Author Topic: Човешки ресурси в МГТ  (Read 451301 times)

Offline martin4o

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
Re: Човешки ресурси в МГТ
« Reply #2180 on: 26.07.2026, 16:03:51 »
На какъв език е комуникацията?
От малкото, на което съм бил свидетел, разбират български и се стараят да отговарят и да съдействат.
« Last Edit: 26.07.2026, 22:32:35 by difian »

Offline Niko.G

• Наистина съм луд
  • ⁠A heresia das heresias era o bom senso.
    • View Profile
« Reply #2181 on: 29.07.2026, 14:46:58 »
Вчера наблюдавах че може би поне 10-тина водачи (всички, които успях да засега и с които пътувах) по искърските електробуси по 123, 186, 288 са чужденци.
С част от тях пътувам и по-редовно и, като цяло, мога да споделя за доста позитивно и професионално отношение. Единствен недостатък е, че по-трудно общуват с пътниците, но в повечето случаи не им е част от задълженията.

Браво. В Малашевци обаче дочух, че са зачислени не толкова съвестни работници. Единият бил изтървал рейса на колелото на Люлин 5, нито ръчна, нито на неутрална, та рейса се спрял в този пред него. Един познат водач пък ми сподели, че един ден му писали втора смяна узбек, който трябвало да си застъпи смяната на Гурко, но закъснял с поне 15-20 минути. Зачисление са по МАН-овете, но ги карали като ПАЗ-ове, само газ и спирачка. Комуникацията с диспечерките и с българите е зле, какво остава за тези хорица...

Offline TRAMS SOFIA

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2182 on: 25.08.2026, 20:37:19 »
Оставям това тук за да се види какви санитарни помещения има по крайните спирки
Колкото по-малко е сърцето , толкова повече злоба носи.

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #2183 on: 26.08.2026, 11:10:35 »
Със свободен достъп ли са тези помещения? Ако не са, е редно да добавиш - "и в какъв вид ги оставят ползвателите им"! ;)

Offline Niko.G

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2184 on: 26.08.2026, 11:47:59 »

Случвало се е монтьорите през деня да си изчистят тоалетната в халето и на сутринта да я заварваме в същото състояние, защото не се заключва и влизат шоьори.

Offline Stanislav_07

• Маниак
    • View Profile
« Reply #2185 on: 01.10.2026, 22:35:43 »
София всяка година има рекордно високи бюджети. Според мен е редно да се махнат контрольорите, в Букурещ например пак се плаща, но няма контрольори, или направо можем да направим столичният градски транспорт безплатен.

Offline Niko.G

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2186 on: 01.10.2026, 22:45:43 »
Направете го! :clap: :clap: :clap:

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #2187 on: 01.10.2026, 23:54:42 »
София всяка година има рекордно високи бюджети. Според мен е редно да се махнат контрольорите, в Букурещ например пак се плаща, но няма контрольори, или направо можем да направим столичният градски транспорт безплатен.
Конкретно транспортът е с дупка, която чрез златното момче контрера герберасти, бкп и Сие раздуха още повече, като същевременно допълнителни орязаха транспортната задача.

В Белград транспортът е в тотален фалит. Нали там го пробваха да е тотално безплатен.

Нагло и тъпо обжалваха реформата с паркирането, което щеше да направи личния автомобил по-непривлекателен и щяха да се наберат необходими за системата на транспорта средства.

И като се дават примери с Букурещ, там платеното паркиране каква част от града ли обхваща и докъде се разпростира, сравнено със София?

Offline Stanislav_07

• Маниак
    • View Profile
« Reply #2188 on: 02.10.2026, 07:29:15 »
Конкретно транспортът е с дупка, която чрез златното момче контрера герберасти, бкп и Сие раздуха още повече, като същевременно допълнителни орязаха транспортната задача.

В Белград транспортът е в тотален фалит. Нали там го пробваха да е тотално безплатен.

Нагло и тъпо обжалваха реформата с паркирането, което щеше да направи личния автомобил по-непривлекателен и щяха да се наберат необходими за системата на транспорта средства.

И като се дават примери с Букурещ, там платеното паркиране каква част от града ли обхваща и докъде се разпростира, сравнено със София?

