позволя да направя извод. Нещо в конкурса трябва да се промени ... така няма да стане. Не е задължително изведнъж да се промени изцяло концепцията. Може да се променят отделни елементи от нея през един-два месеца докато се намери подходящата форма. Броят на гласуващите е достатъчен критерий.
Символите на нашия град са Витоша, кестените и трамваите.

С такива любители на МГТ врагове не му трябват.

Offline NULL

• Маниак
  • Keep Walking
    • View Profile
    • Email
Именно заради липсата на самоконтрол от страна на някои потребители идеята не е добра. А когато поради липса на самоконтрол, модераторите проконтролират ситуацията, биват изядени с дрехите, кокалите и косата.

Мишо,
относно това, че модераторите биват изяждани с дрехите, кокалите, косата и т.н. са си виновни те.
Има начини да си "вържат гащите", като опишат правила (критерии), по които се избират снимките. Но всичко е въпрос на желание и възможности.

А относно идеята ми - кога съм казвал, че ще се взимат всички с над X лайка? Трябва да се вземат снимките с топ 10 (например) лайка. ;)
От това мое предложение всички хора, които качват по много снимки ще започнат да правят подбор на снимките си, ако искат да участват.
Казва се до 3 снимки на пост /например/. Задават се и други критерии и така проблемът е решен веднъж завинаги.
Това, което в момента се прави е равностойно на "ГанЯ прави избори", базирани на временни кръпки - колкото да има, за да се замажат очите на "гласоподавателите".

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
Просто идея (днес много досаждам) ... 8)
Нека авторите на снимки сами да преценяват с кои свои произведения ще участват в конкурса.
Например се определя лимит от 3 (три) снимки за участник и съответните ясни изисквания. Всеки желаещ да участва да отсее от своите снимки (до лимита) и да ги "качи" в съответна тема. Определя се срок за гласуване чрез анкета и се определя победителя. Може да има поощрение ... например: снимката победител да е банер на форума за следващия месец, до избор на нова "Снимка на месеца".
Така всеки фотограф ще може да качва в темите "Снимки на ..." колкото иска снимки, но за участие в конкурса ще избира своите най-добри. Дори и тези, които не се занимаваме с фотография, но сме "щракнали" нещо по улиците, харесва ни и искаме да се похвалим да можем да участваме ... сигурно няма да спечелим, но пък може ...
Модераторите са само жури, което брои гласовете.
Символите на нашия град са Витоша, кестените и трамваите.

С такива любители на МГТ врагове не му трябват.

Offline T1000

• Защо пиша толкова много?
  • Ferrari S.p.A.
    • View Profile
    • www.diecast-utopia.com
Не виждам защо трябва да е толкова сложно и да е такава драма за форумна игра. Всеки желаещ да си избира една своя снимка, която да номинира и участва с нея. Това, че другите не са я харесали не е техен проблем.

Все пак нали идеята на конкурсите е всеки да покаже най-доброто от себе си и вече гласовете да определят победител. Не става дума за Оскари или пък сме толкова много, че да трябва пресявка на 3 нива, докато се стигнат до 20-тина кандидатури. Просто всеки да си номинира снимка до определена дата от месеца и да си стиска палци, че ще я харесат и останалите.
I'll be back®

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Еми пробвахме и така. Резултатът беше, че направих конкурс за един месец с три снимки на агента, и една на Емперор. И на следващия ден се вдигна олелия до бога защо конкурса изглежда така.

Offline NULL

• Маниак
  • Keep Walking
    • View Profile
    • Email
Еми пробвахме и така. Резултатът беше, че направих конкурс за един месец с три снимки на агента, и една на Емперор. И на следващия ден се вдигна олелия до бога защо конкурса изглежда така.

Резултатът в момента е същият с единствената разлика, че имената на участниците са малко по-различни. ;)
Поради същата причина хората пускат празна "бюлетина".

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Добре Mihailo не можеш ли да разбереш колко абсурдно звучиш? Не е ли очевидно, че снимките в настоящия конкурс са почти идентични? За какво трябва цялата тая бюрократизация да броим харесвания и не знам си какво още? Толкова ли с Emperor нямате усет какво да изберете и какво не? Начинът на избор на снимките в момента не е проблем, проблема е че се избират едностилни снимки на много тесен кръг от потребители и конкурсът се превръща в необективен.

