Author Topic: БДЖ - обща тема  (Read 568571 times)

Offline david

• Запален по ГТ
  • Ganz Villamossági Művek
    • View Profile
Re: БДЖ - обща тема
« Reply #2980 on: 25.06.2024, 21:18:20 »
2+1 е разположение за първа класа, мисля няма нужда да се убеждаваме в очевидното. Това, че БДЖ не ги ползва по предназначение, не доказва обратното.
Разликата с първа е класа е броят купета и съотвено разстоянието между седалките и оттам комфорта за краката. 21-50 са си с по 6 седалки в купе, за разлика от 20-40 и 29-74, които имат по 8, явно затова се бъркаш.

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2981 on: 25.06.2024, 21:51:06 »
Бях ходил на почивка в Банкя една година, но не помня добре коя. Беше началот на лятото както е сега. Било е най-вероятно или 85-та или 86-та. Помня, че на отиване бяхме с влак до там. Беше електрифицирано! Сигурен съм, заюото това много ме интересуваше вече в този период!
Това е вън от всякакво съмнение. Вече бях писал тук, че и аз бях на почивка в Банкя през август 1985 г. и ходех почти всеки ден на гарата да гледам електричките. Беше си електрифицирано. Докато Шумен-Горна Оряховица още не беше електрифицирано, сменяха локомотива на ГО. Пуснаха трасето електрифицирано точно след 1 година през август 1986 г.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2982 on: 26.06.2024, 04:09:31 »
82ра е завършена електрификацията до Банкя. А оснвния показател разлика между първа и втара класа е дължината на купето, съответно при салонните - разстоянието между седалките по дължина. Има и второкласни вагони с по 6 места в купе, както и такива 2+1. Серия 74 са второкласни, но дължината на купето отговаря на изискванията за първа класа.
По рейс и по жена не се тича!

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2983 on: 26.06.2024, 11:31:50 »
Чудя се, сега като пуснаха движението през Чирпан, защо не възстановиха Диана-та поне до СтЗ?

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2984 on: 27.06.2024, 10:37:45 »

БДЖ обещава електронни устройства за продажба на билети във влака
Пътническото жп дружество увеличава влаковете между София и Бургас

„БДЖ-Пътнически превози“ дава заявка да въведе в експлоатация 140 електронни устройства за продажба на билети във влаковете. С тях ще бъдат оборудвани първоначално най-натоварените влакове в страната. Това става ясно от прессъобщение на Министерство на транспорта след среща на ресорния служебен министър Георги Гвоздейков с ръководствата на „Холдинг БДЖ“ и „БДЖ-Пътнически превози“.

Повод за срещата е 3-часовото закъснение на нощния влак от София до Бургас, което се случи в петък вечерта. Пътници алармираха, че са стояли прави.

От прессъобщението става ясно, че Гвоздейков е поискал пълна проверка, а от БДЖ са посочили, че още тази седмица увеличават влаковете между София и Бургас. Включен е допълнителен вагон, който да обслужва нарастващия през лятото пътникопоток. От този петък ще бъдат добавени още два вагона към композицията, а от 29 юни тръгва още един влак по същото направление. С това влаковете между столицата и морския град ще станат общо 10 на денонощие.

Абсурдно е пътниците да пътуват по този начин, при положение, че имат закупен билет, а някой не си е свършил работата“, допълни той.

Проблемът с влака е поради факта, че той е без задължителна резервация и спира на необслужвани гари и пътниците от тях закупуват билетите си директно от превозния персонал, се казва още в прессъобщението. Това възпрепятства ограничаването на закупуването на билети, защото кондукторът няма връзка с билетоиздаващата система.

Започваме поетапно да оборудваме влаковете с електронни устройства за продажба на билети, които изцяло ще решат този проблем“, заяви управителят на БДЖ-ПП Венцислав Славков.

Такива устройства вече работят пилотно по линията София-Видин. Предстои още 140 да бъдат въведени в експлоатация, като с приоритет ще се оборудват най-натоварените влакове в страната.

