Author Topic: Преместване извън София  (Read 8206 times)

Online bagercho

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1771
  • View Profile
Re: Преместване извън София
« Reply #100 on: 10.08.2018, 07:17:43 »
Гледам за Бургас става дума, а по случайност прекарах по-предната вечер там. Вечерта по центъра и морската градина не можеш да се разминеш от хора, имаше куклен театър и още най-различни мероприятия, и това в делничен ден. Нормално през зимата да е попусто -  няма туристи и много не става за излизане. Я иди на Боровец примерно сега, да видиш дали има нещо различно от строителни работници.

Online ooleg

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2206
  • View Profile
Re: Преместване извън София
« Reply #101 on: 10.08.2018, 11:45:23 »
Странно ми е, че ти прави впечатление дали има куклен театър!
Аз изобщо такова нещо нямаше да го отразя в нещата за коментиране.  Изобщо пък нямаше и да ми хрумне да го гледам. По-интересно би ми било да погледам дърветата или нещо подобно. Виж колко различни сме хората!  :rolleyes:

Offline mishot

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 54
  • View Profile
Re: Преместване извън София
« Reply #102 on: 10.08.2018, 17:20:34 »
Аз пък съм от типа, дето избягват да ходят по центъра. И тук в София много рядко ходя там. Кафе пия по кварталите, например бих отишъл в Изток да пия кафе от колкото в центъра. Тълпи обичам само на фиеста, на някакъв голям празник, когато настроението е на макс, не всекидневните тълпи.

Тук един от кварталите на Велико Търново (Бузлуджа?) изглежда доста добре, дава чувство за простор:


Точно това липсва в София от наблъсканите сгради, коли и хора навсякъде - няма простор. Мисля, че извън туристическите клопки и места в другите градове си има достатъчно място и простор.

Не можах да прочета всичко, което сте писали, но към колегата mishot, мога да те посъветвам ако търсиш място за живеене в България - или София, или Пловдив. (Това разбира се е мое лично мнение).
Ти си и млад човек, евентуално и Варна става, но там заради морето миналото лято ми се стори доста скъпо - храна, забавления..

А относно заплатите, зависи какво висше образование си завършил. Братовчед ми завърши СУ, сега работи за маркетинговия отдел на фармацевтична компания, която има клон в София, взима 3 хиляди и 500 чисто, има служебна кола, за която фирмата покрива всички разходи и отделно през 2 месеца го пращат на семинари и обучения я в Токио, я на Сейшелите, Торонто, Австралия и къде ли не. Със заплатата му си живее съвсем спокойно в София. В Пловдив в друга компания пак на сходна позиция, заплащането е почти същото като в София.
Аз бях във финансово-счетоводен отдел на голяма международна фирма за няколко месеца, но в Прага. Скъсват те от работа, отчети и пр., но само 1300 евро, което за там е нищо защото най-евтиният наем е 300 лева за стая в стара съборетина, в споделен апартамент с още поне 2 човека.
« Last Edit: 10.08.2018, 17:24:39 by mishot »

Online ooleg

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2206
  • View Profile
Re: Преместване извън София
« Reply #103 on: 10.08.2018, 18:32:27 »
В България получиш ли нисък наем и простор , то често получаваш и ниски доходи и големи проблеми на работа.
Преди години и точно в кризата - края на 2010-началото на 2011 година жената за кратко пробва да работи в Шумен във Фикосота синтез. При това вече централата им беше в София и бяха преместили голям брой шефство в София. Заплатата беше сносна, но и работата отговорна - шеф на лабораторията, към производството на пелените Пуфис. Ами там пространство бол, нисък наем, близо до Варна, обаче нищо не се получи! Някакви лаборантки половината туркини, които въртят някакви интриги по телефоните с бившата им шефка, която е в София. Дори не се знае какво точно е ставало щото проблемите виртуални, несвързани с работата. Примерно твърдение, че на шеф на лабораторията не му трябва работно облекло - бяла престилка щото няма за какво да влиза вътре.