В Люксембург и Талин също е безплатен

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2189 on: 02.10.2026, 08:44:24 »
В Букурещ има контрольори с Общинска полиция и глобата е колкото месечната карта при доброволно плащане на място. Миналата есен за три дни ме провериха два пъти в тролей 90.  :)
« Last Edit: 03.10.2026, 07:53:45 by V.Peichev »

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2190 on: 02.10.2026, 21:31:04 »
Според мен е редно да се махнат контрольорите, в Букурещ например пак се плаща, но няма контрольори
Моля те, спри да пишеш глупости и неверни твърдения!
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline TRAMS SOFIA

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2191 on: 02.10.2026, 21:31:15 »
Преди десетина дни имаше изловен след гонка с полицията къркан водач на карсан в Земляне по 95 линия.
Узбек......ей ви евтината работна ръка .
Колкото по-малко е сърцето , толкова повече злоба носи.

Offline тролей №164 линия 2

• Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #2192 on: Yesterday at 10:26:02 »
Може би малко неглижирате една по-маловажна, но все пак причина за нежеланието за работа конкретно като ватман. Това е малоумната продължителност на курса от колко беше - половин година? За работещите в София не е особен проблем, защото, при възможност, биха могли да помолят работодателя да им измести и удължи обедната почивка в деня на курса, или пък да ги пусне да закъснеят, или да си тръгнат по-рано от работа веднъж на х седмици. Но ако някой от провинцията ще се захваща с този курс и в момента не желае да си търси временна работа за няколко месеца, той трябва да пътува всеки път за 1 или 2 учебни часа, след което да се прибира, защото следващото му занятие е след седмица-две-три. И така това нещо се точи половин година, понеже трябва да бъдат навъртяни 20 часа, или колкото са по регламент. Отделно от това, всяко пътуване за по 2 учебни часа си е разход, умножен по 10 пътувания, или дори повече. Съгласен съм, че има достатъчно работещи в София, от които теоретично би могъл да се намери персонал, но пък фактите говорят, че няма достатъчно желаещи, та се налага да се набират чужденци. Вчера писах във варненския раздел относно една от мерките по подобряване на транспортната услуга във Варна - как не зависи нито от финансиране, нито от достатъчно персонал или добра поддръжка, а само и единствено от подобряване в организацията на работа. Тук също бих предложил промени в организацията на курса - след като сформират групата, то да не хващат всичките хх души и да се чудят как да ги подредят в графика. Вместо това, да вземат четирима и всеки ден да ги обучават само тях - по два учебни часа общо правят осем часа за инструктора за деня. А дори ако искат, могат само двама в даден момент - по два часа сутрин и два часа след обед. Отново общо осем учебни часа дневно за инструктора. Друго предимство е, че не се налага всеки път да се прави 5 минути преговор какво учихме предният път - преди три седмици. Вместо това се получава интензивен курс, при който знанията се натрупват методично и ми се струва, че обучението върви по-гладко и продуктивно. Освен това, по този начин всеки курсист може да си планира кога да си вземе 2-3 седмици (включително неплатен, ако се налага) отпуск, за да дойде и да си изкара курса спокойно. Ако има и някакви общежития - бях чел някъде за такива в близост до депо "Банишора" - биха могли да им предлагат да отсядат там за времето на курса. Това последното е екстра, която не е абсолютно задължителна, но би била допълнителен мотиватор - иначе трябва човек да търси къде по-изгодно да отседне за няколко седмици. Разсъждавал съм си за себе си. Основният недостатък за мен е неблагоприятната съвкупност от релеф и свързаните с него климатични особености на зимния сезон - този смог, който се наплъстява и по цяла зима трови софиянци. Но това за курса би ми било също демотиватор - да пътувам всеки път от Варна цяла нощ (за самолет не считам, че си заслужава финансово) за 2 часа и после наобратно, плюс за всеки 2 учебни часа цял ден отпуск. С това илюстрирам кое е демотивиращото, по мое мнение.
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2193 on: Yesterday at 14:01:58 »
С риск пак да бъда нахапан ...
Идеята на курсът за обучение на водачи на трамвайни мотриси е след това те да работят като водачи на трамвайни мотриси (ватмани). Ако ще изкараш курса и ще придобиеш правоспособност за управление на трамвай, а след това няма да работиш като ватман - това са изгубени ресурси: време, пари и др.
Ласираш идеята за т.нар. ускорен курс ... това е подходящо за категории А, В, М ..., но за професионалните категории не съм сигурен, че е добре.
Когато човек преценява дали да се захване с дадена работа трябва да прецени добре всички плюсове и минуси. Струва ли си да се инвестира време, пари, усилия, неудобства и други ресурси.
Конкретно, ако живееш във Варна, Бургас или Русе (градове на съпоставими разстояния от София) и искаш да имаш правоспособност за трамвай за да се хвалиш на приятелите си в кръчмата ... Не си струва!
PS: Причината да има текучество при водачите на возилата на МГТ е тежката работа, а не трудностите и неудобствата при обучението.
« Last Edit: Yesterday at 14:04:15 by emm_1968 »
Символите на нашия град са Витоша, кестените и трамваите.