Припомняме, че БДЖ обяви поръчка за обновяване на билетната си система, но тя е спряна заради жалби в КЗК.

От днес втора композиция с 4 от новодоставените германски вагони вече пътува между София и Бургас. Тя тръгва от столицата в 6:40 ч. и се връща обратно в следобедните часове."

https://www.economic.bg/bg/a/view/bdj-shte-vyvede-elektronni-ustrojstva-za-prodajba-na-bileti-vyv-vlaka

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2985 on: 27.06.2024, 14:42:37 »
Повод за срещата е три часово закъснение, отговорът пускаме вагони и влакове. Или тия от статията са кретени или кореспонденцията БДЖ - МТИТС е наистина катастрофа.
Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите

Offline did_ko

• Нямам спирка
  • гигантски радиоактивен термит - мутант
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #2986 on: 27.06.2024, 15:14:01 »
Смешна работа! В последните дни постоянно се случва влак да закъснее доста (към момента БВ 3692 закъснява 115 минути поради повреда на локомотив). И за това ли трябва да се подаде оплакване? А че журналистите са кретени спор няма - при последното запалване на локомотив на Вл.Павлов бяха изкарали едва ли не трагично положение.
Мразя да пиша и говоря за автобусите с марка "Чавдар" в минало свършено време.

Насилственото натъпкване на пътници в BRT  линиите е транспортен геноцид спрямо населението в Бургас

В ГТ Бургас НЕ ДОСТИГАТ АВТОБУСИ

Ако някои пост не ви харесва - можете да натиснете бутона "Информирай модератор".

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #2987 on: 27.06.2024, 18:16:19 »
Това е много добре, че ще го въведат. Но какво ще стане ако е пълен влакът и хората се качат, места няма, системата какво ще направи, ще забрани издаването на билет, ще свалят хората?

Offline AAA

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #2988 on: 27.06.2024, 18:28:30 »
На необслужваните спирки не спират БВЗР. Да му мислят прекачващите се на такъв - качваш се на ПВ, стигаш до възловата гара, на която да се качиш на БВЗР и едва там научаваш, че няма места.

Решението е на всички необслужваеми спирки да има билетоиздаващи машини и системата за продажба на билети в интернет да продава до 5 мин. преди тлъгването на влака, както е в белите страни. Надали ще го доживеем.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #2989 on: 27.06.2024, 18:32:33 »
На необслужваните спирки не спират БВЗР.
Ти ще кажеш... спират си. Пък има и много необслужвани гари - всъщност повечето.
системата за продажба на билети в интернет да продава до 5 мин. преди тлъгването на влака, както е в белите страни. Надали ще го доживеем.
Това и белите страни не са го доживяли още, а и не виждам причина системата да спира билетите 5 минути преди влака.
« Last Edit: 27.06.2024, 18:42:21 by bdz43r »

Offline AAA

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #2990 on: 27.06.2024, 18:45:36 »
Добре, просто не го показват като възможност. На първо четене се сещам за Франция и Испания.

Идеята е, да не хукнеш в последната секунда и да се пребиеш.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2991 on: 27.06.2024, 18:55:42 »
Има и други бели страни все пак.
В Чехия, Германия, Швейцария, Австрия можеш да си вземеш билет и в минутата на потегляне, за след това не съм пробвал. Редовно пътувах Виена - Прага и обратно с два билета - един от Виена до Брецлав и там във влака си взимам друг до Прага. В Швейцария даже билетът последно не беше обвързан с конкретен влак - купуваш го и се качваш на следващия възможен.

И в БДЖ навсякъде пише, че билетите се спират 5 мин преди влака, но реално не е така.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2992 on: 27.06.2024, 19:04:41 »
По принцип трябва да има някакво ограничение при продажбата на билети, не може да продават до безкрай. От необслужените гари се предполага, че се качват малко хора и едва ли те ще пренаселят влака. Иначе у нас вече пробват да не продават билети без запазено място. На мен са ми отказвали, и като им се примоля - издават билет, но ме предупреждават, че ще съм прав. И слагат на гърба на билета бележка, че е издаден без запазено място.

