Author Topic: Градският транспорт в Брисбън (Brisbane, Австралия)  (Read 670 times)

Offline p5yo

  • Напредващ
  • ***
  • Posts: 84
    • View Profile
Понеже няма друга такава тема реших да започна такава, базирана на моите наблюдения.
Брисбън е третия по големина град в Австралия и главен град на щата Куинсленд. Като население е около 2,2 млн.души, но огромен по площ, което обуславя и съвременния вид на градския транспорт тук. Цялата система на градски и междуградски транспорт се движи от щатската правителствена компания TransLink. Таксуването във всеки вид транспорт е на зони (с формата на окръжности, зона едно - център), предимно с електронни карти, рядко с билети, т.к. те са по-скъпи. Картите важат за всякакъв вид транспорт в града, както и съседните градове. Най-добре развити са градската железница и автобусния транспорт. Добре развит е и речният градски транспорт -- CityCat и няколко градски ферибота, но обхваща малка част от града.
-Градска железница - бърза, със станции сравнително на гъсто, интервали на движение на влаковете по някои линии около 15 и по-малко мин. Линиите са 7, като най-дълга е тази до Съншайн коуст (около 150-60км) и Голд коуст (около 80км).
-Автобусен транспорт - повече от 1000 автобуса, като основните линии се движат по специално изградени маршрути с големи станции за връзка с други видове транспорт. Някои линии се движат и през нощта като пред номера на линята се появява ''N'', но те се движат само петък и събота. Също така има и няколко безплатни автобусни линии - City Loop, както и червената линия на ферибота.
-Велотранспорт - много добре развит, с основни маршрути, успоредни на градските магистрали. В града има над 650 км велотрасета и над 150 станции за велосипеди под наем.
-В миналото в града са се движили трамваи и тролейбуси, но до към края на 60-те този тип транспорт постепенно е спрян. Сега в покрайнините на града има изграден музей на трамвайния транспорт, където могат да се видят стари експонати. От две години насам в съседния курортен град Голд коуст се движи трамвай - G:link.
« Last Edit: 06.10.2015, 16:48:28 by p5yo »