Author Topic: БДЖ - обща тема  (Read 568539 times)

Offline AAA

• Запален по ГТ
    • View Profile
Re: БДЖ - обща тема
« Reply #3000 on: 27.06.2024, 21:38:04 »
Издавали са ми и билет с място 3 минути преди влака преди 10 години. Не на София разбира се, а на Враца, където влакът е на 20 секунди от касата. Касиерката ми беше позната и въпреки мрънкането, издаде билета, след като ѝ казах да решава какво ще прави, за да не я чакам, а да се качвам.
А касиерката казва, че системата не го позволява, защото е по-убедително. Иначе рискува да започнеш да спориш, че влакът е близо, че бързаш и т. н. Няма и как системета да не го позволява, защото влакът може да е закъснял, а тя това не го знае.

И в крайна сметка можеш да се качиш и без билет. Просто ще платиш билет с глоба, която не е кой знае колко. А в много от западните железници билет от гарата и билет от влака са на една цена.

Да, за по-малките гари беше 3 минути.
Сега се сещам, че в Швейцария глобата за без билет беше трицифрена сума франкове. Не помня колко точно, но имаше предупредителни табелки. Не знам ако директно отидеш до кондуктора и сам си признаеш, би била наложима.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #3001 on: 27.06.2024, 21:44:00 »
100 франка беше последно. Доколкото помня, това се отнасяше само за влакове, обявени, че са без кондуктор. Те са означени отвън с голямо жълто око, но понякога се качват проверки.

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #3002 on: 27.06.2024, 23:22:43 »
Тук действително системата не позволява 5 минути преди влака. Обикновено ти издават за следващия и пишат, че е за този и му удрят печат.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline koisumaz

• Маниак
  • ГТ Пловдив запада
    • View Profile
« Reply #3003 on: 27.06.2024, 23:49:41 »
На мен ми се е случвало да има достатъчно време (12 минути) до тръгването на влака, но въпреки това да ми дадат билет за следващия.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3004 on: 28.06.2024, 00:07:13 »
Не знам ако директно отидеш до кондуктора и сам си признаеш, би била наложима.

Няма да ти помогне, в Швейцария във влаковете билети не се продават, от кондуктора можеш да купиш само ъпгрейд в първа класа, нищо повече.

На чисто софуерно ниво нищо кой знае колко учудващо е това да спира продажбата 5 или 10 минути преди тръгването.
Ама нещо не мога да те разбера - какво общо има приложението и купуването на билет с проверката на кондукторите. Те си проверяват по техни си процедури

При DB продажбата не се спира след като е тръгнал влака - това е разликата. След като купиш билета има още една стъпка в приложението, която се казва Komfort Check-In, с която потвърждаваш че си си заел вече мястото във влака, тя заменя контролирането на билета от кондуктoра. Може да дойдат и да те проверят веднъж на случаен принцип, но обикновено минават само покрай тебе и не те питат нищо.

« Last Edit: 28.06.2024, 10:03:50 by fafan »

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3005 on: 28.06.2024, 08:07:36 »
Това с петте минути го измислиха за да може, когато преди потегляне хора бързат да се качват, а и дежурния с диска, и машинистите, и началник влака, и кондуктора кажат "готово" блеейки, съответно някой се пребие при качване или не дай си Боже стане по-сериозен инцидент, да го отнесе касиерката, след като е дала билет при липса на време да идеш до перона. Обаче в тарифата пише: Пътници, качили се във влак, тръгващ най-рано един час преди този, за който притежават билет, се допускат да пътуват без заверка, като доплащат разликата в цените ако влакът е от по-висока категория или е календарен. Или с други думи може да се качиш на предишен влак, стига да тръгва не по-рано от един час от твоя. Това правило масово преди години се ползваше, и от мен включително, за байпасиране на едни небезизвестни простотии - темерутлъци от страна на БДЖ.
« Last Edit: 28.06.2024, 08:49:46 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3006 on: 28.06.2024, 08:32:20 »
Ако няма места и изрично кажеш че няма проблем да пътуваш прав дават билет. По добрия вариант от това да останеш без превоз. Иначе много хубаво почнаха да дават със всеки билет и място.