Offline AAA

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #2993 on: 27.06.2024, 19:15:01 »
Има и други бели страни все пак.
В Чехия, Германия, Швейцария, Австрия можеш да си вземеш билет и в минутата на потегляне, за след това не съм пробвал. Редовно пътувах Виена - Прага и обратно с два билета - един от Виена до Брецлав и там във влака си взимам друг до Прага. В Швейцария даже билетът последно не беше обвързан с конкретен влак - купуваш го и се качваш на следващия възможен.

И в БДЖ навсякъде пише, че билетите се спират 5 мин преди влака, но реално не е така.

Пред очите ми съм виждал на каса на БДЖ да откажат да издадат билет 2-3 минути преди влака, защото системата не им го позволявала. Беше преди години, може и да са го променили.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2994 on: 27.06.2024, 19:46:09 »
Издавали са ми и билет с място 3 минути преди влака преди 10 години. Не на София разбира се, а на Враца, където влакът е на 20 секунди от касата. Касиерката ми беше позната и въпреки мрънкането, издаде билета, след като ѝ казах да решава какво ще прави, за да не я чакам, а да се качвам.
А касиерката казва, че системата не го позволява, защото е по-убедително. Иначе рискува да започнеш да спориш, че влакът е близо, че бързаш и т. н. Няма и как системета да не го позволява, защото влакът може да е закъснял, а тя това не го знае.

И в крайна сметка можеш да се качиш и без билет. Просто ще платиш билет с глоба, която не е кой знае колко. А в много от западните железници билет от гарата и билет от влака са на една цена.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #2995 on: 27.06.2024, 19:53:15 »
Много често и глоба няма. Завчера се прибирах от Стамболийски и една жена се качи без билет, защото бързала да н
е изпусне влака. Кондуктора и написа билет без глоба. Виждал съм и да пишат билет с глоба, но от някоя последваща гара, така че цената да е същата.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Сервиз за лаптопи
« Reply #2996 on: 27.06.2024, 20:30:10 »
В Италия спират продажбата 5 минути преди потеглянето по разписание, независимо дали е спазено. Но спокойно можеш да си вземеш билет за по-късния влак. Той важи без презаверка за предишния и следващия.
Не знам как даго напиша по-разбираемо, затова ще дам пример. Ако в дадено направление има влак на всеки кръгъл час, в 15:56 не можеш да си купиш билет за влака в 16:00. Но можеш да си купиш билет за влака в 17:00. Той важи и за влаковете в 16:00 и 18:00.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2997 on: 27.06.2024, 20:30:37 »
...Германия,...

... билетите се спират ... не е така.

При DB можеш да си купиш билет до 10 минути след потеглянето на влака - през приложението. Качваш се и спокойно си купуваш билета вече като си във влака. След като си седнеш на мястото кликаш Check-In и потвърждаваш че си седнал и ще те проверят само веднъж, а не няколко пъти след всяка голяма гара.

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2998 on: 27.06.2024, 21:07:44 »
При DB можеш да си купиш билет до 10 минути след потеглянето на влака - през приложението. Качваш се и спокойно си купуваш билета вече като си във влака. След като си седнеш на мястото кликаш Check-In и потвърждаваш че си седнал и ще те проверят само веднъж, а не няколко пъти след всяка голяма гара.
На чисто софуерно ниво нищо кой знае колко учудващо е това да спира продажбата 5 или 10 минути преди тръгването.
Ама нещо не мога да те разбера - какво общо има приложението и купуването на билет с проверката на кондукторите. Те си проверяват по техни си процедури

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2999 on: 27.06.2024, 21:36:47 »
Веднъж закъснявах за един влак и на гарата в Ихтиман ми издадоха билет 2 минути преди влака, при това без мрънкане. :)