Author Topic: Топло  (Read 31472 times)

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Топло
« Reply #160 on: 21.12.2017, 15:50:22 »
Благодаря ! Няма вариант да си плясна котел в хола ! 35 киловата ми е много ! Моята система се състои от  1 радиатор 2 kW+ 1 от 3.5 kW+ лира 0.7 kW+ бойлер със серпентина около 6 kW / там режима на работа е различен/ , така че 13 kW ми е предостатъчно ! На тая мощност дават разход около 15 килограма за 24 часа ! Все още събирам мнения и не съм решил твърдо ! Миналата зима карах на дърва и за един сезон съм изхарчил около 7-8 кубика и още ме боли кръста от мъкнене на чували до втория етаж ! Сега карам само на климатици , но не могат да създадат същото усещане за уют !

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #161 on: 21.12.2017, 16:33:38 »
1 чувал на ден е добре. Прави около 7-8 лв на ден. То с чували също боли кръста от мъкнене, но пък не боли от цепене на дърва.
Лошото е, че съм чувал както казах, че са капризни към пелетите и не можеш всички боклуци произвеждани в България да гориш.
Украйна, победа!

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #162 on: 21.12.2017, 23:28:24 »
Моята е 14 kW, няма екстри за дистационно палене и т. н, но и не ми трябват. Топлим 100 м2, но реално се отопляват само три помещения - две с радиатори и едно със самата печка. Останалото е с прилична температура, но долния етаж се топли целия (съседите отдолу не плащат ток от десетки години).
От 10 години работи и не бих казал, че има особени капризи към пелетите. Просто някои са по-скапани, правят повече сажди и/или шлака, която задръства горивната камера и трябва да се чисти. Пак се носят чували, но не може да се сравнява с дървата като занимавка.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #163 on: 22.12.2017, 08:21:24 »
Моята е 14 kW, няма екстри за дистационно палене и т. н, но и не ми трябват. Топлим 100 м2, но реално се отопляват само три помещения - две с радиатори и едно със самата печка. Останалото е с прилична температура, но долния етаж се топли целия (съседите отдолу не плащат ток от десетки години).
От 10 години работи и не бих казал, че има особени капризи към пелетите. Просто някои са по-скапани, правят повече сажди и/или шлака, която задръства горивната камера и трябва да се чисти. Пак се носят чували, но не може да се сравнява с дървата като занимавка.
Само да кажа, че си забравил да кажеш разхода на пелети.
Никой не казва и къде живее, което е важно:
Напр. Варна като цяло е студена от вятъра, но температурата е относително висока- няколко години не беше падало февруари по 6-8 градуса. София е студена, като центъра е много по-топъл от частите покрай околовръстното, а Витошката яка е с планински климат, като по мое виждане Симеоново, Бистрица до колкото Бистрица е част от София-град са най-търсени, Панчарево има мек климат в сравнение със Симеоново и студен спрямо града.

Изпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk

Украйна, победа!

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #164 on: 22.12.2017, 09:50:44 »
София, Изток.
Средно 2 чувалчета по 15 кг за три дни или до 2 тона за целия сезон.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #165 on: 22.12.2017, 10:51:04 »
Каква е , ако не е тайна ?
Гледах някъде GSM джиджавка за дистанционно палене и струваше около 100-ина лева ! Ще пусна линк като я намеря!

Оолег, имам нов колега , който е работил в сервиза на Бош и ги разбира , ако ти е необходим мога да ти пратя тел. номер на Л.С.

П.П. кв. Овча купел.
« Last Edit: 23.12.2017, 09:20:36 by stankos »

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #166 on: 11.01.2018, 15:07:10 »
Колеги, имам проблем. От известно време в спалнята се появи мухъл, който тръгна навсякъде. Дори когато имахме парно, стъклата кондензираха непрекъснато, сега се топлим на климатик, който уж изсушава въздуха, но мухълът започна още повече да се разпространява. Днес отворих раклата под леглото, където различни вещи също имаха мухъл.

