Author Topic: БДЖ - обща тема  (Read 756146 times)

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Re: БДЖ - обща тема
« Reply #2260 on: 27.09.2022, 20:05:33 »
Да де, ама DB плащат обезщетения като оплетат работите. БДЖ не знам какво плаща ако изобщо.
Има и доста други разлики, най-вече в честотата на случаите спрямо количеството влакове, но е факт, че и там е възможно да те пратят в последния момент в другия край на гарата и обратно. Вероятно поне няколко десетки пътници изобщо са изпуснали влака докато се ориентират в суматохата, но това не е толкова страшно, защото след час има друг.

Просто тяхната система е много зле приспособена за работа при отказ и напълно спира, а нашата обратно, поради честите откази се е нагодила да работи и когато не е в ред (защото никога не е в ред). При две съвсем аналогични дерайлирания в Люцерн и в София, гарата в Люцерн с 3 пъти повече влакове от цяла България напълно спря работа, а тази в София продължи да функционира практически без проблеми.

Да не се бърка с някакво шовинистично възхваляване на нашата железница. Ще перефразирам, че приспособяването към болна система не е признак на добра организация.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2261 on: 02.10.2022, 17:19:36 »
Току що се разминахме с влак го- Стара Загора в чийто състав имаше зелен вагон серия 47 чист и лъскав. От поне 25 години не бях виждал в зелено, браво ако пак са решили така да ги боядисват. Много им отива зеленото, както и предишното синьо. Снимка по късно че са голям формат и сега не мога да ги обработя.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2262 on: 02.10.2022, 22:40:44 »
Ето
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #2263 on: 03.10.2022, 10:50:14 »
Току що се разминахме с влак го- Стара Загора в чийто състав имаше зелен вагон серия 47 чист и лъскав. От поне 25 години не бях виждал в зелено, браво ако пак са решили така да ги боядисват. Много им отива зеленото, както и предишното синьо. Снимка по късно че са голям формат и сега не мога да ги обработя.
Свършило им е синьото. После ще отворят кацата с лилавото.  :crazy:
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Online ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2264 on: 03.10.2022, 11:02:59 »
Покрива обаче въобще не са го пипали... интересно, че все пак са го пребоядисали, бях останал с впечатление, че лека-полека ги спират от движение, след като по четвърта линия са рядкост вече.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #2265 on: 03.10.2022, 12:07:34 »
Зеленият е само един.
Преди няколко години го боядисаха така, за да участва в един парен атракцион в Кюстендилско. Идеята беше, понеже атракцията беше с товарен влак, в този вагон да пътуват туристите и на непристъпни места по линията да слизат и да снимат. Вагона го закараха отделно от основния състав на влака и накрая така и не влезе в употреба за мероприятието, но си остана зелен.

Online ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2266 on: 03.10.2022, 12:19:54 »
Според мен би било добре да запазят няколко 47ци и да ги боядисат така, наистина изглежда ретро и е подходяща за атракционни пътувания. Ако намерят и един ретро вагон-ресторант, също би било яко. Много по-добре, отколкото да слагат екс-ДБ-та на атракционни влакове с парна машина.

Offline Saruman

• Запален по ГТ
    • Yahoo Instant Messenger - saruman_1989
    • View Profile
    • Железниците Днес
« Reply #2267 on: 03.10.2022, 15:39:43 »
Зеленият е само един.
Преди няколко години го боядисаха така, за да участва в един парен атракцион в Кюстендилско. Идеята беше, понеже атракцията беше с товарен влак, в този вагон да пътуват туристите и на непристъпни места по линията да слизат и да снимат. Вагона го закараха отделно от основния състав на влака и накрая така и не влезе в употреба за мероприятието, но си остана зелен.