С такива любители на МГТ врагове не му трябват.

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #2194 on: Yesterday at 15:34:04 »
Като карал влак 17 години и минал през горе-долу същото обучение като продължителност за правото да го правя, считам за абсурдно да са необходими 6 месеца за обучение да се кара трамвай.
И това е една от основните причини така обучените кадри да са гола вода. 6 месеца са си почти една магистратура и повечето кандидати престават да поемат още в началото след като видят, че им пълнят главите с глупости, които изобщо не ги интересуват. Така после имат в главите си една каша с теоретични понятия, които не могат да навържат помежду им и все така никаква идея какво правят.

Offline тролей №164 линия 2

• Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #2195 on: Yesterday at 16:06:25 »
Като карал влак 17 години и минал през горе-долу същото обучение като продължителност за правото да го правя, считам за абсурдно да са необходими 6 месеца за обучение да се кара трамвай.
И това е една от основните причини така обучените кадри да са гола вода. 6 месеца са си почти една магистратура и повечето кандидати престават да поемат още в началото след като видят, че им пълнят главите с глупости, които изобщо не ги интересуват. Така после имат в главите си една каша с теоретични понятия, които не могат да навържат помежду им и все така никаква идея какво правят.
А то и теоретична част ли има това обучение? Предположих, че тя е само ако ми липсва шофьорска книжка каквато и да е категория - за теоретичния изпит пред КАТ (както е за останалите категории, включително М). Доколкото разбирам, основно на нея се дължи този период на обучението...? Докато четях цитирания от мен пост, се сетих за едно видео, в което човекът разказа как обучението за машинист в московския метрополитен включвало теми (и въпроси на изпита) като "Какъв процент желязо има в сплавта, от която са направени релсите?". Там той изкоментира как им пълнят главите действително с някаква теория, която по никакъв начин не им помага да се справят с дадена критична ситуация на линия. Очевидно съм потънал в някакъв розов сън, в който ме учат как да спирам, с какъв по-точно пожарогасител (предполагам пясъчен) и дали изобщо да опитам да потуша възникнал пожар във возилото (в зависимост от ситуацията), как да прибера мотрисата в депо, ако дадено реле изгори, или при коя авария не се допуска изобщо да подавам нито тяга, нито спирачка... директно да звъня на аварийния екип и/или диспечер. И като последна стъпка как да потегля - да подам тяга. След като преди това съм научил добре всички възможни начини за спиране и техните ефективности/зависимости от атмосферните условия. Представях си обучение "на целта", как се управлява мотрисата и как се реагира при различни извънредни ситуации, а не гореизброеното разбъркано "в бутилка с боза" с такова съотношение, че само последната да се усеща като вкус при консумация. :)
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2196 on: Yesterday at 16:21:54 »
Сигурен съм, че се учат неща, които са излишни.
Обаче правилниците трябва да се знаят. Трябва да се усвои техниката на управление на возилата. Трябва да се научат основните характеристики на возилата, елементарни знания по конструкцията на возилата и действието на отделните възли, как да се преминава в аварийни режими на движение, действия при извънредни ситуации ... такива неща.

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2197 on: Yesterday at 16:25:18 »
...
6 месеца са си почти една магистратура
...
Магистърските програми навсякъде са по три семестъра (година и половина). За един семестър може да получиш следдипломна квалификация по дадена специалност, но без образователна степен.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2198 on: Yesterday at 18:20:54 »
Преди десетина дни имаше изловен след гонка с полицията къркан водач на карсан в Земляне по 95 линия.
Узбек......ей ви евтината работна ръка .

Я кажи в Земляне колко време престоя служебно дерегистриран автобус заради хванат с алкохол водач от КАТ и то неузбек! Демек от "скъпите"....

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2199 on: Yesterday at 18:29:06 »
Бях чел, че в Германия провеждат съкратени курсове от 2 месеца за студенти, които да работят на непълен работен ден като ватмани. Въпрос на приоритети...
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.