Имате ли някакво обяснение? 
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #167 on: 11.01.2018, 15:22:28 »
Като начало напръскай със спрей, унищожаващ мухъла, местата по стените и тавана с мухъл. След това за известно време няма да се появява мухъл на това място.
По принцип климатиците изсушават въздуха, но влага идва от готвене в кухнята (особено без пуснат абсорбатор), от оставяне на банята с отворена врата след къпане (и отново - без пусната вентилация). Огромно количество влага отделят газовите нагреватели с открито горене. По стените изскача на място с компрометирана изолация или ако част от стената е външна за блока (някаква чупка, еркер). Разбира се, решението е с по-често проветряване и след това - пускане на климатика.
« Last Edit: 11.01.2018, 15:24:23 by blagun »

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
« Reply #168 on: 11.01.2018, 15:29:06 »
Задължително с препарат за отстраняване на мухъла. После следи влажността - в стая не бива да превишава 50%, в баня 70%. Когато се изкъпеш, задължително отваряй банята и прави течение за 5 минути, ако банята ти е близо до балкона. В стаята, в която спиш, задължително проветрявай сутринт след ставане и след като се прибереш от работа. Поне два пъти дневно трябва да проветриш задължително, за 5-10 минути, по възможност с всички врати отворени, независимо колко студено е навън.

Да се оставя открехнат прозорец е най-вредното нещо, което можеш да причиниш на стените. Доказано е че е много по-добре да се проветри 2-3 пъти, след което да се затвори всичко и да се топлиш, отколкото да оставиш прозореца открехнат. Това само като пример, разбира се.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #169 on: 11.01.2018, 15:58:37 »
Банята е диаметрално на противоположния край, през три врати от тази стая. Допускам обаче, че понеже е ъглова и с два прозореца, просто смуче влагата към себе си. Огромните петна мухъл обработих с препарат SAVO, изчезна мухълът, но върху текстил няма как да го ползвам, защото е като белина - моментално унищожава боята. Като се замисля, преди, като спях на творен прозорец, не съм имал такива проблеми. След като се опитаха да ме посетят една нощ, спрях да отварям и явно оттам тръгна всичко.

И все пак, разбирам да има мухъл по стените, но под леглото... Дали с някакъв влагоабсорбатор ще стане?

Благодаря за съветите!

Online RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #170 on: 11.01.2018, 16:06:33 »
При майка ми се наблюдава странен феномен: Когато се отоплява в спалнята с маслен радиатор или конвектор - няма проблем. Когато включи климатика се появява влага, която ѝ надува паркета и спасението е само с влагоабсорбатор. Аз засега обяснение нямам.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline UMSofia

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #171 on: 11.01.2018, 16:31:26 »
Ако сушите дрехи в стаята, това може да една от причините. Мебелите да не са плътно прилепени до стените, а да има известно отстояние, така че да има естествена циркулация на въздуха. Това, което Веско е написал за проветряването е абсолютно вярно - "шоково" за 10-тина минути и по няколко пъти на ден. Климатикът определено изсушава въздуха, помисли от къде идва тази повишена влажност в стаята. Не е чудно, че има под леглото. Той се разпространява навсякъде. И до колкото е възможно, денонощно да се поддържа в помещението температура между 18-22о.
« Last Edit: 11.01.2018, 16:33:29 by UMSofia »

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #172 on: 12.01.2018, 09:31:02 »
Само да кажа, че това Саво не е КАТО белина, а то савото си е белина.
Е, може за фасон да има някоя добавка, че не съм чел етикета, но си е определено белина с пръскало.
Сега проверих какво съдържа савото - натриев хипохлорид + ПАВ, което просто значи белина с малко веро.

Изпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk
Украйна, победа!

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #173 on: 12.01.2018, 11:19:23 »
Влагоабсорбатора върши много добра работа в тези случаи, но тези които са големи и електрически (като това http://www.technopolis.bg/bg/Air-humidifiers/%D0%9E%D0%91%D0%95%D0%97%D0%92%D0%9B%D0%90%D0%96%D0%9D%D0%98%D0%A2%D0%95%D0%9B-CARRIER-CDT-105E3/p/650900). От малките на Ceresit няма никаква полза. Вкъщи има същия проблем където слагаме дрехите през зимата да се сушат и там включваме и влагоабсорбатора. Резултата е събрани близо 2л. вода за денонощие. Външната изолация също мога да се намали влагата по стените, която се получава от конденза. Леглото до външна стена ли е където се е появила влагата? Случвало ни се е да се появи мухъл в гардероба до външната стена.
« Last Edit: 12.01.2018, 11:23:47 by Dragon »
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #174 on: 12.01.2018, 14:34:12 »
Влагоабсорбатора върши много добра работа в тези случаи, но тези които са големи и електрически (като това http://www.technopolis.bg/bg/Air-humidifiers/%D0%9E%D0%91%D0%95%D0%97%D0%92%D0%9B%D0%90%D0%96%D0%9D%D0%98%D0%A2%D0%95%D0%9B-CARRIER-CDT-105E3/p/650900). От малките на Ceresit няма никаква полза. Вкъщи има същия проблем където слагаме дрехите през зимата да се сушат и там включваме и влагоабсорбатора. Резултата е събрани близо 2л. вода за денонощие. Външната изолация също мога да се намали влагата по стените, която се получава от конденза. Леглото до външна стена ли е където се е появила влагата? Случвало ни се е да се появи мухъл в гардероба до външната стена.