Т.е. големите пространства може да вървят с голяма селяния, стиснотия и простотия. Моят съвет е намери си добра работа където и да е, а останалото ще се нареди покрай нея. И прави разлика между софийска фирма като такава и софийска дето е пренесла сто броя селяни от някъде в София. Дадох ти и конкретен пример с такава, която пълни рекламните блокове - Пуфис, сапуни Тео, Савекс, Емека, Милде, броскети Марети, бойлери Теси и дрън-дрън !
 Мултиселски компании!

Изпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk
« Last Edit: 10.08.2018, 19:07:10 by ooleg »

Offline stankos

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2566
  • View Profile
Re: Преместване извън София
« Reply #104 on: 10.08.2018, 20:49:58 »

Аз бях във финансово-счетоводен отдел на голяма международна фирма за няколко месеца, но в Прага. Скъсват те от работа, отчети и пр., ....

19 години работих в счетоводна къща и си докарах само високо кръвно и наднормено тегло ! Работиш всичко , от защита на лични данни до ТРЗ и никой не уважава труда ти ! Всеки си мисли , че по цял ден лентяйстваш ! Постоянно гониш срокове и недай боже да изпуснеш някой голяма част от заплатата ти или цялата отива за глоба ! И за да не се случи работиш в постоянен стрес ! Вярно е , че електронните услуги в България много се развиха и вече не се налага да търчиш като луд между данъчни, НОЙ , статистика и където се сетиш ! Мои бивши колеги се наредиха в Големи данъкоплатци, Порше България, Ситибанк и пр. , ама с връзки и сега са що годе добре откъм пари! Вземат ли те в някоя голяма фирма без връзки да знаеш , че ще те скъсат от работа поне за още двама връзкари ! Желая ти успех в търсенето !

Offline IKAR

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2013
  • View Profile
  • Email
Re: Преместване извън София
« Reply #105 on: 10.08.2018, 22:32:24 »
Анджек. В България навсякъде е така. Имам приятел, който също беше счетоводител, но сега работи друго. Понеже от три фирми - първо бяха изключително доволни от него, но след известно време ставаше неудобен и го гонеха. Понеже е много боязлив, страхува се, така да се каже и от сянката си, и съответно не смееше да прави каквито и да било счетоводни "гимнастики", тоест шменти-капели. Такива хора, на които всичко им е вярно, просто не стават за счетоводители. Задачата на счетоводителя е верен резултат, който е сбор/сума или каквото щете, от неверни стойности. За такива работи канадските счетоводители влизат в пандиза, барабар с шефа, който е наредил шменти-капелите.
Та най-добре за колегата ще е, ако си намери за 1300 евро примерно в Бърно, Парадубице, Карлови Вари, Дечин, Кошице или нещо от тоя род - наемът със сигурност ще е по-сносен и няма да са "нищо". Големите градове навсякъде са майка си и баща си откъм наеми, особено столиците. Даниел Боримиров, не е да няма мангизи, работи в Мюнхен и живее в Инголщад, пътувайки всеки ден с влака за работа точно поради тази причина - в Мюнхен цените на имотите/наемите са астрономически.
« Last Edit: 10.08.2018, 23:07:34 by IKAR »
Less travel by car! (използвайте по - малко лични автомобили за сметка на обществения транспорт, независимо от финансовите Ви възможности - препоръка на Европейската Комисия)

Да се отнеме незабавно лиценза за пътнически превози на БДЖ, тъй като изключително неадекватните разписания и опасният амортизиран подвижен състав водят до особено лошо транспортно обслужване.

Offline mishot

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 54
  • View Profile
Re: Преместване извън София
« Reply #106 on: 11.08.2018, 02:11:51 »
О, да определено вече ще избягвам столиците ако има как. Мисля по-скоро за Англия, защото знам езика, но всички българи там се бутат в Лондон, но той не е за живот, прекалено е мегаломански. Мога да науча и Шведски евентуално, Оребро? Уча и испански, та може би Севиля, Малага, Алмерия, Жирона. Испанците са ни по-близки като манталитет, но са повече по веселието от нас. Учил съм френски, но никога няма да отида да живея там. Жалкото е, че искам да работя в телевизия, но добрите от тях обикновено са в столиците.

