Author Topic: БДЖ - обща тема  (Read 568548 times)

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Re: БДЖ - обща тема
« Reply #2100 on: 23.12.2021, 15:33:57 »
Затворникът (който по-скоро е луд психопат) още не е уволнен и може би пак ще го съжалят, но започна на втори договор в друг превозвач, защото и не го пишат на работа докато тече разследването. Едва ли обаче в другия превозвач ще го изтърпят много, защото шило в торба не стои, а той хич и не показва, че смята дори да се опита да го прави, но там не е БДЖ.
Няма как в такива моменти да не изпадна във възторг и нирвана, отчитайки факта в каква прекрасна правова европейска "държава" с евроатлантически ценности живеем...
В случая трябва да сме благодарни на юристите в железницата. С мизерната държавна заплата, те няма и как да са кадърни, защото просто нямаше да работят там.
Аз бях много изненадан, че когато заведох дело срещу крайно некадърно наказателно постановление на ИАЖА, което всеки читав юрист трябва да е наясно, че е обречено и няма смисъл да се изпраща човек, а и дори бланкетно писмено становище би било безсмислено, техният юрист не само беше тръгнал да спори и да претендира разноски, а беше и призовал свидетели, чиито показания нямаха нищо общо с предмета на делото. Аз дори не се явих, защото нямаше смисъл... делото беше спечелено още с подаването на жалбата.
« Last Edit: 23.12.2021, 17:21:53 by bdz43r »

Offline rado84

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #2101 on: 23.12.2021, 15:47:46 »
Тези двамата още ли работят в БДЖто? Напиши им имената да проверявам кога са на смяна и какво ще карат, за да знам да не пътувам тоя ден, ако някой от тях е на смяна на моя влак, или някой влак в обратна посока срещу моя.
За късмет май не работят.
Само да допълня колегата bdz43r, че този който беше лежал в затвора и респективно освободен от структурите на железницата, след излизане от затвора дори успя да осъди работодателя си да бъде възстановен на работа и да му бъде изплатено съответното парично обезщетение за неправомерно уволнение. Няма как в такива моменти да не изпадна във възторг и нирвана, отчитайки факта в каква прекрасна правова европейска "държава" с евроатлантически ценности живеем...
То да е само в БДЖ-то... Преди години ми казаха за осъждан психопат-педофил, който редовно си лежи в затвора, а като излезе се връща на работа в ГТ. Това беше, когато тройката все още вървеше по Пиротска и ставаше въпрос за ватман именно от тази линия. Вече не му помня името, но в ония години го засичах често, понеже живея по тогавашния маршрут на №3. А съм чувал и че не е единственият, защото ГТ не ти иска свидетелство за съдимост и наемат куцо, кьораво и сакато.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2102 on: 23.12.2021, 16:03:09 »
И свидетелството за съдимост не е гаранция, че кандидатът не е осъждан. След изтърпяване на наказанието се полага реабилитация при определени условия и осъжданият може отново да има чисто свидетелство. Обратното би означавало всички осъждани да не могат да започнат почти никаква работа, което е в разрез с идеята на наказанието, да се излежи и човекът да се поправи и да (се опита да) влезе отново в обществото.

Но педофилията е сексуално отклонение, което вероятно няма много отношение към работата в ГТ и човекът може да си работи иначе добре, докато тук говорим за такъв, който и в работата си има безкрайно досие от съзнателни нарушения и поначало липса на самокритичност и признаване на обществени норми и правила. Той се хвали, че кара със 130 км/ч в града и показва с нескрита гордост къде е било дървото, което е отнесъл. Знам от първа ръка за случай, когато съвсем съзнателно е влязъл в отклонение с 80 км/ч при разрешена скорост 40. Колегата после ходил да си пали свещ... катастрофата на Хитрино стана по същия начин при 78 км/ч. Аз предполагам, че като ходи на психо, иначе заядливите лелки там му го дават без да си плаща под масата, само от страх, че иначе ще ги заколи на някой ъгъл. А мотото му е, че истинският мъж никога не се къпе.

До делото и присъдата се стигна след като институциите се семосезираха след участието му в предаването "Съдебен спор". Всички знаем предполагам що за екземпляри намират място там.
« Last Edit: 23.12.2021, 16:31:03 by bdz43r »

Offline Sixkiller

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2103 on: 23.12.2021, 23:08:34 »
Може ли линк към епизода, взе да става интересно :D

Иначе психото у нас мисля че всички знаем как се взима/минава. Това не е критерий дали някой е читав или не. Просто поредната касичка в системата, която е въпрос на време да отпадне поради тотална явна непригодност спрямо евродирективите, а една дузина хора ще отидат на трудовата борса, където реално им е мястото.