Той тръгна в стаята, когато сложих гардеробите в ъгъла, между две външни стени. Сега почти винаги е мокро зад тях, че даже и вътре мухлясва. А леглото е на вътрешна стена, нямам обяснение откъде се взима тази влага. Всяка сутрин прозорците за целите изпотени. В спалнята пране не сушим, цветята махнахме отдавна, климатикът работи почти непрекъснато, за да изсушава. Стаята е ремонтирана, точно по външните стени имаше доста сериозни подкожушвания, които аз тогава не можех да си обясня, но сега вече ми е ясно. Възможно ли е проблемът да идва от изключително обрушената фасада на сградата?

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #175 on: 12.01.2018, 14:49:11 »
Само да кажа, че в Симеоново където по принцип се води, че е много влажно в старата къща, където живея въпреки сушенето на дрехи и новите дограми, няма вътре влага от която да се появи мухъл. Но много се проветрява по принцип. Всяка сутрин около 10-15 минути докато позагрее парното и още 1-2 пъти поне до вечерта. Стените почти всички са външни.
Така, че проветряването сигурно играе ключова роля.

За подобни неща съм чувал във Варна в северен апартамент. Не си спомням подробностите по решаването, но май на стената с мухъла и влагата, по която се стичаше и влага от изпотения прозорец се беше слагала хидроизолация отвън или отвътре с цел да не прониква влага и после се слагаше фибран (пак не помня отвън или отвътре) с цел да се намали температурната разлика.
« Last Edit: 12.01.2018, 14:52:30 by ooleg »
Украйна, победа!

Online viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #176 on: 12.01.2018, 18:01:31 »
Възможно ли е проблемът да идва от изключително обрушената фасада на сградата?

Категорично - ДА!
Особено ако не е южно изложение.
Постави си изолация според нормите - неопор 8-10 см и няма да имаш проблеми от там.
Подкожушва се и мухлясва, тъй като стената е много студена и най-минималната влага кондензира там. Мазилката е порьозна и попива веднага като сюнгер.
Кондензът върху прозорците означава некачествена дограма и/или стъклопакет.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #177 on: 13.01.2018, 20:42:43 »
При мен влага се появи с поставянето на външна изолация и се реши с поставянето и на вътрешна на външните стени !

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #178 on: 14.01.2018, 19:51:15 »
Хаха, а пък при мен нямам нито външна нито вътрешна изолация, освен фабричната на блока, дограмата си е стандартната дървена от едно време, и нито имам проблем с влага и мухъл, нито с температурите, нито с жегите лятото. Ха сега де! Дори прозорците много рядко правят конденз и то само по ъглите. Топло и сухо си е вътре. Апартамент 25 квадрата само с една стая, вътрешен и чисто южно изложение, само едната стена е около 2 м. външна.

На всичко отгоре влагата се увеличава като отворя да проветрявам- примерно навън има влажност 70% вътре 40%.

Явно си зависи и от строителството, ако е правено като хората и без да капсулираш апартамента със стиропори и пластмасови дограми няма да имаш никакви ядове, другаде пък ако не му направиш изолация и не смениш дограмата духа отвсякъде и няма стопляне, на 3-ти места пък са капсулирани отвсякъде с дограми и изолации и всичко става във влага и мухъл.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #179 on: 15.01.2018, 10:27:47 »
Апартамент 25 квадрата само с една стая, вътрешен и чисто южно изложение, само едната стена е около 2 м. външна.

Във вътрешните стаи с една външна стена никога не съм имал проблем с влага и мухъл ! Само в тези 2 външни стени !