Боядисан в зелено беше 20 47 632, който е бракуван, може и да е нарязан. Сега новобоядисан е 20 47 961, който е в движение, има и втори 20 47 861, който е на кантар в Русе.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2268 on: 08.10.2022, 11:46:02 »

Просто тяхната система е много зле приспособена за работа при отказ и напълно спира, а нашата обратно, поради честите откази се е нагодила да работи и когато не е в ред (защото никога не е в ред). При две съвсем аналогични дерайлирания в Люцерн и в София, гарата в Люцерн с 3 пъти повече влакове от цяла България напълно спря работа, а тази в София продължи да функционира практически без проблеми.

Да не се бърка с някакво шовинистично възхваляване на нашата железница. Ще перефразирам, че приспособяването към болна система не е признак на добра организация.

Май се оказа прав, днес цяла северна Германия е без влакове. Причината - блокирал е GSM-R

https://www.ndr.de/nachrichten/info/Stoerung-im-Zugfunk-behoben-weiter-Behinderungen-im-Bahnverkehr,bahn2906.html

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2269 on: 14.10.2022, 11:28:36 »
На Горна оряховица по съседния коловоз до 462 премина  дизелова мотриса 19001.7.  :)
« Last Edit: 15.10.2022, 17:30:17 by V.Peichev »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2270 on: 15.10.2022, 17:26:49 »
Зелените вагони 47 на серия взеха да стават повече. Видях влак ГО- Стара Загора изцяло със зелени 47- ма. Много е красиво така и повече се връзва със шкодите.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Bulgaria111

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #2271 on: 18.10.2022, 18:57:59 »
Лошо впечатление ми направи,че когато има пътуване с прекачване, много често никой не те предупреждава за това, независимо дали прекачването е на друг влак, или е на автобус, заместващ влак.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2272 on: 18.10.2022, 19:11:03 »
Пътувах за фестивала Metal Gates  в Букурещ с 462 миналия петък и кондукторката  - приятна млада дама предупреди за прекачването в Русе. :)

Offline Bulgaria111

• View Profile
« Reply #2273 on: 18.10.2022, 19:49:26 »
По линията Асеновград - Пловдив е имало случаи, в които не са предупреждавали нито на билетната каса, нито кондукторите във влака,че има прекачване и дали е с автобус,или е с друг влак. Дори някои пътници веднъж се наложи да попитат други хора дали знаят на какво ще е прекачването. ;)

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2274 on: 19.10.2022, 00:05:13 »
Лошо впечатление ми направи,че когато има пътуване с прекачване, много често никой не те предупреждава за това, независимо дали прекачването е на друг влак, или е на автобус, заместващ влак.

Глупости! Почти винаги предупреждават, дори лично. Няколко пъти ми се случва да минават да ни предупредят. Ей сега последно пътувах Бургас-София и в нашето купе имаше едно момче, пътува от Бургас до Велико Търново, и като наближихме Дъбово кондуктора мина и му каза че след 5 минути е Дъбово и вързката за Търново, и така предупреди всички пътници с връзки.

А пък на мен ми се струва, че някои "фенове" се качват от обслужвани гари без билет, опитват се да минат на аванта и ако ги проверят и ги хванат и им поискат по-високата тарифа се заяждат, искат стандартен билет и после казват как били груби с тях че видиш ли им взели повече пари, а те само си вършат работата.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline тролей №164 линия 2

• Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #2275 on: 19.10.2022, 00:17:23 »

Глупости! Почти винаги предупреждават, дори лично. Няколко пъти ми се случва да минават да ни предупредят. Ей сега последно пътувах Бургас-София и в нашето купе имаше едно момче, пътува от Бургас до Велико Търново, и като наближихме Дъбово кондуктора мина и му каза че след 5 минути е Дъбово и вързката за Търново, и така предупреди всички пътници с връзки.