ПП - ние може да си се бъзикаме със Съдебния спор колкото си искаме, обаче над 10 години това шоу си е в ефира и няма изгледи да изчезне. И всички знаем защо, за съжаление.
В България си е най-хубаво и супер и всичко ни е страхотно. Единственото по-хубаво е България едно време, ама и сега си е най! ;)

Парно в салона само с печат в пътния лист.

Offline mitkov2

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #2104 on: 24.12.2021, 03:14:30 »
Може ли линк към епизода, взе да става интересно :D

Иначе психото у нас мисля че всички знаем как се взима/минава. Това не е критерий дали някой е читав или не. Просто поредната касичка в системата, която е въпрос на време да отпадне поради тотална явна непригодност спрямо евродирективите, а една дузина хора ще отидат на трудовата борса, където реално им е мястото.

ПП - ние може да си се бъзикаме със Съдебния спор колкото си искаме, обаче над 10 години това шоу си е в ефира и няма изгледи да изчезне. И всички знаем защо, за съжаление.
Единствената причина за същестуването на "съдебен спор" все още, е същата причина като същестуването на Нова ТВ. Простият народ обича зрелища. Нито повече, нито по-малко. Казвам го като студент по право.

Offline gt_stz

• Запален по ГТ
  • 127 - (1993-2016)
    • View Profile
« Reply #2105 on: 29.12.2021, 03:55:57 »
Здравейте! Не знам дали това е правилната тема, но исках да споделя какво намерих - стара карта на ЖП транспорта в България. Със сигурност е от преди 1989-та, щом Добрич е обозначен като Толбухин. Прикачвам файл със сканираната от мен карта, понеже като снимка файлът е много голям.
« Last Edit: 29.12.2021, 04:00:32 by gt_stz »
За закупуването на повече съчленени автобуси за Стара Загора!

Offline Dimitar155

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #2106 on: 31.12.2021, 00:40:42 »
© Dimo Karev
Рециклиран вагон от проекта "Сокол", позира във ВРЗ "Интерком" гр. Дряново, 30.12.2021
Източник

Според коментарите тези вагони щели да се движат по направление София - Варна. Дано да са толкова качествени колкото и хубави на външен вид.

Offline Stoi4o

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #2107 on: 31.12.2021, 01:02:48 »
Толкова добре изглеждат че все едно съм видял извънземни. :laugh:Дано твърденията да са вярно както и да изкарат дълго време. :D

Offline Sixkiller

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2108 on: 31.12.2021, 02:41:43 »
Ливреята е красива и изобщо вагоните изглеждат много добре. Освен това са си български. Голямо браво на завода в Дряново!  :fan:

Имам лаишки въпрос, но защо напоследък избягват червеното като цвят в ливреята на новите локомотиви на БДЖ и залагат основно на синьо, заедно със зелено и бяло? Винаги съм си мислел, че червеното си е уникалния цвят на родната железница.
В България си е най-хубаво и супер и всичко ни е страхотно. Единственото по-хубаво е България едно време, ама и сега си е най! ;)

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #2109 on: 31.12.2021, 04:02:54 »
Тези локомотиви се произвеждат само в синьо, такова фолио си избрахме да имат, и сега на случаен принцип БДЖ пребоядисва и ребрандира де що свари и реши. И този вагон не е с унифицирана с новите локомотиви ливрея, само се ползват общ мотив и нюанси на цветовете (надявам се)....  :help:

Как го правят австрийци и чехи (очаквам да ме обориш, как сме уникални и си имаме наш собствен път, като трябва да сме горди, че сме инакомислещи, а не чужди подлоги  :P :laugh:):

« Last Edit: 31.12.2021, 04:08:11 by difian »

Offline Sixkiller

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2110 on: 31.12.2021, 04:40:32 »
Имах някакво усещане, че точно такава реакция ще провокира постът ми... но защо ли? :laugh: Сега, ако щеш вярвай, но докато го писах и преглеждах предните мнения в темата, у мен възникна едно чисто детинско любопитство, поради което просто реших да попитам. И през ум не ми е минавало, че някакви диверсионни сили (ситуирани в района на Бенелюкс примерно) стоят зад този акт по смяна основните цветове на локомотивите и вагоните на клетата ни родна железница.

След като разгледах детайлно двете изображения, за себе си оставам с убеждението, че нашето изпълнение също е добро, а вагоните и локомотиви ни са хубави :rolleyes: остава само да започнем да ги виждаме и по-често в състав с някой от новите локомотиви по-нататък във времето.