Offline IKAR

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2013
  • View Profile
  • Email
Re: Преместване извън София
« Reply #107 on: 11.08.2018, 03:01:55 »
Англия не ти трябва, категорично. Отнасят се с нас като с аборигени. Лондон пък е още по-адски скъп. Англичаните гласуваха за напускане на ЕС точно защото нямало как да ограничат имиграцията от изток, специално от България и Румъния. В същото време са фрашкани с индийци и пакистанци, които са много по-зле от нас и въпреки това в Англия не дават да се каже лоша дума за тях, понеже вършели най-черната работа и съответно били много уважавани. Швеция е много добър вариант, единствено трябва да научиш шведски и ще си намериш работа без проблеми. Също Норвегия, Финландия, Дания. Но за всички тези места, за да си намериш каквато и да е работа, следва да знаеш езика, независимо, че всички говорят английски. Аз така изтървах работа по специалността за 12 хил. евро месечно - казаха, цитирам: "Имате впечатляващо CV, но следва да научите езика. Когато покриете това изискване, елате, ще ви вземем." Имам познат българин - зъболекар в Швеция, но знае шведски, естествено. Там се плащат огромни прогресивни данъци, но има за какво. Испания - зависи, общо взето са си като нас, живеещите там българи бяха много доволни от всичко до преди няколко години, докато страната не я тресна кризата. Сега не знам как е. Общо взето малко останаха местата, където стават за нормален живот - Скандинавия, Канада, Нова Зеландия, Австралия с известни уговорки. САЩ - категорично не. Швейцария също - там ако не си роден швейцарец, винаги ще си второ качество човек. Австрия става, но е малка държава, гъстонаселена, съответно с голяма конкуренция, там също имат неособено добро отношение към българите. Просто има една приказка: "докато умните се наумуват, лудите се налудуват". Циганите, като сме в ЕС, няма начин някой да ги спре да ходят из Европа, да крадат, да просят (вдигнали са си цели палати в горнооряховското село Калтинец, в букурещкото Бузеску и не само там, само от просия), и после защо като отидем там, българите ни гледат накриво. Даже, като чуят, че си от България, питат "ама българите не са ли едни черни, мръсни, дето много крадат?".
Less travel by car! (използвайте по - малко лични автомобили за сметка на обществения транспорт, независимо от финансовите Ви възможности - препоръка на Европейската Комисия)

Да се отнеме незабавно лиценза за пътнически превози на БДЖ, тъй като изключително неадекватните разписания и опасният амортизиран подвижен състав водят до особено лошо транспортно обслужване.

Offline mishot

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 54
  • View Profile
Re: Преместване извън София
« Reply #108 on: 11.08.2018, 12:53:11 »
Като култура най много ми харесват САЩ, най-познати са ми и Испания, те са подобни на нас. Скандинавия ми е екзотична пък, а шведския език има проста граматика за разлика от немския (датския е прекалено труден откъм произношение-писане). За езика си е вярно, дори в Словакия и Чехия, въпреки, че имаме що-годе много общи думи като не го знаеш не можеш да се почувстваш на място. Но и имах ужасна носталгия по близките, която ако отида в Пловдив няма да я има чак толкова, защото е сравнително близко и може почти всеки уикенд да се виждам с тях. ;)

Като климат не понасям нито прекалените горещини, нито прекаления студ (зимата 2012/13 беше ад за мен с тези минус 20). Но да кажем, че ако си пия хапчето повече понасям жегата (хиперфункция на щитовидна). По-скоро мразя снега и режещия студ, а и няма как все пак да си завиеш носа и главата в яке? Любимата ми зима в София беше тази 2013/14 - почти никакъв сняг, повече дъжд и положителни дневни температури през януари и февруари, по спомен имаше плюс 5, дори и дни с плюс 10. И мъгли не ми пречат. Но мисля, че в Лондон, както и в Холандия, въпреки по-високите зимни температури от София, заради вятъра и непрекъснатия дъжд и 5 да е се чувства като нула и под нула. Русе и Търново предполагам имат доста сурови и снежни зими, затова повече мисля за Пловдив и Бургас. Варненската зима не знам каква е.
« Last Edit: 11.08.2018, 14:25:13 by mishot »