Случвало ми се е и друго странно нещо. Казват ми че няма места аз се съгласявам да пътувам прав. Не само че места има ами и цяло свободно купе си намерих. Или много хора са се отказали в последния момент или е някаква грешка в системата. Това беше от София до Карлово освен всичко друго да е заето от Карлово нататък. Ама то така излиза че в отделни участъци влака може да пътува празен а да се води че няма места.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3007 on: 28.06.2024, 09:00:05 »
Добре, просто не го показват като възможност. На първо четене се сещам за Франция и Испания.

Kато гледам колко са релевантни публикациите ти изобщо не съм сигурен дали и в тия държави е така.
В Чехия през приложението можеш да си купиш билет и за закъснял влак. Да не говорим че билетът за болшинството обикновени влакове не е фиксиран за определен номер - просто трябва да го използваш до края на съответния ден. Отделно ти изписва веднага на кой коловоз ще замине (освен ако не си го купил часове по-рано), както и да си провериш населеността във влака респ. можеш да си избереш конкретно запазено място без доплащане ако ползваш апликацията, да добавиш велосипед, куче и др. Всичко през едно единствено приложение. И естествено няма нужда да ходиш за заверка на касата.
Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3008 on: 28.06.2024, 10:08:10 »
Ако няма места и изрично кажеш че няма проблем да пътуваш прав дават билет. По добрия вариант от това да останеш без превоз.

Точно това не трябва да се случва! Така се получават тези индийски влакове натъпкани догоре с хора по коридорите заради които пътуването в БДЖ е ад понякога. Продажбата на билети трябва да може да се спира като стане ясно че влакът ще се препълни.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3009 on: 28.06.2024, 10:20:16 »
Първо трябва да се осигури достатъчно подвижен състав.  :rolleyes:

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3010 on: 28.06.2024, 12:23:13 »
Ако няма места и изрично кажеш че няма проблем да пътуваш прав дават билет. По добрия вариант от това да останеш без превоз.

Точно това не трябва да се случва! Така се получават тези индийски влакове натъпкани догоре с хора по коридорите заради които пътуването в БДЖ е ад понякога. Продажбата на билети трябва да може да се спира като стане ясно че влакът ще се препълни.

Попринцип си прав, ама ако те отрежат и е последен влак за деня на гарата ли ще спиш? Това може да се прави при редовни чести влакове на кратки интервали, ама като по някои направления има само 4-5 пъти в деня? По-малката беда е да пътуваш прав но да се прибереш.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3011 on: 28.06.2024, 12:41:28 »
Това беше от София до Карлово освен всичко друго да е заето от Карлово нататък. Ама то така излиза че в отделни участъци влака може да пътува празен а да се води че няма места.
Може някой да си е купил запазено място от Казанлък до Бургас. У нас едно място се продава само веднъж, независимо дали е купено за дълга или кратка дестинация. Докато в Англия, Италия и Германия съм виждал над всяко място има екранче и пише откъде докъде е запазено мястото. След като слезе човекът, може да се ползва от друг човек със запазено място за следваща отсечка. Ако вагоните са стари и няма екранче, кондукторите слагат едни листчета над всяко място.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3012 on: 28.06.2024, 12:58:35 »
То и при нас има места за такива листчета, но никой не се занимава да слага. Има и на новите немски вагони и на някои 40-та и 50-та серии. Не помня и някога да са се ползвали у нас, но не е лошо където ги има да се ползват, а кондуктора да има приложение на телефона със схема на вагоните където да може да гледа кои места са заети и кои свободни. Още по-лесно ще може дори да дава запазени места така.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3013 on: 28.06.2024, 14:02:15 »
някой да си е купил запазено място от Казанлък до Бургас. У нас едно място се продава само веднъж, независимо дали е купено за дълга или кратка дестинация. Докато в Англия, Италия и Германия съм виждал над всяко място има екранче и пише откъде докъде е запазено мястото. След като слезе човекът, може да се ползва от друг човек със запазено място за следваща отсечка. Ако вагоните са стари и няма екранче, кондукторите слагат едни листчета над всяко място.

Това е и една от полезните функции на чек-ин-а. Ако не ползваш билета освобождаваш автоматично мястото в системата за друг или за друга отсечка.