А пък на мен ми се струва, че някои "фенове" се качват от обслужвани гари без билет, опитват се да минат на аванта и ако ги проверят и ги хванат и им поискат по-високата тарифа се заяждат, искат стандартен билет и после казват как били груби с тях че видиш ли им взели повече пари, а те само си вършат работата.
Напълно съм съгласен. Дори моето лудо звукозаписване през последните 3 години предостави доказателства за това нещо. В съответната тема са качени, така че всеки може да прослуша и да се убеди предупреждават ли или не. Аз само ще посоча онези, за които си спомням:
1. Малко след потегляне от гара Стралджа с БВ3637 на 01.09.2019;
2. Малко след потегляне от гара Стралджа с БВ3637 на 13.06.2021;
и при двата случая в моето купе нямаше никой за прекачване на гара Карнобат, но кондукторката се чува как минава купетата наред.
3. Малко след потегляне от Русе - централна с МБВ 463 на 02.01.2022 - мен ме предупреждава, че в гара Горна Оряховица правя връзка с МБВ 465.
4. (росен, пресен пример) На гара Септември кондукторката обикаляше по перона състава на БВ 8627 на 30.09.2022 да търси още няколко пътници (освен мен), които са за теснолинейката.
5. По спомен, в ПВ 16102 на 01.10.2022 кондукторът също ми казва, че съм с прекачване в Септември - той самият ми завери билета навръщане, понеже се оказа, че в 06:15 касите на гара Добринище не работят и тя се води "необслужвана".
« Last Edit: 19.10.2022, 00:22:58 by тролей №164 линия 2 »
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline Bulgaria111

• View Profile
« Reply #2276 on: 19.10.2022, 07:30:45 »
И обратното е вярно. Понякога от някои необслужвани гари кондукторите не успяват да смогнат да таксуват всички и има случаи, в които някои пътници пътуват безплатно.

Offline did_ko

• Нямам спирка
  • гигантски радиоактивен термит - мутант
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Мразя да пиша и говоря за автобусите с марка "Чавдар" в минало свършено време.

Изкуствения интелект е като кон с капаци - казваш му какво да прави, той си прави каквото си поиска.

В ГТ Бургас НЕ ДОСТИГАТ АВТОБУСИ

Ако някои пост не ви харесва - можете да натиснете бутона "Информирай модератор".

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2278 on: 25.10.2022, 22:11:40 »
Линкът в поста е сбъркан. Ето го съобщението.

Според това което пише БДЖ са изключително горди че си спазват 90% от графика, за останалите 10% до 100 обаче нито думичка.  :help:

Подобрява се изпълнението на графика за движение на влаковете

17.10.2022

През последния месец се наблюдава тенденция към подобряване изпълнението на графика за движение на влаковете, което се изразява в намаляването на закъсненията на влаковете. От началото на месец октомври изпълнението на графика се е подобрило с близо 10 % в сравнение със същия период на предходния месец септември. Това се дължи основно на намаления недостиг на локомотиви от близо 21 броя средно на ден до 8 броя средно на ден след подобряване на ефективността в изпълнението на ремонтната дейност и стриктно следване на одобрения ремонтен график.

Благодарение на увеличаването на броя на локомотивите в движение след извършен ремонт през месеците септември и октомври се постига изпълнение на графика за движение на влаковете над 90 % в определени дни, като в някои дори се доближава до 95 %. Подобни стойности в изпълнението на графика не са отчитани от месец юни.

С постигане на стремежа недостигът на локомотиви да бъде сведен до минимум и преодоляване на възникването на закъснения по инфраструктурни причини, графикът за движение на влаковете може трайно да поддържа стойности на изпълнение от над 90 % през предстоящите месеци.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #2279 on: 27.10.2022, 23:50:44 »
Винаги ме учудвал поводът за гордост у нас, когато горе-долу са изпълнени някакви заложени цели. Това е като поздравите за водачите, че спират близо до бордюрите и т.н. Все едно да хвалиш електричари, че ел. инсталацията дето я е направил работи. Че нали това му е работата, затова е нает и му е платено…  :rolleyes: Повод за гордост е са пишат, че ще пускат нови влакове, че пътниците са се увеличили, а не че не могат да изпълнят занижените цели, които имат…
« Last Edit: 27.10.2022, 23:53:14 by difian »