Offline pesho

 • Запален по ГТ
 • *****
 • Posts: 483
  • View Profile
  • Email
Re: Преместване извън София
« Reply #109 on: 12.08.2018, 21:58:44 »
Нека да представя и друга гледна точка за град Русе.Моят приятел dst1123 е дал някаква представа за града и вярна за мое съжаление.Всички знаят,че града се намира на брега на р.Дунав.При нас през лятото е доста горещо,но тази година още не е дошъл този момент,а през зимата си вали обилно и си падат температури до под минус 20.Градът разполага със хубав център за разходка където може човек да седне на нясое заведение или пейка и да гледа хубавата архитектура.В парка,който го има през лятото е много хубаво когато всички дървета се раззеленят и човек може да се отърве от русенските жеги там.Имаме и добра гледка към реката,която сега е в ремонт и се надявам,че няма да отстъпим от нашите съседи в горното течение на реката.Има доста квартали сравнително спокойни и организирани.Имаме множество учебни заведения за всички деца и нямаме проблема със класиранията за училище,градина и тн.Гимназиите в града предлагат след 7-ми клас разнообразни паралелки.Имаме и университет и филиал на ВУАРР Пловдив.Има и доста места за вечерно разнообразие като добри културни събития,дискотеки за всеки вкус.Що се отнася до работата има някои минуси като ниски заплати,но човек може да се справи.Жилищата са с разнообразни цени,а квартирите са доста сносни като за Русе.Градският транспорт е зле,но се надяваме скоро да се управи.Проблемно е паркирането в града.Сега се правят доста ремонти,които разхубавяват града.Мисля,че като гражданин на този град е добър за живеене и няма да съжалява всеки избрал да живее тук.
За развитието на общински градски транспорт в Русе и изгонването на частните фирми!!!

Online ooleg

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2206
  • View Profile
Re: Преместване извън София
« Reply #110 on: 12.08.2018, 22:29:10 »
Разкажи повече за заплатите и за работата в града. Другите неща са или ясни още от учебниците по история (например за архитектурата, за известните личности) или са близки до ума от пбюа култура - като по-ниската раждаемост и оттам повече места за ясни и детски градини.
Аз сепциално нищо не знам за заплатите в града.

Offline mishot

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 54
  • View Profile
Re: Преместване извън София
« Reply #111 on: 13.08.2018, 15:53:47 »
София - твърдо не! Тук е само за интриганти и хора готови да предадат майка си за повече пари и власт.
« Last Edit: 14.08.2018, 21:22:03 by mishot »

Online ooleg

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2206
  • View Profile
Re: Преместване извън София
« Reply #112 on: 13.08.2018, 20:17:24 »
А какво мислиш за родените през 70-те? Карай направо - не е нужно да си дипломатичен.

Изпратено от моят Moto C с помощта на Tapatalk


Offline mishot

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 54
  • View Profile
Re: Преместване извън София
« Reply #113 on: 14.08.2018, 21:24:14 »
Това е лично впечатление и не е по темата, затова го махнах. Искам да попитам тук някой дали си е намирал работа от Джобса, защото аз до сега само на интервюта съм ходил, но до сега в Бг никога не съм почвал работа по обява в този сайт. Само в Близу щях да започна, но се отказах заради заплащането. И ми е чудно някой въобще ходи ли на интервю, без преди това да му е спомената заплатата, която дава фирмата за длъжноста? Защото до сега масово отказват да ми кажат заплата и аз ходех, но вече ги питам още при обаждането им.
« Last Edit: 14.08.2018, 21:30:32 by mishot »

