Author Topic: Имена на метростанциите от Трети метродиаметър  (Read 33122 times)

Offline marto193

• Маниак
    • View Profile
Има ли вече някъде обявени имената на станциите от трети метродиаметър?

Online viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
Не. Те трябва да се гласуват в Столична община в общинския съвет. Предложения все още няма. Има само работни имена, предложени от проектантите на принципа, който уж трябва да се спазва - именува се на по-голямата пресечна улица до самата станция.
Опитът показва, че предложението се внася без обсъждане, а въпросите по комисиите се оставят без разглеждане.
Преди време стана дебат на транспортната комисия защо станцията при кв. Хладилника се кръщава "Витоша", а не Сребърна, Хенрик Ибсен или Хладилника, като след нея в схемата на развитие има станции, които ще са по-близко до планината, а в отклонението към Студентски град пък дори има заложена станция в сърцето на кв. Витоша, беше отговорено, че от там тръгвали рейсовете за Витоша и затова. Очевидно не всички рейсове за там тръгват от там, а вече и въобще даже - тръгват от Зоопарка. Предложението остана без да се обсъди отново, с цел да се мисли стратегически, а не пиарски.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
Редно е да се нарекат две от метростанциите на великите български юристи, политици и майстори на чашката Светослав Лучников и Александър Сталийски.  :) Също може да се помисли и за метростанция "Георги Димитров" също велик майстор на чашката.  :)

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
...
Преди време стана дебат на транспортната комисия защо станцията при кв. Хладилника се кръщава "Витоша", а не Сребърна, Хенрик Ибсен или Хладилника, като след нея в схемата на развитие има станции, които ще са по-близко до планината, а в отклонението към Студентски град пък дори има заложена станция в сърцето на кв. Витоша, беше отговорено, че от там тръгвали рейсовете за Витоша и затова. Очевидно не всички рейсове за там тръгват от там, а вече и въобще даже - тръгват от Зоопарка. Предложението остана без да се обсъди отново, с цел да се мисли стратегически, а не пиарски.
Сагата с МС Витоша, започна още преди строителството и. Имаше проект, или идея (не си спомням вече) за изграждане на станция Витоша от която да тръгват всички автобуси за планината. Проекта или беше забравен или не му намериха финансиране, но както виждаме днес няма такава станция. Друг е въпроса, че идеята беше обвързана с името на метростанцията в близост. И тя би трябвало да носи това име.
Реално днес няма много място там за Станция за автобусите, но според мен има още възможност за изграждането на начална станция за автобусите за Витоша.

Offline dan

• Наистина съм луд
    • View Profile
...

Удължаването на метролиния М2 предвижда метростанция “Paradise“, която ще бъде с директен вход-изход към ниво -1 на търговския център.
Извадка от сайта на търговския център. Явно те са се надявали да се кръсти станцията на него. Все пак щом има ИЕЦ "Цариградско шосе", току виж все пак я прекръстят на "Парадайз". Аз лично се надявам обаче това да не се случи :)

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Моите снимки
Няма да е Парадайс... спокойно.  8)

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
Историята помни как при поставени табели на метростанция, тя бива преименувана. Така че не се знае...
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline Emperor

• Нямам спирка
    • View Profile
Преди е имало Автогара Хладилника, Автостанция Хладилника, квартала е Хладилника, какво им пречеше да е метростанция Хладилника. Метростанция Витоша трябва да е някоя от по-следващите.

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Моите снимки
Историята помни как при поставени табели на метростанция, тя бива преименувана. Така че не се знае...
Така е, но историята там беше от съвсем друго естество и други фактори. Пък и още навремето въпросната станция е трябвало да бъде "съюз", вярно че друг... но така си спазиха традицията.  :D

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
Редно е да се нарекат две от метростанциите на великите български юристи, политици и майстори на чашката Светослав Лучников и Александър Сталийски.  :) Също може да се помисли и за метростанция "Георги Димитров" също велик майстор на чашката.  :)

Редно е на всеки метродиаметър да има поне една станция, която да се казва "Георги Димитров".

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Преди е имало Автогара Хладилника, Автостанция Хладилника, квартала е Хладилника, какво им пречеше да е метростанция Хладилника. Метростанция Витоша трябва да е някоя от по-следващите.

Да, ама хладилника го бутнаха.

Offline Zerox

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
Да се върнем към темата. Моите предложения са следните (където има повече от едно, на първо място съм написал най-предпочитаното от мен):
От запад на изток:
1. Красно село/Цар Борис Трети
2. Иван Ев. Гешов/България/Хиподрума
3. Пенчо Славейков
4. НДК
5. Патриарх Евтимий/Граф Игнатиев/Кино Одеон (Ще й казваме Попа, това е ясно. :D)
6. Орлов мост/СУ "Св. Климент Охридски" (тук ми е най-голямата дилема - дали да се спази принципът 2 свързани станции да са с еднакви имена, или да се гледа реалното географско разположение на станцията)
7. Театър София/Янко Сакъзов/Мадрид

Можете да дадете своето мнение, както и други предложения.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Aз бих подходил патриотично:

1. Цар Борис III
2. България
3. Пенчо Славейков
4. НДК
5. Патриарх Евтимий (кино Одеон не е сериозно)
6. СУ (за да се подсещат пътниците че има връзка с МД1)
7. Евлоги Георгиев.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
1. Георги Димитров
2. България
3. Пенчо Славейков
4. НДК
5. Александър Сталийски
6. СУ заради връзката с МД1
7. Светослав Лучников - най-близката до паметника му освен СУ, СУ е удачно име заради връзката с МД1.  :)

1, 5 и 7 са избрани поради големите постижения в алкохолната подготовка - истински пианисти професионалисти майстори на чашката развили цироза, сърдечна недостатъчност и т.н. поради отдадеността си. :fan:

Димитър Луджев е още жив, ако не беше можеше №3 да се нарече на него по аналогични причини на 1, 5 и 7.  :)
« Last Edit: 28.01.2016, 18:57:12 by V.Peichev »

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
1. Цар Борис ІІІ: това ще е единствено съприкосновение на метромрежата с тази основна артерия
2. България: същите аргументи
3. Пенчо Славейков или Мадара. Може и на позабравеното квартално име: Крива река
4. НДК и 6. СУ - независимо от отстоянието от обектите имената са задължителни заради връзката с другите метролинии
5. Патриарх Евтимий - пресечката е Графа, но това място отколе си е известно като "Патриарха"/"Попа"
7. Янко Сакъзов (Евлоги и Христо Георгиеви е твърде дълго за изписване по бягащи табели и схеми, а и МС е най-отдалечената му точка)

Offline Sofia

• Нямам спирка
  • R.I.P. 1511 (1985-2015)
    • View Profile
А какви предложения имате за станциите в посока Горна баня и Левски? Аз в отсечката от Заимов до Левски предлагам да са:

Хаджи Димитър: добре познат квартал, една от двете станции, които се намират в квартала
Стадион "Георги Аспарухов": може би най-известният обект в района, за мен няма друго логично име за тази станция
Витиня: по името на улицата, тази станция няма как по друг начин да се казва
Васил Левски: намира се точно между Левски-В и Левски-Г, за мен няма по-подходящо име за тази станция от това на Апостола
Ботевградско шосе: единствената връзка с тази основна артерия, плюс че е по-познат обект от автостанция Изток и при съобщаване на станцията няма да се получава повторение "Следваща станция, Автостанция Изток"
« Last Edit: 06.02.2016, 00:28:36 by Sofia »

Offline Tatra

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 229817817
    • View Profile
    • Email
Според мен станцията на баня Мадара трябва да се казва "Медицински университет" или "УМБАЛ Александровска", тъй като това е най-важният обект в обсега.
ТРАМВАЙНО ДЕПО "БАНИШОРА"
Трамвайна мотриса инв. ном.: 936
линия номер: 6

Offline kristian40t097

• Маниак
    • View Profile
    • Email
За мен най-удачно е да се кръщават на по-известни обекти наблизо до МС, например МС Театър София, но най-вероятно ще се казва МС Мадрид или МС Янко Сакъзов. Много по-разбираемо за хората ще е ако е театър София.
За трамвайния транспорт!!!!!

Offline fizik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Малко радикално, но все пак:

Красно Село - пазарът е известен като локация,  докато булевардът е дълъг
Ручей - кръстен на близкия площад, хората така си го знаят. България в случая не ме кефи, защото всички станции са в България. На всичкото отгоре Ручей е кратко и запомнящо се
Пенчо Славейков - нищо неестествено
НДК III - кръстен на трети диаметър. По същата логика да се прекръсти и сегашната станция НДК на НДК II
Патриарх Евтимий - против съм да се казва на чужди благородници или недействащи кина от соц време
СУ III - за да се запази последователноста. Съответно СУ да стане СУ I
Театър София - защо пък не - театърът е наблизо и е известна локация. пък и станция на името на театър

Предлагам също Стадион Васил Левски да се преименува на Парк Княз Борис - така ще се избегне повторението на името Левски в имената на станциите, а Борис не е използван в Красно Село
Може и да живея в Берлинско предградие, но ми пука за Софийския транспорт. Т.е. съм точно обратното на Фъндъчката - може и да живее в София, ама хич не и пука за Софийския транспорт

Offline mitkov2

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Малко радикално, но все пак:

Красно Село - пазарът е известен като локация,  докато булевардът е дълъг
Ручей - кръстен на близкия площад, хората така си го знаят. България в случая не ме кефи, защото всички станции са в България. На всичкото отгоре Ручей е кратко и запомнящо се
Пенчо Славейков - нищо неестествено
НДК III - кръстен на трети диаметър. По същата логика да се прекръсти и сегашната станция НДК на НДК II
Патриарх Евтимий - против съм да се казва на чужди благородници или недействащи кина от соц време
СУ III - за да се запази последователноста. Съответно СУ да стане СУ I
Театър София - защо пък не - театърът е наблизо и е известна локация. пък и станция на името на театър

Предлагам също Стадион Васил Левски да се преименува на Парк Княз Борис - така ще се избегне повторението на името Левски в имената на станциите, а Борис не е използван в Красно Село
Всичко хубаво, но защо са тея номера-1,2,3? Според мен и Сердика трябва да е просто "Сердика". В Париж има места, където се пресичат 5 линии и RER и станциите имат 1 име. Така се подразбира, че имат връзка, а на картата се вижда кои са линиите :D