Offline AAA

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #3014 on: 28.06.2024, 19:36:16 »
Kато гледам колко са релевантни публикациите ти изобщо не съм сигурен дали и в тия държави е така.
В Чехия през приложението можеш да си купиш билет и за закъснял влак. Да не говорим че билетът за болшинството обикновени влакове не е фиксиран за определен номер - просто трябва да го използваш до края на съответния ден. Отделно ти изписва веднага на кой коловоз ще замине (освен ако не си го купил часове по-рано), както и да си провериш населеността във влака респ. можеш да си избереш конкретно запазено място без доплащане ако ползваш апликацията, да добавиш велосипед, куче и др. Всичко през едно единствено приложение. И естествено няма нужда да ходиш за заверка на касата.

Kато гледам колко са релевантни публикациите ти, изобщо не съм сигурен дали и в Чехия е така.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #3015 on: 28.06.2024, 19:37:41 »
Ама съмнявай се, и докато не се убедиш може да не ни досаждаш.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline dobriii123

• Маниак
  • Фен на железопътния и градския транспорт! :)
    • View Profile
    • Email
« Reply #3016 on: 29.06.2024, 10:06:13 »
Към момента онлайн системата за билетоиздаване, в т.ч. и системата на компютрите за издаване на билети в гарите като част от едно цяло, отразяват реалното закъснение на влаковете, отразено в т.нар. СУВР (Системата за управление на влаковата работа) на НКЖИ, наследник на РОВР. Така може да се вземе предвид закъснението на влака и респективно да се издаде билет 5 минути преди действителното му заминаване, а не по часа в разписанието. Така е заложено и в Тарифата.

По отношение на местата - откакто местата не се драскат по листове от касиерките в гарите, а се избират по схема от компютъра (вкл. и в онлайн варианта), местата не се заемат за целия маршрут, а само за избрания. Пробвайте да си вземете онлайн билет до някоя точка и след това направете нова заявка от точката ви на слизане. Сами ще се убедите, че мястото е свободно, т.е. се продава от гарата на слизане.

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #3017 on: 01.07.2024, 00:14:35 »
Днес бях свидетел на следното нещо на гарата в Айтос. Имаше чакащ товарен влак, не знам на кой превозвач, но локомотивът интересно беше 07 серия а повечето вагони бяха двуосни, светло-синьо-зелени на звят. Чакаше пътническия влак Бургас-Карнобат да го задмине. Но точно преди да пристигне пътническият влак, който си беше навреме, пуснаха товарния да замине. Съответно пътническият влак трябваше да стои и да чака товарния да стигне поне до Черноград. Заговорих се с началник влака и той каза, че сигурно диспечерът така е решил. Не можах да питам дежурния, въпреки че сме приятели, щото му беше пламнала главата и много се суетеше около системите в стаята си, пък и аз трявбаше да тръгвам. Та мисълта ми е, че се получи много загубена ситуация: Товарният чака и тамън да дочака каквото чакаше, и го пуснаха преди пътническия, та да го спъва. Случвало ми се е същото и с Чайката преди години. Не знам дали има някакво тайно, неписано правило частниците да се приоритизират, но това не е добре за БДЖ.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3018 on: 01.07.2024, 05:17:24 »
Частниците най-вероятно редовно си плащат таксите към НКЖИ за ползване на линиите, респективно имат съответните изисквания към нея, иначе съд. Докато БДЖ-ПП все е в дълг и има неизплатени задължения от години, така че не може да имат никакви претенции. Знаете, че БДЖ е хранилка за "наши" непрокопсаници и си прибира, независимо от всичко, милиончетата от данъците ви и въпреки това няма оправия.
По рейс и по жена не се тича!

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #3019 on: 01.07.2024, 08:24:10 »
Сигурен ли си, че не е заминал по другия път? Откакто работят новите централизации, в участъка Карнобат - Българово движението е обезличено и влаковете могат да се движат в двете посоки и по двата пътя.

А иначе по принцип пътническото движение е с приоритет, но не винаги е целесъобразно този приоритет да е абсолютен. Например, преди години, Чайката беше с разтегнато разписание и пристигаше в Карнобат 15 мин по-рано. Естествено, че ако насреща върви товарен влак с тегло 3000 тона, най-логично е Чайката с 5 вагона да спре за 5-6-7 мин да го изчака, вместо товарният да чака и след това да има тежко потегляне и да изгори ток колкото малък град, а бързият да стои 15 минути след 3 гари. Все пак, въпреки приоритета на пътническото движение, товарните също трябва да се промушват някак, а половината линии на юг от Балкана са ужасно осакатени откъм пропусквателна способност. Ръководенето на движението е доста трудна работа, защото трябва да угодиш на всички.