Offline IKAR

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2013
  • View Profile
  • Email
Re: Преместване извън София
« Reply #114 on: 14.08.2018, 21:56:03 »
Това да почваш с въпроса за заплатата е огромна грешка. Гледай първо да те вземат, да се убедят това какво можеш, тогава вече, ако не си доволен, можеш да си поискаш по-висока заплата и ако не ти дадат, следва да си търсиш, без те да знаят, по-добра работа. И като си намериш - довиждане. Джобса не е добър вариант, понеже много хора подават, и шансът въобще да не ти видят CV-то, е огромен. Просто като получат за един ден 200 и повече CV-ta, гледат първите 20-30 и си избират между тях кого да викнат на интервю. Освен това там обикновено пускат фирми, при които условията не са добри и имат голямо текучество, демек хората бягат. Най-добре се разрови в нета за фирми, които използват твоята професия и умения. Обикновено на сайтовете си имат телефони, и-мейл и т.н. Намери този на баш началника или на човек, който взема решения и от който зависи. Изпрати му CV-то си, попитай, някои може би ще ти кажат, че сега не наемат хора, но ще те имат предвид в бъдеще. Но голяма е вероятността, ако не от първия път, то поне от петия или шестия, дори в момента да не са обявили, че търсят хора, шефът да реши, че ще си му полезен и да те вземе. Така три работи смених в България, без обява, първата я хванах няма и два месеца след като се дипломирах, нямах нито опит, нито нищо. Че и в Канада така започнах по специалността. Публична тайна е, че читавите фирми въобще не пускат обяви, намират си хора чрез познати, познати на познати и т.н. Затова питай, все ще ти се отвори парашута. Но пак ти казвам, след като имаш опит навън, на твое място не бих се върнал в България, въпреки носталгията. Знам, тежко е, но един ден децата ти ще са ти адски благодарни, че си ги оттървал от България. Понеже когато завърших, бях без опит, взеха ме на втория месец, после, по време на предишните "хубави" години не спираха да ми звънят и да ме искат, без изобщо да кандидатствам и да искам да сменям работата, но между 2012-та и 2016-та 4 години се мъчех да си намеря по-добра работа, е не стана и не стана - "криза", докато най-накрая не се махнах в Канада.
« Last Edit: 14.08.2018, 22:03:02 by IKAR »
Less travel by car! (използвайте по - малко лични автомобили за сметка на обществения транспорт, независимо от финансовите Ви възможности - препоръка на Европейската Комисия)

Да се отнеме незабавно лиценза за пътнически превози на БДЖ, тъй като изключително неадекватните разписания и опасният амортизиран подвижен състав водят до особено лошо транспортно обслужване.

Offline mishot

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 54
  • View Profile
Re: Преместване извън София
« Reply #115 on: 14.08.2018, 22:58:00 »
Извинявай, но за кьоравене по цял ден на компютъра и занимаване с финансови отчети дават 900-1000, което е малко като за София.
При условие, че касиерка в Била прибира толкова. А ето и няколко обяви:

Масажист
София; Заплата от 1200 до 1600 BGN (Бруто)

Фризьор
София, Заплата от 1600 до 3000 BGN (Бруто)

Не, че са лоши професии, но за тях да дават повече пари от това по цял ден да се взираш в монитора и да работиш с финансовите отчети на големи фирми ми се струва меко казано странно. Сега разбирам защо масово народът участва в готварски риалитита, готвачите вече прибират повече.

Моят бранш е доста девалвирал, никой не иска икономисти или плащат малко. Затова ще се пренасоча към медиите, имам опит там, но те не пускат обяви в Джобса и по сайтовете, там става или с връзки, или с нахалство. Постоянно ще им пиша на имейлите директно.