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
Едностилни?! Може би именно едностилни не се избират.
Гарантирам ти , че ако правиш снимки като Фантомас , Конекто , Майк503 , Емперор , Мравчо - всеки месец ще има и твои снимки . дали са Но докато са в стил - Снимани от диспечерския пункт на  Орион - няма да ги видим скоро.А  дали са обработвани - всеки има право да ги обработва . Аз от фотография не разбирам , но правя разлики между хубава снимка и кадри за филм.
https://www.flickr.com/photos/124054150@N08/19198051816/ - ето тази е хубава , различна!
И още нещо , Влади - ти нямаш навика да снимаш превозни средства по необичайни места , а трябва да го правиш - снимката придобива по-голям чар при една необичайна ситуация .
« Last Edit: 02.08.2015, 16:31:49 by София 70 »

Offline T1000

• Защо пиша толкова много?
  • Ferrari S.p.A.
    • View Profile
    • www.diecast-utopia.com

Трябвало е да бъде една на агента и една на емперор. Който заявил - заявил. Иначе не виждам смисъл от конкурса, ако предизвиква преобладаващи недоволства както сега. Идеята е да се поразпусне и позабавляваме, не да има още един повод да си пишем фермани кой е по-крив. Не критикувам теб, просто споделям, че явно няма смисъл от конкурса при положение, че при всеки предложен вариант недоволните са повече от доволните.
I'll be back®

Offline NULL

• Маниак
  • Keep Walking
    • View Profile
    • Email
Добре Mihailo не можеш ли да разбереш колко абсурдно звучиш? Не е ли очевидно, че снимките в настоящия конкурс са почти идентични? За какво трябва цялата тая бюрократизация да броим харесвания и не знам си какво още?
бюрократизация?  :D
Това е единственият начин да отсееш онова, което се харесва от потребителите, които след това ще гласуват в анкетата...

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
https://www.flickr.com/photos/124054150@N08/19198051816/ - ето тази е хубава , различна!
Да, хареса се и в руския сайт, но първоначално аз сериозно се замислих дали да не я изтрия. Просто за мен не беше нищо особено и виждах в нея по-скоро дефекти отколкото ефекти като например това, че трамвая не е центриран в кадъра и че е хванат челно. Аз обичам да правя снимки подходящи като за спирката с висока информативна стойност(превозното средство в цял ръст и да заема възможно най-голяма част от кадъра), дори на моменти и в сегашните ми снимки ми се струва, че прекалявам с пейзажа(е може и това да е за добро, не знам).
Гарантирам ти , че ако правиш снимки като Фантомас , Конекто , Майк503 , Емперор , Мравчо - всеки месец ще има и твои снимки .
Да, знам, друг е въпроса дали някой след това ще ми каже, че се натискам за конкурса, но главният проблем, е че всяка снимка, дали такава или такава, има своята стойност. Фантомас и Мравчо например ще направят хубав пейзаж, аз пък мога да направя една прилична информативна снимка с премерена доза пейзаж, но така, че превозното средство ясно да се демонстрира като нарочно търсен главен обект на кадъра. И двата вида снимки ще са от полза на форума и затова смятам, че и двата вида снимки имат място в конкурса независимо от автора си, защото тези два погледа оформят цялостта на картината.
« Last Edit: 02.08.2015, 18:09:00 by AGENT 006 »

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Въпроса е, че когато изсипеш няколко еднакви снимки, то или трябва да вземем всички, или нито една. Разнообразие, това се търси. А и както виждаш, никой няма да те упреква за това, че се натискаш за конкурса, като правиш нетипични за теб снимки. Напротив - точно сега проявяваш натегачество за въпросния конкурс. Ако искаш, за следващите пъти, просто ми пращай снимките, които искаш да видиш в конкурса. Бъди сигурен, няма да откажа да ги сложа. Ако започнат да събират много харесвания - супер! Ако пък не събират желаните харесвания, с течение на времето сам ще намериш стила, който ще ти харесва, и който ще се котира. Да си стиснем ръцете? :)

Offline NULL

• Маниак
  • Keep Walking
    • View Profile
    • Email
И в крайна сметка ще има ли някакви промени, относно "конкурса" или ще си "стиснете" фалшиво ръцете - до следващия път?