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #2111 on: 31.12.2021, 09:24:36 »
Защо вагони, предвидени за дълги направления са оборудвани със седалки за крайградски превози? Поне тези на снимките във фейсбук изглеждат такива. Всички 15 вагони с такива седалки ли ще бъдат?
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline tauri

• Превозвач
  • Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #2112 on: 31.12.2021, 10:11:51 »
Нека дадем шанс на завода в Дряново. Това им е първият вагон и видимо не е довършен. Лошото е че му предстоят изпитания, тестове и т.н. По-добре да не го карат на Инотранс Берлин с тази крива външна ламарина, че ще се изложат. Но като гледам и БДЖ са постъпили "коректно" и са им закарали пълна скрап. На мен старата ливрея си ми харесваше тая е много смотана.
Позитивното е че са им преработили талигата дано покаже добри резултата. Ако са им оправили и спирачките всичко ще е точно.
The Grand Tour

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
« Reply #2113 on: 31.12.2021, 10:21:29 »
Това, което прави Дряново в момента трябва да е част от поръчка, която се казва Proof of Concept, а не БДЖ да им изсипе 27 млн лв без изобщо да знае какво ще получи срещу тези пари. Вагонът е преминал достатъчно дълбока модернизация, така че ще трябва и нова сертификация или най-малкото независима оценка на съвместимост. А договорът с Дряново не предвижда нито едното нито другото - демек на доверие БДЖ ще трябва да приеме 15 вагона. Да не говорим, че става въпрос за модернизация на 40 годишни вагони. Уважение към усилията на екипа от Дряново, но категорично общественият интерес със сключения договор не е защитен.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2114 on: 31.12.2021, 10:57:25 »
По-добре да не го карат на Инотранс Берлин с тази крива външна ламарина, че ще се изложат.
Не могат да се изложат повече отколкото като закараха там 20 44 001, който беше най-мърлявият експонат - баха отказали да го мият на място (както правят всички), защото го били измили преди да тръгне от Надежда. Дори парното локомотивче, което се разхождаше за атракция напред-назад беше по-чисто.

На мен този нов вагон ми харесва... надскочили са себе си, но са надскочили и бъдещия собственик. Веднага си мисля как дестинацията ще се пише с тебешир или маркер, защото няма да има кой да настройва електронните табели и те или няма да работят след първите няколко месеца, или на тях ще пише глупости.
« Last Edit: 31.12.2021, 10:59:41 by bdz43r »

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2115 on: 31.12.2021, 11:16:23 »
Ще видим докъде ще го докарат, именно заради този проект беше уволнен досегашният изпълнителен директор на БДЖ-ПП. Възможно е да има разследване, преработка на проекта и т.н. По принцип за тия пари можеха да купят нови вагони, от друга страна е хубаво, че има работа и за завода в Дряново. Както каза Цанко, проблемът е в липсата на ясни критерии и параметри на проекта. Според доста хора цената е силно завишена.

Offline tauri

• Превозвач
  • Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #2116 on: 31.12.2021, 11:27:25 »
За тези пари трудно ще купят нов вагон. Цените са им около 2.5 млн. евро дори на словашките.
The Grand Tour

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #2117 on: 31.12.2021, 12:00:36 »
Колко е струвал?

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2118 on: 31.12.2021, 12:17:47 »
Защо вагони, предвидени за дълги направления са оборудвани със седалки за крайградски превози? Поне тези на снимките във фейсбук изглеждат такива. Всички 15 вагони с такива седалки ли ще бъдат?
Това е много добър въпрос, но всички се захласват по шаренийката. Това на снимката не е нищо особено, даже бих казал е стъпка назад. Прилича на евтин салон на нискобюджетен самолет, даже ми се струва че разстоянието между седалките напред и настрани е доста малко. Купейните вагони в това отношение са много по-добри, особено за дълъг път от София до Варна или Бургас.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2119 on: 31.12.2021, 12:30:36 »
ICE като са салонни, да не са крайградски? Въпросът е в габаритите на седалките и на отстоянието между тях.  И сега повечето второкласни вагони имат 4 седалки на ред, като  на салонните се печели малко от липсата на врата. Но определено са по-неподходящи от купейните за изолация при нощно пътуване. А, както при колите,  всичко зависи от дизайна на седалките. Едно е седалка Ракару,  друго е съвсем конвенционална - като човек с големи габарити добре усещам разликата.
« Last Edit: 31.12.2021, 12:33:55 by blagun »