Offline IKAR

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2013
  • View Profile
  • Email
Re: Преместване извън София
« Reply #116 on: 14.08.2018, 23:17:16 »
Това е известно. С 1000 лева в София е абсурд, при положение че вече под 500 лева не може да се намери квартира. Виж ако в Търново ти дадат толкова, ще си сравнително добре. Има счетоводители, които наистина вземат добри пари, но те освен на работа, въртят "на частно" счетоводството на още сюрия малки фирмички, а най-вече се занимават с шменти-капели, разбирай помагат на фирмите и на основния си работодател в укриването на данъци. Затова на тях им плащат повече. Иначе да, икономистите са терсене наистина, има хубави места, но са само с връзки, за съжаление. Като има много икономисти....имаше един период, когато това беше доста търсена специалност, защото се мислеше, че отваря врати към началнически позиции....А в действителност въпросните позиции, доколкото ги има, са запазени за "наши" хора....Разбери, в България средата не е нормална, каквато трябва да бъде. И 90% от българските "фирми", ако им се наложи да работят в среда на свободна конкуренция, една по една ще гръмнат като пилци. Но тука ДС мафията си е парцелирала всичко, оплела си е кошниците и няма мърдане.....Фризьорите получават такива мангизи, понеже при тях по цял ден има опашки от скъпо платени шаврантии, съответно могат да си позволят за няколко кръцвания с ножицата или за боядисване на коса примерно, да вземат по 100 лева, че и нагоре....Също козметици, маникюристи, педикюрджии.....Сервитьорите пък от бакшиши си изкарват по още една заплата "под масата"....Готвачите...ами най-добрите от тях отдавна са по чужбина, съответно има недостиг и собствениците на заведения няма как - принудени са да им плащат...Пробвай, едно време една от най-калпавите ми и посредствени студентки, я взеха в БоклукТиВи да води прогнозата за времето и тутакси си уреди живота, даже и не завърши....Изобщо, няма такова нещо като справедливост, ами има пазар на труда. Няма значение, че примерно пляскаджиите с мистрията нито езици знаят, нито повечето от тях имат и средно образование, като през строителството се перат пари и има недостиг на такива "майстори", ще се пълнят с мангизи, въпреки че читавите от тях се броят на пръсти. Или примерно заварчиците, кофражистите....Едно време беше голям гъзарлък баща ти да е шофьор на ТИР, докато инженерите, лекарите, учителите, се смятаха за балами......
« Last Edit: 14.08.2018, 23:36:49 by IKAR »
Less travel by car! (използвайте по - малко лични автомобили за сметка на обществения транспорт, независимо от финансовите Ви възможности - препоръка на Европейската Комисия)

Да се отнеме незабавно лиценза за пътнически превози на БДЖ, тъй като изключително неадекватните разписания и опасният амортизиран подвижен състав водят до особено лошо транспортно обслужване.

Online ooleg

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2206
  • View Profile
Re: Преместване извън София
« Reply #117 on: 15.08.2018, 00:20:33 »
Само да вметна, че IKAR много бърка, за jobs.bg.
Изобщо не е прав, че няма да ти видят CVто щото има 200 кандидати и ще видят 50. Това беше преди 8-10 години.
Моята сегашна работа е от джобса и предната ми също, но във Варна. Преди това не бях си намирал така работа, Или поне все се намесваше познат, на друг познат, който казал нещо си...но някаква препоръка все от някой минаваше по трасето.
Та за джобса. През 2016та по това време е имало само 10 кандидати за моята работа. За счетоводител тази година може и по-зле да беше като махнеш хората дето не са работили нищо и си търсят първа работа.
Но не питай за заплатата така! Тука ИКАР е прав! Ама няма да ти го обясня така както него, а обратно.
Като си наумих през 2016 след едно убеждаване в Линкедин от една HRка в HP, че ставам за Senior админ при тях и след като се натъкнах на тийм лид, който искаше повече да свърши работа на друга негова колежка също HR, стигнах до извода, че знанието е доста маловажно понякога, обаче моето е на добро ниво. Затова понеже много фирми и не ги знам какви са...та просто оставих да ми пускат CVто вкъщи, щото нямам време да се ровя.
И един следобед август ми звъни телефона и виждам непознат номер. Вдигам и чувам глас, който ми се представя. И аз се представих. Слава-богу фирмата ми беше позната. След 2 минути разговор ме попитаха колко заплатата ще искам.
Какво да кажа?! Аз живея във Варна,  не знам много за София. Аз бих проучвал 1 ден преди да реша, че ще кажа нещо смислено. От заплатата в HP извадих малко и казах едно число изсмукано от пръстите. Оказа се, че е реалистично и се стигна до други интервюта.
Обаче погледни как въпроса за заплатата по телефона от непознат човек може да шашне дори работника. Представи си пък стиснат работодател как би реагирал.
Причината да имаш проблеми в момента е лятото! София спи в момента!

Изпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk


Offline IKAR

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2013
  • View Profile
  • Email
Re: Преместване извън София
« Reply #118 on: 15.08.2018, 00:38:23 »
Именно, техническите умения не са най-важни. Много по-важна е комуникацията, вписването в екипа, дори ако са млади хора, които си говорят постоянно простотии, следва да им влезеш в "тона", иначе много лесно могат да кажат "този не се сработва с останалите". Особено при компании, чиято политика е да вземат по-посредствени хора, които си знаят тавана, та хем да им плащат малко, хем да не драпат за повишение, по-добра позиция и т.н. Съответно е много по-вероятно да те викнат на интервю ако имаш по-ниска квалификация от изискваната, отколкото ако е по-висока. Понеже в последния случай, хора които знаят и могат, първо си знаят цената, второ HR-ите разсъждават, че като позицията, която за която им трябва човек няма особени перспективи за развитие, ако вземат някой свръхквалифициран, той след известно време ще си потърси по-добра работа и ще си тръгне, и съответно пак ще трябва да търсят човек. И трето - пазят си позициите - може да се окаже по-добър от хората, които вече работят във фирмата, дори тези, които са го наели, и да им изяде главите. Затова мениджърите на средно ниво не рискуват с такива хора.
« Last Edit: 15.08.2018, 00:41:35 by IKAR »
Less travel by car! (използвайте по - малко лични автомобили за сметка на обществения транспорт, независимо от финансовите Ви възможности - препоръка на Европейската Комисия)

Да се отнеме незабавно лиценза за пътнически превози на БДЖ, тъй като изключително неадекватните разписания и опасният амортизиран подвижен състав водят до особено лошо транспортно обслужване.

Offline mishot

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 54
  • View Profile
Re: Преместване извън София
« Reply #119 on: 15.08.2018, 10:02:49 »
Е аз се мъча да напусна някак си този сектор, разбрах, че не искам да се занимавам с тази суха икономика, сметки и отчети, никога не ми е вървяла математиката и без това, но за журналисти например плащат още по-малко, освен ако не си се доказал като водещите на новините, които прибират големи заплати. Струва ми се ненормално и 3-те най-гледани телевизии да са базирани в София.

В изкуствата пък съвсем ги няма нещата, особено извън София. Имам познат актьор и от него знам, че за тях има работа само в София, но и много желаещи, а малко пари. Основните имена са едни и същи и те си се въртят навсякъде по филмите и сериалите. То и в САЩ е централизирано киното в Холивуд, но САЩ е с огромна територия, не виждам защо трябва на нашата доста по-малка всичко да е така концентрирано в един град? Музикалния бизнес също с малки изключения (Пайнер) е все в София.

Най-вече се изненадвам, че при съвременния интернет не се появяват обяви за дистанционна работа. Маркетинг/реклама и уеб дизайн може да ги вършиш и от вкъщи, не виждам належаща нужда да се занимаваш с висене в някакъв офис, приличащ на хамбар. Нали с навлизането на Интернет трябваше да може да се работи дистанционно и ако искаш да си работиш от село? LinkedIn пък при мен не носеше ползи, за 1 година регистрация само 1 път ми предложиха работа и го изтрих.

ИТ ми беше интересно, но не ставам за програмист, а и няма време да уча на моята възраст вече. За системен администратор не знам какви са изискванията и дали може да се научиш в процеса на работата?
« Last Edit: 15.08.2018, 10:04:26 by mishot »