Може би малко неглижирате една по-маловажна, но все пак причина за нежеланието за работа конкретно като ватман. Това е малоумната продължителност на курса от колко беше - половин година? За работещите в София не е особен проблем, защото, при възможност, биха могли да помолят работодателя да им измести и удължи обедната почивка в деня на курса, или пък да ги пусне да закъснеят, или да си тръгнат по-рано от работа веднъж на х седмици. Но ако някой от провинцията ще се захваща с този курс и в момента не желае да си търси временна работа за няколко месеца, той трябва да пътува всеки път за 1 или 2 учебни часа, след което да се прибира, защото следващото му занятие е след седмица-две-три. И така това нещо се точи половин година, понеже трябва да бъдат навъртяни 20 часа, или колкото са по регламент. Отделно от това, всяко пътуване за по 2 учебни часа си е разход, умножен по 10 пътувания, или дори повече. Съгласен съм, че има достатъчно работещи в София, от които теоретично би могъл да се намери персонал, но пък фактите говорят, че няма достатъчно желаещи, та се налага да се набират чужденци. Вчера писах във варненския раздел относно една от мерките по подобряване на транспортната услуга във Варна - как не зависи нито от финансиране, нито от достатъчно персонал или добра поддръжка, а само и единствено от подобряване в организацията на работа. Тук също бих предложил промени в организацията на курса - след като сформират групата, то да не хващат всичките хх души и да се чудят как да ги подредят в графика. Вместо това, да вземат четирима и всеки ден да ги обучават само тях - по два учебни часа общо правят осем часа за инструктора за деня. А дори ако искат, могат само двама в даден момент - по два часа сутрин и два часа след обед. Отново общо осем учебни часа дневно за инструктора. Друго предимство е, че не се налага всеки път да се прави 5 минути преговор какво учихме предният път - преди три седмици. Вместо това се получава интензивен курс, при който знанията се натрупват методично и ми се струва, че обучението върви по-гладко и продуктивно. Освен това, по този начин всеки курсист може да си планира кога да си вземе 2-3 седмици (включително неплатен, ако се налага) отпуск, за да дойде и да си изкара курса спокойно. Ако има и някакви общежития - бях чел някъде за такива в близост до депо "Банишора" - биха могли да им предлагат да отсядат там за времето на курса. Това последното е екстра, която не е абсолютно задължителна, но би била допълнителен мотиватор - иначе трябва човек да търси къде по-изгодно да отседне за няколко седмици. Разсъждавал съм си за себе си. Основният недостатък за мен е неблагоприятната съвкупност от релеф и свързаните с него климатични особености на зимния сезон - този смог, който се наплъстява и по цяла зима трови софиянци. Но това за курса би ми било също демотиватор - да пътувам всеки път от Варна цяла нощ (за самолет не считам, че си заслужава финансово) за 2 часа и после наобратно, плюс за всеки 2 учебни часа цял ден отпуск. С това илюстрирам кое е демотивиращото, по мое мнение.